Použitie zbrane

Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Presne tak ako píše janesk. Starí ľudia hovorievajú - múdrejší ustúpi. Tiež sa toho držím. Už sa opakujem, ale keď nejde o život ide o h..no.
spherixis
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Chlapi, jasne, suhlasim uplne, uzavrel som to schvalne tak neisto.
Skoda len, ze podla toho moze kazdy intelektual mavat ludom buchackou pred ksichtom.
inspiring_lewin

Príspevok od používateľa inspiring_lewin »

spherixis: Tak môžu ako môžu. Na to aby to nerobili tu máme zákony. Aj v tvojej modelovej situácii by bolo možné podať na dotyčného trestné oznámenie. Bol na aute a ty by si si mohol zapísať jeho ŠPZ .
Popisovaný konflikt by na ulici iste vyvolal pozornosť okolo bývajúcich takže nejaký svedok by sa snáď našiel. Už by bolo len na tebe či by ti to stálo zato alebo by si to nechal tak.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Panzer napísal:
V poslednej vete § 26 ods. 2 zákon len kladie podmienku, že nepôjde o použitie zbrane v súlade so zákonom, ak iného v obydlí úmyselne usmrtíš. Príklad - je u teba kamarát na návšteve, pohádate sa a ty ho vyzveš aby vypadol. On to nerešpektuje, ty vytiahneš svoju zbraň, vystrieľaš mu na hrudník zásobník a usmrtíš ho. Tu nejde o nejaký morálny prehrešok ale o úmyselné zabitie inej osoby.
Panzer pre tento vyssie uvedeny priklad by ma zaujimalo ako by som mal postupovat a co si mozem dovolit.
Mam oslavu doma a moja kamaratka si zo sebou ku mne zoberie svojho priatela ktoreho nepoznam. Chlapik vyzera v pohode, trochu korba ale relativne slusny. Bavime sa, oslavujeme a zrazu dotycny zacne po case vymyslat pic.viny. Tak ho slusne vyzvem aby odisiel z mojho obydlia a nerobil problemy. A on zacne do mna "ze koho tu chcem vyhadzovat, aby mi jednu neprij.bal a podobne" s tym ze mi pritom dycha priamo na tvar a stale nechce odist uz len z principu, ze jeho nikto nebude z nikadial vyhadzovat.
Zacne sa spravat agresivne a zacne do mna a do mojich kamaratov strkat s vyrazom "co, chces na p.cu !!"
Mam A, zbran, fyzicky asi toho chlapika nezvladnem. (alebo nechcem)
Ako mozem postupovat, ked som mu vlastne vstup do mojho obydlia umoznil sam ?

To som zvedavy :-)
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Mas zavolat na policiu. 8) Ak by ta pocas prichodu policie napadol, tak NO. :wink: Potom by u mna nasledovala hrozba namierenou zbranou, ak by nestacilo, dalej varovny vystrel a potom uz len vytacat aj zachranku, aby ho hospitalizovali s priestrelom dolnej koncatiny.
Panzer
Administrátor

BKSL

Vyzveš ho aby odišiel. Ak nerešpektuje zopakuješ dôraznejšie, aby pochopil, že nežartuješ. Ak ani tak neuposlúchne netreba ísť do konfliktu, ak nemáš fyzickú prevahu. Ako už napísal COBR4, najlepšie je privolať políciu. Zbraň by som ťahal asi len vtedy, keby ma napadol.

Ono totiž dotyčný zurvalec už tým, že neopustil tvoje obydlie po výzve, hoci si ho tam pustil ty, sa dopustil trestného činu porušovania domovej slobody podľa § 194 ods. 1 Tr. zákona:
Kto neoprávnene vnikne do obydlia iného alebo tam neoprávnene zotrvá, potrestá sa odťatím slobody až na dva roky.
Takže keď príde hliadka tak im rovno oznámiš, že došlo k spáchaniu trestného činu. A ak by náhodou použil proti inému aj násilie tak to už by bol v ods. 2 tohto paragrafu, kde je trestná sadzba od jedného do piatich rokov.
djuri
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa djuri »

toto ma zaujalo

http://lesk.zoznam.sk/cl/11133/245342/S ... vodlivost-

ak to bolo tak ako to opisuju svedkovia, ze stala mimo skupinky, musela mat velmi dobreho advokata ked z toho spravil nutnu obranu..
Simoo
prispievateľ

Príspevok od používateľa Simoo »

Tak to je fakt sila... Ešte by ma zaujímalo kde sa podelo to obvinenie s nedovoleného ozbrojovania :evil:
inspiring_kepler

Panzer napísal:BKSL

Vyzveš ho aby odišiel. Ak nerešpektuje zopakuješ dôraznejšie, aby pochopil, že nežartuješ. Ak ani tak neuposlúchne netreba ísť do konfliktu, ak nemáš fyzickú prevahu. Ako už napísal COBR4, najlepšie je privolať políciu. Zbraň by som ťahal asi len vtedy, keby ma napadol.
Ked ma nenapadne ani pri volani na policiu znamena ze sa mame zatial na seba pozerat pokial nepride policia :-)
Ale co ak pri spozorovani ze volam na policiu mi vytrhne telefon a hodi ho o zem (telefon sa rozbije) a povie aby som nevymyslal pic.viny.
Dovolat sa na policiu nemozem, agresor je stale u mna bez toho aby o tom policia mohla vediet.
Co je potom toto a co mozem urobit ked ho fyzicky nepremozem ale mam G19 ? Mozem ho uz v tomto pripade ohrozit zbranou a vyzvat aby uz vypadol ?
C08R4
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa C08R4 »

Jo, lebo je to trestny cin ako spominal panzer. Na toto sa vztahuje tusim aj paragraf 26 trestneho zakona o opravnenom pouziti zbrane. Takze hned po vyzve, ze ma opustit obydlie a ak neuposluchne, mas pravo hrozit zbranou ako som vravel. Len je to uz dost radikalne riesenie a potom tie vysvetlovacky, dokazovanie a atd. najprv sa treba pokusit volat policiu, samozrejme.

§ 26
Oprávnené použitie zbrane

(1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.

(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
Panzer
Administrátor

BKSL

V prípade, ktorý si načrtol priviedla fešáka do bytu tvoja kamoška. Ak je tam len ona, ty a vyhulený feši tak by som asi zbraň neťahal a radšej ustúpil. Teda nechal si nadávať do debilov a pod. Problém totiž môže vzniknúť v tom, že ak použiješ zbraň tak fešiho zrejme dokaličíš. To sa asi ale jeho pipke páčiť nebude. Teda bude zrejme svedčiť proti tebe. A z jasnej sebaobrannej situácie vyjdeš zrazu ako agresor ty.

Ak tam ale budú tvoji kamoši, ktorí ti dosvedčia čo sa stalo, tak si na koni ty a zbraň kľudne ťahaj.

Je ťažké radiť takto všeobecne, preto to ber len ako podnet na rozmýšľanie.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Panzer: ak by BKSL stihol v telefóne vytočiť 158 a potom mu ho feši rozflákol o zem asi by šlo dokázať že agresorom bol návštevník a nie domáci aj keby tam bola s fešim pipka. Teda ak by polícia zabezpečila dôkazy, otlačky na rozbitom telefóne a tiež log od mobilného operátora že z telefónu bol pokus o vytočenie 158. Aj keď si nie som celkom istý či sa loguje aj vytáčaný a neuskutočnený hovor. To by bolo iba o otlačkoch na telefóne, sú postačujúce ?
Panzer
Administrátor

To R

Ak by sa dali z trosiek telefénu daktylky zobrať, tak by to zrejme malo stačiť.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Panzer: plus nejaké otlačky na porozbíjanom interiéry...
inspiring_kepler

A teraz trochu fyziologie.

Strelim z G19 celoplast do cloveka.(dajme tomu ze ine riesenie situacie ma uz nenapadlo).

Chcem vediet miesto kde ho zasiahnem tak aby som mu sposobil co najmensie zranenie ale zaroven take zranenie z ktoreho by bolo pre dotycneho jasne ze ide o ostru zbran a bol by tam dobry zastrasujuci stop-efekt.( to myslim ze dotycny sam od seba upusti od nevhodneho konania a nie ze mu prestrelim miechu a uz sa sam nepohne)
T.j. keby doslo k "lamaniu chleba" a NO by sa nevydarila 100 percentne dokazat, aby doba liecenia agresora bola co najkratsia a samozrejme aj nasledky co najmensie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"