Kedze ako zaujemca o kupu tejto pusky som zavolal p.Vosatkovi ze by som si chcel tuto pusku obzriet, ten mi ochotne prislubil stretnutie. Ohlasil som sa mu telefonicky asi den vopred a dohodol som si stretnutie.
P. Vosatka prisiel ako slubil a vyrazili sme spolu na strelnicu ktora sa nachadza nedaleko ceskeho vyrobcu streliva Sellier&Bellot.
Ake bolo moje prekvapenie ked na mieste otvoril kufor svojho auta? Vytiahol tri zbrane V-AR a to jednu kalibru 9mm luger, a dve .223rem so 16,5" hlavnou a 10,5" hlavnou.
Mal na mna jednu prosbu, vraj aby som mu povedal moje pocity zo strelby, a k tomu mi dal aj municiu - tak toto sa casto nestava.
Pokusim sa moje pocity opisat aj tu.
Zacnem 9mmLuger-om. Puska bola osadena Eotachom 552, sklopnymi mieridlami Magpul MBUS a sadla na prvy omak perfektne. Po napaskovani a zalozeni zasobnika prisiel moment obtiahnutia. Tu som bol trosku prekvapeny tuhostou. Obtiahnutie islo dost tazko, ale to vykompenzovala strelba. Ta bola jedna basen. Bol tu sice citit trosku vacsi spatny raz ako som cakal, ale to sa zmenilo po chvilke, ked som si privikol na tu na strelbu. Pomocou "Eotechu" bola strelba instinktivna a bez najmensieho problemu. Co sa tyka Magpul mieridiel, tak tie su skor vhodne na krasie vzdialenosti, pretoze na dlhsie uz niesu take presne - ale na 9mm Luger s ktorym sa striel tak max. do 100m uplne stacia.
Puska .223 rem so 16,5" hlavnou bola osadena puskohladom Zeiss starsieho typu, zrejme 4 nasobneho zvacsenia. Tato puska mala kovove sklopne mieridla so svetlovadnymi vlaknami. Vyhodou tychto mieridiel je, ze je mozne strielat ci so sklopenymi, alebo vyklopenymi mieridlami - tieto maju zaroven taku vysku, ze v pripade vypadku optiky (kolimatora) sa daju ihned pouzit.
Ale spat ku zbrani. Po napaskovani zasobnika prislo obtiahnutie. Tu uz to bolo ovela lepsie. Na ovladanie zbrane som si uz zvykol z predchadzajucej zbrane. Pri prvom vystrele ma prekvapilo, ze som citil priblizne taky isty spatny raz ako "Lugri". Tu ale kazda rana (vdaka puskohladu a nie mojim rukam
Ako posledna prisla na rad puska kalibru .223rem s 10,5" hlavnou. Musim priznat, ze do nej som sa zamiloval na prvy pohlad/omak, i ked ja som povodne mal zaujem o trosku dlhsiu hlaven, a to 12,5". Manipulacia, strelba a dvojrany boli asi najednoduchsie s najinstinktivnejsie so vsetkych troch verzii. Tato bola vybavena iba sklopnymi kovovymi mieridlami, ale i napriek tomu kazda rana isla tam kam mala. Lahka zbran so vsetkym co treba! Ked som zacal strielat, tak som bol velmi milo prekvapeny, ze strelba pripominala strelbu puskou .22lr. Skoro bez spatneho razu to bola najvacsie potesenie zo strelby. Ak som chvalil predchadzajuce dve verzie, tak tato ich este viac vynikla.
Co sa tyka spracovania, tak vsetky lowery a uppre su sustruzene na CNC strojoch s maximalnou presnostou. Dokonca aj p.Vosatka mi povedal, ze v pripade ak chcem zbran s volami, tak si nemam kupovat tu jeho, pretoze on sa snazi robit zbrane bez voli. Oproti konkurencii chyba na upper-i tlacitko dotlacenia naboju do komory a krytka vyhadzovacieho okna. Na novsich modeloch lower-u nie je ani vyklopitelna spodna ochrana spuste. Ale ak sa zamyslime, vobec to nie je na skodu. Namiesto dotlacenia naboja, staci znovu obtiahnut, co je rychlejsie a zamedzi to zaseknutiu naboja v komore. Vyklopitelna ochrana spuste je tiez zbytocnost, pretoze na strelbu v rukaviciach (i hrubych) je miesta na ukazovak dost.
Vsetky pusky V-AR su dodavane standardne s picantiny rail prepazbim, zasobnikom P-MAG, hlavnami Lothar-Walther so stupanim1:7 (tazke/lahke), pazbenie ja standardne dodavane od FAB Defense, a mieridla si moze kazdy zakaznik zvolit bud Magpul MBUS, alebo kovove sklopitelne flip-up. Zamozrejmostou je dodanie celeho komletu v plastovom kufri.
Potencionalny kupca ma moznost vybrat si z trroch kalibrov, a to 9mmLuger, ,223rem a 7,62x39.
Hlaven Dlzka min/max Vaha
inch mm inch mm pound kg
10,5 266 25.19/28.54 640/725 6,39 2,9
12,5 317 27.16/30.51 690/775 6,83 3,1
14,5 368 29.13/32.48 740/825 7,27 3,3
16,5 419 31.49/34.84 800/885 7,93 3,6
Cena zbrane sa pohybuje okolo 1800,-€ (bez rozdielu dlzky, hrubky hlavne, farebneho vyhotovenia, kalibru, atd...), priplatok za obojstrane ovladanie cca 100,-€ ( ceny su priblizne a mozu sa menit v zavislosti od kurzu CZK/EUR).
Na zaver mozem len dodat, ze tieto zbrane ma ohurili a jednu z nich si urcite v buducnosti kupim.
http://www.v-ar.cz/