Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

ja som bol testovaný už 2x, z dôvodov, ktoré som tu už uvádzal.
Nie som odporca testovania- vzhľadom na moje každodenné skúsenosti ako aj skúsenosti zo služieb počas prvej vlny som skôr skeptik.

Už to bolo x krát spomenuté- test odhalí počet pozitívnych a negatívnych ľudí v konkrétny dátum a čas. Nikto už nerieši, či otestovaní negatívny ľudia, nebudú mať cestou odtiaľ x rizikových kontaktov. Prax ukazuje, že vírus už dlho krúži okolo nás.
U ženy v nemocnici každý deň stúpa počet pozitívneho personálu - k tomu treba pripočítať x dalších ľudí, ktorí automaticky zostávajú v karanténe kvôli kontaktu.
Kapacity klesajú každý deň, nahradiť ich je možné iba čiastočne. Lekára a sestru môže nahradiť iba rovnako kvalifikovaný personál, takže je každému jasné, že pri rapídnom poklese personálu- napr.takí vojaci nahradia maximálne tak sanitárky, čo vynášajú toalety, umývajú izby a nosia stravu.

Narážam hlavne nato, že štát arogantne prespal leto, všetci absolvovali letné zahraničné dovolenky s nádejov, že 2.vlna nebude (šak Krčméry to sľuboval) Absolútne nič nebolo urobené v príprave na prípadnú druhú vlnu, všetko sa uvoľnilo a teraz akože hasíme?? NESKORO.
47ronin
prispievateľ
Príspevky: 206
Registered for: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

Jack, ved prave, ze to moze fungovat iba v teoreticko-technickej rovine....
uz len z personalneho obsadenia testovacich miest je zrejme, ze to pojde tazko:
1 ks administrativa = uvodny zapis - legitimovanie OP a zdrav. preukaz
1 ks administrativa = vyplnenie formulara
1 ks zdravotnik = vykonanie testu
1 ks administrativa = ukony suvisiace s vyhodnotenim testu (podaj, prines....)
1 ks vojak / policajt = organizacny dozor testovania
1 ks zdravotnik = vyhodnotenie testu
1 ks vojak / policajt = organizacny dozor cakatelov na vysledok
1 ks administrativa = vypisanie a odovzdanie certifikatu o teste
1 ks vojak = velitel / drzitel klucov od miesacky

nehovorim o zhromazdovani sa pred testovanim a po testovani (v pocte min. 7-8 ludi, ak by vyhodnotenie trvalo len 15 min)....

a ak bude nedajboh prsat, tak su asi nahrani....

taka provokativna otazka: ma armada 5.000 ks velkokapacitnych stanov vhodnych na walk-through testy + cakatelov na vysledok?

Tvoja posledna poznamka je viac nez legitimna.....

P.S,
Vo svetle poslednych informacii je to ale asi tak, ci tak jedno..... bude lockdown...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... -pripadov/

rozhodne nesuhlasim so vsetkym, co je uvedene v tomto blogu, ale zase.... uplne mimo ten chlap nie je, ci?
https://gumurin.blog.pravda.sk/2020/10/ ... p_rightbox
Naposledy upravil/-a 47ronin v 21 Okt 2020, 14:41, upravené celkom 3 krát.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5263
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa lovec »

Mierne OT.
Ľudí nad 65r. by sa to testovanie nemalo týkať... Akurát, že zrovna tí labzujú hore-dolu akoby to malo byť naposledy, trojnásobne viac ako pri prvej vlne. Čierny humor našepkáva, že to tak aj môže byť. Okrem toho, z tohto hľadiska mobility môžu byť aj celkom slušnou množinou šíriteľov, čo by pri aktuálnych rekordných denných prírastkoch nakazených akurát prispieva k ešte rýchlejšiemu nárastu...

https://www.aktuality.sk/clanok/832573/ ... prvu-vlnu/
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Jeden dobry clanok od susedov ohladne 2m 'bezpecnych' vzdialenosti a rusok:

http://www.seznamzpravy.cz/clanek/exper ... hni-125245


emkac napísal:Na jednej strane sa tu nadava na testy, na druhej strane sa maju vyuzit na hraniciach ci pred navstevou doktora. He???? Ved podla vasej logiky nezachytia aj tak bezsoplavych, takze je to aj tak zbytocne.
emkac: Nemam momentalne cas na dlhsiu odpoved, ale aspon narychlo Ti odpoviem na toto vyssie kedze si tym asi reagoval na moj prispevok. Tak ako som uz napisal, tieto (antigenove) testy sa daju dobre pouzit v pripadoch ked mas podozrenie na nakazu a potrebujes vysledok 'hned' / nechces cakat den ci dva na PCR test. Cize ak napriklad odmerias zvysenu teplotu (alebo si vsimnes usopleny nos ci ine symptomy) cloveku co prechadza cez hranicu, vchadza do nemocnice, do firmy, alebo do cakarne vseobecneho lekara, tak mu ho mozes hned spravit a na 95-99% vies do 15 minut ci ma alebo nema Covid. A ak mu vyjde test pozitivny, tak ho nenechas sediet dalsiu hodinu medzi ostatnymi pacientami (ktori su len nachladnuti a pod.) ci dokonca cely den v kancelarii s kolegami, ale posles ho hned na PCR test a verifikaciu. Zbytocne tie testy teda naozaj nie su, a maju svoj vyznam a vyuzitie. Na plosne testovanie sa ale naozaj nehodia.

A ak by sme naozaj chceli Slovensko co najviac vycistit, zopakujem ze daleko ucinnejsie a rozumnejsie by bolo robit ozaj poriadny contact-tracing a nasledne testovanie, namiesto toho potemkinovskeho akozetestovania co sa tu predvadza uz pol roka. Hygieny, testovacie labaky, a ludia co robia contact-tracing mali byt kapacitne posilnene od momentu ked sme opat otvorili hranice, a minimalne od leta / navratu dovolenkarov to malo len tak ficat. Ludia co robia telemarketing pouzivaju jasne napisane manualy pred nimi na stole, a podobny manual sa da lahko urobit aj na contact-tracing, pricom nasledne tu pracu mozu robit dobrovolnici, nezamestnani, studenti co si chcu privyrobit, alebo kludne moze pomoct aj armada (ako v tom linku vyssie). Virus nema cez vikend volno, tak preco my na to cez vikendy kasleme a testujeme nasobne menej ludi? Navysene kapacity a vikendove priplatky su odrobinkami v porovnani s tou palkou co bude stat tato sarada o dva tyzdne, alebo kolko bude stat ked 'zalahne' ekonomika kvoli coraz viac ludom v karantenach ci dokonca lockdownoch. Pricom ak testujes rodinnych prislusnikov ci kolegov (kludne aj cele firmy) kde nakazeny pracuje, tak je daleko vacsia pravdepodobnost ze vychytas inych nakazenych, nez ked to urobis plosne na dobrovolnej baze. Myslis ze vsetci ti co teraz doma lezia nascipani alebo s horuckou (a dufaju ze to je len nachladnutie) na ten test o tyzden pojdu? Alebo tam pojdu ludia ktori sa necitia dobre ale napriek tomu chodia do roboty lebo si nemozu dovolit zostat na marodke ani si dat sukromne spravit test a riskovat ze ich daju do karanteny? Ano, urcite tam pride aj par ludi ktori sa necitia dobre a zatial co sukromny test si nemohli alebo nechceli zaplatit tak vyuziju moznost dat si ho urobit zadarmo a vediet na com su (aj ked v skutocnosti to po tychto testoch budu aj tak vediet len na 50% - vid nasa debata vyssie). Naprosta vacsina ludi co ale na toto plosne testovanie dobrovolne pojde su ti zdravi co budu ocakavat negativny vysledok, a nech to plosne testovanie ukaze akekolvek percento 'premorenia', nebude to zodpovedat realite. Mozno si si nevsimol ale ta mentalita a pristup k Covidu u nas je trochu ina nez v mnohych inych krajinach - u nas ludia do karanteny nechcu ist (ani ked je domaca), mnohi z nich si ani 'nemozu dovolit' len tak zostat 10 dni doma, a napriklad ak naozaj 'bonznes' vsetkych ludi s ktorymi si bol za posledny tyzden v kontakte, tak mnohi z nich sa Ti nielenze nepodakuju, ale este budu na Teba nastvani. Naprosta vacsina ludi dokonca nie je ochotna ani len na cas do prichodu vakcin ci liekov ani len minimalne obmedzit svoje socialne kontakty a zvyky (od posedenia v krcme s kamaratmi, cez fitka, kaviarne, stadiony, svadby, kostoly, a x dalsich rizikovych prostredi a aktivit) kvoli nejakemu 'sopliku' a medialne nafuknutej bubline... :roll:

UAE s populaciou len o cosi vyssou nez my robi vyse 100,000 testov denne, pocty vyliecenych maju takmer na urovni poctom novonakazenych, a dari sa im udrziavat to pod kontrolou. My sme ale az donedavna neboli ani len fyzicky schopni urobit viac nez 7,500 testov denne, pricom casto nebola snaha sa k tejto kapacite ani len priblizit. Dokonca nie sme schopni ani len na konci dna zosumarizovat pocet nakazenych a informujeme o nich az o 10tej rano nasledujuceho dna. Ten rozdiel v detailoch ktore sa sleduju a verejne vykazuju napriklad medzi Slovenskom a Ceskom si si v tom mojom prispevku zo 17.okt snad vsimol, ked pozriem na tu ich stranku tak si viem okamzite spravit vcelku dobry nazor na aktualnu situaciu (ako je to s nakazenymi, ako je to s lozkami v nemocniciach, dokonca vidis presne podla krajov ako su vytazene ARO a JIPky, atd.). U nas vidis akurat tak par zakladnych udajov a cerveny semafor...

O tom aky obrovsky rozdiel je medzi zdravotnictvom v Cesku a u nas sa asi skoda bavit, ak sa porozpravas s par lekarmi kazdy Ti povie ze ten rozdiel vo vybavenosti a kapacitach je priepastny, napriek tomu ze oficialne sa tvarime ze sme len porovnatelne mensi.

Ak by sme povedzme od dnes zacali robit 50,000 testov denne, a naozaj poctivo dohladavali a pretestovavali kontakty, tak by sme to mozno este vedeli ako tak dostat pod kontrolu. A ak by sme poriadne testovali od leta tak by sme dnes nelamali rekordy novonakazenych takmer kazdy jeden den. Lenze to vsetko je 'ak by', to by totizto musela byt naozaj snaha a tlak zhora, v kombinacii s dobrym planovanim, pripravou a organizaciou. Nie sme sice jedini kto to zanedbal, vidime to po celej Europe a v Cesku snad najvyraznejsie, lenze tam sa aspon podla vsetkeho prebudili a teraz vidime horuckovite aktivity na vsetkych frontoch. U nas ale nic, my sa tu teraz budeme v podstate len tak solichat dalsie dva tyzdne zatial co cisla budu hrozivo rast a nemocnice zacnu praskat vo svikoch kym nedojde k tomu slavnemu plosnemu pretestovaniu (ak k nemu vobec dojde), ktore ale nic nezmeni na tom ze do lockdownu aspon na nejaky cas ist budeme musiet tak ci tak. Populizmus a alibizmus su znacne kontraproduktivne v pripade pandemie, a napriek tomu ich vidime aj dnes vsade okolo nas od vrchu az po spodok (politici 'vychadzali v ustrety' poziadavkam obcanov, podnikatelskemu sektoru a ekonomike, krajske urady, hygieny a nemocnice sa 'pripravili na druhu vlnu' plne v sulade s pandemickym planom a nariadeniami, cize vsetci robia to co sa od nich oficialne ocakava ale takmer nikto sa nesnazi robit nieco naviac, napriek tomu ze kazdemu rozumnemu cloveku je jasne ze to co sa momentalne robi, obstaralo, ci zrealizovalo ani zdaleka nestaci. Dokonca by mozno stacilo aj keby sme len presne kopirovali vsetko to co robia napriklad bratia cesi (vlastna/lokalna vyroba respiratorov a ochrannych pomocok, eRouska, Chytrou Karantenu, polne nemocnice, mobilne odberove miesta a sanitky, online real-time prehlad vytazenosti odberovych miest prepojeny s ich rezervacnymi systemami, atd.), a ten pardnovy rozdiel voci Cesku (ktory sa ale pomaly vytraca) by nam umoznil aspon ako tak to stabilizovat. My sa tu ale alibisticky hrame ze ved 'chybaju nam data a na taketo rozhodnutia nemame dostatok udajov', a radsej najskor pockame nez zasadne pandemicka komisia a da nejake odporucania, tie odporucania potom posunieme vo stvrtok na prerokovanie krizovemu stabu, ich zavery potom v piatok premier preberie so svojimi poradcami, v sobotu zacne hlavny hygienik pracovat na nejakych usmerneniach, aby ich v nedelu vecer zverejnil s tym ze platit zacnu od pondelka rana... Toto ma od flexibility a 'akcnosti' ktora by bola v tychto dnoch potrebna teda hodne daleko a myslim ze sa nam to nepekne vypomsti. Sice oficialne vsetci urobili vsetko co mali a tak ako mali, a vsetci maju pekne kryty chrbat, ale v reale si myslim ze narazime. Narazime do rozdielov medzi papierovymi stavmi (oficialne pocty ventilatorov, ochrannych pomocok, pocty lekarov a obsluzneho personalu, pocty volnych lozok, provizornych lozok, atd.) a slovenskou realitou. Cesi sa aspon snazia neklamat sami seba (napriklad tym ze by svojim lekarom a ludom v prvej linii fasovali ruska a tvarili sa ze su to v podstate respiratory, alebo ze by medzi zosnulych na Covid davali len tych par ludi u ktorych bol ako jednoznacna a hlavna pricina smrti definitivne preukazany SARS-CoV-2), len aby boli 'za peknych' a aby 'nevyplasili' verejnost...

Mimochodom, cesi od zajtra vyhlasili lockdown. Sice nie uplny, ale daleko od toho nema. A uz myslim mozeme zacat strihat (kratky) meter aj my. :roll:

Stay grey and frosty,


Gunslinger
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1880
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa d-s »

Inak co sa tyka covidu a zbrojakov, zatial platia normalne terminy platnosti zbrojakov, zatial nie je ziadne predlzenie platnosti.
Používateľov profilový obrázok
Mike75
prispievateľ
Príspevky: 256
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa Mike75 »

Platí stále toto:

(2) Platnosť zbrojného preukazu,ktorá uplynula alebo uplynie počas krízovej situácie
a) od vyhlásenia krízovej situácie do30.apríla2020,sa predlžuje až do uplynutia dvoch
mesiacov od odvolania krízovej situácie,
b) od 1.mája 2020 do 31.mája 2020,sa predlžuje až do uplynutia troch mesiacov od odvolania
krízovej situácie,
c) od 1.júna 2020 do 30.júna2020, sa predlžuje až do uplynutia štyroch mesiacov od
odvolania krízovej situácie,
d) od 1.júla2020 do odvolania krízovej situácie,sa predlžuje až do uplynutia piatich mesiacov
od jej odvolania.

Krízová situácia je obdobie mimo času vojny a vojnového stavu, počas ktorého je bezprostredne ohrozená alebo narušená bezpečnosť štátu a ústavné orgány môžu po splnení stanovených podmienok vyhlásiť výnimočný stav, núdzový stav, mimoriadnu situáciu.

Mimoriadna situácia trvá od začiatku, nebola prerušená, iba núdzový stav, vzhladom na zákonné obmedzenie jeho dĺžky.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5263
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa lovec »

Tuším prvý prieskum (neviem iste...)

https://slovensko.hnonline.sk/2232829-e ... y-a-chaosu
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 728
Registered for: 5 years 7 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1880
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa d-s »

Mike75 napísal:Platí stále toto:

(2) Platnosť zbrojného preukazu,ktorá uplynula alebo uplynie počas krízovej situácie
a) od vyhlásenia krízovej situácie do30.apríla2020,sa predlžuje až do uplynutia dvoch
mesiacov od odvolania krízovej situácie,
b) od 1.mája 2020 do 31.mája 2020,sa predlžuje až do uplynutia troch mesiacov od odvolania
krízovej situácie,
c) od 1.júna 2020 do 30.júna2020, sa predlžuje až do uplynutia štyroch mesiacov od
odvolania krízovej situácie,
d) od 1.júla2020 do odvolania krízovej situácie,sa predlžuje až do uplynutia piatich mesiacov
od jej odvolania.

Krízová situácia je obdobie mimo času vojny a vojnového stavu, počas ktorého je bezprostredne ohrozená alebo narušená bezpečnosť štátu a ústavné orgány môžu po splnení stanovených podmienok vyhlásiť výnimočný stav, núdzový stav, mimoriadnu situáciu.

Mimoriadna situácia trvá od začiatku, nebola prerušená, iba núdzový stav, vzhladom na zákonné obmedzenie jeho dĺžky.
Mike75, neviem v akom stave sa SK nachadza, ci este plati bod (d) alebo nie.
Ale "zbranove" mi poslalo list s koncom platnosti a po tlf potvrdilo ze platnost konci normalne.
Používateľov profilový obrázok
Mike75
prispievateľ
Príspevky: 256
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa Mike75 »

Zaujimave, pretoze mimoriadna situacia zrusena nebola.

Alebo som nieco prehliadol...
Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Príspevky: 808
Registered for: 9 years 6 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Celkom obsiahly a informačne zaujímavý článok s odborníkom znalým veci:
https://www.postoj.sk/63702/v-cesku-sa- ... YBq2NeHo5E
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1880
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa d-s »

fotograf, jeden z naj clankov v poslednej dobe.
K veci, bez zbytocnych emocii, zrozumitelny.
Používateľov profilový obrázok
Arcanus
občasný prispievateľ
Príspevky: 94
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa Arcanus »

Vnutro a obrana zrusili ludom dovolenky od zajtra, takze si nakupte co potrebujete kym Mesias na tlacovke ohlasi nejake dalsie ulety a ludia zaplavia obchody ako dnes v CR :)
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 9 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Sucháre a hajzlák máme nakúpené, von už nechodíme, nech si trhnú nohou! :evil:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

je hlúposť útočiť na obchody a robiť si zásoby. Zásobovanie ohrozené neni, malých obchodníkov kludne obetuju- ale reťazce budú
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"