Zabezpečenie obydlia
Nechcem kvoli tomu zakladat nový topic tak som to supol sem.Chcel by som kupit dve tri CCTV kamery a napojit ich na telku.Predstavujem si to tak že na telke mam 4 x EXT a 2 x HDMI vstupy do nich by som to zapajil a ked budem chciet popozerat okolo domu len poprepinam programy.Mates tým niekto skusenosti?Zaujima ma hlavne či to bude takto fungovat či mi netreba ešte neaký ďalší komponent.Diky za pripadne rady.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
karo82: To je na dlhsiu debatu ale skusim aspon v skratke a zjednodusene:
Neviem ake su tie 4xEXT vstupy co mas, ale naprosta vacsina bezpecnostnych kamier su analogove, co znamena ze na HDMI (digitalny vstup) by si potreboval drahe konvertory. Ale pokial mas na telke povedzme AV vstup (zvycajne zlty a biely, alebo zlty/biely/a cerveny konektor) na ten mozes dat jednu kameru, a ak mas aj S-video vstup (tiez analogovy), na ten by si mohol pripojit dalsiu cez adapter (z Alzy a pod.) - moze vyzerat napr. aj takto:

Ak by si chcel pripojit kamier viac, musel by si zohnat napr. quad-procesor (kde mozes zvycajne pripojit 4 ci viac kamier, pricom tie sa prepinaju bud v casovych intervaloch alebo na zaklade zdetekovaneho pohybu) a zvycajne su schopne zobrazit styri kamery naraz (v styroch oknach vedla/nad sebou) a ten by si potom pripojil na A/V (kompozitny) vstup na telke.
Drzim palce,
Gunslinger
Neviem ake su tie 4xEXT vstupy co mas, ale naprosta vacsina bezpecnostnych kamier su analogove, co znamena ze na HDMI (digitalny vstup) by si potreboval drahe konvertory. Ale pokial mas na telke povedzme AV vstup (zvycajne zlty a biely, alebo zlty/biely/a cerveny konektor) na ten mozes dat jednu kameru, a ak mas aj S-video vstup (tiez analogovy), na ten by si mohol pripojit dalsiu cez adapter (z Alzy a pod.) - moze vyzerat napr. aj takto:

Ak by si chcel pripojit kamier viac, musel by si zohnat napr. quad-procesor (kde mozes zvycajne pripojit 4 ci viac kamier, pricom tie sa prepinaju bud v casovych intervaloch alebo na zaklade zdetekovaneho pohybu) a zvycajne su schopne zobrazit styri kamery naraz (v styroch oknach vedla/nad sebou) a ten by si potom pripojil na A/V (kompozitny) vstup na telke.
Drzim palce,
Gunslinger
Dik za odpoved
Idem do toho bude to len taky pokus potom dam vediet ako to dopadlo.
To je ta kamera ktoru chcem kupit

Uploaded with ImageShack.us
Specification:
1/3'' Color CMOS Camera
Pickup Device: 1/3'' Color CMOS
System: PAL/CCIR or NTSC/EIA
Effective pixels: PAL: 628 * 582
NTSC: 510 * 492
Image area: PAL: 5.78 * 4.19mm;
NTSC: 4.69 * 3.45
Scanning frequency: PAL/CCIR: 50Hz;
NTSC/EIA: 60Hz
Horizontal Resolution: 380TV Lines
MIC / Audio: integrated
Lens: 3.7mm
Minimum illumination(F1.2): 0.5Lux/F1.2
Stoji to zhruba 10 dolarov.Zrejme si myslel taketo konektory ako su na obrazku?
Idem do toho bude to len taky pokus potom dam vediet ako to dopadlo.
To je ta kamera ktoru chcem kupit

Specification:
1/3'' Color CMOS Camera
Pickup Device: 1/3'' Color CMOS
System: PAL/CCIR or NTSC/EIA
Effective pixels: PAL: 628 * 582
NTSC: 510 * 492
Image area: PAL: 5.78 * 4.19mm;
NTSC: 4.69 * 3.45
Scanning frequency: PAL/CCIR: 50Hz;
NTSC/EIA: 60Hz
Horizontal Resolution: 380TV Lines
MIC / Audio: integrated
Lens: 3.7mm
Minimum illumination(F1.2): 0.5Lux/F1.2
Stoji to zhruba 10 dolarov.Zrejme si myslel taketo konektory ako su na obrazku?
- Gunslinger
- moderátor
karo82: Ano, to je jedna (z mnozstva alternativ). Kable na nej su zlty=video, biely=audio, cerveny=napajanie (na niektorych kamerach su biely a cerveny pre dva kanaly audia, ale na bezpecnostnu kameru zvycajne staci jeden kanal/mono zvuk). CMOS vs. CCD technologie by boli na dlhu debatu, koho to zaujima to ale najde na webe. Pinhole kamery maju casto celkom dobry zorny uhol, aj ked lepsia by bola dedikovana wide-angle kamera (s co najsirsim zornym uhlom - niekedy aj 120/140 stupnov - za cenu mierneho 'zakrivenia' obrazu). Rovnako by bolo dobre zvazit poveternostnu odolnost (ak ju chces dat von na stenu domu), pripadne infraziarice (niekedy su sucastou/okolo kamery, ale daju sa kupit aj dedikovane) ktore by jej umoznili sledovat okolie aj v noci.
Inak, na takuto aplikaciu sa casto hodia aj 'cuvacie' kamery na auta - zvycajne su sirokouhle, odolne voci poveternostnym vplyvom, a mnohe maju aj infra-ledky (aj ked na dostatocny 'osvit' okolia domu ich treba doplnit dedikovanymi infraziaricmi).
Gunslinger
Inak, na takuto aplikaciu sa casto hodia aj 'cuvacie' kamery na auta - zvycajne su sirokouhle, odolne voci poveternostnym vplyvom, a mnohe maju aj infra-ledky (aj ked na dostatocny 'osvit' okolia domu ich treba doplnit dedikovanymi infraziaricmi).
Gunslinger
Nazdar tak som zohnal (zanovnu) pinhole kameru, ale koncovky ma trochu zmiatli čakal som že to len pichnem do telky ale koncovky su opačne ako na telke (samice) 
Čo teraz s tým, rozmýšlam že tie koncovky len odrežem a dam tam take ake maju byt, alebo neaký prevodník?

Čo teraz s tým, rozmýšlam že tie koncovky len odrežem a dam tam take ake maju byt, alebo neaký prevodník?

Prosim ta len nic nerez
Kup si obycajny cinch kabel za par supov a pripoj zvuk i obraz podla farebnych vstupov.
Cerveny je napajanie, takze ho nepichaj do telky ale ku zdroju.
PS ocakavaj neostry (male rozlisenie) farebne skresleny obraz i za dobrych svetelnych podmienok, ale ved co by si chcel za par supov
PS2 na kamere mas cocku s menitelnym zaostrenim.
Kup si obycajny cinch kabel za par supov a pripoj zvuk i obraz podla farebnych vstupov.
Cerveny je napajanie, takze ho nepichaj do telky ale ku zdroju.
PS ocakavaj neostry (male rozlisenie) farebne skresleny obraz i za dobrych svetelnych podmienok, ale ved co by si chcel za par supov
PS2 na kamere mas cocku s menitelnym zaostrenim.
A s takýmto prdítkom nemá niekto skúsenosť? http://www.cool-mania.eu/spy/kamery/vel ... cia-pohybu
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Registered for: 15 years 9 months
keď už.. http://mvteam.en.made-in-china.com/prod ... 951T-.html
mimochodom, sú tam aj iné zaujímavé artikle, otázna je ale kvalita a či by sa našlo dosť ľudí na hromadný nákup.
mimochodom, sú tam aj iné zaujímavé artikle, otázna je ale kvalita a či by sa našlo dosť ľudí na hromadný nákup.
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Registered for: 15 years 9 months
pri tom kuse čo som uviedol je cena 45-50 USD... samozrejme, je to iná kategória ako si uviedol vyššie.
pri tej tvojej dochádza k ukladaniu priamo na kartu v zariadení, ale otázna je kvalita videozáznamu. stačila by do interiéru, niekde do predsiene, garáže a pod.
Mnou uvedená je ešte o niečo lacnejšia (v USD), outdorová s patričným krytím IP 65, v cene ale nie sú zahrnuté náklady na dovoz a poistenie, rovnako ako aj nutnosť kúpiť DVR (za 16CH DVR pýtajú 140 USD) a poriešiť napájanie.
pre mňa najlákavejšie sú IP alebo WLAN kamery, nakoľko mám doma 8TB NAS (úložisko s pripojením na sieť)
http://www.made-in-china.com/productdir ... =&subCode=
pri tej tvojej dochádza k ukladaniu priamo na kartu v zariadení, ale otázna je kvalita videozáznamu. stačila by do interiéru, niekde do predsiene, garáže a pod.
Mnou uvedená je ešte o niečo lacnejšia (v USD), outdorová s patričným krytím IP 65, v cene ale nie sú zahrnuté náklady na dovoz a poistenie, rovnako ako aj nutnosť kúpiť DVR (za 16CH DVR pýtajú 140 USD) a poriešiť napájanie.
pre mňa najlákavejšie sú IP alebo WLAN kamery, nakoľko mám doma 8TB NAS (úložisko s pripojením na sieť)
http://www.made-in-china.com/productdir ... =&subCode=
- Gunslinger
- moderátor
Mno, ono, v prvom rade treba zvazit ucel - ci to clovek chce na zaznamenavanie historie (vid ta mala hore so zabudovanym DVR/pamatou), ci na bezne sledovanie okolia 24/7, ci na upozornenie na pohyb (pripadne aj so zaznamom), atd. Detto treba zvazit odolnost - vela kamier vonku nevydrzi viac nez par tyzdnov ci mesiacov (tie lacne casto odrovna uz prvy dazd, pripadne mraz), plus treba zvazit kabelaz (napajanie a signal, tie bezdrotove su casto prilis rusene na to aby dobre fungovali), plus treba vyriesit napajanie vsetkych komponentov v pripade vypadku elektriny, atd.
Cize najprv si treba ujednotit co clovek od kameroveho (ci ineho) systemu ocakava, a podla toho sa da nieco vybrat.
Ja osobne zrovna davam dohromady kombinaciu (= pohybove senzory mi na vysielacku nahlasia ktora zona bola narusena, a uplne nezavisly kamerovy system to zaznamena a mozem to odsledovat v real-time aj v historii).
Drzim palce pri vybere,
Gunslinger
Cize najprv si treba ujednotit co clovek od kameroveho (ci ineho) systemu ocakava, a podla toho sa da nieco vybrat.
Ja osobne zrovna davam dohromady kombinaciu (= pohybove senzory mi na vysielacku nahlasia ktora zona bola narusena, a uplne nezavisly kamerovy system to zaznamena a mozem to odsledovat v real-time aj v historii).
Drzim palce pri vybere,
Gunslinger