ZP skupina F

Používateľov profilový obrázok
aparapi
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa aparapi »

F-ko je na zberateľské účely, nesmieš strieľať.
Tu prispievateľ "panzer" dobre rozobral, prečo sa z F-ka nesmie strieľať:
07 Nov 2009, 16:35
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?f= ... &start=105
friendly_wilbur

Príspevok od používateľa friendly_wilbur »

Prečo potom strelnica v Lozorne je schválená pre výcvik v streľbe zo samočinných zbraní - samopaly a útočné pušky (na základe schválenej výnimky aj streľba zo samočinných zbraní, resp. zo zbraní vo výzbroj ozbrojených zložiek; streľba aj dávkou)?

www.strelnica-lozorno.sk
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

nezamieňaj si podmienky streľby na strelnici s možnosťami sk.F. a výnimkou na zbraň kateg.A. To sú tri samostatné veci.
-Neni tajomstvom, že zbraň registrovaná na sk.F- ak má platnú tlakovku, vystreliť z nej možno. Nemožno s ňou vykonávať športovú streľbu.
-Ak si vybavíš výnimku na zbraň kategorie A (a splníš všetky potrebné požiadavky)- na komerčnej strelnici si z nej v pohode buchneš ak balistický posudok bude umožňovať streľbu z takých zbraní.
friendly_wilbur

Príspevok od používateľa friendly_wilbur »

No mne sa hlavne jedná o výnimku, či mám o ňu požiadať alebo nie. Takže keď zbraň na výnimku bude po balistickej stránke v poriadku, môžem s ňou chodievať strielať aj keď bude zapísaná na skupinu F?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

BA-ROYAL
mas tu 16 stran odpovedi
peterson
expert

nechcem ťa chytať za slovíčka, ale tú "balistickú" stránku nechaj tak. Výnimka sa vydáva z konkrétnych dôvodov. Budeš musieť mať trezor a byt/dom napojený na alarm.
Ak si mysíš, že obídeš predpisy a budeš si len tak gulometiť dla chuti po strelniciach- to ťa asi sklamem.
gereta
prispievateľ
Registered for: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa gereta »

To: BA-ROYAL

Ešte raz a pomaly:
1.Podľa § 27 ods.5 môžeš dostať na výnimku zbraň kategórie A len na ZP sk.F (držanie zbrane a streliva na múzejné alebo zberateľské účely)
2. ods.5 toho istého paragrafu ti ale neumožňuje na túto zbraň nadobúdať strelivo - ak máš ale zbraň na ten istý kaliber na inú skupinu ZP, tak si samozrejme náboje kúpiš...
3. § 28 ods.4 písm. c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane - ti ale nedovoľuje ju nabiť, nakoľko:
"stav umožňujúci okamžité použitie" je definovaný ako: stav pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani.
Takže podľa môjho názoru to s tým kropením asi nepôjde...
aparapi
častý prispievateľ

BA-ROYAL napísal:Prečo potom strelnica v Lozorne je schválená pre výcvik v streľbe zo samočinných zbraní - samopaly a útočné pušky (na základe schválenej výnimky aj streľba zo samočinných zbraní, resp. zo zbraní vo výzbroj ozbrojených zložiek; streľba aj dávkou)?

http://www.strelnica-lozorno.sk
Neviem presne (len tipujem), podľa mňa v tomto prípade nemyslia výnimku pre nositeľa ZP sk "F" ale sk "C" alebo niekoho kto má zbrojnú licenciu???(F-kár nie je jediný, kto môže dostať výnimku na zbraň kategorie A).
Naposledy upravil/-a aparapi v 27 Feb 2014, 15:37, upravené celkom 1 krát.
aparapi
častý prispievateľ

peterson napísal:nezamieňaj si podmienky streľby na strelnici s možnosťami sk.F. a výnimkou na zbraň kateg.A. To sú tri samostatné veci.
-Neni tajomstvom, že zbraň registrovaná na sk.F- ak má platnú tlakovku, vystreliť z nej možno. Nemožno s ňou vykonávať športovú streľbu.
-Ak si vybavíš výnimku na zbraň kategorie A (a splníš všetky potrebné požiadavky)- na komerčnej strelnici si z nej v pohode buchneš ak balistický posudok bude umožňovať streľbu z takých zbraní.
Hmm, ja som minulý týždeň registroval 3 zbrane kategorie C na ZP sk F (lebo ZP sk D ani E nemám) a okrem iného som sa bavil s tetami policajtkami aj o možnostiach strieľať zo zbraní registrovaných na ZP sk "F". Podľa nich z takýchto zbraní NEmožno legálne strieľať, pretože ide o zbrane na zberateľské účely a nie na streľbu.
Jedine ak by boli zároveň zapísané aj na sk. E (teda športové účely), čiže v podstate opak toho čo si napísal. :shock: Dúfam, že to nebudeš brať ako osobný útok, skôr je to zas "pravidlo" - iné policajné oddelenie - iný výklad zákona. :shock:
peterson
expert

kolegyniam unikol jeden detail, že ak má aj zberateľská zbraň platnú tlakovku- na strelnici z nej možno vystreliť.
aparapi
častý prispievateľ

Peterson: a kde je to napísané s tými tlakovkami (aby som vedel argumentovať keby niečo)? Pýtam sa preto, že mám perkusáky napísané na ZP sk "F" a rád by som si s nimi občas zastrieľal. Takže ak si dám na ne spraviť tlakovky môžem z nich strieľať na strelnici? Je to isté?
peterson
expert

otázka stojí presne opačne. Kde je to v zákone zakázané :?:
Streľba z takej zbrane( s tlakovkou) zakázaná neni. To mám z PPZ 8)
gereta
prispievateľ
Registered for: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa gereta »

Peterson:
V § 27 Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu máš pri všetkých skupinách (A,B,C,D,E) v jednotlivých odsekoch 1-4 uvedené aj to, kde môže mať držiteľ zbraň v stave na okamžité použitie. t.j.
stav pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len "stav umožňujúci okamžité použitie"),
Avšak v ods.5 pre skupinu F to tam uvedené nie je, ale v § 28 Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu je výslovne uvedené v ods.4, pís.c, že
(4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmie mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane
Vzhľadom na vyššie uvedené podľa mňa s toho jednoznačne vyplýva, že držiteľ nemôže zbraň držanú len na sk.F ani nabiť - nikde!
To či má tlakovky, alebo nie je úplne irelevantné.
Ale možno si to len zle vykladám... ak to niekto chápe inak, tak ma prosím opravte.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

opakujem,ze sa opakujete
ak bude diskusia pokracovat opakovanim uz napisaneho ,temu zamknem
inspiring_jennings

Príspevok od používateľa inspiring_jennings »

gereta: §28 odsek 2 písmeno d) a ako hovorí electron, už sa to tu opakuje, tak len toľko k tomu...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"