4.kolo Pohár LOS-SK (20. apríl 2013, Čachtice)

Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Ďakujem organizátorom. Dobre bolo. Zaujímavé, niekedy dosť náročné ,ale zato výchovné stage na ktorých som sa nechal pekne nachytať (loď) či rozptýliť (spútaný*). Aj keď vlastne nemám s čím porovnávať , keďže išlo o môj vôbec prvý pretek ktorého som sa zúčastnil ako súťažiaci. Pôvodne som uvažoval že si to pôjdem odstrielať len nesúťažne mimo oficiálne poradie preteku. Hlavne preto že som nikdy nenosil zbraň na boku. Tak som ale niečo posušil, niečo vystrelil pred pretekom a nakoniec ma príjemne prekvapilo celkom dobré umiestnenie vo výsledkovej tabulke, napriek tej rýchlosti ktorú som tam predvádzal a že som sa rozhodol oprášiť zbraň ktorú už aktuálne nenosím, nemám s ňou veľa nastrieľaného, a pre zvýšenie bezpečnosti som ešte aj dobrovoľne tasil s prázdnou komorou.
Tak, seba som už pochválil a teraz pôjdem kritizovať organizátorov a ostatných súťažiacich.:)
Na organizátorov mám len jednu jedinú prosbu. Aby boli prísnejší v dodržiavaní pravidiel (puzdrá na zbrane, skryté nosenie, nešportové správanie súťažiacich).
Pravidlá LOS napísal:19. Podvod
Akýkoľvek pokus o podvod, ktorým by pretekár získal výhodu, má za následok diskvalifikáciu z preteku.
Nešportové správanie súťažiacich spraviť čokoľvek snáď len preto aby dosiahli lepšie konečné umiestnenie vo výsledkovej tabulke my naozaj pokazilo spočiatku dokonale vyhliadajúci deň:
-využívanie vetra a chabých zásten tajných stanovísk k nahliadaniu do stanoviska počas riešenia situácie iným súťažiacim.
-prebiehanie k squadu v nasledujúcom stanovisku a vtieraniu sa do skupinky diskutujúcich súťažiacich ktorý už situáciu odstrielali.
Ale naozaj psychicky ma zabila situácia až keď jeden člen môjho squadu prišiel k mojej skupinke (sme ešte konkrétnu tajnú situáciu neriešili) a začal nám s prehľadom vysvetľovať kde sú v situácii terče a ako ich treba riešiť. Pritom on sám situáciu takisto ešte neriešil :!: Naozaj som v ten moment nedokázal nijako zareagovať (psychická smrť). Zobral som to ale tak že sa len snažil oklamať “nepriateľa“ podaním chybných informácií a tak som následne vstúpil do tajnej situácie z čistou hlavou a užil som si prekvapenia.
Len dodám že som neprišiel na súťaž suplovať rozhodcov či vykonávať morálny dozor a namáhať sa prehováraním do duše tiež “športovcom“. Rozhodcovia boli voči takémuto správaniu buď rovnako benevolentný, alebo len jednoducho nestíhali sledovať ešte aj dianie pred stanoviskom. Rozhodcom rozhodne nič nevyčítam. Spravili si excelentnú robotu v stanovištiach a nič viac od nich nemôžem chcieť. Výtku mám len na disciplínu niektorých pár súťažiacich. Ja som sa vedel otočiť chrbtom či bokom k stanovišťu a v mojej skupinke sme sa dokázali baviť len o riešení predchádzajúceho stanoviska aj keď niektorý z nás už odstrielali aktuálne stanovisko. Nemyslím že je reálne aby organizátori zabezpečovali ešte aj akési oddelené stanovištia medzi situáciami. To je absurdné. Je to len o disciplíne samotných súťažiacich.

* "Vybíjačovi" som musel byť dosť nesympatický keď mi nechal v zásobníku len tri náboje. :) Chvílu som zaváhal či si ho hneď nevymením za plný a či vôbec môžem, ale neľutujem = Ďalšia dobrá skúsenosť sa na mňa nalepila spolu s pekným nášupom prociek.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

pif paf napísal:alebo len jednoducho nestíhali sledovať ešte aj dianie pred stanoviskom.
Ako píšeš. U nás na 4-ke sme akurát stihli zopárkrát upozorniť strelcov, aby sa o odstrieľanom stejdži bavili trocha tichšie, keďže okolo nich bolo plno strelcov aj z iných squadov, čo náš stejdž ešte za sebou nemali.
Ja osobne vidím jediný liek na tento nešvar - strelcov samotných. Jednoducho tí slušní spomedzi nás musia bohužiaľ prekonať svoju slušnosť a otvorene a nahlas poslať podobných týpkov do psej matere a príp. aj upozorniť rozhodcov.
Viem, že to nie je príjemné, viem, že nikomu normálnemu to deň nevylepší, ale inak to asi nepôjde. Toto organizátori z princípu nemajú šancu ustrážiť. A je mi úprimne ľúto každého strelca, ktorému niekto takýmto spôsobom pokazí radosť z 'objavovania' a užívania si stejdžu.
Keď sa mám priznať, chcel som v podobnom duchu povedať niečo aj na úvodnom brífingu, ale potom som to nechal tak a spoľahol sa na zdravý rozum zúčastnených. Tak možno nabudúce... :?
pif paf napísal:* "Vybíjačovi" som musel byť dosť nesympatický keď mi nechal v zásobníku len tri náboje
Neviem ako ostatní, ale ja som mal tiež len 3 či 4. Holt, Šaňo vždy bol a bude potvora, kľudne človeka aj v jasnej NO nechá proti teroristom bez munície :lol:

A ktorý že ty si bol? Stretli sme sa na stejdži č. 4, to je isté :wink:
(Odpoveď cez PM, ak vôbec.)
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

@ pif paf: k tomu čo píše Yarco nie je čo dodať. Šaňo a ja sme mali ledva čas sa napiť. A ad procky na našom stagi: musíš si holt dať menšie topánky aby ti tie špičky toľko netrčali. :wink:
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Inak ta rychlost je a asi aj nadalej bude problemom LOS. Jednak sa to neda preletiet ako IPSC a jednak... vela strelcom to proste strasne dlho trva. Bolo by mozno celkom vhodne, kebyze to pojmu troska viac "realnejsie". Predsa len v skutocnej situacii je Alfa Charlie, alebo aj 2xCharlie streleny za 1-2 sekundy ucinnejsi, nez 2xAlfa za 10 sekund. CO som pocuval vystrely, tak niektory to vyslovene odmierovali, miesto nahodenia mieridiel a nasledneho bum-bum. (dvostrel dle rychlosti kazdeho sudruha)

... niektore casy na stagoch v hodnoteni su zase uplne mimo realitu z opacnej strany.
pištoľníčka
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

cubitko, ja som isla napr.dost pomaly ale nie zeby som to nejako odmierovala, ale proste som bola po roku a pol na sutazi (s vsehovsudy tromi treningami pred pol rokom a so zbranou z ktoprej som dovtedy nedala ani 1 ranu) a mala som adrenalin jak svina :D A tiez som si nebola ista ze ci mozem len tak dat dve rany na terc bez toho zeby som sa medzitym kryla...proste skor to bola opatrnost, nez mierenie.

Co sa tyka toho ze sa strelci bavili medzi sebou ti co uz odstrielali...dostala som otazku od prichodzieho ze kolko je tu ran, odpoved: tak akurat.
A na jedneho co vysiel a zacal mozno este pod tlakom emocii rozpravat co kde je, som zakricala ze nieeeeeee, bud ticho. Takze ho nebolo ani nikam treba poslat. Lebo fakt vediet co tam je a ist do toho je o nicom, totalne to pokazi radost z tej hry. Su tam mozno taki co chcu byt silou mocou co navyssie v hodnoteni, ale pri los tomu nerozumiem, to nema ziaden zmysel. Ale to bude asi ako so vsetkym ostatnym, rozmanita vzorka ludi, niekto cestny viac, iny menej....
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

cubitko dokonca v niektorych pripadoch by som povedal ze taky krizikovy svik je ucinnejsi ako tesne dvojstrep na makko.
lekar.t
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa lekar.t »

Jak napsal Pif paf ten kdo znal detaily tajné dopředu jednoduše nehrál fér.Už vím jak je možné jak na 1.stage přišel sokol proběhl ji za 65s našel všechny a ani nemrkl.
Dost mě to překvapilo a chťel jsem věřit že je dobrej.
Průměr na řešení byl přitom 80-120s + 2 vynechané terče, já vynechal 3.
Na brifingu jsem přirovnal 5 situací k 5 filmům, kdy mě zajímá celí film ne jeho konec-rozmístěni terčů.Rozhodčí řeší situace a je to celkem náročná práce.
Hlídat ještě všechny střelce jestli nevyzrazují kde a jak jsou rozmísťeny terče prostě nejde.Je na střelcích aby takového ...... poslali do háje nebo rovnou uvědomili hlavního rozhodčího.Bezesporu je takové chování proti pravidlům.

:cry:
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Este som spomenut ze ma potesila hojna ucast z radov policie. Nezabudajte ze mate moznost nastupit v sluzobnom setupe.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

No ale tych 60 sekund sa da, ja som mal 41 sekund (takze 4xmiss)
+ tie prve dva som fakt nenasiel a ze som si este aj polku mestecka spetne odcuval, lebo mi nesedeli rany. :)
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

Detto, odcuvane a dva nenajdene. Jedine co ma otesilo, ze Honza nenasiel 3:)

Inak na nasom aj vedlajsom stagi som upozornoval aby sutaziaci boli trosku tolerantnejsi a neprezradzali a boli samozrejme tichsie. Vydrzalo im to par sekund a dalej jak babky na trhu...
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

cubitko napísal:Inak ta rychlost je a asi aj nadalej bude problemom LOS ... Bolo by mozno celkom vhodne, kebyze to pojmu troska viac "realnejsie"
No vieš, keby to strelci brali "viac reálnejšie" (v zmysle obrannej streľby), tak by síce možno na každý terč v rýchlosti vysypali tie 2-3 rany (akože pod stresom), ale zase každý roh a zákutie by kvôli tomu istému stresu odkrajovali ešte pomalšie a 'posratejšie', keďže za rohom by nečakali 2 papiere a Šaňova fotohlava (bŕŕŕ :lol:), ale pomyselní živí páchatelia. Čo nehovorím, že by bolo zle, skôr naopak.
Jednoducho LOS asi z princípu nikdy nebude tak vyladená a rýchlo šlapúca fabrika ako napr. IPSC. Aj preto, že jednou z našich hlavných priorít je aj osveta a snaha dotiahnuť na preteky čo najviac začínajúcich strelcov a strelcov-nešportovcov.

Celkovo to vnímanie rýchlosti riešenia pri LOSe je veľmi individuálne. Popri samotných schopnostiach strelca výsledok značne závisí od toho, s akým mentálnym nastavením strelec ten ktorý stejdž rieši. Či to berie ako len 'trocha utajenejšie IPSC' a rieši primárne body a sekundy, alebo si situáciu načrtnutú počas brífingu takpovediac predstaví v 3D, vžije sa do nej a skúša ju riešiť citujem 'troška viac reálnejšie' v štýle 'čo by bolo keby'.

Preto napr. ja osobne pri tejto súťaži celkovému hodnoteniu neprikladám extra veľkú váhu (*), keďže body a sekundy sú len časťou celého obrazu. Z výsledkov sa človek všeličo užitočné dozvie, to bez debaty, ale určitá časť pohľadu tam chýba.

(*) týmto rozhodne nechcem nejako znižovať alebo bagatelizovať kohokoľvek výsledky a výkony, je to len môj osobný pohľad na vec. Je mi jasné, že bez prvku súťaženia by to celé asi nefungovalo.
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

staci pozriet a moj cas na prvom stagi a je jasne ako som to cistil extra pomaly :D, bral som to totiz realne a napriek tomu som nieco nenasiel.
ak si sutaziaci vzajomne prezradzaju kde co je, nejak nechapem logiku ich konania. ak sa tam niekto chodi vyzurit ako to prejst co narychlejsie...prosim.

Ja to osobne beriem ako osvetovu cinnost prostrednictvom zabavy a som rad, ze nam prislo kopec zaciatocnikov nehladiac na vek.
pif paf
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Ak znamená to červené Z vo výsledkovej tabulke začiatočník tak tam ešte minimálne ďalší traja, vrátane mňa nie sú takto označený, ale to bude najskôr chyba mojej skupinky že sme nenapísali Z na všetky skóršity, alebo sme prepočuli kde a ako sa začiatočníci ohlasujú/zapisujú. Takto my ušla strieborná medaila pre začiatočníka. :)
K tomu krytiu:
Pravidlá presne nešpecifikujú krytie za zvislou hranou prekážky. Presne špecifikujú len krytie za vodorovnou prekážkou v bode 9.4. Ak by som sa teda riadil pravidlami tak ako zákonom 190/2003, tak akékoľvek krytie za zvislou hranou prekážky bude vyhovujúce krytie. A ak budem za prekážkou krytý viac ako z polovice, tak je neprípustné aby som dostal procku za to že my trčí špička z mojich 45tiek tenisiek. Toto neber Agger ako protest proti mojim prockám na tvojom stage. Ten deň som mal hlavnú prioritu dokončiť pretek bez DQ. Len by možno bolo vhodné na základe tohto odstavca:
Pravidlá LOS napísal: Preteky sa vo všeobecnosti musia riadiť zákonom č. 190 / 2003 Z.z. v platnom znení a ostatnými súvisiacimi zákonnými normami. Pravidlá sa môžu meniť v súvislosti so zmenami príslušnej legislatívy, technickým pokrokom v oblasti výstroja a výzbroje a skúsenosťami, ktoré sa na pretekoch ukázali ako prínosné.
Doplniť pravidlá aj o presnú definíciu krytia za zvislou prekážkou, trebárs úpravou odstavca o krytí za vodorovnou prekážkou, asi takto nejako(vkladám ako obrázok, lebo v tomto prafóre nefunguje preškrtnutie textu):Obrázok
A možno doplniť aj ďalší odstavec o „nahliadnutí za prekážku“. Na túto možnosť ma upozornil myslím že Yarco na stage s fototerčami.
A ešte jedna poznámka ku krytiu: V skutočnej prestrelke asi nebude pachoš mieriť na špičku topánky vytŕčajúcu spoza krytu, ale skôr sa bude zameriavať na hlavu, zbraň s rukami, rameno či trup. A keď pozerám procky v podrobných výsledkoch, tak špičky topánok trčali strelcom asi iba na tvojom stage Agger. :wink: (ak boli procky na tvojom stage č.3 prevažne za krytie)
Naposledy upravil/-a pif paf v 25 Apr 2013, 09:33, upravené celkom 1 krát.
pinoccio
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa pinoccio »

Tiez mam nieco podobne:
navrh na upravu/doplnenie pravidiel LOS - horizontalne krytie by malo byt dovolene aj so zbranou "na plocho". Cize ked mam horizontalny kryt a strielam spoza neho zbranou otocenou pekne vodorovne, rovnako ja sa odkryvam podobnym sposobom - robim vlastne to iste ako pri vertikalnom kryte a mam mensi nekryty profil nez ked sa vystrcim kolmo hore. Bezny postup, najdete napr. aj v manuale obrannej strelby.
Podla sucasnych pravidiel by to vsak bola procka, kedze dlan/patka zasobnika je uz nad hranou krytu (bod 9.4).
Chcel som sa na to spytat uz na preteku, ale nejak som sa k tomu nedostal... (kazdopadne pri tom malom okienku to bolo jedno teraz)
pinoccio
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa pinoccio »

Jo a Z-tkari boli nebodaj nejak samostatne ohodnoteni? Kam si mam prist po pohar? :P ;) /joke/
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"