Chlapík zabíjal v nákupnom centre
Aris, Elektron: mrzi ma ak to vyznelo,ze by som pred strelbou alebo tasenim nepremyslal,nevyhodnocoval. Z vasich ust to vyzera, ako keby som mal potrebu tahat zbran vzdy, ked sa na mna niekto skaredo pozrie. Ja popisujem moju pravdepodobnu reakciu na tuto konkretnu situaciu: Muz sa hada so zenou, napcha jej papier do ust, vytiahne noz a 15 krat ju pred mojim zrakom bodne... nic ine v tom nehladajte, ak ste nasli tka sa ospravedlnujem,nemalo to tak vyzniet.
K tym 3-5 nabojom na hrud. Na strelnici som celkom obstojny strelec. Niesom ziaden Adam Tyc alebo Tango a poznam svoje moznosti. Staci si spravit 30 rychlych klikov, vstyk,pistol do puzdra, pipnutie timera, tasenie a 3-5 ran na terc = presnost ide dole a to je zrejme proti realnemu nebezpecenstvu a stresu z neho nic. Preto by som sa neodvazil mierit na ruku, panvu, rameno, lebo aj ked gula preleti durch, stratila cast energie a je urcite menej nebezpecna ako kebyze to leti mimo utocnika.
Ak ste podobne veci skusili a s vasou presnostou to nic nerobi, tak vam gratulujem, ste jeden z 10 000.
K tym 3-5 nabojom na hrud. Na strelnici som celkom obstojny strelec. Niesom ziaden Adam Tyc alebo Tango a poznam svoje moznosti. Staci si spravit 30 rychlych klikov, vstyk,pistol do puzdra, pipnutie timera, tasenie a 3-5 ran na terc = presnost ide dole a to je zrejme proti realnemu nebezpecenstvu a stresu z neho nic. Preto by som sa neodvazil mierit na ruku, panvu, rameno, lebo aj ked gula preleti durch, stratila cast energie a je urcite menej nebezpecna ako kebyze to leti mimo utocnika.
Ak ste podobne veci skusili a s vasou presnostou to nic nerobi, tak vam gratulujem, ste jeden z 10 000.
Nie je to úchylné, vypisovať na verejné fórum o zbraniach, že by ste niekoho zastrelili? Ja nie som sudca a nie som kat. A vlastnenie zbrane ma k tomu neoprávňuje. Čo by som urobil, je moja vec, a vôbec nemám povinnosť tu skladať účty internetovým teoretikom, Batmanom a Zorom, pomstitelom.tango napísal:nosit zbran je zodpovednost...nielen voci sebe samemu
ak pred svojimi ocami nechas dokonat vrazdu predaj pistol a yebni ten zbrojak na druhy den na usek zbrani a streliva ze uz ho nechces.......
Každý má právo sa ozbrojiť a má právo sa brániť. Je to taktiež zodpovednosť voči sebe samému.
Podla mna by mal zbraň a zbroják odovzdať ten, čo sa nevie ovládať ani v internetovej debate a tasí už v hypotetickej situácii ....či?
Panzer napísal:Šťastie praje pripraveným.
Suhlasim
Vo viacerých prípadoch som mal možnosť vidieť, že jedinec zakročujúci s dostatočnou razanciou a odvahou zamedzil značným škodám.
Aj toto moze byt pravda
Ale toto mi zase o 99% ubera chut riesit nieco co sa ma netyka.Panzer napísal:Plus ochotu po určitú dobu znášať šikan zo strany štátnych OČTK.
Pravda, poviem otvorene, ked som isiel zo skusok, povedal mi predseda komisie, nieco v zmysle "ked uvidite ako niekto znasilnuje zenu, mozte zakrocit, alebo chodte jej pomoct", to vsak podla mojho nazoru urcite neznamena, ze ked vidim, ze dvaja sulozia v lese a zenska krici, tak nabehnem k chlapovi, dam mu kopacku do hlavy a sest ran na hrudnik!!!
Aby som sa vyjdril strucne a jasne:
+ prepieranie v mediach + problem s vlastnym svedomim (keby moje pocinanie nebolo take spravne ako sa v tej chvili zdalo, popripade keby som nasledkami svojho konania sposobil trapenie svojej rodine/priatelom)Panzer napísal:Plus ochotu po určitú dobu znášať šikan zo strany štátnych OČTK.
Toto vsetko ma brzdi v taseni zbrane, ale trochu aj v tom, aby som sa miesal do niecoho co vlastne neviem ako zacalo a preco sa to vobec deje.
Preto situacia kedy "našupu" usmrtim zdanliveho utocnika, mi pripada ako nespravna! Z tohoto dovodu by som radsej volil menej nebezpecnu zbran - teleskop, popripade pouzil ho tak aby som utocnika paralyzoval, alebo aspon prinutil upustit od zdanlive protizakonneho konania. Teda nie z umyslom ho zabit!
-
inspiring_gagarin
-
inspiring_mahavira
Tango, ja neviem, či sa mi to len zdá, alebo si fakt prestrelil. Asi som zvyknutý na vyššiu kvalitu tvojich príspevkov. Ale tu odrazu vystupuješ ako keby si bol medzi škôlkarmi, ktorí sa idú pocikať z toho, že si profík. Rád ťa tu na fóre vidím, to vieš, zväčša rád čítam, čo píšeš, celkom sa zabávam, keď vytiahneš do konfrontácie, ale po tomto intre ti musím kontrovať, že sú situácie, ktoré nemajú len jedno správne riešenie. Neviem, ale keď sa nad tým lepšie zamyslíš, tak to hádam uznáš sám.tango napísal:nosit zbran je zodpovednost...nielen voci sebe samemu
ak pred svojimi ocami nechas dokonat vrazdu predaj pistol a yebni ten zbrojak na druhy den na usek zbrani a streliva ze uz ho nechces, lebo nechat zabit osobu aj ked bez pribuzenskeho vztahu kde jej mozes ucinne pomoct je skurvne zbabelstvo.
edit: niesom pacifista a uvedomujem si nasledne konania
A preto, ak sem niekto napíše, že nevie, či by v predmetnom prípade strieľal, alebo či by vôbec tasil, nemyslím si, že je to dôvod dobre si doňho drbnúť. Mať strach je ľudské a hoci práve preto roky systematicky robím na tom, aby som ho nemal, aby moje reakcie boli čo najakurátnejšie, nemám najmenší dôvod diviť sa niekomu, keď tvrdí, že by ho strach pribrzdil pri odvracaní nebezpečenstva. Dokonca si nemyslím, že kto má strach, nemal by nosiť zbraň. Skôr si myslím, že zbraň by nemal nosiť ten, kto strach vôbec nemá.
Ak hovorím, že robím všetko preto, aby som v podobnej situácii nezmrzol strachom, dúfam, že by sa mi všetka príprava hodila, ak by na to nedajboh došlo. Ale vôbec si nie som istý, že by som dokázal zabrániť vražde. Stále tu zostáva fáza vyhodnocovania a rozhodovania. Jasne, keby som bol odpočiatku pri tom, mal prehľad, čo sa deje, who is who a vnímal aj okolie, bolo by to všetko príliš jednoduché. Ale už to tu niekto spomenul, že keby sa takáto situácia odohrala sotva pár metrov odo mňa, nemusel by som o nej ani vedieť. A ak je už incident "in progress" a zrazu sa predo mnou v panike rozpŕchnu ľudia, zbadám chlapa s nožom, všímam si, že kľačí na obeti, bodá ju, začínam chápať, čo sa deje, uvedomujem si, čo mám robiť, následne sa to snažím vykonať... to všetko mi predsa trvá zlomky sekúnd, dokopy celé sekundy. A tebe tiež. Výcvik-nevýcvik.
Takže aj keď zasiahnem, nikde nie je napísané, že dokážem zabrániť vražde. Ak to nedokážem, podľa teba by som mal zbroják "yebnúť" do koša. S týmto absolútne nesúhlasím! Rovnako ako nesúhlasím s cubitkom, ktorý chce silou-mocou zakročovať so strelnou zbraňou a pritom priznáva, že ju ani nevie poriadne ovládať, keď píše, že aj na pár metrov mu pri rýchlej nemierenej streľbe zo štyroch-piatich výstrelov jeden uletí do hlavy... Bohvie kam všade by mu to uletelo v strese. Aj preto asi radšej budem chodiť po svete, kde je väčšina držiteľov ZP "A" predposr*tých, ako po svete, kde väčšinu z nich svrbia ruky...
P.S.: Som rád, že tu môžem moje názory a postoje konfrontovať aj s takými názormi, ako je posledný od Ja soma. Určite mi nepríde od veci zasahovať inak ako strelnou zbraňou. Takto totiž zasiahol aj ten chlap, ktorý zneškodnil útočníka. Má môj rešpekt, nech už to bol hocikto. Podľa mňa sa zachoval absolútne správne, reagoval adekvátne. Žiaľ, bolo neskoro.
Čisto hypoteticky, nikde nie je napísané, že keby zakročil strelnou zbraňou, stihol by to rýchlejšie a obeti by zachránil život. A takisto nie je nikde napísané, že keby zakročil strelnou zbraňou, netrafil by nejakú nezúčastnenú osobu a nebola by z toho dvojnásobná tragédiá. Vzaté pragmaticky, viete si predstaviť, čo by to znamenalo pre nás, legálnych držiteľov? A zvlášť pre Áčkarov?
Realita býva trochu iná ako naše predstavy, preto mi tak veľmi nestimmujú tie jednoznačné vyhlásenia tu prítomných akčných hrdinov...
Jack, máš z veľkej časti pravdu, minimálne čo sa týka tejto konkrétnej situácie.
V danom prípade by aj cvičenému profíkovi trvalo 10 - 15 sekúnd, kým by padol prvý výstrel. Zdá sa mi, že veľa ľudí si to tu predstavuje ako keď pískne timer na strelnici, ale tak to nie je. Rovnako nie sme v obchoďáku v takom strehu, ako hliadkujúci policajt alebo bodyguard pri klientovi.
Už len vyhodnotiť periférne videný pohyb v kombinácii s príslušným sluchovým vnemom ako podozrivý dej a zamerať naň pozornosť (v rušnom prostredí!) si vyžaduje minimálne 3-5 sekúnd. Až po tomto čase (ale skôr dlhšom) začne potenciálny obranca vôbec vyhodnocovať situáciu z taktického hľadiska, t.j. uvedomí si, že by mohol použiť zbraň ktorú má pri sebe, zváži, či môže v danej situácii bezpečne strieľať a až potom ruka smeruje k skrytému puzdru, ťahá spod oblečenia zbraň, strelec musí pozorne zamieriť, aby neohrozil útočníkovu obeť alebo okolostojacich, až potom prvý raz vystrelí. Za ten čas útočník už obeť najmenej 5 až 10 krát bodol. Oveľa efektívnejšie a rýchlejšie sa mi tu javí použitie fyzického násilia proti útočníkovi, najlepšie s hocijakým pevnejším predmetom, čo mi tam príde pod ruku.
Iná vec je že nikto nemôže povedať, ako by zareagoval, kým v takej situácii naozaj nie je.
V danom prípade by aj cvičenému profíkovi trvalo 10 - 15 sekúnd, kým by padol prvý výstrel. Zdá sa mi, že veľa ľudí si to tu predstavuje ako keď pískne timer na strelnici, ale tak to nie je. Rovnako nie sme v obchoďáku v takom strehu, ako hliadkujúci policajt alebo bodyguard pri klientovi.
Už len vyhodnotiť periférne videný pohyb v kombinácii s príslušným sluchovým vnemom ako podozrivý dej a zamerať naň pozornosť (v rušnom prostredí!) si vyžaduje minimálne 3-5 sekúnd. Až po tomto čase (ale skôr dlhšom) začne potenciálny obranca vôbec vyhodnocovať situáciu z taktického hľadiska, t.j. uvedomí si, že by mohol použiť zbraň ktorú má pri sebe, zváži, či môže v danej situácii bezpečne strieľať a až potom ruka smeruje k skrytému puzdru, ťahá spod oblečenia zbraň, strelec musí pozorne zamieriť, aby neohrozil útočníkovu obeť alebo okolostojacich, až potom prvý raz vystrelí. Za ten čas útočník už obeť najmenej 5 až 10 krát bodol. Oveľa efektívnejšie a rýchlejšie sa mi tu javí použitie fyzického násilia proti útočníkovi, najlepšie s hocijakým pevnejším predmetom, čo mi tam príde pod ruku.
Iná vec je že nikto nemôže povedať, ako by zareagoval, kým v takej situácii naozaj nie je.
-
inspiring_tharp
Tak som si prečítal celú diskusiu. K tomu ako by som sa zachoval ja -- netrúfam si tipnúť. Iba ostrieľaný veterán by vedel takto od klávesnice povedať ako by sa na 90% zachoval.

Zahrám sa na politika a otočím to vo svoj/náš prospech. Dotyčný si na základe velice kvalitných informácií à la SME myslí, že na SVK majú zbrane za opaskom iba zločinci, a týmto príspevkom vyjadril práve hlbokú ľútosť nad týmto stavom, leby by si aj on rád nejakú zbraň na sebaobranu zadovážil, ale nemôže, lebo nie je zločinec.lovec napísal:"Kvalitny" nazor z diskusie:
Tazko proti cloveku s nozom, myslim ze malokto by riskoval - jedine ze mas moznost prekvapenia. Kebyze mam za pasom pistol, tak to si trufnem - ale tie u nas maju len zlocinci.
Reagovať| daniel_sk
Podľa mňa nič prekvapujúce, dokonca si myslím, že to je zákonité. Je to ako pri šoféroch -- všetci robili viac-menej tie isté skúšky, ale jeden v danej nebezpečnej situácii strhne volant doprava, druhý v tej istej situácii doľava.richard.xi napísal:Zaujimave je,ze skoro vsetci tu mame zbrojny preukaz,ucili sa tie iste otazky,robili tie iste testy a kolko ludi,tolko nazorov,ako by to kto riesil.