Najvyššia povolená rýchlosť m/s
-
friendly_jang
Najvyššia povolená rýchlosť m/s
chcel by som sa spitat ako ze to zo zakonom na slovensku a kolko je najvišia povolena rychlost streli m/s u kalibru 4,5mm.
-
inspiring_hellman
U nas moze byt maximalne 15J, tj. 245m/s pri hmotnosti olova 0.5g ...
Ze ti predavac vravel ze ma viac sa stava, kedze vacsina predajcov sa nevenuje vzduchovkam a riadi sa iba katalogom od vyrobcu. Pripadne zabudol dodať ze sa koli zakonu znizuje rychlost
ale neklamal, vzduchovka ma aj viac ako 300m/s, ale iba ked ide z tovarne ...
Ze ti predavac vravel ze ma viac sa stava, kedze vacsina predajcov sa nevenuje vzduchovkam a riadi sa iba katalogom od vyrobcu. Pripadne zabudol dodať ze sa koli zakonu znizuje rychlost
-
elegant_kepler
- Black Powder
- moderátor
- Dátum registrácie: 19 years 4 months
-
infallible_hoover
-
inspiring_nightingale
Neda sa povedat, aku rychlost ma diabolka vystrelena zo vzduchovky, bez toho, aby sa uviedla aku ma hmotnost. Aj energia vystrelu je zavisla od hmotnosti diabolky, prietlacneho odporu, sucinitela trenia v hlavni, sucinitela trenia piestu, velkosti a tvaru tzv. transfer portu atd... Tych premennych je cca. 10. Cize nic nie je konstantne. Existuje optimalna hmotnost, pri ktorej je pre danu vzduchovku energia najvyssia, nieje vsak pri nej najvyssia ustova rychlost.
Udaje vyrobcov su udavane ako maximalne, t.j. ked uvadzaju rychlost, ide o rychlost s diabolkou o hmotnosti napr. 0,3g (priebojna ocelova s plastovym obalom) a ked udavaju energiu, tak sa jedna o diabolky s hmotnostou spravidla vyssou ako je priemerna v danom kalibri (napr. 0,6g pre .177). Cize nikdy neplatia oba udaje z katalogov naraz.
Jedine spravne cislo sa da ziskat len meranim na chrone.
"Jan Pullman"
Zavisi od toho kym je predavany a odkial ho ma.
Verzia pre nemecky trh (ta s tym F-kom) ma energiu do 7,5J, cize v praxi tak 5J. Cize ziadajte v obchode verziu bez F-ka, je to legalne, u nas je uz par rokov limit 15J.
K nasmu zakonnemu limitu sa priblizi po zaslepeni alebo vymene deraveho piestu za normalny (cca. za 20 eur).
Udaje vyrobcov su udavane ako maximalne, t.j. ked uvadzaju rychlost, ide o rychlost s diabolkou o hmotnosti napr. 0,3g (priebojna ocelova s plastovym obalom) a ked udavaju energiu, tak sa jedna o diabolky s hmotnostou spravidla vyssou ako je priemerna v danom kalibri (napr. 0,6g pre .177). Cize nikdy neplatia oba udaje z katalogov naraz.
Jedine spravne cislo sa da ziskat len meranim na chrone.
"Jan Pullman"
Zavisi od toho kym je predavany a odkial ho ma.
Verzia pre nemecky trh (ta s tym F-kom) ma energiu do 7,5J, cize v praxi tak 5J. Cize ziadajte v obchode verziu bez F-ka, je to legalne, u nas je uz par rokov limit 15J.
K nasmu zakonnemu limitu sa priblizi po zaslepeni alebo vymene deraveho piestu za normalny (cca. za 20 eur).