243 win.

Používateľov profilový obrázok
fijet
prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

243 win.

Príspevok od používateľa fijet »

Chcem sa spytat ako presne sa da strielat s razou 243 win. do vzdialenosti max 300m. Kdesi som cital ze 243 win ma celkom plochu balistiku.
Ak by sme porovnali napr. s 308win. Bavime sa o vzdialenosti 300 metrov nie viac lebo strelnica viac nepusti. :) dík za odpovede.
vigorous_kalam

Príspevok od používateľa vigorous_kalam »

Kaliber to určite zvládne do 2 MOA, záleží ako to zvládneš ty a tvoje nádobičko
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

243W,ktora by davala na 300m rozptyl 2MOA si zasluzi spopolnit. :twisted:

V zavislosti od twistu a vhodne zvolenej strely dokaze aj bezna zbran s fabrickou municiou podliezt hranicu 1MOA/300m, niekedy aj dost vyrazne.
Ak chces porovnavat pokles strely, tak napr. 243W s 90gr. Scenarom potrebuje orientacne 9 klikov (co je pri centimetrovom klikani pokles 27cm, ak je puska nastrelena na 100m) a 308W so 155gr. Scenarom potrebuje priblizne 13-14 klikov (cize cca. 39-42cm). Cisla su len ilustrativne. V reale je to jedno, ci kliknes o 4-5 klikov viac alebo nie.
Pri 243W si treba ustrazit dlzku twistu - je pre nu podstatne viac limitujuci ako pre 308W. Zatial co 308W je s kombinaciou 12" twist a 155gr. strela pouzitelna aj dlhsie vzdialenosti, tak pre 243W je twist 10" velmi obmedzujuci. S 10" twistom zvladne HPBT strely max. do hmotnosti 90gr. - ak chceme max. presnost. Na bezne strielanie do 500-600m (v dobrom pocasi aj dalej) to nie je problem. Treba povedat aj to, ze ak bude 243W sluzit na kratsie vzdialenosti, povedzme do tych 500m, moze byt 10" twist aj vyhodou, lahsie strely s vysokou ustovou rychlostou nebudu prilis pretocene a jednoduchsie sa dosiahne uspokojiva kombinacia vysokej rychlosti a presnosti. Ked ma 243W sluzit ako skutocny longrange naboj, je nevyhnutny twist 8", prip. este o nieco menej - treba si na to dat pozor pri vybere zbrane (fabricke laufy maju obvykle 10", 9.5", 9.25"). Potom je mozne vyuzit plny potencial naboja a pouzit 105-107gr. strely s vysokym BC.

Tu je pekny clanok o 243W: http://www.6mmbr.com/243Win.html
Naposledy upravil/-a lovec v 18 Mar 2014, 18:02, upravené celkom 1 krát.
Kall
prispievateľ
Registered for: 22 years 2 months

Príspevok od používateľa Kall »

vPraze je jedna 243 v BR provedení ke koupi, rozptyl jde pod 0,5 moa
cena byla kolem 70 000 kč
fijet
prispievateľ

2 MOA je trochu vela :D
Tak som sa rozhodol pre 243W.
Oproti 308w pocitam ze puska bude mat trosku hrubsiu hlaven. Teraz mam na mysli Remington 770. Alebo sa mylim?
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Pri rovnakom vonkajsom priemere hlavne budes mat silnejsie steny, samozrejme.
Aj to nieco pomoze tuhosti hlavne.
fijet
prispievateľ

No v utorok idem pre flintu tak uvidime :)
fijet
prispievateľ

Tak 243win je doma. Ked som v predajni porovnaval ustie s kal .30 hlaven ma podstatne hrubsie steny, tak som zvedavy. :?:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"