Asociacia Presnej Strelby SR (APSS)

Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Precitaj si pravidla: Strelba na usaty terc. Nie je to zakazane a co nie je zakazane je v podstate dovolene. Druha vec je ci to stihnes. Z preteku na pretek skracujeme cas na odstrielanie discipliny.
Dalej tato moznost nestrelovania je prakticky mozna len len pri strelbe na 300m, 400, 525m na papierove terce. Aj ked perfektne nastrielas tieto terce a poseries discipliny ako duel, kde som stratil posledne 70 bodov :evil: a stalo ma to 2 miesto na majstrovstvach slovenska, alebo poseries battlefield - kde sa podvadzat prakticky neda je ti cele nastrelovanie uplne na nic. Jednoducho takticka sutaz je taziskovo uplne inde a hodnotovo su v popredi discipliny kde sa vela podvadzat neda.
Prilklad 300m studena rana max. 50b
Rozptyl 300m 5 ran max. 50b
Duel: max.100-120b
Stena max.100b
Usaty terc max.150b (ak das 150b a popritom sa v tom casovom limite nastrelis na val tak klobuk dole a zasluzis si to.)
Zombia max. 30b
Battlefield max. 300b
veritas
prispievateľ

Príspevok od používateľa veritas »

teda ked to dobre chapem, tak na studenu ranu dam nastrel do piesku a potom akoze jednu do terca?
AKI
expert

Studena rana je prva rana preto je studena. Preto ak das jednu do valu a potom druhu do terca tak si porusil pravidla.
Pred casom sme davali na 300m dve rany, dokonca sme to nazvali 2 studene rany, ale pri poslednych pretekoch sa to skorigovalo na jednu.

Este raz ohladne strielania na val. Opravte ma ak sa mylim. Strielanim na val sa chytim a opravim mozno hrubu chybu, pripadne opravim vietor. Riesit centimetre na 400m po nastrele do piesku to nepomoze. Pocas startovania pretekarov mam zhruba prehlad kto sa nastreluje na val. Ked tak poriesi hrubu chybu nie centimetre, bodovo to nie je az tak vidiet. Omnoho viac prinesie kamarat s pozorovakom.
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

AKI , ja hovorim o tom ako sa to praktizuje na 1000m sutaziach , na taktike som nikdy nebol
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

tango: Dik, ale pozeram ze to je len do 300m, cize s 338mou tam nema velky vyznam ist :roll: navyse teraz mame nasu 3-dnovu taktiku. A celkovo - strelbu na 300m kruhovy terc by som ja osobne za nejaku extra-speci-odstrelovacsku disciplinu nepovazoval, tym skor ked tam davaju aj nastrel a pod. :roll: Pre mna je skutocna strelba z odstrelovacky ked musim 5 minut robit balisticky prepocet, a samotny vystrel je uz len ceresnickou na torte, a ked vidim ako sa ten gong na 1500m rozkyve uz po prvej rane (ako sa mi podarilo v piatok), mam z toho stonasobne vacsiu radost nez nastrielat 30 desin na nejakych 300 ci 200m.

Turbi: Pre mna je akakolvek HPBT strela letiaca nad 880ms 'nadupana na uroven magnumu', a ci to Alesovi lieta 890, 940, alebo Mach 1 je len a len na nom. Je uplne jedno aky prach mu tam Balda laboruje a ako sa im to podarilo, kazdy ma tuto moznost, a zaroven treba uznat ze Ales je aj vyborny strelec, pretoze keby nim nebol tak tak nenastriela ani keby mu to lietalo Mach2 :wink: Inak, sam vies ze z hladiska balistiky je kaliber ci hmotnost strely vcelku nepodstatna, hlavne dva faktory su rychlost a BC, pricom clovek by kludne mohol valit z hlavne aj plysovych medvedikov s B.C.-ckom 0,1 a pokial by ich hnal dostatocne rychlo na kilaku by spravil jednu krasnu (i ked velku) dieru v strede terca... :wink: :twisted:

veritas: Ciste teoreticky tomu zabranit nemozeme (aj ked ako pise AKI je to v rozpore s podstatou danej discipliny), ale toto sa da tiez riesit dalsim znizovanim casov (ak sa napr. do 5 sekund stihnes nastrelit niekde na piesku a hned potom dat uz korigovanu ranu na stred terca, klobuk dole a kludne ti odpustime ze si v podstate tu naozaj 'studenu' ranu dal na piesok :wink: :lol:

To ze sa dalo na majstrovstvach nastrelovat na val som ja osobne tiez nevedel/neuvedomil som si to, a tu kanonadu na rozbitych holubov som si vsimol az ked som na terci hladal moje prve dve rany (boli uplne vlavo hore, a celkove skore som nasledne mal daleko nizsie nez bezne mavam). V podstate ale AKI ma pravdu, a namiesto snahy zabranit par ludom co fixluju to teda radsej umoznime vsetkym (teda pokial budu stihat casovy limit). Urcite radsej ist touto cestou, nez (ako v polsku) kontrolovat strelcovi pocet nabojov co ma na ciare a potom pocet vystrelenych hilzni... A tak ako AKI uz napisal, v klucovych disciplinach sa na taktike fixlovat aj tak neda.

Co sa tyka kilaku a tych kategorii tam, ak vravime o strelbe cez 800m, podla mna to rozdelenie vyznam ma, zrovna som pozeral vysledky kilometrov za posledne dva roky a ten trend je jednoznacny - za dobrych podmienok kalibre v standarde niekedy magnumy bodovo prestrielaju, ale akonahle podmienky nie su idealne, magnum ma navrch.

Rovnako ak sa clovek pozrie naokolo po svete (ako sa to robi inde kde nad tym uz premyslalo x inych hlav), to rozdelenie je priblizne podobne vsade. Najhlavnejsie ale podla mna je to ako to chce spravit organizator (v pripade kilaku je to I.), ak sa komukolvek nieco nezda alebo by chcel zmenit, treba to prebrat s nim, alebo potom zorganizovat vlastnu sutaz.

Inak, este dva postrehy k tejto poslednej sutazi - ak by v Magnume strielalo tolko dobrych strelcov kolko strielalo v Standarde, mozno ze aj tie vysledky by vyzerali inak, ale zasa ked pozriem ze napriklad Laszlo strielal Standard (s 308mou) aj Magnum (7WSM), a v Standarde nastrielal o 52 bodov :!: viac nez v Magnume, je to uplne proti logike aj zdravemu rozumu, a jasne to ukazuje ze magnumova smena mala znacne horsie podmienky (aj ked casovy rozdiel bol menej nez 2 hodiny).

Kazdopadne debata je toto zaujimava, nechajme sa prekvapit ako to dopadne na poslednom kilaku (uz o mesiac :wink:

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

tango: Mhm, ale o tomto istom je v podstate aj Libava. Lenze do 300m netreba riesit spustu faktorov ktore zavazia pri skutocnej 'odstrelovacskej' strelbe, balistiku netreba riesit skoro vobec, a na spindrift, mirage, coriolis, polohu slnka voci oblakom a tercu, a x dalsich faktorov nemusia mysliet vobec. Aj ked ako trening by to nemuselo byt zle, takuto strelbu na kratke vzdialenosti by teoreticky mohol vyhrat aj skuseny polovnik s presnou puskou, takze az tak velmi ma to nelaka.

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

A k DTA/DSR/..., podla mna sa praveze pre boj absolutne nehodia (a to je aj dovod preco ich je v armadach a policiach na svete tak malo, a aj tam kde bull-pup dizajn skusali od nich casto po case odstupili). Ta ich (ne)ergonomia pri prebijani mne osobne nesedi, a vymena zasobnika je kapitola sama o sebe. Brnkanie horucich nabojnic do prstov ak clovek nepotiahne zaver s dostatocnou razanciou, v zapale boja nedotiahnutie zaveru do uplneho zadu a nasledne nezavedenie dalsieho naboja zo zasobnika, prilis caste 'stratenie' terca pri prebijani, zvycajne horsia spust (kvoli vnutornej mechanike), slabsi cit pri zavierani zaveru, problematickejsie odstranovanie zavady/zaseknutej nabojnice, vacsi hluk z brzdy (ktora je blizsie pri strelcovej tvari), atd. atd. atd. to su vsetko znacne negativa ktore jej 'bojove' pouzitie znacne obmedzuju.

Hlavnu vyhodu ktoru clovek ziska bull-pup dizajnom je kratsia celkova dlzka a nasledny posun taziska, lenze pri odstrelovacke to clovek aj tak nema moc ako vyuzit, strelba z ruky ci bez opory v sede je situacia do akej by sa dobry odstrelovac nemal dostat, a ak sa dostane, ten rozdiel voci standardnej puske nie je nijak markantny.

Bleskova vymena kalibrov je mozna aj u viacerych klasickych odstrelovacskych pusiek (a u vsetkych ktore sa vyvijali pre ten americky sniper-tender), a zasa niest do boja dve ci tri sady hlavni, zaverov, zasobnikov a zasob municie je uplna sci-fi (tym skor, ze s tou istou 338mou sa da presne strielat na 20m aj na 2000m).

Taketo nieco ma vyznam len ak to clovek ma v 308me a napr. 6,5x47, kde moze masovo valit tovarenske 308my, a na ultra-presnu strelbu si prehodi len 6,5kovu hlaven (a takuto krasnu multi-razovu specialitku od DTA bude mat uz onedlho aj jeden clen fora :wink: A uprimne priznam ze bez ohladu na tie specifika bull-pup dizajnu, mat tak neobmedzeny rozpocet tiez by som taketo nieco rad videl u seba v trezore, kedze strielat z toho v tychto razach bude urcite parada. :)

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

tangooo: Hahhahaha, mno, ak by sme vraveli o nasilnych vnikoch do budovy a v niecom by sa nase nazory rozchadzali, bral by som tvoje prakticke skusenosti ako velmi silny argument. Ak sa ale bavime o odstrelovackach, ver mi ze viem o com pisem... :wink:

- ad prebijanie DTAcka - ak chces poslem ti video kde v podobnom pocasi (dokonca aj s dazdom) za ten isty cas co on prebije tie tri rany ja prebijem sest, a na rozdiel od neho nebudem musiet hybat s ramenom a menit polohu voci pazbe... :twisted: A to nie som ani zdaleka ten najrychlejsi strelec z opakovacky - vid napr. niektori skandinavski borci: :roll: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=SfY899uNOk0

- ja bull-pup snajpy nezatracujem, ale uz ich zatratili vsetci profi-sniperi NATO armad co ich skusali...

- DTA-cko je krasna a sikovna zbran, a tiez by som si ju rad raz pridal do zbierky v 308me s kratkou hlavnou, to ale nic nemeni na tom ze nou ziadna armada svojich sniperov nevybavi

- tlmic na snajpu ma prakticky vyznam hlavne ako ustova brzda a aby si okolo seba nerozhadzoval prach/piesok, ak by si ho chcel pouzit na utlmenie zvuku ako vo filmoch, musel by si strielat podzvukovym strelivom a ked si pozries jeho balistiku zistis ze to je uplna blbost (hmotnost a rychlost strely je skoro taka ista ako 9mm luger subsoniky... :wink:

- rozdiely medzi policajnymi a vojenskymi odstrelovacmi sme tu uz preberali x-krat, myslim ze uz by to bolo ozaj zbytocne, a nevkladaj mi prosim slova co som nepovedal/nenapisal do ust, ja som vravel o strelbe samotnej a nie o ludoch, nikto tu nevravi nic o tom kto je a kto nie je odstrelovac, ci sa navzajom medzi sebou delia podla vzdialenosti, podla typu strelby, kalibru, alebo podla toho ci uz na niekoho vystrelili alebo nie...

- argumentovat tu pouzitim v stiesnenych podmienkach strechy ci dodavky, pripadne tym ze 'ta zbran vyhovuje tolkym strelcom co uz aj sundali ludi a su vo funkcii roky', tak toto by bolo na dlhsie vysvetlovanie a skor na osobnu debatu, a poviem ti ze poznam jedineho cloveka s DTAckom u nas (teda ak ho uz ma doma - M., ak sledujes tuto debatu asi sa dobre bavis, vsak? :wink: :lol:, a mimochodom dobre poznam aj cloveka co tie DTAcka do europy dodava (stravil som s nim polo-dobrovolne v aute mnoho hodin), ja skusenosti s DTAckom nemam z obrazkov alebo youtube videi, a dokonca presne viem preco mas takyto nazor ako mas a viem aj ako si k nemu prisiel, a kedze nemam ani cas ani chut sa opat pustit do A4koveho rozpisovania (a tieto detaily sa na sklo aj tak nehodia) tak to radsej uzavrime a preberieme to pri kofole, oki? :wink:

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

tango: Nechcem zaneplesovat temu o APSS sutaziach takze by sme mali pokracovat v novom threade, ale odpoviem ti aspon v skratke:

- realitou dneska je presny opak, mas asymetricke konflikty, uav-cka, ... a klasicka rola, funkcia a uloha snipera sa diametralne zmenila. Misie kde by sa odstrelovac musel tri dni plazit aby dal jednu ranu na generala nepriatelskej armady su uz len v pocitacovych hrach. A aj na blizkom vychode (kde su v sucasnej dobe snajpy pouzivane najcastejsie) uz casto nestojis proti amaterovi v turbane s kalachom v ruke, ale mas proti sebe 7,62x54R a pod. proti ktorym ti 7,62x51 nedava ziadnu vzdialenostnu vyhodu. To je aj dovod preco SOCOM dal medzi klucove poziadavky PSR tu rychlost a energiu na 1500 metrov... Rovnako je poziadavkou min. 5-ranovy zasobnik, pretoze pri counter-snipingu nefunguje one-shot/one-kill, ale musis na neho valit ranu za ranou aby si ho pribil k zemi nez ho dostanu minomety, arty, air-support a pod. A zatial stale nebolo vyvinute spolahlive semiauto ktore by toto dokazalo (barrett s presnostou cez 3moa sa na toto ukazal ako nevhodny). Experimentuje sa so semi-ckami na 300/338 norma a lm, ale zatial to stale vyzera na beh na dlhe trate. Ja sam som zastancom SASS platforiem (a jednu mam aj doma :twisted: ale prave preto poznam ich schopnosti aj nedostatky, vyhody aj nevyhody.

- na tom videu ja vidim len nejakeho bradateho typka co sa zjavne len hra s puskou, este aj ti rumuni co tu cez vikend boli v ACU uniformach vyzerali daleko vierohodejsie :lol:

- ak mas vynimku a mozes si na DTAcko kupit tlmic, sice tym zmensis ofuk strelca, ale zasa tym sa vyrovnas dlzke beznej pusky... Plus sa ti zmeni POI a zvycajne tiez o cosi znizis presnost.

Inak, ja pisem o odstrelovacskej strelbe vseobecne, pretoze frekvencia realneho pouzitia odstrelovacky je v armadach neporovnatelne vyssia, u policie je to skor vynimocne (u nas to je nastastie v priemere len jedno pouzitie raz za desat rokov, ak zoberieme aj ceskoslovensko tak raz za dvadsat rokov).

A ano, na policajnu odstrelovacsku strelbu je DTA vyborne, ale ked zvazis ake zbrane uspesne pouzivaju policajne zbory v ostatnych krajinach europy (a to aj na strelbu 'spod skridiel, z dodavok, a pod.'), zistis ze - toto ti bude zniet povedome - s trochou treningu a znalosti technik sa da zvladnut vsetko... :wink:

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

tango: Uz sa mi do tohto fakt nechce, a ideme coraz dalej a dalej od temy, ale este teda aspon z rychlika:

'Odstrelovacska strelba' a 'subsoniky/tlmic' su veci ktore vobec nejdu dohromady. A pre policajneho odstrelovaca uz tym viac nie. A ano, existuje par vynimiek, ale tie skor potvrdzuju pravidlo. Ak si pozries vysledky sutazi kde sa zucastnuju zahranicni policajni odstrelovaci s utlmenymi puskami/strelivom, zistis ze ich najdes zvycajne az na poslednej strane... (a to strielali na pachosov na tercoch/papieri...), a ked sa s nimi porozpravas, zistis ze tie zbrane im na oddelenie zvycajne vybavil nadriadeny ktory pozeral prilis vela hollywoodskych filmov...

V armadach sa tlmice najcastejsie pouzivaju na minimalizovanie signatury (nerobis okolo seba oblak prachu, nemas taky vyslah z hlavne, aspon o par decibelov hluk znizis aj na supersonickom strelive, tlmic funguje ako ustova brzda, atd.). Lovci/polovnici ho pouzivaju z viacerych dovodov (snaha nerusit ostatnu zver, alebo v blizkosti obydli, ...), ale pri strelbe povedzme na kojotov su limitovani ucinnym dostrelom len okolo 100-150 metrov. Ciste teoreticky sa da naklikat/preniest aj omnoho dalej, povedzme 300-400m, ale to sa da pouzit len na drobnych hlodavcov a aj vtedy je skor vecou stasteny ci sa niektora z ran ujme. A aj pri strelbe na tych kojotov a pod., ani ten najlepsi tlmic so subsonikmi tu zbran neutlmi na uroven 'ssssssssssss' (z tych hollywoodskych filmov), stale tam mas (podla typu tlmica, raze a streliva) niekde medzi 65 a 95db, co je (hlavne v noci alebo v lese) stale celkom slusna supa, ktoru na takuto kratku vzdialenost vacsina predatorov zapocuje. A sam vies ze vnimanie zvuku je relativne, youtube videa kde zvuk snima mikrofon len po urcitu hranicu, alebo predvadzacky na hlucnych vojenskych vystavach a pod. a realita ticheho vecera su dve diametralne odlisne prostredia.

Kazdopadne ak pouzijes na snajpe tlmic a subsoniky (povedzme nase Steyry a Ruag Swiss P Subsonic) tvoj ako tak ucinny dostrel na 'dvojnohu zver' bude do cca 120 metrov (aj to so stastim), ale pre pachosa to nebude ani rychla, ani pekna smrt. To HPBTcko nim v tejto malej rychlosti len preleti, hrot si spravi cestu pomedzi tkaniva, a bude trvat radovo minuty az desiatky minut nez ten pachos vykrvaca a bude vyradeny. Sanca ze s takymto strelivom zasiahnes CNS je uplne minimalna - dokonca este aj 9mm subsonik bude ucinnejsi. A ani strelba na hlavu (kde su velmi tvrde kosti po ktorych HPBTcka lahko sklzne/odkloni sa) uz tym padom nie je na istotu.

Pre porovnanie, je to ako ked so svojou Goldie (= tvoja MP5ka s tlmicom a subsonikmi) strielas na 100m, balistika je skoro identicka, hmotnost strely, energia a rychlost takisto... Nad 100m uz ale tie subsoniky (9mm aj 7,62mm) oba padaju ako kamen, a uz len zavan vetra medzi cinziakmi alebo parmetrova odchylka v nameranej vzdialenosti lahko sposobi miss.

A vyvazit stratu presnosti bezhlucnostou, mno, neviem pri akej modelovej situacii by taketo nieco policajny sniper podstupoval. Mozeme teoretizovat do aleluja ze co ak by bratislavske letisko prepadla skupina 20 teroristov z Al-Kaidy, a bolo by ich treba nehlucne likvidovat jedneho po druhom, ale pre zkratenie casu sa skusme vratit spat na zem a zvazit realitu vyuzitia utlmenej odstrelovacky a jej pouzitia na povedzme 30m (ked sa v tych istych podmienkach da pouzit utlmena MP5ka a x inych zbrani s uplne rovnakou presnostou a daleko lepsim ucinkom v cieli...).

Pre uplnost este dodam ze za morom sa experimentuje a prebija mnozstvo subsonic razi a wildcatov, napr.:
Obrázok
Obrázok

rusi zasa pouzivaju to ich speci-'bezvymetne'-strelivo, atd. ale nic z toho co bolo doteraz vymyslene nie je dostatocne presne a ucinne na to aby sa to dalo pouzit na 'odstrelovacsku strelbu' v tom kontexte ako o nom rozpravame.

Uz sa ale prosim vratme naspat k teme, ktorou su APSS sutaze, a taketo veci radsej preberajme v samostatnych vlaknach (alebo este radsej pri tej spominanej kofole :wink:

Gunslinger
Kall
prispievateľ
Registered for: 22 years 2 months

Príspevok od používateľa Kall »

Poněkud mně překvapila informace, že nástřel do valu při taktice není zakázanej.Všiml jsem si, že to někteří dělají, ale většina soutěží v traktice to nepovoluje.
Gunslinger
moderátor

tango: Preco by si nesmel? Mozes, akurat balistika bude uplne na macu a spolahlivost tiez pojde do kytek. Bezne sa to nerobi, lebo tych tridsat dierok v origos HK SD hlavni/tlmici spomaluje strelu o cca 70m/s, takze tam bezne mozes davas klasicke strelivo a SDcko si z neho same spravi subsonicke strelivo.

Skus ale z neho dat par subsonikov (co ti nasimuluje strelbu subsonikmi zo snajpy na vzdialenosti cez 100m) a pozri si tu balistiku (cca ekvivalent rukou hodenej tehly :lol: Aj ked perfektne natrenovany dobry strelec dokaze naklikat cokolvek, je tam proste prilis vela premennych a prilis zla balistika na presnu a ucinnu strelbu. A nechcem ta tu moc vychvalovat (aby ti potom nenaprsalo do nosa :wink: :lol: ale myslim si ze s tvojou Goldie by si nastrielal lepsie a presnejsie nez naprosta vacsina 'silent/stealth' sniperov s utlmenymi snajpami...

Kall: Mhm, tiez ma to prekvapilo (a to patrim medzi organizatorov :lol:, ale ako povedal AKI co nie je zakazane je povolene, a v pripade pochybnosti plati to co povie rozhodca/organizator, takze nabuduce uz budeme vsetci 'mudrejsi' :twisted:

Gunslinger
veritas
prispievateľ

Príspevok od používateľa veritas »

No dost invektiv, vratme sa k APSS.

Ako je to teda s tym nastrelovanim.... osobne si myslim ze by organizator mal zapracovat na zmene stage, prip dozoru aby taketo konanie "niektorych zavodnikov" vylucil. Potom to predsa straca zmysel. pointa taktiky ma byt nejaky presny vystrel, nejake vyriesenie situacie. nastrelovanie, prip reci typu dajme viacej ran - 10 - do terca patria na trening a nie na sutaz. sutaz ma preverit kto je naj, kto je ako pripraveny a pod.

zaroven davam do diskusie: co keby tak oragnizator porozmyslat nad suborom stage - tercov, ktore by boli nemenne a ktore by sluzili na vyhodnotenie - zavedenie - dosiahnutie - stupna vykonnosti. Apss sa za posledne roky dost posunula dopredu, clenska zakladna sa rozrastla a ked vezmem na porovnanie ine druhy streleckych sportov, tieto stupne vykonnosti zavedene maju - nie?
AKI
expert

Takze este raz k nastrelovaniu. Chcem o tom najprv diskutovat, nie je problem zaviest urcite restrikcie pripadne zmeny, ak sa vec pohne spravnym smerom.
Otazkou je ak povazujeme nastrelovanie za nefer, je potom spoter s pozorovakom fer?
Pri kruhovych tercoch nehodnotime rozptyl. Na zaciatku tu bola aj tato myslienka, ale vzhladom na to ze nemame moznost zabranit horeuvedenemu podvadzaniu sme to nezaviedli.
Ak vychadzam zo situacie napr. strelba na ocelovy gong v case x, neobmedzeny pocet ran. Prve rany co idu mimo su v podstate nastrel.
Pointa taktiky je z mojho pohladu splnenie danej ulohy za danych podmienok. Co je nefer je uhol pohladu kazdeho pretekara.
Taktika ma v podstate priblizit sutaz realnym podmienkam je to take IPSC pre sniperov. Nasa sutaz z mojho pohladu je sa priblizenie podmienkam v akych pracuju vojensky snajpry - vzdialenosti, terce, stage. V terene je v podstate dana vzdialenost, ciel-ciele. Cas je limit za ktory je potrebne terc zasiahnut, skor ako zmizne, alebo na poziciu snipera dopadne delostrelecky granat po tom co sa svojou aktivitou demaskoval. Kolko padne vystrelov nie je limit. One shot one kill je podla mna v poli utopia.
Takze ak sa zhodneme, ze nastrelovanie na val je nefer ok. Navrhnite ucinne opatrenia ako tomu zabranit. Pocitanie nabojov a strelba po jednom nie je riesenie. Ak toto riesenie prinesiete nebude ucinne. Dovodom je to, ze z desiatich ran sa da v pripade zlej viditelnosti na terci obetovat jeden na hruby nastrel na val cim sa vykompenzuje chyba a po sucte bude mat strelec nakoniec vacsi pocet bodov ako poctivec co to v dobrej viere nabuchal podla prepoctov "naslepo".

Co sa tyka stage. Tie su az na drobne odchylky uz teraz nemenne. Urcita standardizacia moze prebehnut, rad by som vsak nechal urcite discipliny variabilne kvoli pestrosti preteku. Dalej by mozno stalo za uvahu vytvorit Snipersku ligu v ktore by sa ziskane body pocas sezony zapocitavali do celkoveho skore a na konci roka sa vyhodnotila liga za celu sezonu.
Gunslinger
moderátor

tango tango, ja som sa tu nasu debatu snazil diplomaticky uzavriet a presunut do inej temy, ale ty tusim musis mat posledne slovo :roll: :wink:

Nehnevaj sa, a neviem kto ti narozpraval take blbosti, ale povedz mu prosim ze nech si nabuduce manual k zbrani precita dvakrat, pripadne ak nema dobre prelozenu slovensku verziu nech si precita tu originalnu, a v pripade pochybnosti nech kontaktuje vyrobcu/HK. MP5 SDcko sice bolo dizajnovane specificky na pouzitie supersonickej municie, ale subsoniky z neho kludne valit mozes, ak vsak nepouzijes klasicke S&Bcka subsoniky (150 a 140grainove) ale nejake specialne s lahkymi strelami (pod 140grn) tak ti nemusi zaver spolahlivo obtahovat. So subsonikmi ale dalsiu vyraznejsiu redukciu zvuku neziskas - vyrobca/HK pise ze so subsonikmi v SDcku zvuk znizis len o cca 1db. Spinit sice budu o malicko viac nez standardna municia, ale integrovany tlmic ti nijako nerozomelu, ani s nim nic nespravia. Problem by si mal len ak by si pouzil nejake prebijance s olovenymi strelami, olovene strely z SDcka valit naozaj nesmies, ale toto predpokladam vies.

Pre referenciu tu mas kopiu origos MP5 SD manualu, a pre zaujimavost - okrem straty spolahlivosti/obtahovania, druhy dovod preco by si nemal strielat so subsonikmi co maju menej nez 140 grainov je ze ich rychlost uz bude prilis pomala a je mozne ze nebudu mat dostatocny ucinok na inkapacitaciu ciela...

Obrázok

Dufam ze som ta potesil, a ostatnym sorry za (dufajme uz naozaj posledne) odbocenie od temy :wink:

Gunslinger

Edit/P.S.: Este k tej 308me - uz som pisal ze youtube videa reprodukuju zvuk velmi relativne, aj 338ma na youtube casto znie ako vzduchovka, takze utlmena 308ma nebude 5krat tichsia nez SDcko (ktore ale bude o cosi hlasnejsie kvoli samonabijaciemu mechanizmu), zalezi vsak na type tlmica na tej 308me a na tom aku municiu do nej ten strelec nalaboroval. Pre porovnanie cisiel - utlmena 308ma ma cca 120-140db (podla typu tlmica), MP5 SDcko ma cca 125-135db (podla typu streliva).
Naposledy upravil/-a Gunslinger v 12 Okt 2012, 16:15, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"