Použitie zbrane proti neozbrojenému páchateľovi

Používateľov profilový obrázok
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Rad by som hodil do plena debatu, ktoru som mal s kamosom -takmer pravnikom- o pouziti zbrane na ochranu majetku.

Sicuacia: Idete v aute. Zatial pohoda :D no zastavite, pretoze na ceste lezi telo, co uz je menej vtipne. Vystupite, nechate kluce v zapalovani a pribehnete, aby ste sa presvedcili, co sa deje, pripadne s umyslom poskytnut (prvu) pomoc. (Myslim ze 90% ludi by nekonalo inak) To este ale netusite, ze o niekolko sekund budete okradnuty. Dvaja dobre rozlozeny komplicovia cihaju popri ceste a davaju bacha, ci vystupujuci dotycny necha alebo nenecha kluce v zapalovani. Ak to spravi, s autom ujdu skor ako stihnete povedat "fuč" Treti, co lezal na ceste sa ozlomkrky rozbehne do dialky.

Jediny sposob ako sa este niekedy v zivote dostat ku svojmu autu, je stopnut toho tretieho, nakolko prvy dvaja sa hybu 100kmh a viac a vy ste uz pesi :wink: Pachatel nieje ozbrojeny.

Mate svoju legalne drzanu zbran za opaskom. Co mozete robit?
Nechcem pisat, k comu sme sa dostali, som zvedavy, ako sa to vyvinie tu.

(takto udajne skutocne o auto zopar ludi prislo)
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Pokúsim sa prestreliť pneumatiky na vlastnom aute :evil:
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

rozbehnem sa za beziacim-je cennym zdrojom informacii
spherixis
častý prispievateľ

Prave - bezaci, je aj jediny zdroj, inak mozes len zamavat papa auticko.
On hajzlik ale bude rychlejsi ako ty. Je to jeho "praca"..
Co potom?
inspiring_newton

rychlejsi byt moze,zastavit raz musi.Vystrazny vystrel a bezat.Tito vyuzivaju cas na vase rozhodnutie vo svoj prospech.Verim tomu,ze 80% sa rozbehne za autom.
spherixis
častý prispievateľ

Sa vyhybas mojej otazke :)
Kamarat ma tu prihodu od svojho vyucujuceho na katedre trest. prava, neni to humbuk z netu alebo od tety Lujzy.

Zrazu zapiskaju gumy tvojej kary a chlapik zo zeme bleskovo vstava, uteka.
Povedali sme teda, ze on je jediny zachytny bod a ze ked ti ujde, nemas auto.

Mas zbran. Pouzijes?
inspiring_newton

Pouzijem.
spherixis
častý prispievateľ

vyberes a vylestis ? :lol:
Alebo vystelis do vzduchu, ci aj nanho...
inspiring_newton

kedze bol spolupachatelom a toho podla TZ moze zadrzat ktokolvek,budem sa ho snazit neskolit ako srnca
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Strieľanie do vzduchu ťa pripravuje o cenné sekundy, počas ktorých ti páchateľ môže zmiznúť v krovinách pri ceste a pod. Navyše ustanovenie o nutnej obrane nevyžaduje najskôr hrozbu silou.

Celý tento prípad je o jednej jedinej veci, ktorá tu už bola pár krát rozoberaná. Ale nezaškodí si ju zopakovať. Otázka znie - si ochotný vystreliť na človeka preto, aby si zistil, kto ti ukradol auto? Si presvedčený, že bežiaceho človeka zasiahneš s rovnakou istotou, s akou strieľaš alfy na stageoch na IPSC? Si vnútorne vyrovnaný s myšlienkou, že ho môžeš aj zle trafiť a zabiť? Že ťa budú pár mesiacov vyšetrovať ako obvineného a potom, čo ťa povláčia po médiách ako bláznivého strelca čo kvôli autu zabíjal, zastavia v tichosti trestné stíhanie, pretože to posúdia ako NO?

Ak si na všetky otázky odpovieš kladne, tak nie je čo riešiť. Vystreľ po utekajúcom. Ak mu chytíš nohu máš reálnu šancu, že ďaleko neujde. A ty, resp. policajti sa možno dozvedia, kto ti ukradol auto. A možno aj nie. Možno chlapík bude trvať na tom, že len išiel po ceste z A do B a pristavili ho dvaja živani a prinútili ho pod hrozbou zbrane ľahnúť si na zem s tým, že ak vstane tak ho odstrelia. Keď potom naskočili do tvojho auta, využil situáciu a chcel zmiznúť. A ty si to do neho napálil. 8)

Že to je nezmysel? Vôbec nie. Takéto rozprávky si páchatelia vymýšľajú veľmi často. A býva veľký problém im to vyvrátiť.

Tým v žiadnom prípade nechcem nikoho odrádzať od toho, aby bránil svoj majetok spôsobom, akým uzná za vhodné. Teda aj so zbraňou. Len je dobré mať vopred premyslené, do čoho idem a potom to bleskovo vyhodnotiť.

Ja osobne by som po ňom nestrieľal, pretože auto mám poistené, takže môžem kašlať všetky opletačky, ktoré by mi mohli hroziť. Maximálne jednu do vzduchu s predchádzajúcim výkrikom "stoj lebo strelím", či sa náhodou nezľakne.

Teoreticky vzaté, ak by si aj na utekajúceho strieľal a zasiahol ho mala by to byť NO. Páchatelia z tvojho pohľadu mali jasne rozdelené úlohy, takže sa spoločne dopustili trestného činu krádeže. Navyše sa ti mohlo zdať, že páchateľ sa pri úteku na teba otočil a niečim na na teba akoby mieril. Mohol to byť konár v jeho ruke, alebo len dva prsty namierené na teba. Ale z tých pár metrov a v strese sa ti to zdalo, akoby robil pohyb na teba so zbraňou a preto si tasil a následne strieľal.

Všetko je to potrebné najskôr prebrať s právnikom a až potom vypovedať niečo policajtom. Aby si nemusel neskôr vysvetľovať rozpory vo výpovediach. 8)
lovec
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Zrejme budem offtopic,ale spomenul som si na jednu realnu prihodu,kedy sa podla mna pouzitie zbrane vyslovene ziadalo,ale nedoslo k nemu.V skratenom zneni (citujem autora/rozpravaca,inak prislusnika PZ SR):
V meste X skupina autickarov odcudzila na sidlisku S-Fabia.Jeden z nich ju soferoval,ostatni isli v Audi A6 s ukradnutymi ECV pred nim. Tesne za mestom X ich dobehla 2-clenna motohliadka na sluzobnom vozidle Kia.S-Fabia stala bez posadky na okraji cesty,A6 nastartovana cca. 20-25metrov pred nou.Hliadka zostala stat v strede cesty,oznamila situacia na oddelenie.Vsetko sa odohravalo v priebehu ani nie 30 sekund.A6 kusok cuvla,potiahla dopredu,cuvla...hrali sa az kym nevyprovokovali hliadku k tomu aby sa za nimi "rozbehla".Po kratkej chvilke,radovo desiatky sekund,sa prestali zlodeji v A6 tvarit ze im Kia dycha na krk,dupli na plyn a hliadke sa stratili z dohladu.Tito (hlaidka) sa otocili a vratili sa k miestu kde bola opustena S-Fabia.Svinske prekvapenie - Fabia tam uz nebola....niektori z tej bandy zrejme lezal v priekope a jednoducho pockal kym jeho "kolegovia" odlakaju policajtov a s Fabiou pohodlne zmizol,co by bol inak zrejme problem,pretoze to bola Fabia 1,2HTP.Inak majitel ju mal fungl novu,cca. 1,5 mesiaca.
Podla mojho nazoru mali policajti A6 zastavit akymkolvek prostriedkom,t.j. strielat na nu uz vtedy,ako sa ich snazili zlodeji vyprovokovat k nahanacke.Preco sa tak nestalo,preco doslo k vopred prehranej nahanacke, alebo preco nezostali a nezabezpecili ukradnutu vec som sa uz nedozvedel.Mozno sa este nieco nove najde,zatial viac neviem.

Nazor citatelov? Len sa snazte z toho neurobit prilis velky western...alebo skor eastern.Ani policajti,drviva vacsina z nich,neradi tasia zbran.
inspiring_newton

Panzer
ok,len mne ked to auto ukradli,bol som v domneni,ze leziaci patri k nim.Spraval sa tak,spolupracoval,vystrelim..
Neco podobne sa stalo v CZ,pripad Berdar/ak sa mylim opravte ma/:dotycny strielal na skodu 120 v domneni,ze ide o pachatelov ,ktori ho fyzicky napadali.Sud rozhodol pouzitie zbrane ako opravnene.
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Moja prihoda 7 rokov dozadu:
Odparkoval som svoju novucku Skodu Octavia pre Tescom a siel som nakupovat. Ked som sa vracal po pol hodine lokalizoval som svoje auto podla cervenej strechy a chybajucej anteny cca 100m. Ked som sa priblizil zbadal som ako sa k mojmu auto priblizuju dvaja mladenci, chvilu postavali pri dverach vodica. So znepokojenim som sledoval ako jeden nastupil druhy postaval vonku.
Action:
Poslednych 25m som presprintoval milovymi krokmi. Pocas toho som nenapadne nabil zbran nechcel som sa ohanat so zbranou a sirit paniku.
Postavil som sa do dobrej streleckej pozicie. Mrkol na SPZ len pre poriadok - a STOP nespravne auto!
Moje auto rovnakej farby a bez anteny stalo za jednou dodavkou opodial.
Mladika vonku som sice trochu vystrasil ked som sa tak razne priblizoval, nastastie som este nevytiahol gun.

Vsetko sa odohralo v priebehu par sekund.

K horeuvedenemu pripadu:
Rozhodol by som sa prenasledovat pesiaka. Kedze som v dobrej kondicke viem, ze malokto by mi utiekol. Zbran by som tasil paralelne pocas behu.
Na auto nema zmysel strielat. Zasah kdekolvek auto len tak lahko nazastavi.
A skuste si nasimulovat situaciu niekde na polnej ceste.
Ja som to skusil:
Stal som cca 5 m za vozidlom. Situaciu som riesil az ked ked sa vozidlo rozbehlo.
Akcia:
Vytiahnut zbran, nabit, zaujat strelecku poziciu namierit, vystrelit - dvojrana. Po prvom vystrele je uz z vozidla vzdalujuca sa bodka.
Kvoli bezpecnosti sme pouzili Beretu plynak strielalo sa poplasnym strelivom.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

panzer: co si myslis o mojom nazore, ze tym ze zlodeji naskocia do tvojho auta a odchadzaju a treti vstava z vozovky a uteka prec je trestny cin kradeze dokonany, nebezpecenstvo chranenemu vztahu uz nehrozi a ja nemam podklad, aby som konal v NO a tym ze nebodaj toho utekajuceho postrelim som ho vlastne napadol.
inspiring_mcclintock

Príspevok od používateľa inspiring_mcclintock »

Tak, Tak jediny po kom by si mohol strielat su ti dvaja v aute lebo ti utekaju z majetkom....
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"