Na ake sutaze vlastne chodime ?
Na ake sutaze vlastne chodime ?
Myslim, ze by bolo celkom dobre si nieco popisat o kategoriach streleckych sutazi, v ktorych ako som dnes zistil nema kazdy tak uplne jasno.
Takze aky je rozdiel medzi sutaziami SADS, SSS, WFC ?
Takze aky je rozdiel medzi sutaziami SADS, SSS, WFC ?
SADS sutaz level 1 je pristupna vsetkym strelcom.SADS level 2,3 su pristupne len tým co su v danej organizacii registrovany.Na slovensku su viacere zloky co sa hraju na vlastnom piesku.SADS-je profesionalna extraliga,aj ked sa do nej registrujes profesionalom ti to nezaručí ze budeš
Dalej SSS-je akasi ina zlozka ktora organizuje preteky taktiež level 1-3,a je pristupna vsetkym strelcom.Su vnej zvyhodnení strelci čo su registrovany v streleckom zvaze.Na ich sutaze priklad ako udavaju level 3-4dokonca mozes prist a zaplatis mensie startovne ako inde.WFC-o nasej lige je popisane toho vela,mame vlastne vlakno.Ale su to preteky ktore su na Slovensku určene pre zacinajucich strelcov level 1.Dokonca je tam zaradena obranna strelba IDPA.WFC-funguje na dobrovolnosti,chuti pobavit sa,ziskat skusenosti.Je toho vela co tu popisat,ale určite sa najdu chlopi co popisu viac,mozno jasnejsie.Priklad Level1-pristupny vsetkych startovne 10-13eur,Situacka level 1-3 aspon tak sa tam udava startovne od 10-po20eur,extraliga SADS Level 2,od 20-25,MSSR 30-35,alebo moskito 70eur.Vyber si :lol:PS-zabudol som,je tu vela kluboviek kde sa naučis aspon zaklady,tych je poslednej dobe neskutocne vela,priklad Oravska liga,Ares cup,preteky vikendovo rekreačnych strelcov atd.

-
inspiring_wu
Rastík, trošku to skúsim sprehľadniť, lebo termíny ako "profesionálna extraliga"...
ak sa jedná o praktickú streľbu:
SADS - národná asociácia fungujúca pod hlavičkou IPSC organizuje na SK súťaže levelov I-III, ako napísal Rasťo, level I - voľný vstup, level II a viac - štart podmienený riadnym členstvom v asociácii (zaplatené členské) /preteky Level I - napr. komárňanská liga, II a viac - napr. ligové kolá Extraligy, Slovensko-Polská liga a pod./
ŠSS - funguje pod Slovenským streleckým zväzom, napriek tomu, že v pravidlách uvádza aj levely, tak reálne robia iba jeden s voľným vstupom pre všetkých (riadny členovia SSZ môžu byť zvýhodnení napr. štartovným, nomináciou a pod.) / preteky napr. Jarný minikombat, Artemis a pod./
SAOS - funguje pod IDPA - je to obranná streľba s voľným vstupom pre každého /ligové kolá SAOS/
Klubové preteky - preteky primárne určené pre členov klubu, ktorý pretek organizuje + pozvaní hostia
"Guľáš preteky" - preteky, ktoré nie sú oficiálnymi pretekmi žiadnej z asociácií, obyčajne s voľným vstupom pre všetkých /napr. Tekovská liga, WFC Rachoty, Oravská liga atd.
WFC - združuje ľudí, ktorí majú chuť tráviť spoločný čas na strelniciach a okrem iného sa porovnávať vo výkonnosti. Ak je pretek označený značkou WFC, znamená to, že organizátor pozýva na svoj pretek aj strelcov nikde neregistrovaných a daný pretek sa započítava do "ligy WFC"
okrem toho sú rôzne iné súťaže, či už "mierenka", "ostreľovačka" a pod. ale to nechám na vysvetlenie iným
ak sa jedná o praktickú streľbu:
SADS - národná asociácia fungujúca pod hlavičkou IPSC organizuje na SK súťaže levelov I-III, ako napísal Rasťo, level I - voľný vstup, level II a viac - štart podmienený riadnym členstvom v asociácii (zaplatené členské) /preteky Level I - napr. komárňanská liga, II a viac - napr. ligové kolá Extraligy, Slovensko-Polská liga a pod./
ŠSS - funguje pod Slovenským streleckým zväzom, napriek tomu, že v pravidlách uvádza aj levely, tak reálne robia iba jeden s voľným vstupom pre všetkých (riadny členovia SSZ môžu byť zvýhodnení napr. štartovným, nomináciou a pod.) / preteky napr. Jarný minikombat, Artemis a pod./
SAOS - funguje pod IDPA - je to obranná streľba s voľným vstupom pre každého /ligové kolá SAOS/
Klubové preteky - preteky primárne určené pre členov klubu, ktorý pretek organizuje + pozvaní hostia
"Guľáš preteky" - preteky, ktoré nie sú oficiálnymi pretekmi žiadnej z asociácií, obyčajne s voľným vstupom pre všetkých /napr. Tekovská liga, WFC Rachoty, Oravská liga atd.
WFC - združuje ľudí, ktorí majú chuť tráviť spoločný čas na strelniciach a okrem iného sa porovnávať vo výkonnosti. Ak je pretek označený značkou WFC, znamená to, že organizátor pozýva na svoj pretek aj strelcov nikde neregistrovaných a daný pretek sa započítava do "ligy WFC"
okrem toho sú rôzne iné súťaže, či už "mierenka", "ostreľovačka" a pod. ale to nechám na vysvetlenie iným
Z iného uhla.
IPSC zastupuje národná pobočka SADS. Tá robí preteky podľa striktných medzinárodných pravidiel. Je tam určený rozmer zbrane,výstroje, terčov a ich úpravy a ucelený systém hodnotenia. Zaradenia do kategórie /divízii/, podľa úprav zbrane. Level I-III je o tom, že okrem nutnosti zaregistrovania v SADS, od II hore je predpísaný minimálny počet výstrelov, ktoré musí strelec absolvovať v preteku. Čim vyšši level, tým viac rán a náročnejšie situlácie. To je už na podrobnejšie vysvetlenie.
SSS je derivát IPSC, povoľujú aj nižšie ráže ako 9 mm Luger /minimálna ráž pre SADS/, voľnejšie pravidlá, taká, by som povedal, národná verzia IPSC. Dve divízie pre zbrane
SAOS je čisto obranná streľba, s kritím, strieľa sa na reálne fototerče, má však tiež medzinárodný rozmer, pretože funguje na pravidlách IDPA, čo je celosvetová organizácia pre obranú streľbu.
Tých nuansí a rozdielov je do bludu aj kus, lepšie je skúsiť a potom porovnať, resp. si vybrať, čo mi viac vyhovuje.
IPSC zastupuje národná pobočka SADS. Tá robí preteky podľa striktných medzinárodných pravidiel. Je tam určený rozmer zbrane,výstroje, terčov a ich úpravy a ucelený systém hodnotenia. Zaradenia do kategórie /divízii/, podľa úprav zbrane. Level I-III je o tom, že okrem nutnosti zaregistrovania v SADS, od II hore je predpísaný minimálny počet výstrelov, ktoré musí strelec absolvovať v preteku. Čim vyšši level, tým viac rán a náročnejšie situlácie. To je už na podrobnejšie vysvetlenie.
SSS je derivát IPSC, povoľujú aj nižšie ráže ako 9 mm Luger /minimálna ráž pre SADS/, voľnejšie pravidlá, taká, by som povedal, národná verzia IPSC. Dve divízie pre zbrane
SAOS je čisto obranná streľba, s kritím, strieľa sa na reálne fototerče, má však tiež medzinárodný rozmer, pretože funguje na pravidlách IDPA, čo je celosvetová organizácia pre obranú streľbu.
Tých nuansí a rozdielov je do bludu aj kus, lepšie je skúsiť a potom porovnať, resp. si vybrať, čo mi viac vyhovuje.
-
inspiring_wu
niko, trošku mylný pohľad. ŠSS faktory nerozlišuje (aspoň nie v pravidlách, neviem, ako priamo na preteku). WFC však nie je zložkou, ktorá organizuje preteky, takže nemôže niečo rozlišovať a nerozlišovať. Napr. na Komárňanskej lige, ktorá je súčasťou pretekov WFC sa faktor rozlišuje, takisto v Čachticiach alebo na Sielnici. záleží to iba od vôle usporiadateľa, podľa toho, aké divízie otvorí.
čo sa týka začínajúceho strelca a levelu III, na SK je tak malá strelecká základňa, že si neviem momentálne predstaviť, že by bol nejaký "výkonnostný faktor" potrebný k tomu, aby sa strelec mohol zúčastniť aj takejto súťaže. Samozrejme, strelec si musí byť vedomý toho, že na level III sa chyby "neodpúšťajú". Level I a II nemusí byť striktne podľa pravidiel IPSC a môžu byť povolené menšie odchýlky (stavba situácií, počet rán, vybavenie pretekára a pod.) ale trojka je striktná bez výnimky.
čo sa týka začínajúceho strelca a levelu III, na SK je tak malá strelecká základňa, že si neviem momentálne predstaviť, že by bol nejaký "výkonnostný faktor" potrebný k tomu, aby sa strelec mohol zúčastniť aj takejto súťaže. Samozrejme, strelec si musí byť vedomý toho, že na level III sa chyby "neodpúšťajú". Level I a II nemusí byť striktne podľa pravidiel IPSC a môžu byť povolené menšie odchýlky (stavba situácií, počet rán, vybavenie pretekára a pod.) ale trojka je striktná bez výnimky.
Ďakujem za vysvetlenie. Nechystám sa tam, len som chcel vedieť aký je rozdiel medzi levelmi, resp nikde som nenašiel, či sa nejako postupuje podľa výkonnosti z I cez II do III. Takáto jednoduchá eventualita (čisto zaplatenie členského) ma nenapadla.
Naposledy včera som išiel s DQ aj z takých "Guľáš pretekov"

Naposledy včera som išiel s DQ aj z takých "Guľáš pretekov"
Myslím, že u mňa účinné bude. Doteraz ma to škrie, napriek tomu že to bolo na konci posledného parkúru (tj nie preto, že by som si nezastrieľal)...lebo to bolo oprávnené "za zásluhy" a nie za nejakú blbosť typu "nemám opasok prevlečený cez 3 pútka" Ak by som mal ešte raz dostať za niečo podobné, radšej sa vrátim k mierenke...každý sme na niečo iné. Ale to je trocha do pôvodnej témy.
Aha oki. uz tomu Rozumiem. Cize zatial co SSS a SADS su organizacie WFC je "druh strelby". Co znamena vlastne WFC ?bbpd napísal:niko, trošku mylný pohľad. ŠSS faktory nerozlišuje (aspoň nie v pravidlách, neviem, ako priamo na preteku). WFC však nie je zložkou, ktorá organizuje preteky, takže nemôže niečo rozlišovať a nerozlišovať. Napr. na Komárňanskej lige, ktorá je súčasťou pretekov WFC sa faktor rozlišuje, takisto v Čachticiach alebo na Sielnici. záleží to iba od vôle usporiadateľa, podľa toho, aké divízie otvorí.