Ohladne taktickeho pouzitia, uz sme to preberali v inej teme, a co sa tyka Leupoldu, suhlasim s Tebou a Leupold by som tiez nebral, aj ked kvoli inym dovodom - Leupy mavaju problemy s kvalitou (co pri dozivotnej zaruke a americkom spickovom customer service pre amikov nie je problem, ale pre nasinca uz ano), pri strelbe za sera su na tom o dost horsie nez konkurencia v tejto cenovej hladine, a navyse aj ked sa o tom moc nehovori a vela ludi o tom nevie, viacero Leupy modelov vyzaduje pri prestavovani pretacanie paralaxy na max a naspat, atd.
Co sa tyka Nightforce, 12-42x56 NXS ma len 45moa, a 12-42x56BR ma dokonca len 40moa, ale pri sloped base to uplne staci. BR ma 1/8moa clicky a NXS len 1/4moa clicky (mil clicky NF dava len na 5,5-22 a menej), 1/8 su super ak strielas benchrest v bezvetri a mas cas sa hrat a naklikavat, v reale ale cim menej/jednoduchsie tym lepsie, a preto sa mi S&B Double Turn system zda byt idealny (nemam problem s holdovermi).
Ohladne 35mm tubusu - nejaky (aj ked mozno len minimalny) %ny rozdiel v svetelnosti a kvalite v porovnani s 34mm/30mm/1'' tam urcite je (inak by ho S&B nepouzival a nerobil uzivatelom trouble s montazami), ja pouzivam montaz LaRue SPR-A 10moa na Badger Riseri 22moa, a LaRue umoznuje zmenit priemer vcelku jednoducho (nehovorim ze lacno
Co sa tyka vydrze, nemyslim ze by hrubka steny alebo tubusu mala nejaky velky vplyv, ide skor o celkovu kvalitu vypracovania, utesnenia, upevnenie sustavy skiel, nastavovacieho mechanizmu, atd. atd. Neexistuje vyrobca ktory by s tymto nemal raz za cas problem (vratane S&B), ale uz to ze (napriek tlaku pre USO a NF) bol vybrany S&B aby nahradil Unertl u americkych sniperov hovori samo za seba...
Nightforce ma dobre renome, ale stale je to len azijske sklo, kvalitou je porovnatelne s Trijiconom a Bushnellom, ale na USO a S&B nema. Mne osobne sa NXS napriek tomu paci, a keby Nightforce daval mil-clicky a Zero Stop aj na 12-42x56, uz by som ho davno mal na zbrani...
A aj ked sa hovori ze clovek by mal dat za optiku aspon tolko ako dal za zbran, tiez si treba uvedomit, ze pri uplne spickovom skle moze ten parpercentny rozdiel v kvalite robit povedzme aj 50% navysenie na cene, otazne je ci to cloveku stoji za to.
Vo vseobecnosti ale zatial nadalej plati:
Tactical/Sniper - jednoznacne S&B alebo USO
Long Range Shooting - Nightforce/Leupold/Bushnell/... a stovka dalsich