Naboje 9 luger JHP

Snypo
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Naboje 9 luger JHP

Príspevok od používateľa Snypo »

Zdravím.
Po poslednej novelizácii zákona 190/2003 Z.z. sa naskytla možnosť legálneho nákupu HP ( hollow point ) streliva. Samozrejme,podľa 190/2003 Z.z. §4 ,časť 3 po b.) je toto strelivo povolene výlučne na športovú streľbu.Koho toho napadlo,nechápem. Ak ma niekto napadne na strelnici,neostáva mi nič iné len sa brániť s týmito nábojmi,čiže jednoznačne efektívnejšími ako bežné FMJ ogivál :idea:
Názory,skúsenosti od 28. júla 2010 : :) ?
inspiring_shockley

Príspevok od používateľa inspiring_shockley »

Ak mas A+E tak predpokladajme, ze cestou na strelnicu mas zbran v stave umoznujucom jej okamzite pouzitie a zaroven nabitu nabojmi, ktore smies pouzivat....potom je vsetko OK aj v pripade NO "mimo strelnice".
:wink:
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

hmm ak nedajboze pouzijes tie naboje na nutnu obranu, ktora dajme tomu bude opravnena myslis, ze ta nemozu potom potahovat za priestupok na useku zbrani a streliva s tym, ze si tieto naboje pouzil na iny ucel ako sportova strelba?
§ 4
Zbraň kategórie A

(3) Zakázaným strelivom je
b) strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou strelou, s výnimkou ich použitia na športové účely,
Ale teraz skusme inak vylozit ten paragraf, mas povolenie na drzanie zbrane kategorie A, v tomto pripade § 4, odsek 3, pismeno b)? Ak ano a mas vynimku na to strelivo s expanznou strelou, tak ho mozes pouzit aj na sportovu strelbu :lol:, v tom pripade nebude zakazane, cize si ho mozes vyradit aj zo zaznamovej knihy a ako dôvod tam udat použitie na športový účel. Pouzit a drzat=(držaním zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na miestach určených v preukaze zbrane, ak tento zákon neustanovuje inak, ) je podla mna rozdiel, aspon v tomto zakone.
Slovo pouzit podla slovnika slovenskeho jazyka znamena inak: upotrebiť na istý cieľ.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

myslim si, ze samotny fakt, ze niekoho odpalis bude dobra potahovacka, naboje, ktore pouzijes su podla mna najmensi problem. ak ti sud uzna nutnu obranu, nemyslim si, ze budes mat problem s nabojmi, bude to cin inak trestny, rovnako ako nestastny skon toho ktoreho utocnika. ak to uhras na isiel som zo strelnice a uz som nemal ine na pouzitie. samozrejme si predtym vystrielal zasobnik normalnych, ktore si mal riadne napaskovane.
Snypo
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Snypo »

... pri dnešných zákonoch radšej JHP strelivo ani nepaskujem do zasobnikov.Testoval som to (streľba do vody,zložené mokré noviny ...),je to bezkonkurenčne účinnejšie,resp. väčší ničivý účinok v cieli to ma ako FMJ ogivál,to je jasne. Samozrejme,JHP je určené na športovú strelbu (ano,lepšie vykrojí dieru v terči) :roll:
inspiring_agnesi

Príspevok od používateľa inspiring_agnesi »

Zdravím Vás, chcel by som sa opýtať či je toto strelivo zakázané
http://www.sellier-bellot.cz/cesky/pist ... roduct=174
V obchode mi ho predali normálne, no stretávam sa s názorom že ide o zakázané strelivo a nerád by som prišiel o všetky papiere ak by to tak ozaj bolo.
R
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa R »

nie je zakázané, je to iba poloplášť bez dutiny spôsobujúcej expanziu. Otázny je ale jeho účinok, či vôbec má zmysel ho nosiť na obranu, chcelo by to test do vody.
Yuri the GUN NUT
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Yuri the GUN NUT »

Tie JHP náboje na použitie pri sebaobranne mi vŕtajú v hlave už odkedy som držiteľom zbrojného preukazu a keď už je teraz taká doba "veľkých" a "rozumných" zmien, mohli by sme sa pozbierať a dať nejaký návrh o úpravu toho paragrafu - argumentom by bolo napr. menšia možnosť zranenia nezúčastnených osôb stojacich za cieľom alebo niečo podobné a samozrejme znížená odrazivosť a prieraznosť - čo by zase policajtom pomohlo s ich "vestičkami" by sa cítili bezpečnejšie ako keď vedia, že ľudia nosia FMJ a niektorí teraz rôzne 7,62 Tokarevy, 357 SIGy a iné vysokopriebojné kalibre. :wink:
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Pouzitie JHP na obranu zakazuje Europska smernica (nechce sa mi teraz hladat aka :lol:), je to vymysel pseudohumanistov z Bruselu, nepôjde to tak lahko zmenit.
luke
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa luke »

nezakazuje to nahodou na vojenske ucely? si si isty ze sa bavime o zakaze pre civilistov?
inspiring_shockley

Príspevok od používateľa inspiring_shockley »

Werewolf, to je klasicky SP (soft point).....nie JHP (jacketed hollow point)
inspiring_blackburn

Príspevok od používateľa inspiring_blackburn »

a videli ste už dakde v predaji náboje JHP ?.. myslím v SR..
inspiring_leakey

Príspevok od používateľa inspiring_leakey »

aňoooo v Žiline dnes som kúpil celú krabičku 7,5g SellierBullot JHP. Tak sa vytešujem :D.
tom11
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa tom11 »

to misiak909:

kolko si za ne vypytali?
inspiring_leakey

Príspevok od používateľa inspiring_leakey »

13 čosi eur, proste do 14eur za krabičku
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"