Núdzový batoh alebo tiež Bail-Out-Bag

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
friendly_bassi

Príspevok od používateľa friendly_bassi »

Mna len 2 veci napadli.....a to ze by som nechcel vidiet tu cokoladu co mas v batohu uz niekolko rokov pri posteli ulozenu pre pripad nudze :-)))) a este ku knizke ako prezit v extremnych podmienkach.....tiez ju mam doma ale take veci co su tam pisane myslim ze by vacsina z nas nezvladla.....su tam navody ako si amputovat koncatiny a podobne....hardcore jak prase.

Ja zatial ziaden batuzek zachrany nemam a mozno by nebolo naskodu aspon moje vybavenie sustredit na jedno miesto....celovku ma v obyvacke, zapalky v kuchyni, nieco v aute nieco v pivnici keby sa nieco stalo tak kym by som vsetko nasiel tak by bolo neskoro :idea:
Používateľov profilový obrázok
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Podla mna je najvhodnejšie sledovať situáciu, aby sme neboli zaskočený a vedieť pohotovo reagovať.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

boulder3
cokolada v klude prezije x-par rokov.
ad2 ak by si bol v nudzi,budes pit vodu z mlaky a jest odpadky po turistoch,sa s tebou stavim.
Nechaj sa vyhladovat vonku v terene,pud sebazachovy ta zbavi tych najposlednejsich zabran.
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

To ze je to v pohode si myslelo aj kopec amikov v Novom Orleane ked tam zafukalo a zaprsalo a zrazu bolo vsade 4 metre vody zistili ze nemaju ist kam nakupovat. Potraviny v chladnicke sa pokazili a bolo po srande. Pochopim tych co im odfuklo dom a zostala len hola r.i.t., ale nepochopim tych dementov co po 4 dnoch umreli doma od smaedu.
Kapo
častý prispievateľ

No, vráťme sa teda späť k tomu baťogu. :wink:
majac napísal: to Kapo: situaciu mozes sledovat, ale s veci, ktore nedokazes predvidat (napr. poziar), alebo mozes byt dalej od domu a po prichode domov ti staci cas akurat schmatnut batoh a utekat. nikdy nevies.
No, veci ktoré nedokážeš predvídať sa môžu stať. Ale potom je veľká pravdepodobnosť, že sa nedostaneš ani k batohu. A ten by ti nebol ani moc platný.
K čomu by mi bol baťoh, keby mi zhorel dom?
Pichnem si morfium, zožerem čokoládu, rozložím si ohienok ibuprofénom a obesím sa na štranku? :D

Ja presadzujem zdravú štipku paranoje a byť pripravený na všemožné situácie.
K prežitiu nám viac pomôžu vedomosti a najlepšie vyskúšané praxou, ako nejaké predmety v baťohu.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Kapo, ale mať po ruke nôž, zapalovač, nejaké lieky, nepremokavú bundu baterku, hodinky, flašku-dve nealka a nejaký energizer (úplne stačí hroznový cukor alebo 2-3 Snickers) je to minimum, ktoré môžeš spraviť, aby si už v prvom momente mohol riešiť situáciu a nemusel si mrhať časom a energiou, aby si si pracne zabezpečil základné potreby.
A ak aj horí, ide veľká voda, alebo nálet, tak ak máš šancu opustiť dom, máš v drvivej väčšine prípadov šancu schmatnúť aj batoh s pár základnými vecami (len ich treba mať pohromade), ktoré ti umožnia nebyť v prvých chvíľach odkázaný vo všetkom výhradne na cudziu pomoc. Práve zvládnutie prvých chvíľ je potrebné. Učí sa to rovnako na krízovom manažmente ako na kurzoch prežitia. A dokazuje to aj prax - zvlášť to New Orleans, kde zomreli stovky nepripravených.
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

presne ako pise Jack. a neber to tak, ze na sidlisku sa o teba niekto postara. ja by som napr. takyto batoh bral aj dajme tomu na horsku chatu, kde sa z casu na cas vyskytnem a kde sa moze stat vela nevyspytatelnych udalosti.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Celkom zaujímavá debata. Len som zatiaľ veľmi nepochopil, kedy že to ten baťoh budem u nás v SR potrebovať.

1. vojnový stav
V našich končinách málo reálne. Ak áno, bude mi baťoh na milú jarmilu, pretože som vojak v zálohe, takže budem povolaný a vyfasujem iný baťoh. Plná poľná sa myslím volá :D.

2. živelná katastrofa
Povodeň. Bývam na kopci, takže rieky ku mne nevystúpia. Ak by som býval pri rieke, tak by som si do baťohu určite sekol najmä CD so skenmi rodinných fotiek. O potravu a ubytovanie sa v takýchto prípadoch postará obvykle štát.

Lesný požiar.
Dtto ako u povodne. Nežijem na Aljaške, aby som bol nútený prežiť pár týždňov v divočine.

Zemetrasenie
Minimum tektonických zlomov pod SR ma necháva žiť v kľude. :D

3. Požiar domu

Vzhľadom na skúsenosti, ktoré mám zo štúdia reálnych situácií si dovolím tvrdiť, že baťoh je v takomto prípade na dve veci.... Ak sa to stane cez deň, tak budem v práci. Ak v noci tak môžem hovoriť o šťastí, ak sa mi podarí zachrániť holý život, nie to ešte niečo brať po ceste. Väčšinou sa totiž skáče z okien a pod. Odchod cez chodbu je skôr raritná vec. Nehovoriac o tom, že väčšina ľudí sa pokúša svoje obydlie hasiť a nie z neho prchať s ruksačikom na chrbte. Ja by som mal aj tak na chrbte zrejme svoje deti :D.

Z uvedeného je zrejmé, že survival baťoh pripravený nemám. Po ruke mám vždy len zbraň, kudlu a baterku.
Kapo
častý prispievateľ

No, Panzer, veď o tom tu vravím stále. :D

Jediná reálna hrozba je pre mna asi ten požiar, a to budem zachraňovať asi zbrane a notebuk.
A naozaj, čo budem potrebovať, bude asi telefón.

Sakra, aké číslo majú tý hasiči? :lol:
majac
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa majac »

ale chlapi, ved nikto nevravi, ze hned ako sa dohodneme na finalnom zlozeni batuzka, tak hned seci utekame pripravit nejaku obdobu a s brokovnicou v ruke cakat na utok mimozemstanov. s najvacsou pravdepodobnostou(rovnajucou sa 100%) sa do takejto situacie nikto z nas nedostane. ale trsoku paranoje nemoze byt nikdy na skodu :)
Venet
prispievateľ

Príspevok od používateľa Venet »

Kedze ja chodim do lesa a v batohu mam stale nahadzane zakladne a potrebne veci ( mimo spacaku ktory je rozlozeny a vacsiny potravin), mam tymto smerom vystarane.
Odporucanie - zacnite chodit do lesa
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Majac, tak to ja pri "výpravách" na horskú chatu nikdy nezabudnem z auta vziať hasiaci prístroj a dať si ho pod postel k ruksaku so základnými potrebami. Hasiaci prístroj je fajn vec, aj keď trochu neskladná.
:lol: 8)
Inak, Panzer: Tiež nemám zbalený zázračný záchranný ruksačik, v tom mám len pár vecí, ktoré bežne nosím do lesa a na chaty (triko, bunda, čisté prádlo, ponožky, papierové vreckovky, zapalovač), ostatné by som si však okamžite jedným šmahom ruky nahádzal, lebo to mám na kope rovno pri ruksaku. K tomu ešte možno pár nábojov a ide sa. Ako... ja viem, že totálny kolaps civilizácie je v tomto momente nedohľadný. Ale o čosi menšie sci-fi je, že sa napr. pohnojí niečo v Mochovciach, padne meteorit, príde z hôr obrovský požiar... Pomáhal som organizovať pomoc pre ľudí, ktorí z ohňa miesto praktických vecí ťahali radšej svoje televízory a DVD-čka, ale potom boli zúfalo odkázaní na cudziu pomoc. Hlavne, že si mohli zhromaždení v telocvični kuknúť fotbal v TV.
:D
Práve preto, aby som nebol tak zúfalo vydaný na milosť-nemilosť niekomu inému (napr. CO), tak som rád, že mám po ruke ruksak a tých pár vecí. A verím, že ak by sa niečo pohnojilo, mal by som k dobru aspoň pár sekúnd na to, aby som to vzal a bežal do prdele.
arminius
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa arminius »

Jack
Ako... ja viem, že totálny kolaps civilizácie je v tomto momente nedohľadný. Ale o čosi menšie sci-fi je, že sa napr. pohnojí niečo v Mochovciach, padne meteorit, príde z hôr obrovský požiar...
Že čo by ste robili,keby ste v diaľke videli atom hríb ?
Lebo ja osobne by som zobral fľašu rumu + biele priestieradlo a potom pomalým krokom odkráčal na najbližší cintorín. :( :(
AKI
expert

:lol: :lol: :lol: :lol:
tak som sa uz dlho nezasmial

A aspon trochu k teme:
Nebudem bagatelizovat A-bombu, ale tak strasne nebezpecne to zasa nie je. Teda aspon pokym to nebude globalna katastrofa. Pred jednou atomkou (co je pravdepodobnejsie) sa da ochranit.
Ked amici testovali atomky najprv nechali vojakov pozorovat hrib a potom cast z nich nechali napochodovat do epicentra. Prve ucinky pozorovali vojaci na svojich botach ked kracali po roztavenom piesku. Vela z nich sa staroby nedozilo, ale v tom dokumente co vypovedali vyzerali este ciperne.

Manik co pracoval v reaktorovej sale pocas explozie Cernobilu zije dodnes.
Jeden zo sefov co sposobil vybuch v Cernobile udajne prezil este aj havariu na jadrovej ponorke.
AKI
expert

a arminius na co by ti bolo to prestieradlo?
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"