CZ-82 polygonalna hlaven
- strelec122
- prispievateľ
- Registered for: 16 years 10 months
CZ-82 polygonalna hlaven
Kto mi vysvetli aka je to vlastne hlaven,v com je rozdiel medzi drazkovanou a polygonalnou.Preco ma taku hlaven CZ-82,tiez Jericho a niektore ine zbrane-je to vyhoda ?Aka,v com.
Naboje 9x18 vz.82 zo spekanych zelez. pilin boli urcene len do tejto zbrane,teda do zbrane s polygonalnou hlavnou.
Naboje 9x18 vz.82 zo spekanych zelez. pilin boli urcene len do tejto zbrane,teda do zbrane s polygonalnou hlavnou.
Jasný rozdiel vidíš na obrázku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygonal_rifling
Výhodami by mali byť vyššia rýchlosť strely vďaka menšiemu treniu, menšia deformácia strely, ktorá sa nezarezáva do drážok, a teda aj vyššia presnosť, a väčšia (dlhšia) životnosť hlavne v spojení s menším znečistením odieraním plášťa strely.
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygonal_rifling
Výhodami by mali byť vyššia rýchlosť strely vďaka menšiemu treniu, menšia deformácia strely, ktorá sa nezarezáva do drážok, a teda aj vyššia presnosť, a väčšia (dlhšia) životnosť hlavne v spojení s menším znečistením odieraním plášťa strely.
- strelec122
- prispievateľ
Igrlik
Text je v anglickom jazyku,takze vela som toho nepochopil.Najblizsie ked pojdem do predajne zbrani musim si dokladne pozriet takuto hlaven,najradsej ak tam budu mat CZ-82.
Chapem ,ze v drazkovanej hlavni strela dostava rotaciu-tym je mensi odpor vzduchu,vacsi dostrel aj vacsia presnost.Polygonalna hlaven nema drazky,cim teda dostava rotaciu.Z toho obrazku to neviem posudit-musim vidiet .V tomto mam chabe vedomosti,chcem to napravit.
Vdaka Ti
Text je v anglickom jazyku,takze vela som toho nepochopil.Najblizsie ked pojdem do predajne zbrani musim si dokladne pozriet takuto hlaven,najradsej ak tam budu mat CZ-82.
Chapem ,ze v drazkovanej hlavni strela dostava rotaciu-tym je mensi odpor vzduchu,vacsi dostrel aj vacsia presnost.Polygonalna hlaven nema drazky,cim teda dostava rotaciu.Z toho obrazku to neviem posudit-musim vidiet .V tomto mam chabe vedomosti,chcem to napravit.
Vdaka Ti
skusim vysvetlit jednoduchsie.
drazkovany vyvrt: predstav si trubku s dierou aku vidis na tom odkaze vo vikipedii vlavo, to znamena, ze diera nema kruhovy prierez ale su tam navyse drazky. A potom si predstav, ze tuto trubku skrutis a drazky ti vytvoria tvar ako na vrtaku. ak si videl nejaku drazkovanu hlaven vies ako to vyzera.
polygon: teraz si predstav, ze otvor nie je kruhovy, ale je to osemuholnik. a takisto ho skrutis a dostanes polygonalny vyvrt. pozri nejaky glock alebo HKcko
drazkovany vyvrt: predstav si trubku s dierou aku vidis na tom odkaze vo vikipedii vlavo, to znamena, ze diera nema kruhovy prierez ale su tam navyse drazky. A potom si predstav, ze tuto trubku skrutis a drazky ti vytvoria tvar ako na vrtaku. ak si videl nejaku drazkovanu hlaven vies ako to vyzera.
polygon: teraz si predstav, ze otvor nie je kruhovy, ale je to osemuholnik. a takisto ho skrutis a dostanes polygonalny vyvrt. pozri nejaky glock alebo HKcko
- strelec122
- prispievateľ
samozrejme da sa polemizovat. asi to nebude take jednoduche, ze polygon je presnejsi, s dlhsou zivotnostou, menej narocnejsi na cistenie atd. osobne ako strojar si mysli, ze polygon je menej narocny na vyrobu, takze keby mal vsetky popisane vyhody asi by ho pouzivali vsetci. pritom ked sa pozries na renomovanych vyrobcov, tak je to cca 50/50. moj osobny nazor je, ze polygon je na sluzobnych(policia, armada) zbraniach kde je predpoklad, ze spolahlivost je viac uprednostnovana pred stratou par cm v rozptyle. pretoze je jasne, ze polygon sa zanasa ovela menej, kedze drazky nerezu plast strely alebo samotne olovo.
na druhu stranu, ked potrebujes vecsiu presnot/stabilitu pouziva sa drazkovany vyvrt. preto sa zrejme drazkovanu vyvrt pouziva aj pri puskach - stabilizacia relativne lahkej strely na velke vzdialenosti.
takze tak, ale ber to vsetko iba ako moju domnienku, ktora nemusi byt spravna
na druhu stranu, ked potrebujes vecsiu presnot/stabilitu pouziva sa drazkovany vyvrt. preto sa zrejme drazkovanu vyvrt pouziva aj pri puskach - stabilizacia relativne lahkej strely na velke vzdialenosti.
takze tak, ale ber to vsetko iba ako moju domnienku, ktora nemusi byt spravna
Ja si nemyslim ze polygon je presnejsi skor naopak. Nevedie tak dobre projektil ako vyvrt. Mam zbran (PM Makarov-Pistolet Makarova) original rusky a ten ma vyvrt. Strielam z toho raz za cas aj naboje od policajtov, a tie mi deru hlaven ako sa patri(kvoli materialu projektilu-SK) a nie su tak presne ako ked z toho strielam naboje s pomedenym povrchom, hlaven nederu a presnost je ovela vyssia. Polygony pouzivaju skor policajti a ine jednotky, kvoli udrzbe a jednoduchosti, nie je tak narocny na vyrobu a nepredrazuje zbran. A na 25m ako sa spravne striela pri sportovej strelbe je pre policajne jednotky a inych dostacujuci. Ked nie tak ked s nim hodis tak na 25m trafis aj tak
Mám odstrielané zo vz. 82 pár stoviek nábojov a môžem povedať, že do tých 5-8 metrov je to celkom presné, avšak napr. na 15 metrov už má dosť veľký rozptyl aj 20-30 cm. A náboj vz. 82 má aj dosť malú priebojnosť, pri skúške na strelnici neprestrelil starú pneumatiku na disku z UAZ-u, natlakovanú na 3 atmosféry ani na druhýkrát. Až na tretí krát došlo k vyrazeniu ventilčeka pneumatiky a tým k jej spusteniu. Tie zbrane sú však pri správnej údržbe sakramentsky spoľahlivé...Podľa mňa je ten polygonál tam kvôli vyššej životnosti hlavne a menším nárokom na čistenie. Daňou za to je slabšia rotácia strely = menšia presnosť aj priebojnosť. Ostatne aj výrobná cena strely zo spekaných ocelových pilín je podstatne nižšia...
RadoK ty si asi velmi nevazis svoj vyvrt. ved to je bohotuhacstvo, cpat naboje vz82 do drazkovaneho vyvrtu na Makarove. neoverene informacie hovoria o 1 krabicke(50ks) potrebnych k nevratnym zmenam na vyvrte, ktore uz maju vplyv na presnost. doporucujem od tejto cinnosti upustit, ak mas vela municie vz82, zozen si CZ82 ktora je na tuto municiu stavana.
Mate pravdu s tymi nabojmi aj s tym vyvrtom, ale ja som len spomenul ze raz za cas. Islo o vyskusanie. Uz to nerobim zohnal som si pomedene.
Majac: Presne tak aj urobim, zozeniem si polygon na tie naboje, na castejsie strialanie. Makarov si necham na nosenie, je lahsi, praktickejsi, jednoradovy zasobnik 8 nab.
Majac: Presne tak aj urobim, zozeniem si polygon na tie naboje, na castejsie strialanie. Makarov si necham na nosenie, je lahsi, praktickejsi, jednoradovy zasobnik 8 nab.
to ICE: pisal si ze mas z 82ky vystrielanych paru stovak nabojov, ja mam o nieco viac paru tisic...co sa tyka presnosti, CZ 82, CZ 83 s pevnymi hlavnami v kalibroch ci uz 7,65 Br., 9x18 alebo 9 browning strielaju na 25 m dieru do diery!!!v tvojom pripade to bude asu chyba ruciciek. A co sa tyka dalšieho mýtu ze neprestrlí pneumatiku no neviem ake naboje si pouzil, ale moja 82 s nábojmi vz.82 s projektilmi 4,5 g a nameranou ustovou rychlostou cosi medzi 400-415 ms prestrelovala na 10m dva lepiacou páskou zviazané hokejové puky!!!takze o mýte ze neprestreli koleso...nechcem ani pocut....asi pred rokom bol v střeleckej revue test presne tohto mýtu...este na 100m bezne kalibre cize aj naboj vz. 82 prestrelovali spolahlivo pneumatiku ktorá bola upevnená a mala rotáciu simulujúcu rýchlost 40 km/h.
INAK: trafil si to koleso z UAZu?
INAK: trafil si to koleso z UAZu?