Objednal som si z eshopu v USA pažbičky Hogue na 1911-ku. Cena 10 USD. Poštovné 15 USD. Od predajcu mi najskôr prišiel potvrdzujúci e-mail, že zaregistrovali moju objednávku a dal mi link na zaplatenie. Keď som kartou zaplatil poslal mi ďalší e-mail, že platba je OK a tovar mi posiela s takým a takým podacím číslom. Na druhý deň mi prišiel posledný e-mail, tentokrát od U.S. Post office, že mi od XY ide "poštou raní" pod takým a takým podacím číslom zásielka.
Po cca týždni a pol mi prišla doporučená zásielka od Colného úradu, že začalo colné konanie, nakoľko z neobchodného styku mi prišiel tovar z USA a teda mi zrejme vznikol colný dlh. Vyzvali ma, aby som im na úrad doniesol okrem seba a môjho OP aj "doklad o cene tovaru". Pretože som netušil, čo by tým dokladom mohlo byť, keďže žiadnu faktúru ani účtenku som nemal, zavolal som na číslo uvedené na predvolánke. Milá slečna mi vysvetlila, že takýmto dokladom môže byť napr. aj e-mail od predajcu, z ktorého bude zrejmé, že odosielateľ zásielky mi tovar predal za konkrétnu cenu. Skoro som odpadol, keď mi zahlásila, že im ten e-mail nemusím vytlačiť a doniesť osobne ale že im ho môžem preposlať na ich e-mail,oni to potom posúdia a vyrúbia prípadne clo. Normálne moderný úrad

Tu ale nastal problém. Odosielateľom zásielky bol majiteľ eshopu pán XY, ktoré meno však nefigurovalo ani v jednom z e-mailov, keďže tieto vybavuje iný pracovník. Ako teda dokladovať to, čo po mne colný úrad chce. A vtedy som blahorečil prozreteľnosti za to, že som uvedené e-maily nevyhodil, ako to často robím pri upratovaní schránky. V prvom bola totiž uvedená cena, v druhom od toho istého odosielateľa podacie číslo a konečne v treťom od US pošty bolo, že pán XY mi poslal zásielku s takým istým podacím číslom, ktoré bolo samozrejme aj na obálke

Toto všetko som preto poslal CÚ, pripísal som číslo môjho OP a vetu, že som ochotný zaplatiť prípadný colný dlh ak vznikne. Keď som tam po chvíli zavolal povedali mi, že je to všetko OK a môžem si prísť pre zásielku.
Tovar som mal nakoniec bez cla, pretože sa precľuje len tovar v hodnote nad 22 Eur . Od decembra by sa mala táto hranica zvýšiť.
Najviac ma ale prekvapilo, keď som potom priamo na obálke zbadal uvedenú cenu tovaru 10 USD. Vtedy som pochopil, že to overovanie ceny u adresáta je len formalita, pretože ak by mi kamoš zo štátov poslal pažbičky zo vzácneho dreva v cene 130 USD a napísal cenu 13 USD a do emailov mi popísal to, čo by som od neho chcel tak si neviem dosť dobre predstaviť, ako by to colníci odkontrolovali. A to už nehovorím o nejakej drobnej a na prvý pohľad nevýznamnej súčiastke k raritnej zbrani, ktorá by mohla stáť aj 500 USD a ja by som ju takýmto spôsobom dostal bez cla.