Síce som s tým chcel po získaní B-čka (minulý utorok) chvíľu počkať, ale nedalo mi to. Došiel som dnes so žiadosťou o rozšírenie na A a ešte pred dverami ma zastavil pán T. (zrejme šéf oddelenia) či si idem zaregistrovať zbraň. Ja že "nie, žiadosť o rozšírenie"
"na?"
"A-čko"
A už to začalo....
"z akého dôvodu?"
"ochrana osoby a majetku"
"neviem či vám to dám, musíte napísať náležité odôvodnenie - cítite sa ohrozený?"
"necítim sa každodenne ohrozený, chcem to pre prípad že budem napríklad prenášať väčší obnos hotovosti, alebo napríklad na turistiku na ochranu pred medveďom ktorý stratil plachosť....."
"to vám nedám, aj ja chodím na turistiku. To by bolo v zákone že turisti môžu nosiť zbrane"
"a kto môže?"
"no napr. podnikatelia, tí čo strážia objekty, nosia hotovosť..."
"ani to nie je v zákone"
"veď ani im to nerád dávam. A-čko by malo byť zrušené"
........
V tomto duchu pokračoval chvíľu rozhovor a skončil sa tým, že mi rovno povedal že mi to zamietne (ale predtým mi samozrejme pošle ýzvu na doplenie atď, atď) a ak chcem, môžem sa odvolať. Ja som mu povedal že som s tým rátal a som odhodlaný prejsť celým týmto procesom.
"a myslíte si že to nakoniec dostanete?"
"som o tom presvedčený"
Musím ešte podotknúť, že pán T. bol slušný, žiaden náznak povýšeneckej arogancie, bavil sa so mnou ako človek s človekom (hoci s iným právnym názorom na vec).
No nič, keď mi príde žiadosť o doplnenie, budem postupovať asi podľa Vaquero-vého návodu:
Vaquero napísal:Čo takto dať dokopy žiadosť a všetky zákonné podklady a jednoducho ich doručiť do podateľne príslušného OR PZ alebo ich zaslať poštou?
Ono jedna vec je nezáväzne vykecávať so stránkami a komandovať ich, no druhá (a oveľa ťažšia) je nevyhovieť žiadosti rozhodnutím, kde sa všetko otočí a odôvodňovať musí policajt, nie žiadateľ, pričom si policajt ako správny orgán musí byť vedomý, že proti jeho rozhodnutiu existuje len v rámci SR celkovo šesť rôznych opravných prostriedkov (ak dobre počítam).