IDPA diskusia

inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Zaujímavý článok k téme našeho fóra: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011102301

Písal ho CMK, čo je nickname známy aj mne a to české fóra nepozerám zas nejako často.

Inak o Lose mi hovoril jeden človek čo strieľa IDPA, že keď sa niekomu nepáči "realita" IDPA, nech sa ide pozrieť na LOS, že čo sa tam deje. :D Čiže možno idú tiež moc športovo na to alebo čo. A v komentári sa objavil jeden zaujímavý post, čo som od viacerých počul, že je aj nešvarom našej IDPA:

"Jsem aktivnim ucastnikem LOSu a nemám k němu téměř žádné výhrady... nicméně jednu zásadní ano - spousta střelců, se snaží stylizovat do "vyšší a sportovnější" střelecké soutěže - do IPSC. Takže v LOSu nastupují s dokonale vyladěnými a k běžnému nošení nepoužitelné hračky za 30k a více korun, s opaskovými pouzdry za 5k, se 3 a více zásobníky... S tímto se také zvyšuje občasný tlak na soutěžích, vrcholící spory o přiměřenosti, proveditelnosti a reálnosti dané "stage"..."

Presne toto som počul ako sťažnosť na IDPA, že príde maník s IPSC rýchlotasným púzdrom, zbraň nejaká FULL size CZ s rozšírenou šachtou zásobníka, strelecký opasok s nosičmi na zásobníky... a že cez to si len hodí tričko. A že usporiadatelia ho aj tak nepošlú sa prestrojiť, pretože tam nechodí asi toľko ľudí aby si mohli dovoliť niekoho naštvať aby nabudúce neprišiel. :(
RisoP
prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

" Presne toto som počul ako sťažnosť na IDPA, že príde maník s IPSC rýchlotasným púzdrom, zbraň nejaká FULL size CZ s rozšírenou šachtou zásobníka, strelecký opasok s nosičmi na zásobníky... a že cez to si len hodí tričko. A že usporiadatelia ho aj tak nepošlú sa prestrojiť, pretože tam nechodí asi toľko ľudí aby si mohli dovoliť niekoho naštvať aby nabudúce neprišiel."

Trošku to OPRAVÍM. Maník so šachtou na CZ 85 tam bol. Bol z BB. To nevylučuje, že zbraň nemôže, alebo aj skutočne nosí aj na A-čko. Nikoho s rýchlotasným púzdrom som však do preteku nepustil. Ak sa mýlim daj presnejšie informácie a nie len jeden povedal, alebo počul som! :-)
inspiring_panini

RisoP: veľmi som sa snažil dostať na poslednú tohtoročnú IDPA, žiaľ padol každý odvoz čo som mal. To čo hovorím sa netýka poslednej súťaže ale skúsenosti ľudí čo tam boli viac krát. Prepáč nepoviem kto konkrétne.

Vieš ťažko mi je to hodnotiť, keďže som tam nebol a iba som to počul z viacerých strán - takže konkrétne najväčšia výhrada na to, že prídu maníci s jedno akou už výbavou, ale jednoducho príliš odstávajúcou a len cez to hodia tričko (čiže niekde na ulici by každému bolo jasné, že daný človek je ozbrojený) a ty ich nepošleš sa doupraviť nie je správna? Lebo ak aj je, ja chápem, že v malej krajine akou je Slovensko si treba chrániť každého súťažiaceho aby prišiel aj nabudúce, ale nemôžeš sa čudovať, že toto niekomu vadí. Dúfam, že na ďalšej IDPA sa uvidíme.

PS: to full size CZ som doplnil iba ja, bola reč o všeobecne športových zbraniach, takže nešlo len o niekoho z BB.
RisoP
prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

Ako sa definujú všeobecne športové zbrane? Každý komu trošku záleží na svojej zbrani sa ju snaží zdokonaliť. Tým myslím chod spúšte, strienky, mieridlá...určite nik nebude strieľať u nás s kolimátorom a kompenzátorom s výnimkou Glocku, ktorý ho má vstavaný. A keď si niekto kúpi napr. CZ TS, alebo GP-Xcalibur a nakoniec aj každý klon 1911 je obdobne veľkýa nosí to aj na A na sebaobranu tak je to vyslovene len jeho vec. A opakujem s rýchlotasným púzdrom nik nechodí. Čo sa týka hodeného trička, napr. u susedov v CZ neskrývajú zbraň vôbec...stačí sa pozrieť na fotogalérie. podľa zákona už aj tričko sa považuje za skrytie zbrane :-) Určite však na ulici nebude triezvo zmýšľajúci držiteľ zbrane pobehovať len s tričkom a niečím vydúvajúcim sa pod ním strašne pripominájúcim zbraň....aj keď som už tiež počul, že to bolo videné... :-) Čo sa týka súťaží ako takých samozrejme, a to neskrývam, že ideme na hrane. (počet strelcov na jednej strane a výdavky na "iné" terče, prenájom strelnice a pod. na strane druhej) Takže sa na to možno pozerať skôr tak, že nás to zatiaľ baví....
inspiring_panini

Riso: tuším sa rozumieme. Pre mňa je športová zbraň celokovová full size Čezeta, ktorú skutočne väčšina ľudi nenosí, napriek tomu že ju majú napísanú na Ačko.
RisoP napísal:Určite však na ulici nebude triezvo zmýšľajúci držiteľ zbrane pobehovať len s tričkom a niečím vydúvajúcim sa pod ním strašne pripominájúcim zbraň....
Presne tak, ale na súťaž ktorá ma simulovať realitu si takéto oblečenie vezme aby bol rýchlejší... V reále by sa tým pripravil o taktickú výhodu, že protivník nevie, že je ozbrojený. :) Ak ale v pravidlách nie je nič o viditeľných obrysoch (čo je v podstate veľmi vágne), tak naozaj je to len na "slušnosti" súťažiaceho a nie vecou organizácie. Potom ale ľuďom čo na to chcú ísť poctivo vadí, že musia súťažiť s takými čo si to mýlia s IPSC. Fakt dúfam, že nabudúce to víde a budem si môcť spraviť vlastný názor.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

nejsom športový strelec, takže nebudem mudrovať do problematiky šport.predpisov. Ale určite treba rozlišovať vymakanosť športovcov, ktorí dosahujú skvelé časy a hodnoty na strelnici a na druhej strane dostatočnú vyspelosť a otrlosť voči stresovým faktorom v kritických situáciách na ulici.

Tu určite neplatia výsledkové listiny zo súťaží
niko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

To urcite nie, ale sportovy strelec, ktory zazil stres velkych sutazi u nas a v zahranici a hlavne trafi za pohybu popper na 40 metrov je urcite silny protivnik pre kazdeho na ulici. :wink:
rado74
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

prepac a nezober to osobne, ale kto by v ulici strielal na 40 metrov a este za pohybu je cisty dement alebo casto pozera tupe americke filmy
V ulici je jeden velmi dolezity faktor ovplyvnujuci strelbu a to su nezucastnene osoby, to sa natrenovat neda resp. da ale s istym rizikom.
Uz to tu niekedy davnejsie prezentoval tusim Polucias a zmietli ste ho pod ciernu zem.
IDPA ako take je asi najblizsie k realu ked zoberieme do uvahy aj iste bezpecnostne pravidla ktore treba pri preteku dodrzat aj ked tiez treba prizmurit obcas obe oci. Prave pri IDPA maju sportovy strelci IPSC vzdy problem s krytim sa pri strelbe.
Inak ked padla rec o zbraniach sportovych, na obranu atd. atd. bezne nosievam HK P30L co je predlzena verzia a nemam problem skryt to.
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Myslel to tak, ze ked ma odstrielane a nema problem trafit za pohybu poper co priemermy strelec netrafi ani s primierenim a nie to v stresovej situacii akou je sutaz samotna.
Pravdou je, ze keby som tasil Mloka v sebeobrane, tak zamernu mam vyssie koli inemu sklonu oproti CiZe, ale so spustou by som o to strhaval nizsie :-)
O taseni spod satstva a kryti sa bavit nemusime.
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

no, z Poluciasa si kludne robte prdel dalej- ale myslím si, že on by sa na ulici, alebo v práci (v base) určite najmenej spotil pri probléme. Zato mnohí tunajší géniovia by mali prilepené slipy
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Zoidberg37 napísal:
...Potom ale ľuďom čo na to chcú ísť poctivo vadí, že musia súťažiť s takými čo si to mýlia s IPSC...
Tento problem sa riesi uz od zaciatku IDPA v Ziline. Ak by si si precital diskusiu na stranke IDPA, tak by si zistil, ze sa koli tomu uz hodne strelcov celkom slusne "posekalo" :) . Zda sa, ze sa tento problem objavuje stale znova a znova. Ja osobne som sa prestal nad tym vzrusovat a povedal som si, ze na tie sutaze chodim koli rozvoju svojich schopnosti a nie koli umiestneniu vo vysledkovej listine. V sucasnosti uz na IDPA nechodim ale keby som mal znova zacat tak iba z tohoto dovodu.
3500korun
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Ja som bol na IDPA len raz, a bola tom moja viacmenej prvá súťaž, takže som tam určite urobil kopu kixov ktoré sú proti "hlavnej myšlienke" tejto súťaže (to je podľa mňa ako-také pripravenie na reálnu situáciu). Pokiaľ ľudia ale k tomu takto pristupovať nebudú, ale budú chcieť prísť vyhrať stoj čo stoj, tak to podľa mňa troška stráca zmysel. Napr (nechcem nikomu krivdiť, ani sa ho dotknúť, možno sa mýlim, ale) keď som bol, tak z 15 súťažiacich sme asi 3-4 nemali nabitý náboj v komore, teda tak ako to nosíme naozaj. Zdá sa mi to trochu málo, keďže poznám dosť veľa ľudí čo nosia na A ale s nábojom v komore skoro nikto. Zase sa to dá postaviť tak, že ide o čas, šupnem si ho tam a ušetrím sekundu...ale je to len ich vec, či chcú na súťaži ušetriť sekundy, alebo simulovať skutočnosť. Ja som napr mal v pláne prísť na posledné kolo s týmto púzdrom keďže ho nosím viac ako Fobus ktorý som mal minule (ten nosím tiež). Viem že ma to bude stáť niekoľko miest v rebríčku, ale budem mať sám pre seba lepší pocit. Keď si chcem zasúťažiť, idem na nejaký klon IPSC kde mi v tom rebríčku nepomôže ako neviem čo :lol: Verím, že podobne zmýšľajúcich ľudí potom hnevá, keď príde nejaký búchač čo to berie športovo a vyfúkne im diplomy.
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

3500korun napísal:keď som bol, tak z 15 súťažiacich sme asi 3-4 nemali nabitý náboj v komore, teda tak ako to nosíme naozaj. Zdá sa mi to trochu málo, keďže poznám dosť veľa ľudí čo nosia na A ale s nábojom v komore skoro nikto. .
ja zase co poznam ludi vo svojom okoli a maju A, tak 95 % z nich ma naboj v komore (dlhorocni strelci). je to velmi subjektivne takto posudzovat
niko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Dikes Rasto, presne tak som to myslel. V kazdom pripade som presveceny, ze podobne sutaze su okrem ineho aj priprava na realitu. No a jak vas tu citam, budem sa musiet niekedy ist pozriet na nejaku IDPA sutaz. Len skoda, ze ich je tak malo.
inspiring_panini

Duso: už som si tú diskusiu pozrel, je to niečo ako som písal, ale je asi fakt, že Riso s tým nemôže nič robiť za týchto okolností, je to len na svedomí daného strelca.

3500korun: asi by som dal taký kompromis k tomu noseniu v komore. Neviem akých máš ty kamarátov s Áčkom, ale ja skoro všetkých z webfora či nejakej streleckej akcie. To väčšinou bývajú ľudia čo sa aj viac vyznajú do zbraní a to % nositeľov v komore je u nich vyššie. Čiže ak máš kamarátov ktorí iba nosia, prípadne ani to nie - ale na súťaže, akcie a pod. nechodia, tak asi v komore nenosia, ale na webfore podľa príspevkov ľudí väčšina ľudí v komore nosí. A to sa týka aj tých mojich známych (webforákov), drvivá väčšina z nich nosí v komore. To isté by som tipol na IDPA. Inak tu je k tomu pekný pokec: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

Inak k tomu púzdru: počul som, že tam chodí aj chlapík, čo nosí v kufríku (alebo nejakej taške, ale nie tej streleckej Falco/Aegis) a s tým ide aj na súťaž. A o tom by to malo byť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"