Ale pánové, žádnému
KVALITNÍMU revolveru kratší nábojnice, než pro které je určen, neublíží. V IPSC, kde zbraň za život vystřílí obrovské množství ran, zkracují přebíječi do revolverů v ráži 357 Magnum nábojnice na 21 až 25 mm a revolverům to neškodí.
http://www.strelectvi.cz/forum/vyber-re ... 27-60.html
U nábojů 6 mm Flobert bych se asi trochu ošíval, zápalková slož u nich funguje jako výmetná náplň a ta by mohla na komorách způsobit větší škodu než střelný prach.
Z vlastní zkušenosti dodám, že jsem kdysi měl revolver Rossi model 518 komorovaný na 22 LR a zkoušel jsem do něj nabít náboje 22 Flobert. Tyto náboje mají vyšší okraj než 22 LR, když jsem nabil 1 nebo 2 náboje Flobert, drhla dna jejich nábojnic o rám, válcem šlo velmi těžce otáčet a při větším počtu nabitých nábojů nešlo válcem otáčet vůbec. Než zbytečně namáhat mechanismus revolveru, raději jsem těchto pokusů nechal.
Slovenský zákon o zbraních neznám, ale v ČR je střelba ze zbraní podléhajících registraci (kromě lovu, nutné obrany nebo krajní nouze) mimo střelnici zakázána a vůbec nezáleží na tom, zda máte zbraň nabitu nábojem 22 LR, 22 Short nebo 6 mm Flobert. Je to zřejmě proto, že i střela nejméně výkonného náboje 6 mm Flobert má při střelbě ze zbraní komorovaných na 22 LR vyšší energii než 7,5 J, povolených pro skupinu palných zbraní kategorie D, ze kterých lze střílet i mimo střelnici. Sice nějak nechápu, proč mají např. vzduchovky povoleno až 16 J a palné zbraně stejné kategorie pouze 7,5 J, ale asi se musím smířit s tím, že v rozhodnutích našich zákonodárců je zbytečné hledat logiku.