akron napísal:Je nudne ? Prilis dlhe ? Zly ton hlasu ? Viac "zivota" do toho ? Pridat vtip ? Obrazky ?
Kritike sa medze nekladu

Nazdar!
Pôvodne som ti chcel napísať SS, ale myslím si, že verejná forma bude lepšia, keďže si si ju sám vyžiadal, a zároveň azda posunie čitateľov ďalej v tejto téme.
Najskôr pohaním, ako je to u nás zvykom:
- Ako človek živiaci sa písaním (rozsudkov a iných rozhodnutí) som nadmerne citlivý na jazyk slovenský. Preto mi najviac rezalo uši použitie slovného spojenia "jedná sa, jednalo sa". Ide o nesmierne rozšírený čechizmus. Na prvé počutie ide o odborne znejúci výraz - "jedná sa o trestný čin...". Po správnosti však vždy "
ide o trestný čin,
ide o nutnú obranu...".
- Príklad s hasičmi pri § 24 ods. 2 Tr. zák. je žiaľ úplne od cesty. Konkrétne príklady by zabrali množstvo času a priestoru, preto odkazujem prípadných záujemcov o podrobnosti na moje prednášky.
- Peterson už správne poukázal, že záujmom chráneným zákonom zďaleka nie je len "život, zdravie a majetok". Je ním napr. aj domová sloboda, osobná slobody, sloboda rozhodovania v sexuálnej oblasti a mnohé ďalšie, ktoré požívajú ochranu v intenciách osobitnej časti Trestného zákona.
- Príklad o tom, že nepôjde o nutnú obranu v prípade útoku 12 r. chalana s hokejkou je podľa mňa zlý. Úplný súhlas s Petersonom. Úder hokejkou po lebke, alebo po krku môže byť mnohokrát smrteľný, resp. ťažko zraňujúci. Ak už extrémny príklad, tak potom 8-ročný "mladík šmátrajúci" v autobuse vo vrecku cestujúceho, ktorý ho ovalí teleskopom po hlave a spôsobí mu ťažkú ujmu na zdraví.
- Ad putatívna obrana - veľmi zle zvolený príklad, je mnoho prípadov z praxe, ktoré sú uveriteľné, lebo sa stali, načo vymýšľať komplikované konštrukcie.
- Ad § 26 - automatické vzatie do väzby pri použití zbrane - celé zle! Dôvody väzby sa neviažu na § 26 ale na to, či existuje obava z úteku, ovplyvňovania svedkov alebo pokračovania v trestnej činnosti. Nič viac, nič menej.
- Ad automaticky zaujaté súdy pri § 26 - koľko rozhodnutí, v ktorých bol použitý § 26 Tr. zák. si už čítal? Ja ešte ani jeden.
Teraz chvála
Výborné grafické spracovanie. Dobre a kultivovane nahovorený komentár. Vynechal by som len časté použitie slovíčka Tak. Dobrá myšlienka, dobrý úmysel. Len trošku popracovať na detailoch a bude to super. Držím palce.