V Tatrách plašila medveďa polícia streľbou

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

3500korun napísal:Ale to nič nezmení na fakte, že medvede sú premnožené, a to nie len vo Vysokých Tatrách. Tam sa o nich len najviac hovorí, lebo je tam veľa turistov.
tak teraz coho je tam vela ?

bodaj by tie medvede tak nebehali ked im ty turisti zeru a nicia prirodzenu potravu a naoplatku im nechavaju svoje nedojedene jedlo v smetiakoch .

niekedy mi to uz pripada tak ze "dive" zvierata uz len v ZOO maju sancu prezit

mi to pripomina zaobchadzanie z povodnymi obyvatelmi ameriky ..... pobit ich a ked sa neda tak izolovat po skupinach v rezervaciach ... ved su predsa neziaduci "my" potrebujeme vecsi zivotny priestor na biznys ! :evil:

apropo v inej sekcii sa spominalo ako sa rusili/a strelnice preco nam vadi ze strelnice sa rusia ked tam chodia potencionalny sialenci a nevadi vam ze sa idu viacmenej likvidovat dive selmy ? Tym ze sa zredukuju na minimum vznikne preslachtena degenerovana "rasa" a potom sa nebude comu divit ked sa zacne "zvlastne" chovat ....
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Hosi, ste trosku mimo.
Je to presne tak ako pise Sauer a 3500k.
Rozvoj vystavby, mnozstvo turistov a veci s tym spojene ABSOLUTNE nesuvisia s realnym faktom, ze medvede su u nas vzhladom na rozlohu, ktora je pre nich potrebna, vyrazne premnozene (zda sa mi, ze som tu niekde na fore ohladom toho uz pisal). Dospely jedinec pre svoj bezny zivot potrebuje urcitu vymeru. Ak sa mu tam objavi iny jedinec, tak po pripadnom konflikte slabsi odchadza (ak to prezije. Casto, prakticky asi vo vasine pripadov vsak k stretu nedojde, pretoze slabsi kus jednoducho vyprazdni bojove pole a ide dalej). Tych malych a slabych je primnoho (aj vdaka relativne priaznivym podmienkam, co sa tyka obzivy).
Ano, odstrelova kvota sice jestvuje, ale este sa nikdy nenaplnila. Takmer kazde rozhodnutie o umozneni odstrelu je par zaslepenymi fanatikmi napadnute a vykon odstrelu sa vsemozne oddaluje. Vacsinou sa to nestihne v predpisanej lehote a presunie sa to na dalsiu sezonu. Takto to ide dokolecka ako u debilov, pretoze par fanatikov na tieto ucely sosa celkom zaujimave sumy.
Nejake obavy o degeneraciu preslachtenej rasy nie su opodstatnene. Prirodzene vysokohorske a podhorske prostredie, kam medvede u nas patria je dostatocne velke na to, aby k takym javom nedoslo. Skor treba budovat obmedzeny, kvalitny a primerane velky genofond, ktory sa bez problemov moze zdravo reprodukovat vo svojom prirodzenom prostredi. Prekazky, ktore sa kladu pri odstrele aj malych, neperspektivnych jedincov su prave v tomto smere kontraproduktivne. Akurat sa zvysuju stavy kriplikov, ktory zaberaju dalsie uzemia a uz len svojou pritomnostou vytlacaju ostatne druhy zveri.

A ci je to odborna tema? Je aj nie je. Kto ma k tomu trosku blizsie, vie ze by stacilo aplikovat bezny sedliacky rozum ako pri inych druhoch - je niecoho privela? Navysime rocny odstrel, vykona sa. Na dalsiu sezonu sa znovu odhadnu pocetne stavy a vidi sa vysledok, aj ked samozrejme, nie vsade to idealne funguje. Ale dlhe desatrocia ukazuju efektivitu a spravnost takehoto postupu. Akurat pri medvedoch sa to tak rado glorifikuje......pokracovanie mozno vecer, musim ist.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

a ja sa uz tyzden tulam v okoli Smokovcov a furt ziaden..
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Nemal si sa sprchovat.... :twisted:
mykymiki
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa mykymiki »

prid k nam do ziliny na Hajik, zena vcera volala, ze ako isla s detmi na ihrisko tak pred nimi diviak...
Zas si to vsetci kompetentni budu podavat ako zemiak horuci a prdet na to az do jesene...asi aby som zacal na detske ihrisko chodit ozbrojeny( pumpa a s-balky bude to prave:-), len ako to skryte nosit?...ked vylezie ako minuly rok na 10 metrov... to dako na sebaobranu uhram.....

K tym medvedom...polovnici ich z toho poctu asi 30 kusov niekde v medzivojnovom obdobi ochranou a naslednym regulovanim dostali na hodnotu cca 1000 kusov???..a zrazu pride banda usmrkancov a oni najlepsie vedia nabrifovani zo zapadu ako treba chranit velke selmy u nas..a tak to teraz aj vyzera...hlavne ze ziadna ina krajina na zapad od nas uz tieto selmi nema...a ak ano tak organizuju peticie a pogromy na ne...
Nevravim ze treba medvede strielat vsade...skor cielene tam kde sa premnozuju a robia problemy..u nas v dedine vzdy boli a dost sa ich tam aj strelilo..ale za posledne roky nam uz na zahrade vcely rozbit neboli a ani slivky nepolamali..to sa dialo vo vacsej miere 10-15 rokov dozadu.
K tomu vnadeniu nemasitou navnadou - to je teda riadna hovadina, ako sa ma robit SELEKTIVNY odstrel ked tam horko biedne pride jeden medved?..ked sa vnadilo dakym zdochnutym konom, tak tam chodilo viacero medvedov a dalo sa vybrat...preco ked u inych a vsetkych druhoch sa lovia aj trofejne kusy by sa to nemalo u medveda robit?...kocurkovo...
Inzo
prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa Inzo »

som naozaj rad, ze sa k teme "premnozenosti medvedov" vyjadruju vsetci odbornici ktori videli medveda aspon na obrazku ( tzn. dokazu ho rozoznat od fialovej kravy ). spocitali ste ich? poznate kde sa pohybuju? viete aku vymeru potrebuju? na rozdiel od vysokej ciernej od nas nic nechcu, to len poniektorym neustale vadia ( ohrozuju matky s kocikmi na turach v Tatrach, nedaju sa pohladit blavakom kvoli peknej fotke, polovnikom s malym penisom nechcu darovat lebku a kozusinu, vyrusuju policajtov zo spanku, sposobuju investorom nemale financne vydavky na novinarov ). co takto si aspon nieco precitat od Erika Balaza?
niko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Vazeny neurazte sa. Nechcem sa dotknut vasho (a samozrejme aj nasho) citliveho chlapskeho ega, ale ruku na srdce. Ani jeden z nas neje fundovany na tuto debatu. Mozno okrem lovca, ktory ale samozrejme berie veci z pohladu polovnika. Takze pani aj ked sme schopni obkecat vsetko mozne aj nemozne prenechajme radsej tuto debatu ludom, ktori nato maju ako skoly, tak i skusenosti.

..a zrazu pride banda usmrkancov a oni najlepsie vedia nabrifovani zo zapadu ako treba chranit velke selmy u nas

mykymiki kde je z tvojho geopolitickeho pohladu "zapad" v sucasnej Europe ? :lol:
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

Inzo, neviem kolko si videl medvedov v zivote, nie v zoo, ale v prirode ty, ale ja mozem hovorit o cisle pohybujuce sa v desiatkach. Videl som a stretol od 80kg macka po 200kg stareho samca, mal som moznost ich pozorovat vo vzdialenosti od 60-500m, stretol som ich v lese na chodniku ci pozoroval z posedu, za vecer niekedy aj 3 roznych. Vedz, ze v oblastiach MF a VF ich stretnes castejsie ako vysoku zver, lebo hora je ako "mrtva" ked sa v okoli pohybuje medved. Co potom, ked v jednom nemenovanom reviry s rozlohou okolo 3000ha je evidovanych a potvrdenych 11 roznych jedincov. Pohybujem sa v zavislosti od casu a pracovnych povinnosti po roznych reviroch Slovenska, ci uz s fotakom alebo puskou a iba za obdobie poslednych 6 rokoch viem o oblastiach, kde medved primigroval a ustalil sa, pricom v celej historii zdruzenia, ktore ma cez 20rokov o medvedovi nikto ani nechyroval a nebol tam ani pozorovany(priamo ani stopami ci inymi prejavmi, ktorymi si znackuje teritorium). A urcite tieto skutocnosti vedia potvrdit aj ini polovnici tu na fore.
Medved je premnozeny. To je fakt. Maco sa nevyskytoval v oblasti juzneho Slovenska, Gemera a podobne, to nie je jeho prirodzene prostredie a jeho vyskyt v tychto castiach nieco napoveda. K Erikovi Balazovi len tolko, ze nikto nespochybnuje jeho odbornost, ale uz len to, ze je clenom "lesoochranarskeho zdruzenia Vlk" mi nieco napoveda. Neviem kolko toho o LZ Vlk vies, ci vies, za akymi akciami stoja a co obhajuju, ale z ich radov to obcas zavana riadnou demagogiou. Uz len fakt, ze ich predseda vystudoval Elektrotechnicku fakultu a ide kazat nasim lesnikom ako sa maju vysporiadat s lykozrutom...pricom od nasich lesnikov sa ucila cela Europa a ved Banicka a lesnicka akademia v BS bola prvou technickou skolou v Europe, pricom v lesy sa zacali u nas obhospodarovat uz v 15.storoci za Zigmunda.
Apropo, rozne lesoochranarske zdruzenia zijuce z prispevkov a eurofondov, ci aj vlastnych zdrojov su vymyslom poslednych 20 rokov. Polovnici tu chrania zver organizovane uz vyse 90.rokov, ved to je hlavnou naplnou polovnictva, nikto si predsa sam neznici objekt svojho zaujmu, cize zver.
dam ti tu uryvok z jedneho textu, precitaj si, kto inicioval ochranu medveda: Na základe verejnej výzvy založiť Lovecký ochranný spolok pre Slovensko sa ustanovujúce valné zhromaždenie uskutočnilo 10. decembra 1920 za účasti 43 registrovaných a 33 zakladajúcich členov. Za prvých 5 rokov počet členov vzrástol na 2568, ktorí boli organizovaní v 25 pobočkách. Spolok sa stal odborným zástupcom v trestných veciach pytliakov. Presadil obmedzenie vydávania zbrojných preukazov na lovecké pušky a tiež poistil svojich členov za škody pri poľovačkách. Presadil zákaz odstrelu kamzíkov vo Vysokých Tatrách, ako aj zákaz odstrelu medveďa hnedého a dropa fúzatého na niekoľko rokov.
ZDROJ:http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivo ... ensku.aspx

Pokial sa nezmeni pristup a medved sa nezacne rozumne regulovat, rovnako ako sa zacal regulovat premnozeny diviak ci ina zver, bude sa potom musiet regulovat drasticky, pretoze chranit jeden druh bez ohladu na jeho stavy nikdy nic pozitivne neprinieslo. Staci ked si nastudujes nieco o kormoranoch, tie boli tiez chranene a momentalne rybari na Vahu nemaju ryby a prosia polovnikov, aby kormorany hromadne strielali.
Nerad by som sa dozil doby, ze medvedov zacnu svojvolne regulovat majitelia hotelov, bacovia na salasoch, ci polovnici, lebo tam nejaku velku selekciu nepredpokladam a budu to strielat na stretavku, bez rozdielu. Hora to nepovie a papierovo sa mozu medvede chranit dalej. Medved do prirody patri, rovnako ako vlk, rys, ci ine selmy, ale v poctoch, ktore su primerane.

mykymiki: ako som spomenul, okrem vnadenia nemasitou potravou ma odstrel viacero absurdit, pocnuc tym co sa odlovit moze a co nie, kedy (povolenky su podla mna vydavane na zle obdobie), cim sa moze vnadit a napr. aj to, ze odstrel sa moze vykonat len z posedu. V neposlednom rade, niektore vydane povolenky su okamzite napadnute prave ochranarskymi zdruzeniami, presne tak ako uvadza lovec.
Na zaver uz len jedno: nedelim ludi na ochranarov a polovnikov, blbci su na jednej aj druhej strane, rovnako ako ludia znali veci.

edit:
niko: neurazime sa :D ale povedz mi, co clovek potrebuje k tomu, aby bol povazovany za fundovaneho na tuto debatu? clenstvo v ochranarskom spolku, kde zaplatis clenske, das foto, neskladas ziadne odborne skusky a hned si znaly veci, lebo si papierovo ochranar? Ci ked ti tu vypisem svoje vzdelanie, kurzy, studium v danej problematike spojenu s praxou, pocet odpolovanych rokov, pocet videnych medvedov, zivych, ci mrtvych budes ma povazovat za fundovanejsieho? :) Ja osobne sa necitim byt odbornikom na medvediu problematiku, ale vidim do nej daleko viac ako bezny laik, ci ochranar od pc, ked bolo nedavno scitanie seliem, tiez som prilozil ruku k dielu. Uz priemerny polovnik (ktory sa polovnictvu aj aktivne venuje) je fundovanejsi ako bezny ochranar typu ako uvadzam vyssie, lebo musel zlozit odborne skusky, na ktore sa cca rok pripravuje teoreticky aj prakticky, chodi do prirody a niektori medvedov aj priamo pozoruju.

edit: uprava textu
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ale no tak. Nemusim byt obdornik na to aby som vedel, ze medved v dedine pri smetnom kosi alebo uprostred mesta, znamena ohrozenie bezpecnosti obyvatelstva. O tu by sa mal stat postarat. Ak chce stat na svojom uzemi pestovat medvede tak nech sa paci. Ale dane sa z medvedej populacie vymahaju tazko. Pre mna je ludske zdravie prednejsie ako medvedi zivot.
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

niko napísal:Ani jeden z nas neje fundovany na tuto debatu. Mozno okrem lovca, ktory ale samozrejme berie veci z pohladu polovnika.
:arrow:
lovec napísal:Hosi, ste trosku mimo. Je to presne tak ako pise Sauer a 3500k.
So what...? A inak, koľkých z tejto debaty poznáš, resp podľa čoho vyvodzuješ takéto dôsledky? Alebo si tiež myslíš, že ja si doma tlačím tritisícpäťsto-korunáčky?

Inzo napísal:som naozaj rad, ze sa k teme "premnozenosti medvedov" vyjadruju vsetci odbornici ktori videli medveda aspon na obrazku
niko napísal: Takze pani aj ked sme schopni obkecat vsetko mozne aj nemozne prenechajme radsej tuto debatu ludom, ktori nato maju ako skoly, tak i skusenosti.
Toto fórum je (malo by byť :roll:) o zbraniach a streľbe. Keď to zhrnieme, je tu 1 profesionálny konštruktér/výrobca, niekoľko puškárov, niekoľko trénerov/rozhodcov a niekoľko strelcov ktorých odborné skúsenosti stoja za to aby sa s nimi podelili. Týchto asi 20 ľudí dokopy sa môže stretnúť aj na pive a fórum môžme zavrieť...či ako ste to mysleli s tým, že sa k nejakej téme majú vyjadrovať/debatovať len vyštudovaní odborníci?

Ja si prečítam a vážim názor každého, kto tu do nejakej diskusie prispeje nejakým serióznym príspevkom/argumentom, a má vôľu sa na úrovni porozprávať.
mykymiki napísal:..a zrazu pride banda usmrkancov a oni najlepsie vedia nabrifovani zo zapadu ako treba chranit velke selmy u nas..a tak to teraz aj vyzera...
Týmto pravdepodobne myslel "...tvrdí nemecká vedkyňa a autorka knihy o medveďoch Michaela Skubanová, ktorá dlhodobo pozoruje medvede na Slovensku..." ale ako dopadol ich nemecký Bruno písal Sauer na predošlej strane. Neodkážu si to presadiť doma, tak prídu ku nám...
Inzo napísal:...co takto si aspon nieco precitat od Erika Balaza?
Niečo som od neho čítal, niečo mám aj doma. Prečo? Lebo ma téma o medveďoch, či už na Slovensku, v Európe alebo na celom svete už dlho zaujíma... Necítim sa odborník, ale necítim sa ani absolútne nekompetentný sa k tomu vyjadriť, aspoň vlastným názorom.
Sauer napísal:K Erikovi Balazovi len tolko, ze nikto nespochybnuje jeho odbornost, ale uz len to, ze je clenom "lesoochranarskeho zdruzenia Vlk" mi nieco napoveda. Neviem kolko toho o LZ Vlk vies, ci vies, za akymi akciami stoja a co obhajuju, ale z ich radov to obcas zavana riadnou demagogiou.
Síce to nie je priamo o medveďoch, ale myslím, že sa ich to dotýka miestom aj prístupom - vývoj lykožrúta v „území chránenom občanmi“.
Kalamitné drevo ponechané na mieste sa stalo výdatnou potravinovou bázou pre podkôrny hmyz. Ten – z roka na rok vo väčšom kalamitnom množstve – postupne mení predtým zelený les v dolinách na hnedý. Svojim dielom k tomu v rokoch 2004 až 2009 prispeli nielen (ne)rozhodnutia štátnej správy ochrany prírody, ale aj zelení aktivisti. Svojim dielom k tomu v rokoch 2004 až 2011 prispeli nielen (ne)rozhodnutia štátnej správy ochrany prírody, ale aj zelení aktivisti. V Tichej a Kôprovej doline – alebo inak v „území chránenom občanmi“ – je v súčasnosti podkôrnym hmyzom zničených viac ako 200 000 stromov (150 000 m3) na ploche presahujúcej 640 hektárov.
Pre porovnanie.
Obrázok
Obrázok

Inzo napísal:polovnikom s malym penisom nechcu darovat lebku
Toto sa mňa netýka, ja by som potreboval aspoň labu z polárneho medveďa 8)
Inzo
prispievateľ

obcas sa divim ako preboha lesy rastly miliony rokov aj bez lesnikov. strasna predstava, to vobec nemohlo fungovat. v Bavorskom lese dokazuju, ze to ide aj bez zasahov. lesy u nas su urcene na podnikanie, su v podstate "umele" preto ten strach z hmyzu ( inac by nebolo co rozkradat v SL SR ). ale uz s vami suhlasim, mali by sme zastrelit vsetko, o com si myslime ze je toho vela. a ked vsetko, tak vsetko. idem si pisat zoznam...
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Inzo, viem, že je jar, ale skús trošku krotiť hormóny. Či chceme tu mať ďalší zbytočný flame? To, že s tebou niekto nesúhlasí a má iný názor, ešte neznamená, že je blbec. Podobné upzornenie nájdeš aj medzi pravidlami fóra.
:roll:
Sám používaš demagógiu (áno, lesy rástli milióny rokov, ale to po planéte nebehalo sedem miliárd ľudí "skultúrňujúcich" krajinu, vrátane lesov, všakže?), ale žiadne argumenty. Tým ťa nechcem brzdiť v rozlete. Naopak, len by som si rád prečítal aj nejaký tvoj ucelenejší názor na vec. Teda, ak ho máš.
V každom prípade, sme taká malá komunita a máme toľko neprajníkov z vonku, že ma vždy zamrzí, keď sa sekáme medzi sebou kvôli takýmto blbostiam. Preto si ako mod dovolím vyzvať vás, zvlášť teba Inzo, aby sme/ste v škriepkach (nie hádkach!) pokračovali trošku vecnejším tónom. Alebo vôbec...
:wink:
Inzo
prispievateľ

Jack napísal:To, že s tebou niekto nesúhlasí a má iný názor, ešte neznamená, že je blbec.
ale Jack, to som predsa nikomu nenapisal?

Sám používaš demagógiu (áno, lesy rástli milióny rokov, ale to po planéte nebehalo sedem miliárd ľudí "skultúrňujúcich" krajinu, vrátane lesov, všakže?), ale žiadne argumenty.
tie miliardy ludi les nesadia, zato SL SR ano, tym ide samozrejme o zisk, preto to urobia po svojom ( a nemoct rozkradat kvoli nejakemu medvedovi musi byt neprijemne )

V podstate som uz neplanoval pokracovat, starosti s lesmi a medvedmi vyriesia J&T a Penta, ludom sa to nasledne poda tak, aby to zozrali. Ako vzdy. Sme mala komunita a dokonale to pozname.[/quote]
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Inzo napísal:obcas sa divim ako preboha lesy rastly miliony rokov aj bez lesnikov. strasna predstava, to vobec nemohlo fungovat. v Bavorskom lese dokazuju, ze to ide aj bez zasahov.
Inzo, môže to fungovať v zásade v dvoch prípadoch:
1, nikto sa ničoho nechytá a ekosystém je dostatočne veľký aby si sám spravil rovnováhu.

Toto funguje v národných parkoch v USA na ktoré sa tak často odvoláva LZ VLK. Problém je v tom, že už nepovedia druhú stranu a tou je, že sa jedná hlavne o Yellowstone, ktorý má rozlohu približne 10väčšiu ako TANAP a má nespočetné doliny kde sa dokážu vytvárať naozaj rôzne mikroklímy a aj napriek tomu, že najvyšší vrch je vyšší ako v TANAP-e, celkovo je charakter parku viac lesnatý. Teda keby sme to prerátali ešte aj s prihliadnutím na toto, tak pomer rozlohy, a teda aj schopnosti lesného ekosystému vytvoriť si rovnováhu je oveľa horší u nás. Ďalej sa to týka hlavne NP na Aljaške, z ktorých viaceré rozlohou dosahujú takmer plochu celého Slovenska. Tu keď je kalamita rozsahu tej v Tatrách, je to ako keď mravec zakašle.

2, človek si prispôsobí krajinu, tým poruší rovnováhu/vytvorí nejakú umelú, ale tú treba umelo udržiavať.

Toto je príklad nášho TANAP-u, ktorý bol napr pred priemyselnou revolúciou zmiešaný les s prevahou listnatých lesov (myslím, že javor a buk) a potom, čo človek toto vyťažil, nasadil smreky, ktoré rýchlo rastú a dajú sa ľahko spracovať, a zasa nasadiť ďalšie. Áno, plán bol, že keď sa toto už prestane využívať po niekoľkých cykloch, tak sa zasa nasadia dreviny pôvodného rázu. Okrem iného, aby les lepšie odolával víchrici. Lenže sa zrazu vyhlásil NP a už k tomu neprišlo. Preto si ešte pred kalamitou mohol vidieť stromy ako cez kopirák, všetko jeden druh, vysadené v jednom roku (v jednej lokalite), je to proste niečo umelé čo tam prirodzene nepatrí, je to narušená rovnováha ktorá sa vyvíjala tisícky rokov.

Tebou spomínaný Bavorský les je rozlohou približne 7x väčší ako TANAP, pričom je to iba les, bez vysokohorského skalného pásma, ktoré je v Tatrách 40%. Teda plocha Bavorského lesa/Tatranského lesa je cca 12:1. Veríš, že je rozdiel, či si tu príroda dokáže sama vytvoriť rovnováhu? Či už sú to stromy, lykožrút alebo medveď.

Ja nie som poľovník (aj keď by som chcel) takže sa na to nepozerám s nejakým vplyvom potenciálnej trofeje. Rovnako nie som ochranár, aj keď sa snažím prírodu "ochraňovať" vrámci svojich možností.
Toto čo prezentujem je môj názor, podložený niekoľkoročným záujmom o problematiku, bez prihliadania na nejakú finančnú stránku.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Inzo, máš pravdu, blbcom si nikoho nenazval, zato si spochybnil prakticky všetkých, ktorí sa k tejto téme vyjadrili. A to trochu nešťastným spôsobom. Takže tak...
A áno, sedem miliárd ľudí stromy nesadí, zato dokonale pľundrujú prírodu. Vďaka intenzívnej ľudskej činnosti sa lesy v posledných storočiach radikálne zmenili. To ti azda nemusím hovoriť. Ocitli sme sa v situácii, keď nie je možné spoliehať sa výlučne na samoregulačné procesy v prírode. Tie jednoducho v takom pozmenenom prostredí, na takých malých výmerách, ako majú naše lesy (v ktorých žijú aj medvede), jednoducho nefungujú dostatočne. Na tomto sa azda zhodneme. Preto som hovoril, že je demagógia odvolávať sa na fakt, že lesy tu po milióny rokov rástli bez ľudských zásahov.
:wink:
Problémom skôr je, aké zámery sa tými zásahmi sledujú. A ja tvrdím, že regulácia stavu medveďov v niektorých lokalitách SR je opodstatnená a že rôzne OZ (napr. aj Vlk) nehrajú fair hru a ich pohnútky sú niekedy aj pochybné a argumentácia zaváňa demagógiou. Pár argumentov som uviedol už skôr a vlastne by som sa podpísal aj pod to, čo tu uviedli Sauer a Lovec.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"