Zbroják, skúšky a literatúra

Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Podla definicie zakona mat pri sebe zbran = drzat zbran. Ak si myslel tym ale to, ze ju mozes mat nabitu, tak §27 ti toto opravnenie nedava.
§ 27
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B
uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c); držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je
oprávnený aj na nosenie tejto zbrane v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej
komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v
zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len "stav umožňujúci okamžité použitie"),
ak osobitný predpis neustanovuje inak, 24)
Ale nasiel som minimalne jednu zakonom danu vyhodu pri sk. B
b) nadobudnúť do vlastníctva, držať a nosiť strelivo do zbrane, na ktorú má vydaný
preukaz zbrane (§ 37 ods. 2).
Co narozdiel od sk. E - kde je opravnenie len drzat strelivo. Takze Bckari, sa mozu vonku ohadzovat strelivom ;)

A kedze mi to nedalo, tak som si teda uz precital podrobne aj opravnenia drzitela ZP sk. E a ako pozeram, tak pozeram, tak tam ziadnu drzbu (az na strelnice) spomenutu nemas, taze.... ??
(4) Držiteľ skupiny E zbrojného preukazu je oprávnený
a) na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň určenú na športové
účely kategórie B alebo nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie C,
b) držať zbraň kategórie B alebo zbraň kategórie C na strelniciach v stave umožňujúcom
okamžité použitie týchto zbraní podľa účelu ich určenia,
...
majo2
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 6 months

Príspevok od používateľa majo2 »

Mať zbraň pri sebe som pochopil tak, že ak sa niekto s oprávnením B nachádza vo svojom dome, príp. na svojom pozemku (a je to miesto na preukaze), tak zbraň môže mať v púzdre na opasku a zásobnik vo vrecku, čo človek s Ečkom podľa zákona nemôže. Na druhej strane ale jediné, čo som našiel je, že zákon zakazuje "mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane" (§ 27 ods. 4, písm. c). Nikde sa nehovorí v akom stave držiteľ sk. B či F zbraň drží. To že je explicitne dovolené držanie v stave umožňujúcom okamžité použtie pri sk. C a nosenie pri sk. A neznamená automaticky zákaz držať v tomto stave pre sk. B a F, či áno?

A k tomu písmenu b), som si pôvodne aj ja myslel, že je to tak, ale keď si prečítaš §28 ods 3., tak ten to zakazuje: "(3) Prepravovať zbraň a strelivo v iných prípadoch ako podľa odseku 2 je možné len na základe predchádzajúceho písomného súhlasu policajného útvaru." (ods. 2 hovorí aj o držiteľoch skupiny B). Ale to už je len veľmi teoretická debata, keďže nosiť náboje vo vrecku či ohadovať sa nimi, asi nikto nebude...

Kazdopádne sú to všetko len moje výklady a keďže právnicke vzdelanie nemám, musí to potvrdiť / vyvrátiť niekto relevantný.
akustik
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa akustik »

ak som dobre pochopil, B-čko nesmie mať náboj v komore ? resp. nemôže byť pripravený na použitie ? (to keď si spomenul náboje vo vreckách)
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

praktickejšie je, mať plný zásobník niekde vo vrecku. Na ulici musí držiteľ odôvodniť, prečo má prázdnu zbraň u seba. (dôvod: strelnica, návšteva puškára atd.)
mabo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa mabo »

peterson - môžem k tejto téme jednu súkromnú otázočku?
peterson
expert

neviem, prečo sa cukáš? Položím otázku a čakám odpoveď. :wink:
mabo
častý prispievateľ

Mám zbroják sk.B. Držím zbraň na adrese trvalého bydliska (podľa preukazu). Staviam dom cca 400m od trvalého bydliska (v tej istej obci), ktorý chodím pravidelne po večeroch a v noci kontrolovať (už ma raz vykradli... páchateľ neznámi...). Moja otázka:"Môžem pri kontrole byť ozbrojený?". Podľa mňa áno... Chránim predsa svoje (čo mi B sk. umožňuje), ale podľa niekoho nemôžem, lebo som mimo adresy...

Ďakujem za názor...

Martin.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

máš PM
Mesi
moderátor

Ta citacia z opravneni co sme sem dali skor je podla mna dost jasne hovoriaca v tvoj neprospech.
peterson
expert

asi načnem už viac krát riešenú debatu o sk.B.

Definícia sk.B je hlavne o držaní zbrane na účely ochrany života, zdravia a majetku v mieste trv.bydliska a športová činnosť-teda streľba na strelniciach. Z toho dôvodu sa do karty zbrane uvádza miesto trv.bydliska-prípadne iná adresa a šport.strelnice.
Mimo miesta bydliska môže držiteľ prepravovať resp.držať pri sebe zbraň len stanoveným spôsobom, ako to uvádza zákon. (citát vyššie) - Takže alebo s prázdnym zásobníkom zasunutým v zbrani, alebo s prázdnou zbraňou a plným zásobníkom mimo nej.
Pohyb na ulici so zbraňou v takomto stave je prípustný iba za účelom návštevy strelnice, výstavy, puškára alebo Policajného útvaru. Zaradil by som sem ešte uposlúchnutie výzvy iného orgánu, ktorá súvisí s predmetnou zbraňou.

A v tomto je nešťastie celej skupiny B v porovnaní so skup.A.
Policajný útvar akceptuje žiadateľovi vôľu držať zbraň na ochranu života, zdravia alebo majetku-ALE podmienkami príslušnej skupiny mu to významne sťažuje, nakoľko použitie zbrane držanej na sk.B má svoje mantinely.

Takže dotaz Maba ohľadne návštevy stavby so svojou zbraňou by bol zrejme priestupkom na úseku zbraní.
mabo
častý prispievateľ

Ďakujem za odpoveď (vrátame PM).
Je to ináč dosť na prd... Ak sa dobre pamätám ešte zo skúšky, tak jedna z otázok bola v nejakom takom znení:
"Môže držiteľ zbrane so zbrojným preukazom sk. B pomôcť susedovi ak prichytí vo svojom dome zlodeja a požiada o pomoc?"
Správna odpoveď bola že áno. Môže so sk. B obmedziť osobnú slobodu so zbraňou do príchodu polície.

Je min. smiešne, že susedovi (mimo adresy môjho bydliska) pomôcť môžem, ale sebe nie...
No nič iné mi neostáva, iba sa pokúsiť zabojovať o to "A"-čko... Bude to na dlhé trate, lebo pri žiadosti ma hneď uzemnili...

Ešte raz ďakujem.
peterson
expert

na skúške ti mali v tej súvislosti tiež povedať, že ak ide o situáciu podľa §26
Mesi
moderátor

Lebo to je aj spravna odpoved. Mozes aj sebe... ked vies, ze sa niekto dopusta tr. cinu alebo je priamo hroziaci.

...ale suhlasim, mohla by tam byt drzba na pozemkoch vlastnenych drzitelom ZP. Zase mozes obetovat nejake tie €€€ a podat ziadost o zapisanie dalsieho miesta drzania do PZ.
mabo
častý prispievateľ

Takže mi neostáva nič iné, iba ak niekoho vymaknem, tak rýchlo utekať domov po devinu a potom dúfať, že keď sa vrátim na stavbu, tak tam ešte bude, lebo mám zase priestupok na úseku zbraní...
Je to smutné...
Italo
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Italo »

Môžeš ich tam vymáknuť cestou na strelnicu alebo cestou zo strelnice :) .
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"