Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

Používateľov profilový obrázok
3500korun
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

gewehr napísal:... su krajiny, kde je lekar povinny konzultovat zvoleny typ liecby a jeho pripadne negativa s pocientom, ktory sa ma spolupodielat na rozhodnuti ohladne sposobu liecby...
Každý proces musím s pacientom konzultovať a on to nakoniec musí podpísať na informovaný súhlas, bez ktorého sa ho nemôžem ani chytiť. Teda ak nesúhlasí a trvá na svojom tak nepodpíše, deje sa to pravidelne a vždy sa dohodneme na kompromise čo som ja schopný/ochotný spraviť a čo je pacient schopný a ochotný zniesť/tolerovať (alebo ako to nazvať, keďže do nemocnice sa nechodí za "zábavou")
gewehr napísal:...do papierov si pozriet nemoze...
Neviem ako inde, ale u nás si chorobopis pacient vyžiadať môže a rovnako ho môže ukázať rodine/návšteve na izbe, celý si ho odfotiť atď.
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 5 months

Príspevok od používateľa gewehr »

3500korun, to je kde na Slovensku taka oaza, ja som hodne chodil skrz starych rodicov po spitaloch a zazil som iba jeden dlhsi rozhovor ohladne pacienta... vtedy ked mi staru mamu zhukali, preco si nedoniesla vlastny toaletak

no a vlastne este raz, ked ju sestra zdrbala, preco tak krvaca, ze kto to ma potom upratovat (bola par hodin po operacii a otvorial sa jej rana)
mondo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa mondo »

gewehr napísal: ak mas cas a silu ist sa do cakarne vyhrazat lekarovi/sestre a nasilim si nieco brat, tazko presvedcit kohokolvek o tom, ze bez karty je akutne ohrozene tvoje zdravie. Je zbytocne sa snazit tu nasrobovat NO alebo KN na tuto situaciu.
Ak budem ja alebo moje dieťa týždeň kašlať alebo mať teploty alebo vysoký tlak alebo hocičo, a môj nový doktor bude potrebovať nahliadnuť do karty ku ktorej sa nevie legálne nejaký čas dostať, (starý lekár ju odmieta poslať) myslím že konať je moja povinnosť.
mondo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa mondo »

gewehr:
Právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie má
*pacient, ktorého sa dokumentácia týka (v prípade dieťaťa zákonný zástupca) - má právo vidieť všetky údaje vo svojej zdravotnej dokumentácii;
......
Možnosť odmietnutia nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie? - Lekár alebo nemocnica nemajú právo odmietnuť nahliadnutie do dokumentácie, ak žiadateľ spĺňa zákonné podmienky....

Odmietnuť nahliadnutie do dokumentácie však môžu psychiatri a psychológovia, ak by to negatívne ovplyvnilo liečbu pacienta.

http://www.udzs-sk.sk/obcania-informaci ... age_id=240

Zrejme to ale nekorešponduje s praxou.
gewehr
expert

zial s nasim zdravotnictvom mam viac skusenosti ako by mi bolo mile a to ako zo strany zamestnancov, tak strany rodiny pacientov... v kazdom priapade aby sme sa vratili k teme, silno pochybujem ze to nevydanie karty mozno povazovat za utok a jej domahanie sa za odvracanie utoku. Takze NO nie. KN myslim vysvetlil roman dostatocne. Na tento pripad si myslim ze proste NO ani KN nejde v ziadnom pripade narubovat, nech to zoberieme z ktorejkolvek strany.
Bauer
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Bauer »

gewehr napísal:to je kde na Slovensku taka oaza
Napríklad ja na Národnom Ústave Srdcovo Cievnych Chôrôb v Bratislave som si každý druhý deň vyžiadal svoju dokumentáciu na preštudovanie, prezrel som si akými liekmi ma to kŕmia, aké som mal výsledky, koľko transfúzií som počas operácie dostal, pozrel operačný protokol a vrátil späť izbovému lekárovi. Mojej matke moju zdravotnú dokumentáciu nevydali, ale mohol som ju vyžiadať ja a na izbe sme ju mohli spoločne študovať.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gewehr, nebavme sa o oáze, lebo zákon hovorí jasne a informovaný súhlas je integrálnou súčasťou našej zdravotníckej legislatívy. Jasne, že v praxi to vyzerá všelijako a niekedy aj nijako. Ale to určite nie je iba vina lekárov ale aj pacientov, ktorí prd vedia o svojich právach.
:roll:
Možno tu nabúram väčšinový názor, ale ja si viem predstaviť, že v skutočne extrémnom prípade, keby život pacienta bol vo vážnom ohrození, druh zvolenej liečby by absolútne závisel na informáciách uvedených v zdravotnej dokumentácii, vec by navyše nezniesla odklad a lekár by odoprel pacientovi i ošetrujúcemu lekárovi vydanie dokumentácie, alebo aspoň poskytnutie potrebných informácií, čím by priamo ohrozil život pacienta a zároveň tak porušil svoje povinnosti a zrejme by sa dopustil niektorého/niektorých TČ v zmysle TZ, bolo by - aspoň teoreticky - možné zmocniť sa dokumentácie proti vôli lekára a prípadne na prekonanie jeho aktívneho odporu voči nemu v primeranej miere použiť aj hrozbu násilím alebo násilie.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa R »

Myslím že by to šlo ošetriť prítomnosťou policajnej hliadky, ako v prípade keď treba otvoriť dvere bytu lebo je podozrenie že majiteľ bytu je v bezvedomí a v ohrození života.
gewehr
expert

Asi kazdy, kto vie ako fungulu limity chape, ze dnes je ako lekar, tak pacient prakticky majetkom poistovne. Vo viacerych pripadoch som dokonca zazil stav, ked bolo diagnostikovanie a liecba pacienta zavisla na poistovni v ktorej bol a jej vycerpanemu limitu konkretneho lekara. Mam v rodine dvoch lekarov, tri sestry a lekarnika... ja som siel studovat svoj odbor aby mali co robit, holt cierna ovca rodiny :wink:

Mam hrozne rad tieto silne teoreticke debaty tu na WF typu "co by bolo keby Kim Cong Un bol zena" a pod., clovek pri tom pookreje, trocha sa pocvici v mluve a pisani. :D
2weird2die
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

xxx
Naposledy upravil/-a 2weird2die v 16 Jún 2013, 13:44, upravené celkom 1 krát.
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Vráťte sa, prosím, k téme tohto topicu.
Akira
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Akira »

take zamyslenie.vybocuje to z ramca NO a KN,tyka sa to Opravneneho pouzitia zbrane odsek 2.ak niekto umyselne vnikne niekomu do bytoveho priestoru-a nemusi to byt ani nasilne vniknutie-a dotycny proti nemu pouzije zbran,mimo ramca NO a KN,presne podla odseku 2 o Opravnenom pouziti zbrane,napriklad streli ho brokovnicou do nohy,nasledne mu poskytne prvu pomoc,zavola policiu atd,dotycny neskor zomrie na nasledky soku,poranenia,stale je to okolnost,ktora vylucuje protipravnost konania,ano?lebo je tam pisane,ze dotycny nesmie sposobit smrt umyselne,a kedze mieril na nohu,tak urcite smrt osoby nebola sposobena umyselne.
je to len taka hypoteticka otazka.
scandium
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa scandium »

potrebuje toto komentár? mám to zo streleckého fóra. Ja viem že je to z ČR ale...
http://karasek.blog.idnes.cz/c/347720/Z ... brany.html
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Akira napísal:ak niekto umyselne vnikne niekomu do bytoveho priestoru-a nemusi to byt ani nasilne vniknutie-a dotycny proti nemu pouzije zbran,mimo ramca NO a KN,presne podla odseku 2 o Opravnenom pouziti zbrane,napriklad streli ho brokovnicou do nohy,nasledne mu poskytne prvu pomoc,zavola policiu atd,dotycny neskor zomrie na nasledky soku,poranenia,stale je to okolnost,ktora vylucuje protipravnost konania,ano?lebo je tam pisane,ze dotycny nesmie sposobit smrt umyselne,a kedze mieril na nohu,tak urcite smrt osoby nebola sposobena umyselne.
Tak ako píšeš. Páchateľ vnikol nezákonne do bytu, nešlo o NO, nebola úmyselne spôsobená smrť, takže pôjde o § 26 ods. 2 Tr. zák., a teda o okolnosť vylučujúcu protiprávnosť.
miro285
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa miro285 »

Panzer, ale predsa keď načapem niekoho v dome/byte, tak nebudem hneď po ňom strieľať. Streľbe by musel predchádzať nejaký útok, a to už by šlo o NO, či ee?
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"