No keď vidím aká ohnivá debata sa tu rozprúdila až mám strach sa ozvať.
Ja len, že tú montáž už nejaký rok vlastním (teda scout vz 58 mount) tak môžem ponúknuť moje skúsenosti. Kupoval som ju z Kanady do iného štátu, lebo na Slovensko to poslať nechceli. Hlavný dôvod bol že v tej dobe bola jediná iná možnosť (pre mňa) ako uchytiť kolimátor okrem krytu vratných pružín od GUNEXPERTU. Keďže som za montáž nechcel dať až toľko peňazí moje rozhodnutie padlo na montáž Scout vz 58.
Nejaké postrehy:
Celá montáž je veľmi pevná a až neuveriteľne ľahká. V balení sú okrem imbusáka aj dva náhradné šrauby čo ja veľmi oceňujem pretože často strácam malé veci

Montáž je vlastne zložená z dvoch častí. Sedielko a vrchná weaver lišta. Sedielko sa uchycuje na zbraň tak že treba vybrať cieľnik a do vzniknutého priestoru sa vloží spomínané sedielko ktoré sa ešte upevní v prednej časti kolíkom. Aj po upevnení kolíkom má samotné sedielko dosť veľkú vôľu do strán, ale hlavne zadná časť sa hýbe hore a dole (skoro 2 cm). Tento "problém" sa odstráni dotiahnutím bočných skrutiek na sedielku. Totižto na oboch stranách sú dva šroubiky ktoré treba utiahnuť a tým sa docieli upevnenie sedielka.
Nutno podotknúť, že cez celú hornú čast sedielka ide ryha ktorá slúži ako núdzové mieridlá (v prípade že odstránime hornú weaver lištu) takže pri doťahovaní tých 4 bočných šroubikov už treba myslieť na nastrelenie núdzových mieridiel. Ja som to vyriešil že som to doťahoval a zároveň som kontroloval nástrel pomocou laserového nastreľovacieho náboja.
Keď to máme dotiahnuté len tam priložíme veawer lištu ktorú tiež upevníme 4 šraubikmi (dva na každej strane). Samotná lišta je dosť dlhá, ja som ju trocha skrátil aby som ju nemusel skladať pokaždým keď dávam dolu predpažbie.
Ja som použil aj lepidlo LOCK TIDE na takmer všetky šraubiky a trecie spoje, pre istotu. Drží to jak sviňa, jediný problém je, že nie je dobre vidno výrobné číslo. Bolo by ho treba nechať preraziť na iné miesto.
PRE:
Cena oproti iným spôsobom uchytenia optiky na 58.
Kolimátor sa dostane bližšie k oku ako keď je upevnený na predpažbí.
Je pevná a ľahká.
Po úprave ju nie je treba zhadzovať ani pri rozborke.
Nie je potreba žiadneho nezvratného zásahu do zbrane.
PROTI:
Zložitá konštrukcia a spôsob uchytenia.
Kolimátor je usadený vyššie oproti predpažbiu.
Po osadení, nie je vidno komplet výrobné číslo zbrane.
Na záver by som povedal, že to nie je najideálnejšie riešenie uchytenia kolimátora, ale je dostačujúce a za tie peniaze to určite stojí. Keď to človek spraví poriadne a poistí lepidlom, tak je takmer nemožné aby sa to nejakým spôsobom pohlo ale treba si na tom fakt dať záležať.
Tu sú nejaké fotky:
Celkový pohľad
Detail z pravej strany
Detail z ľavej strany
Detail núdzových mieridiel (po odstránení vrchnej lišty)