Mno, k tym kategoriam, pozeram nasu debatu v tomto vlakne spred dvoch rokov (okolo strany 18

kde som este strielal Standard, a nazor som zatial stale nezmenil. Ano, rozdiel v balistike pre 'magnumove' kalibre a 'standardne' kalibre ktore ale pouzivaju nadupane (nazvime ho 'magnumove'

strelivo nie je az taky velky. To vsetci vieme z vlastnych skusenosti. Do cca 800 metrov je dokonca skoro zanedbatelny (preto aj pri 'taktike', ktora sa striela len do 530 metrov nedelime strelcov/zbrane na kategorie ale strielame vsetci spolu). Na taktike az prilis casto rozhoduju dve discipliny - sniper duel (kde zalezi na schopnosti rychlo strielat z kratkej, a nasledne presne strielat posediacky zo snajpy) a battlefield (kde zalezi na schopnosti rychlo prebijat a dobre naklikat ci preniest), cize tam na razi naozaj nezalezi, ci dokonca mensia/slabsia raz ma vyhodu (pri rychlej strelbe ci strelbe v sede je spatny raz magnumu znevyhodnujuci). Ak by som sucasnu verziu taktiky strielaval s Oberlandom, myslim ze by viacero ludi zacalo frflat a sam by som mal zly pocit z toho ze mi presne semi-cko dava znacnu vyhodu voci ostatnym, takze to nerobim (a to ze vyhravam aj s opakovackou/338mou je skor vecou schopnosti rychleho prebijania, spravneho naklikania, a streleckeho stastia
Nad 800m uz ale ten rozdiel citelny je, ale magnum zostava znevyhodneny poradim (magnum striela bodovane terce ako posledny) takze sa to vykompenzuje (vid vysledky). Aj tuto sutaz nez odstrielali 3 smeny standardu a nastupil magnum, uz bola 'miraaaz jak svina' (povedane slovami ceskeho kolegu

a ten mierny rovnomerny vetrik co fukal zrana medzitym 'z.ujovel' (povedane slovami slovenskeho kolegu

= zosilnel a zacal sa pri tercoch tocit. Bolo to velmi dobre badatelne pri strelbe na gongy, kde sa standard uz na 1000 a 900m moc nechytal a skoroval velmi slabo, ale magnum strielal stale rovnako dobre/zle (staci pozriet percentualnu uspesnost strelcov Standardu a Magnumu na tieto vzdialenosti).
Ak clovek skusi strielat zaroven to i to (ako som to niekedy robil ja, onevan, ci dalsi), zazije/uciti ten rozdiel na vlastnej kozi. Koniec koncov staci sa pozriet ako teraz strielal Ales s 223kou (nadupanou na uroven magnumu), a ako strielal s 7,62kou s minimalnym casovym rozdielom - je spickovy strelec a neverim ze ten rozdiel je sposobeny nejakymi streleckymi chybami, podla mna to jasne ukazuje ze ten rozdiel je sposobeny balistickym rozdielom medzi tymi puskami/strelivom, co len potvrdzuje nutnost minimalne dvoch kategorii.
Ze to nikdy nebude uplne fer je jasne - to by sme museli delit strelcov aj na tych co strielaju prebijanym a tych co strielaju tovarenskym strelivom (napr. vsetci rumuni co tam teraz boli), atd. a ak by to bolo len na mne kludne by som to vsetko zlucil do jednej kategorie, ale myslim ze akonahle by bol kilak strielany za nie prilis idealnych podmienok vacsina z prvej desiatky by boli magnumove kalibre a ostatnych standardistov by to rychlo prestalo bavit.
Inak, ak by sme to chceli objektivne skusit, mozem prehovorit I. aby sa najblizsi kilak strielal bez nastrelu, a strelci budu strielat po jednej rane (aby nikto nefixloval - vid tie rozpraskane zvysky holubov na vale na majstrovstvach

a dovolim si tvrdit ze potom bude ten rozdiel vo vysledkoch medzi standardom a magnumom priepastny.
Inak, poliaci na LongShote tohto roku dokonca pridali aj tretiu kategoriu, i ked podla mna mali 'standardne vojenske raze' zaroven obmedzit tovarenskym strelivom, tak by vzniklo:
1. Standard (.223/.308/.7,62x54R vsetci len s tovarenskym strelivom)
2. Magnum (300WM a vyssie)
3. Open (vsetko ostatne = 6mm/6,5mm/7mm/308my s prebijanym strelivom/atd.)
a toto by uz bolo v ramci moznosti asi najferovejsie, ale zasa zavadzat tretiu kategoriu na nasom kilaku kde je zvycajne len okolo 30 ludi sa aj mne zda prehnane.
U nas ale s tovarenskym strelivom z 308my nestriela skoro nikto, cize tak ako sa to striela teraz je asi najlepsi system v ramci nasich moznosti.
Tolko moj nazor,
Gunslinger