Výber prvej zbrane a otázky okolo toho

friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

peterson: Nie, intímna otázka, prečo sa pýtaš ? :)
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

tie tvoje kalkulácie na prevádzku 9mm mi prišli, že si to prerátaval z vreckového :D
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

Vreckové bohužiaľ nedostávam :)
Tak keďže tento koníček má v celku vplyv aj na rozpočet, tak je logické, že budem pri výbere zohľadňovať aj ekonomickú stránku veci, aspoň teda niečo také predpokladám pri každom aspoň priemerne finančne gramotnom človeku, čo zase je pravda, že na Slovensku nie je častý jav. Nepociťujem nedostatok financií, ale to neznamená, že mám s nimi plytvať a hlavne ak nepotrebujem niečo akútne riešiť, ale bavíme sa skôr v rovine zábavy a v prípade nepredvídateľnej situácie a potreby brániť sa, tak nebudem si kupovať zbraň, kde ma bude stáť jedna návšteva strelnice 100 €. Lebo to do toho určite nebudem ochotný dať a hlavne ak by ma to bavilo a chodil by som zo začiatku predovšetkým aj kvôli nejakým prvotným a základným zručnostiam na strelnicu každý týždeň, tak je rozdiel, či prestrielam mesačne 100 €, 200 € alebo 400 €.
Teda ja neviem možno sa ti to zdá divné, ale podľa mňa je tá ekonomika pri výbere zbrane určite dôležitá, ale nie tak ako si aj ty písal v nejakom predchádzajúcom príspevku, že je to u mňa nejaký hlavný dôvod. To nie, ale keď som si prečítal, že najlepšie na obranu je niečo s nábojmi .45acp, ale stačí aj devina, tak na čo by som šiel do toho .45acp ak náboje stoja dvojnásobnú cenu a je to pre mňa v momentálnom časopriestore zbytočný luxus. Hlavne, keď nemám ani žiadne návyky a neviem ani strieľať. Ak ma to chytí a sa do toho všetkého riadne zažeriem a budem si na tom "ujíždět", tak si kúpim desať zbraní a každý deň si ich hladkať a leštiť :).
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4842
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa yarco »

matmat napísal:Jasné, že na obranu čo som sa dočítal je najvhodnejšia .45ACP a pod. kalibre, ale to už sme niekde zase na 2-2,5 násobku ceny nábojov ako pri 9mm, takže to určite riešiť nebudem. A zase ani neprichádzam tak často do rizikových situácii a nie som ani tak veľmi paranoidný, že potrebujem to naj na nosenie s nábojom v komore :)
Čítaj ďalej :wink:
Ale pravdou je, že asi väčšina z nás si prešla týmto obdobím jednoduchých a jednoznačných odpovedí.
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

Asi sa mi zle hľadá, ale nenašiel som tu nejakú tému/sekciu pre začiatočníkov, kde by boli všetky základné veci pokope vysvetlené, je tu niečo také na fóre ? Lebo väčšina tém sa zaoberá nejakým konkrétnym typom alebo značkou zbrane, čo mňa takto na začiatku veľmi až tak nezaujíma, na čo budem čítať o nejakej zbrani, keď o nej nič neviem.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5249
Dátum registrácie: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Nie je.

Začni napr. tu: http://legistelum.sk/ako-spravne-vybrat ... na-obranu/
a potom hľadaj na tej stránke ďalej... Diskutovať môžeš potom o konkrétnej pištolke tu na fóre.
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

Super, díky, na LT som už nejaké články prečítal, budem pokračovať.

Inak aká je taká bežná vzdialenosť na tréning s 9mm ?
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Príspevky: 1323
Dátum registrácie: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

1m-25m
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Dátum registrácie: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

matmat napísal:na čo budem čítať o nejakej zbrani, keď o nej nič neviem.
Zeby prave preto? :D
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

zlomizub.... Jasne, ale po prečítaní si nejakých základov. Témy o nejakých zbraniach ako od GP, Glock , Beretta som si prečítal, ale najprv musím vedieť tie úplné základy aby som tomu trochu rozumel, predsa darmo budem napríklad čítať o Glock 17, keď ani neviem aký je to kaliber (len ako príklad). Samozrejme už som čítal nejaké články na LT, takže je to lepšie, ale ešte mi nie je dosť :).
Viem, že je aj rôzna literatúra... pôjdem si ale skôr asi niekde zastrieľať :D
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3701
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Citaj, citaj, citaj... vsetky tie zbytocnosti co sa ti nechce. Nikto ti nevysoli informacie o ktore mas zrovna zaujem, kazdeho zaujma nieco ine a univerzalny pristup neexistuje. Vacsina si aj tak kupi nakoniec nieco comu je srdce najblizsie (ci uz designovo, marketingovo, "s rovnakou airsoftkou som zacinal"...)
Venc0
občasný prispievateľ
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 7 years 11 months

Príspevok od používateľa Venc0 »

Ono každá sranda niečo stojí. Ja som to riešil pred rokom. Zbraň je z toho síce najväčšia položka ale v celkových nákladoch na tento koníček aj vcelku zanedbateľná. Trezor, púzdro, zásobníky, "oči, uši", tašku, čistenie a samozrejme strelivo, veľa :D . Nehovoriac, ak chceš ešte aj ladiť. Je vhodný aj nejaký začiatočnícky kurz.
Ak nie si rozhodnutý, sprav si zbroják, veľa čítaj, na strelnici postupne skúšaj a uvidíš čo ti sadne.
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

Presne tak, hlavne to strelivo je najdrahšie. Preto som riešil aj v predchádzajúcich príspevkoch jeho cenu, lebo tá cena zbrane nie je podstatná položka, či dám za ňu 400, 500 alebo 600 € je v podstate jedno, ide o jednorázový výdavok, ale z ekonomického hľadiska je skôr podstatná tá následná "prevádzka" tohto koníčku :).
Lebo aj ten trezor, kúpim jeden a pokiaľ mi nebude časom malý, tak ho budem mať už na stálo, slúchatká a okuliare zase vydržia nejakú relatívne dosť dlhú dobu a nestoja veľa, ide rádovo o desiatky eur. Preto tieto veci riešim ešte pred zbrojákom a tým všetkým, lebo zase je určitá hranica, pri ktorej by som si už povedal, že tak toľko do toho určite dávať nebudem a kašlem na to. Určite ešte ponavštevujem párkrát strelnicu, spravím si tým aj prehľad, že koľko asi tak na jednu návštevu strelnice miniem kešu orieškov a uvidím cca koľko ma bude prevádzka tohto koníčka aj stáť. Zase nie je to moja jediná aktivita, takže nedávam veľkú šancu tomu, že sa "zmaniačim" až tak, že budem chodiť 2-3 týždenne na strelnicu a aspoň raz ročne kupovať novú zbraň do zbierky :) Ale nikdy nehovor nikdy...
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

a počkaj,keď na fore objavíš tému spoločné nákupy streliva, kedy sa dá výhodne nakúpiť určité množstvo nábojov omnoho lepšie ako v obchode :wink:
friendly_tesla

Príspevok od používateľa friendly_tesla »

Chlapi, niekto s Glockom (ideál 19, či 17) čo býva v okrese Nitra a chcelo by sa mu so mnou vybehnúť na strelnicu sa tu nenájde ?

Proste neviem čo je to tu za bojkot, ale neviem zohnať strelnicu v okolí, ktorá by mala Glocka a zo známych tiež nikto Glocka nemá.
Chcel by som si ho vyskúšať, lebo zatiaľ z toho čo viem a aj vizuálne, tak sa mi proste páči:).
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"