Puskohlady

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

AKI: Aby som Ti odpovedal - Mil clicky maju hlavnu vyhodu tu, ze my europania sme zvyknuti odhadovat vzdialenost na centimetre, cize ak mas MilRad kliky (1cm na 100m, 10cm na 1000m), je akekolvek prepocitavanie daleko jednoduchsie. Zvycajne sa tiez ucis odchylky v miloch na holdovery (cez MilDot kriz). Ak mas cas, mozes teda namiesto holdoveru jednoducho naklikat (10 klikov namiesto 1Mil holdoveru - ak vies ze holdover je pol milu, naklikas 5 klikov, atd.)

Napr. co sa tyka vetra, v klasickej odstrelovacskej skole sa uci ze ak nie je cas na presnejsie meranie vetra, staci rozoznat tri urovne - slaby/stredny/silny (ak nemas spottera nemas cas pozerat tabulky, cize do 400m drzis alebo naklikas stvrt milu/pol milu/mil, a 400-800m 1/2/4 mil).

V porovnani s 1/4moa clickmi:

Priklad 1. (ucebnicovy :-) Mas krasny jarny den, strielas klasiku 7.62x51 NATO s Nightforce NXS 12-42x56 ;-) s 1/4moa clickmi na nepohyblivy terc 400m daleko, a fuka Ti stabilny slaby vietor o 3tej povedzme 2m/s (7kmh). Pozries tabulky, naklikas 35 hore, pozries tabulky a prepocitas vietor, naklikas 7 doprava a bum... zasah.

Priklad 2. Mas krasny jarny den, strielas na ten isty nepohyblivy terc 400m daleko, ale ten vietor o 3tej len tak pofukuje - vacsinu casu povedzme cca 2m/s (7kmh), ale s narazmi az do 5m/s (16kmh). Naklikas 35 hore, a:
a) cakas az vietor prestane fukat... cakas... a cakas... :roll:
b) naklikas 7 doprava, cakas a vystrelis v momente ked si myslis ze ten vietor je cca tych 2m/s
c) ak cakat nemozes, jednoducho drzis holdover na MilDote pol milu vlavo, ak v momente ked potrebujes vystrelit fuka len mierne... bum. Ak zrovna fuka silnejsie, bleskovo kriz posunies na 1mil...bum. A ak zrovna prestane fukat, bleskovo kriz posunies naopak na stred...bum.

Problem ale je, ze kedze ten NXS je SFP, MilDot ma 'true' tusim pri 22x priblizeni, cize alebo ho musis prestavit na 22x, alebo preratuvas (ak mas nazoomovanych 42x, je to cca 2x tolko, cize pri miernom vetre by si dal 1mil a ak fuka silnejsie dal by si 2 mil, atd.

Priklad 3. Mas krasny letny den, fuka Ti vietor o 11tej povedzme 4m/s (14kmh), a strielas na nepohyblivy terc 800m daleko. Pozries tabulky, naklikas 128 hore = 3 otocky +8 a:
- naklikas 33 dolava (alebo holdover 2 a pol milu vpravo) aby si kompenzoval voci vetru...bum...miss
- uvedomis si ze vietor fuka o 11tej, cize skutocny bocny vietor musis preratat trig.funkciou, po prepocitani preklikas teda len na 9 klikov... bum... miss
- uvedomis si ze musis pocitat aj so zlozkou vetra ktora fuka proti Tebe a tlaci strelu dole, prepocitas cez trig. a preklikas vysku (das +2 hore)... bum... miss
- uvedomis si ze kedze mas v hlavni pravotocive drazkovanie, vietor zlava doprava tlaci strelu nielen doprava, ale zaroven aj dole, cize pridas este dva kliky hore... bum... miss
- uvedomis si ze kedze je teply letny den a na 800m strielas s max priblizenim, mirage sposobuje ze terc nie je v skutocnosti tam kde ho v puskohlade vidis, cize alebo znizis priblizenie na povedzme 16x a zopakujes vystrel, alebo odhadnes ten posun a upravis preklikanie (das dalsich 8 dolava)... bum... ZASAH !

Na 800m zasahy zvycajne nevidis, cize v reale ak strielas na papierovy terc nemas ako vediet ci si trafil aspon kraj terca alebo kam to vobec islo. Pri sportovej strelbe ak strielas na velky ciernobiely terc na povedzme len 400m, ak by si aj videl niektore z tych missov hore niekde v terci (povedzme vidis ze si trafil cca 40cm hore a 25cm vlavo), ak dokazes bleskovo zopakovat vystrel a zameranie posunies presne opacnym smerom, mal by si byt priblizne ok. Ak ale strielas povedzme 5ranovu polozku, vietor Ti tak dlho nevydrzi, navyse mierit odhadom 40cm dole a 25cm vpravo na nejake biele miesto v terci nejaku velku presnost nezarucuje... Potrebujes sa 'naklikat' co najblizsie k stredu terca aspon vyskovo, a potom uz len minimalne kompenzovat. Hacik je, ze aj ked vidis kde je ten miss, prepocitat si to na 1/4moa clicky pri 400m vzdialenosti je uz zalezitost na kalkulacku. Ako som spominal, my sme zvyknuti odhadovat vzdialenost na centimetre, cize ak by si mal MilRad kliky (1cm na 100m, 10cm na 1000m), bolo by to daleko jednoduchsie - pri 400m mas klik 4cm, cize by si len dal 10 klikov dole a 6 klikov vpravo a si cca v strede...

Ak by si ale mal v tom priklade hore zbran s taktickym FFP puskohladom (povedzme SB 5-25x56 PMII), na 5x najdes a identifikujes ciel, pretocis na 25x a zmerias ze vzdialenost je 800m (naklikas na 800m znacku= menej nez jedna otocka a uz obsahuje BDC kompenzaciu na 168gr strelu), v puskohlade vidis terc ktory cez ktory prechadzaju tepelne vlny pod cca 30stup. uhlom, cize das holdover cca jeden a pol milu aby si kompenzoval voci vetru a mirage... bum... ZASAH ;-) Na rozdiel od prikladu hore, toto cele bude skusenemu strelcovi trvat maximalne par sekund...

Je tam ale x dalsich faktorov (niektore mensie a niektore vacsie), kazdopadne je velky rozdiel medzi 'taktickym' puskohladom a 'TAKTICKYM' puskohladom :wink:

P.S.: Domaca uloha znie - priklad cislo 3. ale ciel je pohyblivy - spotter zbadal 800m vzdialeny turban v dzipe priblizujuci sa rychlostou 30kmh v smere na 7mu... Ako treba naklikat / aky pouzit holdover ? :?:
Gunslinger
moderátor

Este dodam - ako obvykle, striela sa z kopca pod 15stupnovym uhlom a cas na vyriesenie tejto ulohy je 60 sekund (cas potrebny na to aby sa s tym dzipom dostal do cca 400m vzdialenosti odkial na Teba spusti palbu zo svojeho Kalachu... :shock:
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 19:53, upravené celkom 1 krát.
Gunslinger
moderátor

Mno, tie nove 6500ky nevyzeraju zle a na denne strielanie by mali stacit, ale nepaci sa mi ze zavadzaju zakaznikov:

Ad 1. - 6,5nasobny rozsah (4,5-30x) nie je najvacsi (Bushnell tvrdi 'widest in the industry'), ale napr. IOR Valdada pouziva aj 7nasobny rozsah (4-28x56)

Ad 2. Dostat 80 alebo 90moa pri 6,5rozsahu je technicky nesmierne tazke, a ukazalo sa ze skutocny vnutorny range tejto 4,5-30x50ky je len 50moa, cize pokial nemas sloped base, budes mat cca 25moa hore a 25moa dole, co zasa nie je nic moc. Tu je potvrdenie priamo od Bushnellu:
Elite 6500 Series Update: There is a correction to the catalog specs for the adjustment travel of the 654305M and 654305MD, which are the 4.5-30x50’s. The overall adjustment travel is 50 moa. We recognize that this is rather different from the preliminary specs we received in pre-production, but wanted to convey the accurate specs as soon as possible.

Na druhej strane to sklo je ozaj dobre, a ak sa ukaze ze je aj spolahlive, za tu cenu to bude aj tak dobry kauf. Konkurenti nateraz su len Leupold, IOR a Sightron, pricom ale vela z Leupoldov 8-25×50 LRT ma problemy (treba ich zaostrovat po kazdom vystrele... taky 'detail'... :lol:

Kolem a kolem sa mi ale tento trend rozsirovania rozsahu paci (uz sa nemozem dockat az budu vyrobcovia ponukat model - 1-50x56, heh :wink: :lol:
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Na webe pre US trh maju este stale tych 80MOA.Specialne ma to netrapi,ale je dobre vediet,ze skutocnost je ina.S 223R aj tak v prirode "nedoflusnem" tak daleko,aby mi nestacil rozsah.A ak by to bol problem,montaz to vyriesi.
Siroky rozsah nastavenia sa aj mne velmi paci.Co sa tyka zakrytych bubnov,tak je to vymyslene ako na Leupoldoch VX7-ckovej rady-krytky su spojene s tocitkami-vytiahnes,naklikas,zatlacis naspat.Riesenie,ktore sa mi paci.Este by som chcel vediet,ako je ociachovana korekcia paralaxy-na webe pisu od 25 yardov do nekonecna-ale v akych krokoch? Ak je to bez cisiel ako u NF,alebo Leupoldu-bleee,to nemam rad.

Edit: pri akom zvacseni je MilDot skutocny,tiez som o to nezakopol,prip.som primerane slepy....? Diky.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 19:53, upravené celkom 1 krát.
Gunslinger
moderátor

Bushnell 6500 - pokracovanie tu:

http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=1028

edit: Admin, presun prosim aj tie ostatne veci ohladne Bushnell 6500 sem, aby sme to vsetko nemiesali spolu, dik :wink:
lovec
častý prispievateľ

Turbiak: Ta 4200 sa mi jednoducho nepaci...jednak ma bubny velke ako tavie hrby a po dalsie je pre mna najmensie priblizenie 6x privela.Nemusi byt zly,ale pre mna nie je vhodny.A uz z peknej fotky vedla vieme,ze 6500 ma paralaxu popisanu.
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

to Gunslinger:
presne ako pises: Europania pouzivaju milrad kvoli metrickemu systemu. Ja v praxi pouzivam casto anglosaske miery tak v tom nevidim rozdiel. Okrem MLR a Mil Dot reticle je vaecsina reticle v MOA. Mil DOT jednoducho nemam rad mam pocit ze mi poskytuje malo udajov v porovnani s NP-R1/R2 alebo MLR.

vdaka za tie udaje o klikani vetra
AKI
expert

ani som nezbadal ze mame domacu ulohu :shock:
ked som to pocital cez zadane hodnoty 30km/h a na siedmu som sa sice dopocital k urcitym hodnotam, ale ked som zmenil premenne rychlost a hodinu vysli dost velke rozdiely. Odhadnut rychlost a uhol by bola v tej rychlosti asi hausnumero a tych 60s co si spomenul nie je extra dlha doba.

Napadla ma ale jedna metoda kde by som mal viac stabilnych premennych:
Spotter by zbadal turban na 800m - pohybuje sa po rovnej ceste.
Naklikal by som si staticky podla tabuliek vzdialenost 500 v tom case by spotter zmeral delta MOA/s. Z toho co som pochopil by sa pohyboval smerom k nam smerom do lava (na siedmu). Na stopkach by som zmeral delta 30MOA. Priklad 30MOA za 10s je 3 MOA/s. Tym by so ziskal celkom presne a rychlo jeho uhlovu rychlost.
Doba letu strely na 500m je cca. 0,7s cize korekcia 2MOA. To by som riesil presadenim reticle dolava.
Spotter by medzitym vyhladal zachytny bod na 500m a potom uz len cakat ci to zaberie.
Gunslinger
moderátor

AKI: :-) Mhm, tych moznosti riesenia situacie je viacero.

Ono, ak by ten spotter bol vedla Teba, strielal by si presne ako by Ti povedal... ak mas spottera, nesmies robit ziadne korekcie podla vlastneho zvazenia (neexistuje ze si myslis ze spotter zle odhadol vietor a mierne to poupravis, a pod., pretoze nasledne zasahy ktore by Ti spotter hlasil s dalsimi korekciami uz by samozrejme vobec nesedeli).

Ale ak predpokladame ze takuto situaciu riesis sam, moj pristup by bol bleskovo naklikat 600m vzdialenost a vietor a spustit palbu s holdoverom 4 mily vpravo (predsadenie dolava na 4tu bodku 'true' Mildotu vpravo), co je priblizny holdover na terc pohybujuci sa rychlostou cca 10kmh na 9tu.

Pre vysvetlenie - 15stupnovy uhol se na tuto vzdialenost co sa tyka naklikania da odignorovat, dzip sa priblizuje rychlostou cca 8 metrov za sekundu, kym naklikam a prvykrat vystrelim tak uz bude len cca 700m daleko, tym ze mam naklikane menej rana pojde dole, ale tym ze dzip sa priblizuje na 7mu pod 15stup.uhlom - cize voci mne sa pohybuje pomaly nadol a dolava, kym sa priblizi na tych 600m bude mi to mierne ten vyskovy rozdiel kompenzovat, a ak by som trafil povedzme meter dole/kufor/chladic, je sanca ze mu vyradim alebo aspon spomalim auto (a samozrejme skor uvidim zasah na aute/pred turbanom/pod turbanom, nez v prachu za autom). Ten holdover drzim kedze aj ked to auto ide 30kmh, voci mne sa pohybuje omnoho pomalsie (zjednodusene cca tretinovou rychlostou v horizontalnej rovine, a vo vertikalnej vzhladom na ten uhol len uplne minimalne). A ak by mu Tvoj vystrel vyriadil motor, sposobil defekt a pod., pripadne by nahle zastavil, zmenil smer, a pod. je daleko lahsie zmenit holdover ako preklikavat naspat.

Poznamka 1. Pri strelbe nad 500m je to hlavne o odhadnuti vetra, vsetko ostatne sa da vcelku presne vypocitat a naklikanim kompenzovat (ak je cas), ale spravne odhadnutie vetra je kriticke.

Poznamka 2. Z hladiska strelca je jedno akou rychlostou sa terc pohybuje, ide o to akou rychlostou sa pohybuje voci strelcovi. Ak sa terc priblizuje, vedlajsim benefitom je ze sa zaroven zvacsuje, a s tym i hodnoty moznej chybnej odchylky.

Poznamka 3. Na presnu strelbu holdovery nie su idealne (ak nepocitam Horus zamerny kriz), a ak je holdover nutny (napr. pri pohybujucom sa terci), variabilna zlozka by mala byt len jedna (cize nedrzat holdover voci vetru + holdover voci pohybu, atd.)

Poznamka 4. Kedze tema su puskohlady, je jedno ci mas MilDot/MLR/akykolvek iny kriz so spresnujucimi bodmi na holdovery, pokial poznas aspon zakladne hodnoty Tvojich holdoverov, a v pripade SFP puskohladov (Nightforce, Bushnell, atd.) vzdy vies ake Mil hodnoty ma Tvoja osnova pri tom ktorom zvacseni. :wink:
AKI
expert

ked si spomenul ten horus system..
pekne dema:
http://www.horusvision.com/demos.shtml

este k tej domacej ulohe:
Jachyme to hodil do stroje:
Rychlost 30 km/h - 8.3m/s
uhol na 7-mu - 15deg.
Z pozicie strelca:
z 800m na 700m sa dostane za 12,5s (s=104,06m)
Rychlost pohybu do lava na 800m - 2,14m/s (15deg)
Rychlost vlavo vo vzdialenosti 700m - 2,42m/s (17deg)
pekelne kratky cas na naklikanie zamierenie a vystrelenie to chce riadny trening.
Rychlost vlavo na 500m - 3,37m/s (24deg)

Celkovo sa dostane z 800m na 400 za 51,7s.
lovec
častý prispievateľ

Dotaz: S akym velkym zvacsenim pouzivaju chlopi puskohlady v sucasnosti na sutaziach APSS....? Tak v priemere,16x? 24x? Ake je dostatocne? Guns? Hocikto iny? Vdaka.
Gunslinger
moderátor

lovec: Vicemene je to tak ze kazdy striela s tym co ma, pricom najpopularnejsie su asi Nightforce (NXS aj BR, pricom najviac je asi 5-22x a 12-42x). Ked sa pozries na celkove vysledky APS za minuly rok, tak vitaz tusim strielal s NXS 8-32x, druhy USO 5-25x a treti Meoptu 3-12x, ale je to ozaj viac o strelcovi nez o optike. Mimochodom, v septembri prve tri teamy mali vsetci ('fasovane') S&B 5-25x, co asi ani netreba komentovat...

DPS je viac staticka, cize vela strelcov pouziva Nightforce 12-42x pricom casto strielaju na 30x a viac, na APS zasa strielat na minimalnej 12x 30m postojacky alebo povedzme 200m posediacky nie je nic moc, a na sutaziach kde treba strielat na viacero tercov alebo pohybujuce sa terce je aj 8x prilis vela. Takym relativne idealnym rozsahom pre APS je teda 5-25x a podobne, DPS sa da odstrielat aj cela na 42x pokial nie je moc teplo (akonahle sa piesok zohreje, mirage obmedzi uzitocne zvacsenie na max tych 15-20x).

Ake je 'dostatocne' je dost tazka otazka, D. s tou Meoptou na 12x ma na 700m vsetko pekne pokope v strede terca, a su strelci ktory missuju aj na 42x, cize je to ozaj individualne. A v septembri s nami strielal na 500 a 700m aj strelec s pevnou 4x (a na 500m to mal vsetko v terci :!: i ked hore v bielom). Vo vseobecnosti fyzika a fyziologia oka vravi ze maximalne uzitocne/ucinne zvacsenie pre co najlepsie rozlisenie je aj na velke vzdialenosti len cca 16-18x, ale zasa tych 30x a vyssie dava strelcovi zvycajne lepsi 'pocit'/'istotu' pri miereni.

Podciarknute a zhrnute - moje odporucanie je ze na vacsinu sutazi APS sa da pouzit akykolvek rozsah kde je max aspon tych 12x (ale lepsie je mat k dispozicii aspon tych 18x, 22x, alebo 32x max), a na DPS cim viac tym 'lepsie' (nie vzdy vyuzitelne, ale moze sa zist). Na SFP puskohladoch sa sice neodporuca menit priblizenie pocas sutaze/strielania, ale ak to robis konzistentne s treningom/naklikanim, nie je to problem (napr. ak vzdy strielas 100ku na 12x, 200-500 na 22x, a 700ku na 42x, a ak aj tvoj puskohlad ma POI shift pri zmene priblizenia, uz ho mas zakomponovany do naklikania). Ak clovek striela vsetko (100-1000) na 42x, ale pre mirage musi povedzme na 200ke dat dole na 22x, bude tam mat nejaky maly POI shift, ale na kratsie vzdialenosti je ten shift minimalny, a na vacsie vzdialenosti sa to zasa 'strati' pri naklikavani vetra.

Gunslinger
inspiring_keller

Príspevok od používateľa inspiring_keller »

Pridal by som jeden môj postreh, podľa mňa je výhoda ak je zámerná osnova v 2. ohniskovej rovine. Mám S&B 4-16x50 ale priblíženie od 13 vyššie prakticky nevyužívam lebo mi hrúbka kríža od 200 m zakrýva miesto kam mierim.
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"