Je vhodný kaliber 45 ACP na obranu voči divej zveri?
.45 je podla mna dostacujuca, kedysi som videl ako niekde v Afrike ulovili kanca .45-kou. A bol som prekvapeny aku paseku to narobilo.
V kontexte tejto témy ("na obranu voči divej zveri") je ale bezpredmetné, čo kde čím ulovili. Keďže ide o obranu a nie lov.
S takou 22LR tiež ulovíš všeličo, pri patričnej dávke šťastia predpokladám že aj svinku či maca, ale na obranu (tobôž voči zveri) to napriek tomu asi nebude ideálny kaliber ...
S takou 22LR tiež ulovíš všeličo, pri patričnej dávke šťastia predpokladám že aj svinku či maca, ale na obranu (tobôž voči zveri) to napriek tomu asi nebude ideálny kaliber ...
Myslim, ze je to jedno ci lov alebo nie, v konecnom dosledku autora temy zaujima ucinok tohto kalibru.
Iný kaliber, ale pre info o účinku a prípadnej možnosti obrany. Prasa domáce, cez 200 kg, strelené do hlavy 9 mm Makarov FMJ, 3 rany cca 1-2 cm od seba, všetky 3 trafili mozog a prešli celou hlavou do krku a plúc, prasa padlo až po tretej rane. Iné prasa podobných rozmerov, 1 rana 9mm Makarov FMJ, strela len štrajchla mozog a prasa padlo ako podťaté. Celé sa to stalo dávno, minimálne 20 rokov do zadu, strieľal nejaký mäsiar.
-
inspiring_panini
Už ma to tvoje rúhanie a vyvracanie všeobecne platných dogiem štve! Nabudúce budeš tvrdiť, že to že Mossad dokázal vraždiť s Berettou 71 nie je dostatočným argumentom prečo je .22 LR ideálnym kalibrom na sebaobranu.yarco napísal:V kontexte tejto témy ("na obranu voči divej zveri") je ale bezpredmetné, čo kde čím ulovili. Keďže ide o obranu a nie lov.
- Igoca
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 17 years 11 months
- Kontaktovať používateľa:
Ak Vám to pomôže, nedbám. Ale treba v prvom rade trafiť.
Vygúglite si ako rýchlo behá Vami " zvolená" chlpatá a za koľko milisekúnd máte hnedý pásik v boxerkách pred smrťou
https://drive.google.com/file/d/0ByJe4m ... sp=sharing
Vygúglite si ako rýchlo behá Vami " zvolená" chlpatá a za koľko milisekúnd máte hnedý pásik v boxerkách pred smrťou
-
inspiring_austin
Velmi sa mylis, mimochodom tak ako vo vacsine svojich postov tu na WF. Ak niekto ide lovit, tak to robi tak cielene a vsetku svoju cinnost(smerovanie po vetre, denna/vecerna hodina, rocne obdobie atd.) vratane vyberu kalibru k tomu smeruju. Je to cielena a po subjektivnej stranke dopredu s vysokou pravdepodobnostou planovana cinnost.vanto napísal:Myslim, ze je to jedno ci lov alebo nie, v konecnom dosledku autora temy zaujima ucinok tohto kalibru.
Naproti tomu ak sa niekto ide branit pripadnemu stretu s utociacou divvou zverou tak je okolnost viac menej z pohladu statistickeho zalozena na nahode, i ked predvidatelna ale nepredvidana pre svoju kratku odozvu v case. Vsjo jasno
A k teme? 45 je total blbost na divinu. A viac by sme tuto temu samurajov a internetovych bojovnikov mohli zamknut.
Skoda, ze sa mi to video nepodarilo najst, ale situacia bola ako kanec bezal z asi cca 50 m oproti chlapovi s 1911 v ruke a nez stihol dobehnut tak lezal. Bolo niekde z Afriky. Ja opisujem len to co som videl nic viac.Videl som aky ma 45 ucinok a to mi staci nato, aby som povedal, ze ano da sa to zobrat aj do lesa bez toho aby sa niekto triasol, ze "co ked", z pohladu ucinku tohto kalibru. Vsetko ostatne je uz len vec nahody a stastia. A aby bolo jasne hovorim tu len svoj nazor a nie to co si maju ostatni mysliet, ked uz sme pri tom WF ako takom ...
-
inspiring_hodgkin
Pred pár dňami som sa bol podvečer s manželkou trocha prejsť v lese na Bezovci (Považský Inovec). Šiel som prvý po lesnej ceste (manželka 2m za mnou, tak ako sa patrí
). Zrazu cca 20 m predo sa objavila na ceste veľká čierna masa niečoho. V prvom zlomku sekundy mi blyslo hlavou medveď, avšak nezameniteľná silueta ma rýchlo uistila, že to bol riadny kanec. Od chvosta po rypák mohol mať snáď 2m a v kohútiku vyše metra. Len si tak ležérne rýchlejším krokom prešiel cez cestu. Celé sa to odohralo (ako väčšina kritických situácií) veľmi rýchlo, za asi 2-3 sekundy a kým som vytiahol svoju G21 (vnútri 13+1 .45ACP, 230gr, FMJ Geco) bol obor preč. Stalo sa tom tak rýchlo, že žena ho ani nevidela a tak som následne bol obvinený, že si vymýšľam za účelom ju strašiť. Akokoľvek, bol som rád, že nebežal smerom k nám, lebo ak by aj bežal tak by mi asi G21 nebola okrem robenia hluku k ničomu. Asi si nabudúce kúpim sprej na medvede, nakoľko sa dosť túlame po lesoch a hoci je G21 dobrá na 2-nohé zvery na tie skutočne veľké (najmä pokiaľ ide o diviaka) je asi iba na robenie hluku...To čo píše Vanto vyššie (ak pominiem šťastný zásah do oka) mohlo byť skôr pri zásahu diviaka do hlavy jeho omráčenie pomalou a ťažkou strelou ako nejaký priestrel jeho panciera na hlave.
Toto mi je akosi povedomé ...Terex napísal:a tak som následne bol obvinený, že si vymýšľam za účelom ju strašiť.
-
bujny
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 13 years 6 months
- Kontaktovať používateľa:
Ako písal Terex, odohráva sa to príliš rychlo, na príliš krátku vzdialenosť. Poľovníci napadnutý medveďom uvádzajú, že nestihli ani pušku strhnúť z pleca. O nejakej obrane na nekontaktnú vzdialenosť by som dosť pochyboval. Na druhej strane ked už vas macko či havo okusuje bránite sa všetkým čo je poruke. A vtedy je .45 omnoho lepšia ako papek alebo hubársky nožík či len holé päste.
P.S. .45 nemám preto nosím Luger.
-
inspiring_hodgkin
Ja práveže zvažujem namiesto G21 v .45 ACP nosiť do lesa CZ75B v 9L. Ak sú oba kalibre FMJ, tak 9L bude mať iste hlbší prienik a tým asi aj vyšší ranivý efekt (pravdepodobnosť zásahu vitálnych orgánov)u väčších zverov (diviak, medveď), aj keď ako bolo napísané vyššie sú to iba teoretické úvahy. Všetci vieme, že ani priestrel srdca, alebo mozgu u napríklad diviaka nemusí znamenať, že neprebehne ešte 100m a nerozpára 3 ľudí... Ďaľšie 2 možnosti, ktoré u mňa pripadajú do úvahy sú G20 (10mm Auto), alebo sprej na medvede. Mám však pocit, podľa článkov a videí z reálnych stretov so zverou tohto typu, že ten sprej bude asi účinnejší, resp jeho účinok rýchlejší...bujny napísal:
Počul som o tom, že aj 6,35 mm zachránila jednému poľovníkov život pri obrane proti medveďovi. Strelil kamaráta do nohy a kým ho medveď obžieral, zatiaľ utiekol do bezpečia.
Zase zbytocne prehanat sa nepatri.Terex napísal:bujny napísal: ......., alebo mozgu u napríklad diviaka nemusí znamenať, že neprebehne ešte 100m a nerozpára 3 ľudí......