Wing Tsun, Kraw Maga a iné kurzy sebaobrany

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Luke, neviem, Martin Belák možno beh neznáša, ako tréner si to už môže dovoliť. Ale spýtaj sa jeho úspešného zverenca profesionálneho šampióna Vlada Moravčíka, či si môže dovoliť zo svojej prípravy vypustiť beh. Keďže som sa s ním bavil aj o tom, čo a koľko trénuje, tak viem s istotou, že nie.
:wink:
Janesk, len na doplnenie: niektoré tie chrániče holene sú iluzórne. Navyše mnohí hošani ich na tréningu vôbec nenosia, alebo nosia len penové, ktoré neabsorbujú energiu, iba zabránia povrchovým ranám od kolíkov. Pri futbale si holeň fakt zvykne na strašné sviňačiny, lebo prichádzajú často dosť nečakane. Ale tisíckrát opakované otužováky to samozrejme nenahradí.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

janesk: minimalne v casti kde sa pytas na lepsie kopy ti viem povedat ze z behu to podla mna nie je.
oddolnost a sila noh...co ja viem...

podla mna to je nieco na sposob ako keby si chcel posilovat biceps a vytahoval sa na hrazde a na otazku, preco necvicis radsej cvicenie specialne na biceps by si odpovedal, ze aj tym vytahovanim sa posilnuje.

ok aj behom sa ta noha bude urcite nejako posilnovat, ale ked chcem dobre kopat skusam to na vreci, ked ju chcem otuzovat a ucit sa obranu, robim to vo dvojici.
okrem toho kopanie je velmi zavisle na technike ako do toho das bok, atd.

skusim sa na to opytat povolanejsieho a dam vediet.

jack: ok, ja netvrdim ze beh v priprave nie je najlepsi, len som napisal, ze ludia co by s tym mali velky problem to mozu nahradit aj niecim inym.
inspiring_lewin

Príspevok od používateľa inspiring_lewin »

Jack. : no môže byť . Ja zas tak do futbalu nejak moc nevidím 8)
luke: čo som chcel povedať som povedal. Ale nechajme to už tak.
Mrknite toto: http://www.youtube.com/watch?v=6wcTrmW9 ... re=related
pokračovanie: http://www.youtube.com/watch?v=PPNue2qR ... re=related :D :shock: čo dodať ?
inspiring_saha

Príspevok od používateľa inspiring_saha »

Mne to prislo dost tlacene!?
A ako rozhadzuje rukami! :)
magical_curran

Príspevok od používateľa magical_curran »

cau. WT sa venujem uz nejaky ten rok, chvilu som robil aj thai a vale. sparing vo WT nie je mozne vykonavat naplno, jeho sparingova hodnota nie je tak vysoka ako napriklad v thai,pretoze kopec uderov smeruje na najcitlivejsie miesta.- tepny, rozkrok, oci atd.
vigorous_lalande

Príspevok od používateľa vigorous_lalande »

zdravim, docela ma zaujala vasa debata a bol by som rad keby poradite, chcel by som s niecim takym zacat, ci uz koli sebaobrane ale aj koli nejakej fyzickej aktivite navyse (ale chcelo by to nieco menej casovo narocne ako napr. box a pod.), ktoru z tu spominanych technik by ste mi odporucili ako uplnemu zaciatocnikovi (nie som dokonca ani plnolety :wink: az za rok), a nepoznate nahodou niekoho z Trencina, kto by sa tu venoval uceniu niecoho takeho?
vdaka za kazdu radu
Jack
moderátor

Kuboq, ja neviem. Rád by som ti vyriešil dilemu a povedal, že rob to a to. Ale výber konkrétneho bojového umenia je podľa mňa vec prudko individuálna. Ja osobne koketujem (huh, na prvý raz som to napísal s chybou) s možnosťou, že sa pustím do Krav Maga. Ale sotva ti môžem odporučiť to isté, keď ťa nepoznám. Zoberem to teda trochu obkľukou.
:wink:
Ja osobne som pár rokov robil Taekwon-do (ale chodili sme full-contact, žiadna "kopaná" bez rúk jak na olympiáde) a dalo mi to dosť veľa. High-kick kopem parádnejšie jak kopa profíkov. Bleskovo, presne a tvrdo, a kopem to ešte hodne vyše mojej hlavy, ale chcelo to drill, posilovať nohy... no i tak si neviem predstaviť, že by som to kopol len tak na ulici. Jednak by mi to nedovolil bežný odev (džínsy), nerozcvičený v -10 C mraze, by som si ľahko mohol privodiť zranenie a navyše, ak by mi podkĺzla stojná noha, tak pádom na betón sa prizabijem (to neni žinenka). Čiže, ak to BU chceš využiť v reálnom strete na ulici, prihliadaj aj na to, aby tam nebolo priveľa "akrobacie" a aby nebolo stavané na šikovných malých žltých chlapíkov, ktorí žijú v trópoch a behajú vo voľných plátených gatiach.
:P
A teraz k tomu, čo tým chcel autor (so začínajúcimi sklonmy ku grafománii) povedať: Sám sa musíš rozhodnúť, sám si musíš vybrať. Zváž si individuálne predpoklady ako je tvoja váha (ak máš panderko, nejaká akrobacia sa robí trochu blbšie), obratnosť (keď si poleno, tak to chce niečo, kde ti netreba takú koordináciu pohybov), sila (ťažko môžeš robiť grapling, keď nezdvihneš súpera), povaha (ak nerád ubližuješ druhým, nerob muay thai), odolnosť (každý občas nakúpi, ale pri takom MMA určite viac jak pri aikide). Dôležitá je aj kondička. Ale tú si vo svojom veku zlepšíš lahšie ako napr. obratnosť, ktorá sa získava prevažne v detstve.
:lol:
Keď budeš mať približnú predstavu, čo asi, tak sa rozhliadni po okolí, čo sa u vás robí. Nie je príliš dobré cestovať za BU nejak ďaleko. Viem, o čom hovorím: pokiaľ nie si fanatik, tak práve únavná cesta na tréning ťa môže demotivovať viac ako zranenia a prehry. Ak si už teda vyberieš BU a konkrétny klub, popýtaj sa, aký je tréner/majster/inštruktor/učiteľ/cvičiteľ. Lebo ak je tréner flákač, tak nebude dbať, aby ste drilovali techniky poriadne jak treba a veci budete robiť len pro forma. Čiže dostaneš hneď zkraja blbý základ. Nato nemusíš ani chodiť do gymu, stačí si pustiť inštruktážne videá. Tréner je totiž práve nato, aby dohliadol, že veci robíte poriadne a odovzdával vám aj nejakú "pridanú hodnotu".
:D
Pokiaľ hovoríš, že nech to nestojí veľa času, tak mi to pripadá ako tie inzeráty "po anglicky rýchlo a ľahko". Rýchlo a ľahko to ísť môže, ale podpíše sa to na výsledku. Hlavne osvojenie si základov hociktorého bojového umenia si vyžaduje určitý počet opakovaní, teda i času a hlavne zaujatia a chuti trénovať a prekusnúť aj nejaký ten šrám. Spomínal si box. Vedieť dať ranu je základ, rovnako ako ju prijať. V tomto je box veľmi dobrou voľbou. Mne trošku nestimmuje, že nie je komplexnejší a nevyužil by som nôžky, ktoré mám silné. Ale to je o spomínaných individuálnych danostiach. Rovnako ako fakt, že sa musíš pripraviť, že občas chytíš nejakú duňu, bude sa ti blbšie hrýzť, alebo prídeš k zlomenému raťafáku. To pri boxe zas nie je také zriedkavé. Na druhú stranu, pripraví ťa to na reálny stret lepšie ako mnohé "sofistikovanejšie" BU.
8)
No nič, nateraz končím. Trochu si to rozober v hlave a skús napísať detaily. Je tu aj kopa iných a skúsenejších chalanov, ktorí ti určite poradia. A možno aj lepšie jak ja. Len skús hodiť viac detailov, nech to nemusia brať až tak zo široka jak ja.
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Jack, ja som tiez cvicil Taekwon-do, aby som vyuzil dlhe nohy, ale ako pises pri poulicnej bitke skusat hi-kick moze byt nebezpecne. My sme v ramci treningov mavali aj zaklady Hapkida, co je dynamicka korejska varianta Aikida.
http://www.youtube.com/watch?v=hLbjpRFI ... re=related
vigorous_lalande

Príspevok od používateľa vigorous_lalande »

:lol: fuha, to je dlhy prispevok, takze, v prvom rade dik moc za rady a teraz k veci. nie som extremne sportovo nadany ale zas nie som ani nijake drevo, takze myslim ze s tymto by problem nebol, takisto sa nebojim nejakeho toho zranenia ani nicoho podobneho, skor veci ktore ma obmedzuju su dostupnost toho ktoreho BU v mojom okoli pretoze na nete som nasiel v Trenčíne iba karate, aikido a taekwondo, co je podla mna dost slaby vyber pri pocte vsetkych BU, dalej casy treningov a ich pocet za tyzden (tie casy by sa este dali zvladnut skoro vzdy, ale viac ako 2x do tyzdna by som uz mal problem), dalej sa trochu obavam aj toho ze potrebujem BU ktore pojde od totalnych zakladov, pretoze som nikdy nic podobne nerobil a asi aspon zo zaciatku budem potrebovat aby na mna isiel ten istruktor ako na "debila" a vsetko mi ukazal :) a nakonec, to co som pisal ze chcem "aby to bolo rychlo" :lol: tak som to nemyslel ako si to ty pochopil s tou anglictinou :D ale v tejto teme niekto pisal, ze ked sa chce clovek venovat ThaiBoxu, tak chce to aspon takych 5 rokov na slusnu uroven, nevem si predstavit chodit 5 rokov do nejakeho kurzu uz len z dovodu ze za 3 roky idem na vysku a ta mi asi neumozni pokracovat a ako to bude s maturamy to tiez neni iste, preto by som rad nejake BU ktore ma nauci aspon nieco dajme tomu za 1, 2, max 3 roky treningu, nepotrebujem byt v tom uplne super, ale aspon mat ake take zaklady.
a ja od vas nechcem aby ste mi nieco vybrali :) to by bolo trochu hlupe, mne bude uplne stacit vas osobny nazor a dost by mi pomohlo keby niekto vedel poradit ake BU sa ucia tu v TN alebo okoli, aj tak si budem muset nakonec vybrat asi podla toho
Jack
moderátor

Neboj, muay thai ti dá základy aj skôr ako za tých päť rokov. Päť rokov je čas, za ktorý sa napríklad z už spomínaného Vlada Moravčíka stal majster SR a kvalitný fighter... Takisto karate sa nenaučíš za rok. Na čierny pás potrebuješ tiež tých päť a viac rokov. Taekwon-do takisto. A aj aikido. Dôležité je, aby si od začiatku makal jak treba a mal vôlu napredovať. A aby si bol pod dohľadom kvalitného trénera. Ak by som bol tebou, tak by som asi vynechal aikido (tým nechcem znižovať jeho význam, ale to je čisto o defenzíve) a volil medzi TKD a karate podľa toho, ako sa tam trénuje a kto tam trénuje. Určite by som pozeral, či sa tam riadne sparinguje, lebo bez sparingu ani TKD ani karate nie sú bojové umenie, ale len pohľadné kondičné cvičenia...
:lol:
Skús sa ale ešte poobzerať a popýtať: TN je veľké mesto, takže by tam toho mohlo byť viacej. A toho, že s tým budeš musieť seknúť kvôli VŠ sa neboj. Všetky tri tebou spomínané BÚ sa dajú cvičiť v mnohých mestách.
infallible_morse

Príspevok od používateľa infallible_morse »

ahojte vsetci,
som tu nova - a ked to tu tak citam - nie je tu ziadna slecna ?????
dufam, ze to nevadi ......
chcela by som sa viac dozvediet nieco o aikide a boxe, hlavne kde sa da trenovat v BA a ci sa da niekde zohnat aj sukromny trener - hlavne cez ten box, pisem sem lebo som prehladala co sa dalo na webe a nic som nenasla ....
dik za info uz dopredu
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

Cvaldo, skus napisat na http://www.grandpower.eu/phpBB2/index.php sukromnu spravu uzivatelovi menom PENE, pozor nie PENA.
chalan ma sukromneho trenera na box a urcite ti poradi ako dalej. kludne sa odvolaj na mna.
magical_swirles

Príspevok od používateľa magical_swirles »

ludia de sa da v blawe trenovat valetudo???
elegant_archimedes

Príspevok od používateľa elegant_archimedes »

cafte!!hmmm..zaujimava debata....chcem veelmi chodit na krav magu ale wing tsun...hlavne na to wing tsun...byvam v ziline....a newiem ci to tu je....nemohli by ste mi pls pomoct??
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Marshall napísal:..a newiem ci to tu je...
to Marshall

Pokiaľ si pamätám, tak slovenčina nepoužíva v slovách, s výnimku cudzích slov a mien, písmeno w. Preto buď taký dobrý a oprosti sa od výrazov ako "newiem" a skús ich napísať v slovenskej transkripcii.
Napísať odpoveď

Návrat na "Sebaobrana"