Par otazok ohladom kompenzatora

klingy
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa klingy »

Som nasiel porovnanie sustrelov kompenzatorov pre VZ58 na kanadskom fore... tak to sem hadzem...

http://img.photobucket.com/albums/v74/s ... Medium.jpg

A este aj text kedze som lenivy tak len v anglictine...

Here's a pic from the range yesterday. I tested all 4 different brakes/comps/flash suppressors I own (NEA Hybrid, Heavy and Phoenix and Czech military) along with nothing on the muzzle. All the groups were 5 shot by the same shooter (me), from the same rest, the same ammo and at the same distance (25m). Both rifles had 4 MOA dot RDS and, as you can see, the aiming point was a piece of tape. Hook and albertacoyotecaller were there and can confirm the results.

The pictured groups are representative and mirror previous results and follow-up groups shot yesterday.

Observations:
My 858 T-2 shot tighter groups regardless of muzzle device than my CSA Carbine. It had small variations in POI with different devices and the group size varied by a small amount. The NEA Heavy brake consistently turned in the tightest groups on the 858.

My CSA Carbine will not shoot as tight groups as my 858. The only obvious difference while shooting is the significantly heavier trigger pull on the CSA. Maybe barrel harmonics or length is the reason? I don't have the technical knowledge to figure that out. The CSA also exhibited larger POI shifts than the 858. For some reason, the CSA does not like the NEA Heavy brake, at all. The exact opposite of the 858s results.

Conclusions:
The 858 shot practically equally well with any muzzle device and didn't suffer and significant POI or group size shifts. It did shoot best with the NEA Heavy brake.

The CSA experienced larger POI and group size shifts than the 858. The NEA Heavy brake did not produce satisfactory results on my carbine. NEA's Hybrid and Phoenix worked best out of the tested muzzle devices.

As always, your mileage may vary. From now on I think the Heavy will stay on my 858 and the Hybrid on my CSA.
Používateľov profilový obrázok
mykymiki
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa mykymiki »

Trochu som využil strýka googla a myslím, že tieto dva články sú ďaleko to najlepšie, čo sa ohľadom testov a porovnaní kompenzátorov dá nájsť.

http://www.scribd.com/doc/22829784/AR15 ... ators-pt-1

http://www.scribd.com/doc/22829785/AR15 ... ators-pt-2

Samozrejme je to pre iný náboj a zbraň, iné množstvá prachu a podobne...ale myslím že fyzikálne princípy sa zásadne nemenia pri porovnaní 0.223 a 7,62x39..ak teda dáme na 58 rovnú pažbu...

Miki.
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

No co myky a ktory, ti podla tebou postnutych testou vychadza vytazne?
Zeby ten co ponukam ja? ;-)
Len u 58 treba ratat s vacsim spatnym razom, lebo tam beha omnoho vacsi nevyvazeny kus zeleza + piest.
fakestring
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa fakestring »

Tak zase problem, ja uz to... :)

zdalo sa mi divne, ze mi zrazu obidve optiky (puskohlad aj kolimator) posielaju strely doprava, cca na 4h. Pripisoval som to tomu, ze obidve boli dole z flinty a nasledne nenastrelene (aj ked puskohlad ma nasuvnu montaz, ktora by mala drzat nastrel). Nuz co, nastrelil som to, zda sa to byt ok, ale - vsimol som si jednu nemilu vec - kompenzator/ustova brzda je mimo osi hlavne. Nie je to tolko, aby gule skrtali o komp, ale je to tam. Neviem, ako to bolo pred zbrusenim/dotiahnutim kompu, tie problemy s presnostou sa objavili potom... Ked dam teraz tycku do hlavne, vidim, ze komp je malicko nakloneny na tu cca 4h. Kedze sa mi nezda, ze by strely skrtali o komp (aspon tam nevidim nic vydrate :? ), tak by ma zaujimalo, co sposobuje (sposobovalo) tu odchylku - predpokladam, ze vztlak vo vnutri kompenzatora, ktory je mimo osi... Co vy na to? Zatial este neviem, ci som to vychylenie od osi hlavne sposobil ja nepresnym brusenim (dost mi nejde do hlavy, ci by cca nejake desatinky mm na konci zavitu mohli cely komp tak vyosit), alebo je vadny ten komp. Chystam sa ho dat dole, lebo aj ak to teraz "ide ako tak", asi to nie je dobry napad - stielat s vyosenym kompom. Neviem, ci takym sposobom nemozem poskodit ustie, resp. - mohlo by to byt, ze som nieco ohol pri utahovani?
Mozete sa niekto pozriet, ci mate komp presne v osi (ja som zatial vlozil do laufu len dve drevene ceruzky (postupne :)), ale obidve ukazovali rovnake vysledky)?
Rasto
expert

Nabuduce pred samotnou korekciou si skus dat 3 rany so zhodenym kompikom.
Videl som to viac krat, ze sa zmeni nastrel pri pouziti ineho kompiku i toho isteho vyrobcu.
Hlavne je aby sa nezvacsil rozptyl a nedochadzalo ku kontakte strela kompenzator.
fakestring
prispievateľ

Hm,

ale aj tak by ma zaujimalo, ci to ma aj niekto iny (to vyosenie), alebo zase len ja :? ? Nechcem robit antireklamu (preto nepisem znacku), lebo davam stale par percent, ze to moze byt moja chyba, aj ked, dost pochybujem, neviem si to technicky predstavit, ze by som to dokazal vlastnymi silami tak vyosit :), ale rozmyslam nad nejakym inym kompikom. Resp. len odmontovat tento - mam rovnu pazbu a teda zdvih ustia mam vyrieseny, ide len o spatny raz, ktory by mi az tak nevadil, obavam sa len o Bushnella TRS-25, kolko by to vydrzal..(co vy na to?) A problem vidim v tom, ze dajme tomu na kolimatore skorigujem tu odchylku, ale keby som potreboval zrazu strielat cez mieridla (napr. dojde baterka na kolimatore), tak je to v keli..
Dalsia vec - nie som si celkom isty, ze ak by strely skrtali o komp len jemne, ci by to bolo vobec vidno, resp. ako to spolahlivo zistim?

Rasto - aku dlzku ma komp, co ponukas tu vyssie za 50€?
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Rýdzo subj. názor - na kieho ti je komp na zbrani nestrieľajúcej dávkou?

Zbytočná cocotina. Opakujem - je to môj subj. názor.
fakestring
prispievateľ

s niecim takymto http://www.cncwarrior.com/comersus/stor ... roduct=189 tu ma niekto skusenosti? Asi to bude len tlmic plamena, spatny raz to nestlmi ? Ale paci sa mi to koli velkosti.
fakestring
prispievateľ

Panzer,

ved pisem, ze zdvih hlavne nepotrebujem korigovat, skor stlmit spatny raz koli vydrzi optiky. (A mozno ani to nie, skor je to ako otazka do plena :))

Optika: Bushnell TRS-25 a podla potreby POSP 4-8x42.
A pravda je, ze asi by som bol najradsej, keby som kompenzator mohol bez obav prestat pouzivat, mam pocit, ze je to len komplikacia...
Naposledy upravil/-a fakestring v 28 Jún 2011, 01:10, upravené celkom 1 krát.
Vaquero
moderátor
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa Vaquero »

Podľa mojej čisto amatérskej skúsenosti, vz.58 s kompenzátorom sa lepšie správa aj pri jednotlivých ranách - t.j. ako amatér na 50 a potom 100 m som mal lepší nástrel s kompenzátorom ako bez neho.
Rasto
expert

Vaquero rozpravas o mierenke a tam ma napada len jedna vec a tou je psychika.
Ked mas kompik, tak ta to menej kopne a nestrhnes koli strachu a so zavretymi ocami pred vystrelom spust :-)

Panzer ty mozno strielas z 58 semi, ale skus strielat IPSC dvojstrely a pochopis, ze odrazu mas kratke davky a tie potrebujes udrza v terci :-)

Fakestring ak chces len Flash hider mozem sluzit, ale on robi len to co je jeho volny preklad.
Trosku tlmi i zdvih, ale vobec netlmi spatny raz.
Ten kompik co mam je momentalne vypredany, lebo som ho dal za 40E :-)
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Fakestring zanes ten kompik ku nejakemu fachmanovi so sustruhom. Nemusi to byt ziadny puskar. Sustruznik to skosenie opravi. Dobre by bolo aj zratat si kolko potrebujes zhodit aby si dotahoval kompik na fest asi tak 90 stupnov. Ak mas komp od Kuracinu tak tam je stupanie 1 mm/otacka, ak si dobre pamatam. Potom sa uz nezvykne povolovat. Nenapisal si o kolko ti to lieta mimo. Ale podla mna dochadza ku skrtaniu striel. Mne sa to stalo. Vakel na kompe som riesil fibrovou podlozkou. Fungovalo to iba do tej doby pokial som komp nepostriekal WD40 a napila sa aj fibrovka. Tu roztiahlo a vyosila komp. Na prvy pohlad nebolo nic vidiet ale na 50 m som nemohol v lezacke trafit terc figuriny nekryte leziaceho strelca. A to vacsinou z desiatky nevyjdem. Tak som posuval cielnik, vsak sa niekde na terci chytim. Dal som este 3 rany. A nic. Pridem k tercu a lava ocelova rurka stojanu prestrelena na 4-roch miestach v roznej vyske, to ako som dvihal ten cielnik. Tak som prestal spekulovat a zaniesol to na upravu na sustruhu. Ked som komp zhodil bolo pod urcitym uhlom vidno, kde strely skrtali. Bol tam taky slabucky nanos z plasta strely v tej istej farbe.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Panzer ty mozno strielas z 58 semi, ale skus strielat IPSC dvojstrely a pochopis, ze odrazu mas kratke davky a tie potrebujes udrza v terci :-)
Chápem a súhlasím. 8)
fakestring
prispievateľ

Rasto,

"Trosku tlmi i zdvih, ale vobec netlmi spatny raz" - to som aj cakal, no skoda. Inak, na ebay-i vsetky taketo flash hidery predavaju bez mihnutia oka pod nazvom "muzzle brake". Asi myslia ze brzdia plamen, alebo co.. :)

"Ten kompik co mam je momentalne vypredany, lebo som ho dal za 40E"
- vyzera super a asi aj funguje, len - zda sa mi to, alebo je este dlhsi ako GP? To ma trosku odradza, ale keby si ho nahodou mal za tych 40€ napr. na WFC Rachot-e v Predajnej (ides tam? ja sa chystam len nesutazne pokukat), tak neviem, ci by som odolal nakupnemu pokuseniu :).

DUSO,

"napila sa aj fibrovka. Tu roztiahlo a vyosila komp" - tak potom niet o com, ked toto dokaze fibrovka, tak potom sa necudujem GP-cku po tom mojom bruseni.. :? Pojde k sustruznikovi..

"Bol tam taky slabucky nanos z plasta strely v tej istej farbe" - presne toho sa obavam - ze normalne to nemusi byt ani vidno a strely mozu veselo skrtat bez nejakych viditelnych stop...
Prve co spravim bude, ze ho budem pomaly povolovat a priebezne sledovat, ci sa bude nejako menit uroven vyosenia. Cakam ze po miernom povoleni sa to zrovna. Dufam, ze som nejako neposkodil zavit na hlavni - ten by snad mal nieco vydrzat?
Rasto
expert

No neviem cim si to brusil, ked predpokladas vyosenie tvojou chybou.
Inac nie si 1. o ktorom som pocul, ze mu to nemenovany kompik spravil, takze bud kludny ;-)
A do Predajnej nejdem istotne, takze detaily cez PM.
Napísať odpoveď

Návrat na "Samopal vz. 58 "