"Opotrebovanie" náboja pri nábehu do komory

inspiring_tharp

"Opotrebovanie" náboja pri nábehu do komory

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Zdravim,

Tato otazka je hlavne pre tych, ktori, podobne ako ja, nosia naboj v komore. Nosim S&B subsonic, a kedze je dost drahy, tak na strelnici pouzivam ine naboje.
Ako vieme podla zakona zbran musi byt skladovana vo vybitom stave. Po vybiti dam naboj spat do zasobnika, cize pri dalsom nabiti sa dostane do komory ten isty naboj, co po case zanecha "skrabance" na nabojnici:

ObrázokObrázok

ObrázokObrázok

Moja otazka je, ze po kolkych nabitiach treba povazovat naboj za opotrebovany (a pri dalsej navsteve strelnice pouzit)?

Sorry ak je to blba otazka. :D
inspiring_saha

Príspevok od používateľa inspiring_saha »

no niekto meni naboje po mesiaci, cely zasobnik.
Ja nosim vyse roka a postupne ich v zasobniku otacam, pretoze mam 1 ks za 30 Sk a tazko sa zhanaju!
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Nezasuval by som naboj do komory podanim zo zasobnika. Tak sa na jeho vyvodkach najviac poskriabe. Zaistim zaver v zadnej polohe a naboj dam do komory rucne. Potom spustim zaver v vypustim kladivo a zasuniem zasobnik. Toto je asi setrnejsie k nabojom na nosenie. Zasobniky na nosenie nechavam napaskovane. S puzinami som zatial problem nemal.
inspiring_tharp

Tiez som rozmyslal, ze to budem robit tak, ale problem je (docital som sa na mp-pistol.com), ze zbran nie je konstruovana na taketo vsuvanie naboja do komory. Nerobi to dobre vytahovacu ked spustis zaver ak je naboj uz v komore.
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ak su nabojnice mosadzne tak by to nemal byt taky problem. Pri nabijani jednoranovych pusiek sa polozi naboj do podavaca a pri zatvarani zaveru preskoci ozub vytahovaca cez okraj nabojnice. A nad tymto sa nik nepozastavuje. Podla mna to ozub na kazdom spravne navrhnutom vytahovaci musi prezit bez ujmy.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Berserker: pokial sa nezasúva projektil do hilzne tak by som škrabance neriešil. Inak stačí jemne zaobliť hrany na vývodkách.
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to berserker

Moje náboje vyzerajú rovnako, resp. ešte horšie ako tvoj subsonic :D. Nosil som takto náboj cca pol roka a potom som ho vystrelil bez najmenších problémov. Takže tak ako písal R - pokiaľ sa nenatlačil projektil do nábojnice, alebo naopak sa z nej nepovysunul tak to neriešim a ládujem ten istý náboj do hlavne aj 100x. A keď už sa mi zdá veľmi doškriabaný, tak ho vystrelím a ládujem druhý v poradí. 8)

btw: na střelectví to pred časom tiež riešili:
http://www.strelectvi.cz/forum/post94667.html#94667
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ja to robi, uplne rovnako ako panzer.
Jedine kedy kontrolujem naboj predcizne je ak ladujem ako prvy do zasobnika brokovu strelu, ktoru som uz predtym par krat pouzil.
Kamaratovi sa raz praskla pri obtahovani plastova hlavicka aodvtedy si davam pozor aj ja.
igoros
moderátor
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

Ja mam brokovy zaparkovany v komore stale, vyberam ho iba ked idem do sluzby a prepaskovavam SP-cka na FMJcka. Samozrejme vtedy aj brokovy nechavam doma.
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Co sa tyka vsuvania naboja do komory rucne. Pri glocku nevidim konstrukcny ani bezpecnostny problem. Robim to tak aj koli mensiemu opotrebovaniu naboja a tiez mam 15+1 Presne to sa riesilo aj na mujglock.com a medzi glockarmi to takto robi vela ludi.

Ako je to s ostatnymi zbranmi..moze byt ze niektorym take zaobchadzanie skodi alebo nieje prave bezpecne.. to neviem.
inspiring_saha

Príspevok od používateľa inspiring_saha »

Tiez som naboj daval do komory rucne a potom spustal zaver ale tiez som pocul, ze to skodi vytahovacu, tak ho teraz vlozim rucne a zaver pomaly spustim a jemne doklepnem rukou, aby vytahovac zaskocil.
inspiring_tharp

Tak to ma ani nenapadlo, ze sa strela moze zasuvat do nabojnice. :oops:

Zmeral som dlzku noveho naboja a toho, ktory uz parkrat presiel cestou zo zasobnika do komory.

novy = 26.75 mm
pouzity = 26.45 mm

Kolko sa moze maximalne strela zasunut aby este mohol byt naboj bezpecne vystreleny (pre 9 Luger)?

Kazdopadne odteraz indikatorom opotrebovania nebudu skrabance ale dlzka naboja.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

igoros napísal:Ja mam brokovy zaparkovany v komore stale ...
Si ma prekvapil. Nemas obavy ohladne (ne)spolahlivosti brokovych nabojov v pistoli?
Alebo inak sa opytam - kolko stoviek brokovych si uz treningovo vystrielal a s akym vysledkom?
Naposledy upravil/-a yarco v 26 Nov 2008, 16:23, upravené celkom 1 krát.
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Berserker: záleží od laborácie, ťažko povedať, tie 140grs gule sú dosť dlhé, takže oproti klasike je v hilzni menej miesta, treba sledovať ako sa tvári zápalka pri dĺžke 26mm a ak nepučí oči tak je to ok. Ak ale bude vidieť zvýšený tlak tak by som náboj pod 26mm už neriskoval a trochu gulu povytiahol. Tiež záleží od zbrane čzta nevydrží čo glock a ten zas čo k100.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

R napísal:... ak nepučí oči tak je to ok...
Ak to myslis tak, ze zvyseny tlak vzduchu v nabojnici vypuci zapalku, tak na to by som sa asi nespoliehal. Ak sa ti posuva strela v nabojnici, nemozes podla mna ratat s jej 100% plynotesnostou.

Na strelectvi.cz (linku uviedol Panzer hore) niekto na zaklade nejakych testov uviedol 2 mm ako kriticke zasunutie pri .40S&W. Pre 9Luger je to vraj viac, ale presne cislo asi neexistuje, resp. zavisi od viacerych parametrov.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"