Najvyššia povolená rýchlosť m/s

friendly_jang

Najvyššia povolená rýchlosť m/s

Príspevok od používateľa friendly_jang »

chcel by som sa spitat ako ze to zo zakonom na slovensku a kolko je najvišia povolena rychlost streli m/s u kalibru 4,5mm.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

zákon obmedzuje výkon na 16J, takže rýchlosť môže byť aj 1000m/s... odváž si diabolku, zmeraj rýchlosť, hoď to do vzorca E=1/2m*v*v a máš to. Potom sa tu nezabudni pochváliť že má výkon viac ako dovoluje zákon.
friendly_jang

heh no nemam taku citlivu vahu a ani merač rychlosti...
R
častý prispievateľ

tak na čo potom potrebuješ vedieť aká je najvyššia povolená ak si to nemáš ako odmerať ?
friendly_jang

len tak zo zaujimavosti a v buducnosti kebi som kupoval novu vzduchovku ale jeden v predajni mi povedal ze na 4,5 ... 300 m/s
R
častý prispievateľ

na ktorej predajni ti to povedali ?
friendly_jang

predajna sa vola GDU stranku maju www.zbrane-ke.sk
inspiring_lovelace

Príspevok od používateľa inspiring_lovelace »

a na ktory konkretny model ti to povedali? :D
inspiring_hellman

Príspevok od používateľa inspiring_hellman »

U nas moze byt maximalne 15J, tj. 245m/s pri hmotnosti olova 0.5g ...

Ze ti predavac vravel ze ma viac sa stava, kedze vacsina predajcov sa nevenuje vzduchovkam a riadi sa iba katalogom od vyrobcu. Pripadne zabudol dodať ze sa koli zakonu znizuje rychlost ;-) ale neklamal, vzduchovka ma aj viac ako 300m/s, ale iba ked ide z tovarne ...
friendly_jang

ja vsetky co tam ma hatsan 125 a niejaka hamerli alebo nieco take
elegant_kepler

Príspevok od používateľa elegant_kepler »

Čavte nie som odborník, ale napríklad taká Gamo Viper max. od Španielskeho výrobcu uvádza rýchlosť až 305 m/s.
Používateľov profilový obrázok
Black Powder
moderátor
Dátum registrácie: 19 years 4 months

Príspevok od používateľa Black Powder »

Mas pravdu, uvadza, ale u nas v reale nema.
infallible_hoover

Príspevok od používateľa infallible_hoover »

Tango_down napísal:Čavte nie som odborník, ale napríklad taká Gamo Viper max. od Španielskeho výrobcu uvádza rýchlosť až 305 m/s.
Viper max u nás predávaný s F v päťuholníku má len 170 m/s.
inspiring_nightingale

Príspevok od používateľa inspiring_nightingale »

Neda sa povedat, aku rychlost ma diabolka vystrelena zo vzduchovky, bez toho, aby sa uviedla aku ma hmotnost. Aj energia vystrelu je zavisla od hmotnosti diabolky, prietlacneho odporu, sucinitela trenia v hlavni, sucinitela trenia piestu, velkosti a tvaru tzv. transfer portu atd... Tych premennych je cca. 10. Cize nic nie je konstantne. Existuje optimalna hmotnost, pri ktorej je pre danu vzduchovku energia najvyssia, nieje vsak pri nej najvyssia ustova rychlost.
Udaje vyrobcov su udavane ako maximalne, t.j. ked uvadzaju rychlost, ide o rychlost s diabolkou o hmotnosti napr. 0,3g (priebojna ocelova s plastovym obalom) a ked udavaju energiu, tak sa jedna o diabolky s hmotnostou spravidla vyssou ako je priemerna v danom kalibri (napr. 0,6g pre .177). Cize nikdy neplatia oba udaje z katalogov naraz.
Jedine spravne cislo sa da ziskat len meranim na chrone.

"Jan Pullman"
Zavisi od toho kym je predavany a odkial ho ma.
Verzia pre nemecky trh (ta s tym F-kom) ma energiu do 7,5J, cize v praxi tak 5J. Cize ziadajte v obchode verziu bez F-ka, je to legalne, u nas je uz par rokov limit 15J.
K nasmu zakonnemu limitu sa priblizi po zaslepeni alebo vymene deraveho piestu za normalny (cca. za 20 eur).
Napísať odpoveď

Návrat na "Vzduchovky"