Malorážka 22LR - 22WMR

Gabo13
občasný prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Malorážka 22LR - 22WMR

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Zdravím páni,
vedel by mi niekto poradiť, ak by som chcel kúpiť malorážku - pušku v kalibri 22 WMR, je možné z takejto hlavne, komory strielať aj strelivo 22LR, alebo musí byť výmenná hlaveň? Všetky súťažné disciplíny sa strielajú s 22 LR, 22 WMR je skôr asi malý lovecký kaliber - je možné mať takto "univerzálnu" malorážku?
Ďakujem.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Kedze je .22 LR kratsi ako .22 WMR tak v komore .22 WMR sa okraj .22 LR nabojnice neoprie o okraj komory . Tym padom sa ani strela z .22 LR nedostane do nabehoveho kuzela vyvrtu . Podla mna to bude sposobovat orezavanie strely na hrane medzi okrajom nabojovej komory a nabehoveho kuzela a vyosenie strely oproti osi hlavne . Z toho mi vychadzaju dve veci . Prvou je vacsi rozptyl .22 LR ako keby boli strielane zo zbrane pren urcenej . Druha je zanasanie nabojovej komory olovom orezanym z .22 LR strely . Teda bez dokladneho vycistenia nezavries do komory naboj .22 WMR .
Ale je to len moj nazor . Nemam to odskusane.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

tak ako pise DUSO
v podstate mas 2 moznosti:
Sako QUAD s vymennymi hlavnami , alebo kupit 2 malorazky

ta druha mi pride rozumnejsia a technicky schodnejsia, plus mas moznost mat na sport sportovu a na lov lovecku flintu, ina ergonomia pazby, ina vaha , ine mieridla/ optika atd... a vo finale to asi aj tak bude lacnejsie
erebos
expert
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa erebos »

Vyrobcovia zbrani 22 WMR vyslovene zakazuju pouzivat naboje 22 LR. Pri revolveroch 22 WMR si musis kupit novy valec - pokial ho vyrobca ponuka a pri puske musis kupit celu hlaven s nabojovou komorou.
Niekde na youtube som videl video kde podrobne vysvetluju preco nie je mozne strielat 22 LR so zbrane komorovanej na 22 WMR.
Gabo13
občasný prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Páni, ďakujem za odpovede. Pomaly sa v tejto problematike začínam orientovať.
Napísať odpoveď

Návrat na "Športové zbrane"