Uloženie zbrane

Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

hmm, stanovisko mvsr...

Tak vezmi jed nato, že odpoveď nejakého pána z ministerstva, ktorý brnkol niekomu na PPZ, aby mu do mailu napísal niečo pre občana bude dosť odlišná od praxe- teda posudzovania zabezpečovania zbraní okresmi.
Pokiaľ viem, ešte nikomu nerobili okresy problém, ak mal v niečom uzamknuté zbrane. Tiež sa tieto veci už niekde rozoberali a aj Panzer prezentoval určitý právny pohľad na problematiku zabezpečenia zbrane.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

To by som s takou istotou netvrdil. V hromade zákonov máš v rámci znenia použité názvy nejakých zariadení, prostriedkov, merných jednotiek, čohokoľvek a v danom zákone nemusí byť pri každej zmienke o takom predmete odvolávka na príslušnú technickú normu. Vezmi si taký zákon č 8/2009 o cestnej premávke. Tam sa to hemží technickými výrazmi, a nikto nefilozofuje nad tým, že tam nie sú odkazu na STN, ktoré by definovali "koleso" , "svetlá na aute" , "kilometer za hodinu" atd... a pritom také STN isto existujú
vanto
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Roman: lenze stale je to len domnienka, otazka je preco prax je taka aka je? Nie je do dostatocny dokaz o tom ako sa to posudzuje?
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

ja to vidím sedliackym rozumom. Ak by bolo niečo jednoznačné v zákonných požiadavkách - okresy by zrejme taxatívne niečo od ludí aj vyžadovali.
Berme ale v úvahu, že i samotná ústava predpokladá istú dobrovolnosť v rozhodovaní aký "tovar" (skrinu/trezor) si občan zakúpi na ten účel. Preto je ten stav podla mna taký benevolentnejší
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Myslím, že by aj stačilo!

Táto debata je viac než kontraproduktívna a dáva chorým hlavám na vysokých miestach tipy, ako majiteľov zbraní ešte viac zošrúbovať cez rôzne STN a pod.

Navyše mám pocit, že v tejto debate niektorí diskutéri vylievajú z vaničky s vodou aj dieťa!

Pre mňa za mňa, kúpte si na uloženie dvanástich zbraní trezor x-tej triedy za 2000 Eur a zalejte si ho do betónu v pivnici. Kým však zákon explicitne nebude požadovať takúto povinnosť (a v súčasnosti ju nepožaduje) tak na uzamknutie postačuje aj skriňa na zbrane za 400 Eur.

Boa, prečo navádzate vrchnosť na nápady, ktoré ich nenapádajú?! Kto z vás, čo tu vediete nekonečné debaty o kategóriách trezorov rozprával s chlapcami na oddeleniach? Že doposiaľ nikoho nepokefovali za uloženie zbrane, pretože za trezor sa vždy považuje pancierová skriňa s dvojplášťovými dverami a motýľkovým alebo elektronickým zámkom, ktorý neotvorí ktorýkoľvek okoloidúci vlamač?

A odvolávanie sa na STN, ktoré nemajú právnu záväznosť... :evil:
vanto
častý prispievateľ

A to si nevedel skorej s tym prist? :) Roman: bebe :twisted:
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Panzer, mne je jasne co myslis.
Argumentovanie praxou prislusnikov na okresnych ODE je usmevne, hlavne ked spocitam pripady, kedy sami dokazali ze zakonu nerozumeju aj v podstatnejsich a jasnejsie definovanych castiach.
Za LT sme rozpracovali list s otazkami na ODE PPZ a KEU , jedna z casti mala byt aj k tejto teme. Neviem co do svojho elaboratu zapracoval Vanto, kam ho poslal a ci to nebude pichnutie do osieho hniezda, pockame si na vysledok.

Stale si mi vsak neodpovedal na vseobecnu otazku tykajucu sa pouzitia analogie v pripade neexistujucej definicie v predmetnom zakone:
roman napísal: To je otázka na právnikov: je v prípade chýbajúcej exaktnej definície "terminus technicus" automaticky použitá analógia s existujúcou STN, ktorá nie je zákonom a ani nie je v konkrétnom zákone špecifikovaná??
Podotykam, ze stale pripustam existenciu inych predpisov, ktore by sa dali pouzit, zatial vsak o nich neviem. Budem na to dalej pracovat.

Pokial ide o argumentaciu cenou a pod.... ako tu uz velakrat odznelo, je to na uvazeni kazdeho, kolko do zbrani zainvestoval (pri pocte >11 to uz je slusna suma aj v pripade lacnych flusatok) a ci by zabezpecenie nemalo byt adekvatne. Celkom ma bavia cisla ktore tu lietaju, po 5min googlenia som nasiel niekolko skrinovych trezorov za ceny od 200e , co je len o malo viac nez v baumaxe pytaju za zelenu skrinku z alobalu (lebo si netrufam ten material nazvat plechom).
Pokial ide o argumentaciu tvrdenim predajcov ... nuz som obchodnik vyse 15 rokov, za tu dobu som zobchodoval tovar a sluzby asi za 150mil Eur a zazil som vela situacii kedy zakaznik chcel pocut svoju pravdu. Nechat ho v tom je vela krat najprijemnejsie pre obe strany. Ked predajca napise ze "skrina splna zakon" a nenapise ktory bod zakona... neklame ale ani nehovori celu pravdu.
Slovenska natura je , snazit sa za kazdu cenu ziskat pocit, ze som zo systemom vy;3bal a usetril na tom. A tak sa budu stale predavat alobalove skrinky na 11zbrani a airsoftove kolimatory na sa vz.58, lebo je to kua lacne a ja som vzdy ten najmudrejsi a vydrbal som s tym.

Kazdy nech si to rozoberie po svojom a zariadi sa primerane svojej penazenke, pocitu sucha a bezpecia a svojmu vykladu predpisov:)
Ja osobne aj z tohto dovodu drzim stav pod 10 a mozem sa na cely problem pozerat cisto akademicky :)
vanto
častý prispievateľ

Este jedna otazocka do plena, ak na ulozenie zbrane sa pouzije trezor, tak sa moze strelivo a zasobniky ulozit spolu so zbranami tak? Teda oddelenym zamkom musia byt zabezpecene, iba ak sa nepouzije na ulozenie trezor. Dobre som to pochopil?
BTV
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Oddelene musia byt vzdy.
vanto
častý prispievateľ

Hmm podla toho co citam, zasobnik musi byt vzdy oddeleny od zbrani, ale strelivo len ak sa nepouzije trezor na ulozenie. S tym, vsak, ze zasobniky mozu byt ulozene so strelivom.

par. 55, body 1,7.
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

je problem ulozit zasobniky a strelivo do samostatnej plastovej, drevenej skrinky na detsky zamok? A dat do skrine, kde inac byva aj samostatny oddiel na zamok?
Videl som uz aj staru plechovu postovu schranku na zasobniky vo velkej skrini.
vanto
častý prispievateľ

Nie je to problem, ked nemas vela streliva a zasobnikov dohromady.
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

:roll:

:?: :idea:
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

momentalne anonymny napísal:
pertr 112 napísal:Ďakujem za názor. Samozrejme mi je jasné že to trezor jak sviňa asi nebude ale ja nepotrebujem nič iné len to že ak by ma prišli skontrolovať tak ma nebudú nijak riešiť a budem to mať v poriadku. Do budúcna možno ešte niečo prikúpim a preto uvažujem že kúpim dva ks na 20 zbraní. Ešte som zabudol napísať že celí dom mame pod kamerovým systémom aj s poplašným s vnútornými čidlami na každú miestnosť a na každé okno tak si myslím že aj to by hádam mohlo byť niečo platné.
trezorove dvere... a velkost si postavis sam.

(4) Ručné zbrane kategórie A uvedené v § 4 ods. 2 v počte viac než päť držaných kusov, zbraň kategórie A, ktorá nie je ručnou zbraňou, zbrane kategórie B alebo zbrane kategórie C v počte viac než 20 držaných kusov, alebo viac než 20 000 držaných kusov streliva musia byť zabezpečené v uzamykateľnom trezore, v uzamknutej miestnosti alebo v samostatnom objekte; tieto zbrane musia byť zabezpečené poplachovým systémom na hlásenie narušenia.
TO: vanto

snad by stacilo trochu si precitat vsetky predosle prispevky nez sa znovu a znovu pytat na to iste.

a pred pisanim skusit porozmyslat.

A skrinky su roznych velkosti aj z roznych materialov aj roznych hmostnosti, ale vsetko tu uz bolo popisane.
vanto
častý prispievateľ

Otazka znela ako je to s ulozenim zbrani steliva a zasobnikov. Odpoved je, ze ak zbrane nie su ulozene v trezore, strelivo musi byt oddelene samostatnym zamkom. Zasobniky musia byt ulozene samostatne od zbrani, avsak mozu byt spolu so strelivom.
Zaver: ak ma niekto zbrane ulozene v trezore, moze pri nich ulozit aj strelivo. Ano ci nie? (podla mna ano par. 55 body 1,7) Zasobniky musia byt aj tak oddelene.

A to, ze ty preferujes skrinky na strelivo je tvoja vec a moze mi to byt jedno tak ako aj tebe, ako si ja ulozim strelivo, pokial ho mam ulozene v sulade so zakonom.

Priznavam, ze po tom co som tu dal svoju otazku som zaroven nasiel aj odpoved v zneni zakona.
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"