HK P30 - prakticke skusenosti
-
eager_zhukovsky
Vdaka Jack, Yarco, kriznik & BENO. Ano, tie ceny Sig 229 a 239 nie su az take hrozne. Paci sa mi ta 229. Skusim to nejako zohnat aby som to mohol vyskusat. Mate pravdu, ze ta USP nema od P30 daleko. Rozhodnem sa teda medzi Glock 19, HK P30, HK USP, Sig 229 alebo K100. Uvidime, co sa mi bude lepsie drzat v ruke a co bude mat kultivovanejsi chod. Podla toho sa rozhodnem. Sam som zvedavy. Je na HK P30 alebo USP v predaji pohodlne puzdro? Podla toho co som tu cital v pripade USP asi radsej kozene ako nilon ked ide o nerez, ze?
Problémy HK USP s nylónovými púzdrami (ak skutočne existujú, lebo stále ide viac-menej o moju domnienku) sa práveže netýkajú stainless prevedenia. Pokiaľ ide o púzdra, na HK P30 nie je problém zohnať pomerne širokú škálu, lebo dobre pasuje do väčšiny púzdier pre USP Compact. Horšie je to s veľkým USP. Naň treba objednávať a potom čakať.
Pokiaľ ide o mňa, ja som nadšený z kožených tvarovaných púzdier Sickinger.
Pokiaľ ide o mňa, ja som nadšený z kožených tvarovaných púzdier Sickinger.
-
eager_zhukovsky
ano, aj mne viac vyhovuju kozene puzdra. Som rad, ze su k dispozicii aj pre tento model. Este mam otazku k tomu rozdielu medzi USP a P30. Zda sa mi rozdiel vo vypustani zasobnika. Urcite sa ale da na to zvyknut. Okrem toho, spatny naraz, aj ked to u USP nebol extra problem, by mal byt u P30 vyrazne priaznivejsi. Neviem, uvidime na strelnici:). Ono, kedze P30 je dost nova zbran oproti 15 rokov starej USP, asi by tam nejake vylepsenie byt malo..
Mate predstavu ako sa hybu ceny HK P30? Neviete co stoji v Nitre u Frana? Lebo v Hermese je dost draha...
http://www.hermes.sk/e-shop/hk/hk-p30-9x19mm/
http://www.hermes.sk/e-shop/hk/hk-p30-9x19mm/
jason1: Vylepšenia sa týkajú najmä ergonómie. Potom je tam na prvý pohľad viditeľná Picatinny lišta (USP má neštandardnú), či napríklad mieridlá zvýraznené fluorescenčnými bodmi. Pokiaľ ide o vypúšťanie zásobníku á la HK, nepoznám lepšie. Pravda, ja som postihnutý tým, že USP som si kúpil ako prvú zbraň, takže nebolo treba meniť žiadne návyky. P 30 má napríklad väčšie "krídelnká" vypúšťania zásobníka oproti USP.
Pokiaľ ide o spätný raz, HK USP je veľmi príjemná zbraň, lebo tam má vlastné patenty (plastový "nárazník" u USP C, P30, 45 C/dvojitú pružinu USP), ktoré podľa výrobcu znižujú spätný raz o tretinu. Niekto sa však sťažuje na trochu väčší zdvih. Tento problém nepociťujem ako výrazný. Ak strieľam kvalitnejšie strelivo, tak ho nevnímam vôbec. Pravda, zas nie som zďaleka taký skúsený strelec, aby som odhalili všetky nuansy.
Pokiaľ ide o spätný raz, HK USP je veľmi príjemná zbraň, lebo tam má vlastné patenty (plastový "nárazník" u USP C, P30, 45 C/dvojitú pružinu USP), ktoré podľa výrobcu znižujú spätný raz o tretinu. Niekto sa však sťažuje na trochu väčší zdvih. Tento problém nepociťujem ako výrazný. Ak strieľam kvalitnejšie strelivo, tak ho nevnímam vôbec. Pravda, zas nie som zďaleka taký skúsený strelec, aby som odhalili všetky nuansy.
-
eager_zhukovsky
jack: vdaka za radu, vyskusam a uvidim. Este jedna otazka, aj ked viem, ze je na to asi separe forum.. Ake mas skusenosti s K100. Viem, ze je to tazke porovnavat s HK, kazda zbran ma nieco do seba, a navyse ked uz si HK positive:)... Skor by ma zaujimal pocit ked si zvyknuty na HK USP a vyskusal si K100...
OK, aj keď tu je to OT, tak: K-100 je hrozne príjemná na strieľanie. Ja som z nej nenastrieľal moc. Keď si požičiam na päť rán od známeho na strelnici, tak je to príliš málo na posudzovanie. Dohromady som z K-100 dal možno do 100 rán a aj to najmä z kusu, ktorý majú na strelnici v Častej. To je však kapitola sama osebe - zbraň (z druhej série?), ktorá bola x-krát v oprave a o ktorú sa nikto nejak extra nestará. Aj tá však bola na strieľanie veľmi fajn, subjektívne: príjemnejšia jak moja ČZ 85. Strieľal som s ňou na prvý raz presnejšie jak s vlastnou ČZ, možno aj presnejšie jak z HK, na ktoré som dosť zvyknutý. Len sa mi viackrát sekla. Čo však mohlo byť spôsobené aj strelivom (ak sa nepletiem, prebíjance Ares). A tiež jej nedrží páčka poistky v pozícii "zaistené".
Výsledný dojem bol taký, že konkrétny kus nič moc, ale zbraň ako taká dosť fajn. Za tie peniaze, ktoré za ňu GP pýta (16,5 l), si ju možno kúpim. S touto myšlienkou z času na čas koketujem. Teraz o to viac, že mám už druhý mesiac rozonďatú čízu a neviem na ňu zohnať náhradný diel. To by sa mi pri K-100 stalo len ťažko.
Asi si odo mňa chcel aj porovnanie s HK. Takže pokiaľ ide o strieľanie, ťažko to porovnávať, lebo USP mám v kalibri, v ktorom sa K-100 zatiaľ nevyrába. Pokiaľ ide o spoľahlivosť, HK vedie a poráža všetko, čo sa mu postaví do cesty. Pokiaľ ide o opracovanie dielov, K-100 sa nemá začo hanbiť. Pokiaľ ide o servis, doplnky, náhradné diely, či prístup k zákazníkovi, asi málokto sa v týchto krajoch môže rovnať pánovi Kuracinovi. Ďalšie parametre ako životnosť zatiaľ neviem kvalifikovane porovnať.
Výsledný dojem bol taký, že konkrétny kus nič moc, ale zbraň ako taká dosť fajn. Za tie peniaze, ktoré za ňu GP pýta (16,5 l), si ju možno kúpim. S touto myšlienkou z času na čas koketujem. Teraz o to viac, že mám už druhý mesiac rozonďatú čízu a neviem na ňu zohnať náhradný diel. To by sa mi pri K-100 stalo len ťažko.
Asi si odo mňa chcel aj porovnanie s HK. Takže pokiaľ ide o strieľanie, ťažko to porovnávať, lebo USP mám v kalibri, v ktorom sa K-100 zatiaľ nevyrába. Pokiaľ ide o spoľahlivosť, HK vedie a poráža všetko, čo sa mu postaví do cesty. Pokiaľ ide o opracovanie dielov, K-100 sa nemá začo hanbiť. Pokiaľ ide o servis, doplnky, náhradné diely, či prístup k zákazníkovi, asi málokto sa v týchto krajoch môže rovnať pánovi Kuracinovi. Ďalšie parametre ako životnosť zatiaľ neviem kvalifikovane porovnať.
-
eager_zhukovsky
-
eager_zhukovsky
-
eager_zhukovsky
-
eager_zhukovsky
ahojte, takze som konecne dospel k zaveru a kupil som HK USP Compact 9 mm stainless. Zatial som z neho vystrielal len 60 ran. Prve dojmy: skvely elegantny design, vyborny uchop, sadne do ruky, lahka, precizne opracovana. Pocas strelby kultivovany chod, trosku viac kope v porovnani s kacenou, ale aspon je citit, ze je to devina a nie vzduchovka
. Nie som super ostrostrelec, ale tym, ze je to compact presnost nie je 100%, na 20 metrov mam vcelku problem dat vsetko do terca, zatial mam priemer 7 z 10, chce to este trening kedze to ma vyssie tazisko takze je treba prisposobit uchop.
. Zo 60 mi jednu nabojnicu zaseklo, neviem, uvidime ako to pojde dalej, mozno je to len strelivom, aj ked to bolo vcelku kvalitne..Inak je to vyborna zbran, vyzera ze som spravil spravnu volbu. Jediny problem, ktory som spozoroval je, ze mi par nabojniv vyhadzovalo nie do strany ale viac smerom ku mne na ruky pri obojrucnom drzani. V tomto pripade je to tiez mozne, ze je to strelivom, ak nie, budem musiet s tym nieco robit lebo nie je to velmi prijemne. Zatial tolko, este malo vystrelov na komplexne hodnotenie.
Jason, gratulujem k dobrej volbe. Nech ti dlho, verne a spoľahlivo slúži! Kúpil si nakoniec ten stainless?
Myslím, že drobné problémy sa dajú hodiť na strelivo. Teda, ak si strielaľ prebíjancami, alebo menej kvalitnými SB, tak niet o čom. Pamätám si, keď mi na strelnici seklo Glocka a to sa tu nájdu aj takí, čo tvrdia, že ten spapá všetko... veď aj spapá, len trávenie nemusí byť vždy bezchybné. A s tým súvisí aj to vyhadzovanie nábojníc. Ak to ide proti ksichtu, je to s najväčšou pravdepodobnosťou chyba streliva - málo plynov = menšia energia proti vratnej pružine = kratší moment, kedy môže prázdna nábojnica opustiť zbraň.

Myslím, že drobné problémy sa dajú hodiť na strelivo. Teda, ak si strielaľ prebíjancami, alebo menej kvalitnými SB, tak niet o čom. Pamätám si, keď mi na strelnici seklo Glocka a to sa tu nájdu aj takí, čo tvrdia, že ten spapá všetko... veď aj spapá, len trávenie nemusí byť vždy bezchybné. A s tým súvisí aj to vyhadzovanie nábojníc. Ak to ide proti ksichtu, je to s najväčšou pravdepodobnosťou chyba streliva - málo plynov = menšia energia proti vratnej pružine = kratší moment, kedy môže prázdna nábojnica opustiť zbraň.