Trvanlivosť palív
jednorazovo 1lt. na 45lt. (Fabka) a podľa možnosti všetko vyjazdiť lebo cez prepad sa vždy časť do nádrže vracia.
Nie je to priveľa?
Voľakedy sa na to používal "Velfobin" - prakticky tiež technický lieh - dávkovalo sa jednorázovo 2-3 deci na začiatku mrazov a potom do každého tankovania "plnej" preventívne 1 deci. Karburátory boli podstatne citlivejšie na kryštáliky ľadu ako dnešné vstrekovania!
Voľakedy sa na to používal "Velfobin" - prakticky tiež technický lieh - dávkovalo sa jednorázovo 2-3 deci na začiatku mrazov a potom do každého tankovania "plnej" preventívne 1 deci. Karburátory boli podstatne citlivejšie na kryštáliky ľadu ako dnešné vstrekovania!
Igrlik: s benzínom máš pravdu ale ja píšem o nafte 
Myslíme tie karburátory, ktorých trysky a vzdušníky sa dali nastavovať skrutkovačom (bohatosť zmesi) a vyfúkať stlačeným vzduchom? A čo spravíme skrutkovačom a vzduchom na dnešných vstrekovačoch? Z hola nic pane.Igrlik napísal: Karburátory boli podstatne citlivejšie na kryštáliky ľadu ako dnešné vstrekovania!
veru nic, ale na vstrekovacoch netreba ani nic robit.
Ked mi motorky stali mesiace bez startovania, tak VZDY bol potom problem iba s tymi co mali karbce.
Ked mi motorky stali mesiace bez startovania, tak VZDY bol potom problem iba s tymi co mali karbce.
matus: v karbcoch zvykne padať hladina paliva v plavákovej komore a preto tam treba palivo tzv. naťahať. Kdežto vo vstrekovačoch robí tlak palivové čerpadlo spravidla po otočení kľúčom v spínačke (zjednodušene povedané).
2 karbce z 3 co som mal mali cerpadlo. Nie je to o tom.
Problem je, ze karbce maju kanaliky, prepady, obtoky. Dnesne paliva su nekvalitne. Staci aby sa to upchalo v jednom mieste, a bud to nedrzi volnobeh, alebo nejde v otackach, alebo dava zlu zmes, pripadne z toho chcije benzin. A najst (lokalizovat) tento problem je casto narocne aj pre odbornika. Spravidla to ajtak skonci demontazou a cistenim ultrazvukom.
S EFI som nikdy nic take neriesil, ani po 6 mesiacoch bez pouzivania. Nemusim do nadrze liat ziadne zazraky, napojim baterku a idem.
Netvrdim, ze efi sa nepokazi. Je tam elektronika - este o trochu viac ako u karbca, lebo aj tie uz maju dost elektroniky, ale uz je to overene a v zasade bezproblemove. Tie systemy su vychytane a aj pri poruche viacerych cidiel sa to hodi do obmedzeneho rezimu a idu.
Problem je, ze karbce maju kanaliky, prepady, obtoky. Dnesne paliva su nekvalitne. Staci aby sa to upchalo v jednom mieste, a bud to nedrzi volnobeh, alebo nejde v otackach, alebo dava zlu zmes, pripadne z toho chcije benzin. A najst (lokalizovat) tento problem je casto narocne aj pre odbornika. Spravidla to ajtak skonci demontazou a cistenim ultrazvukom.
S EFI som nikdy nic take neriesil, ani po 6 mesiacoch bez pouzivania. Nemusim do nadrze liat ziadne zazraky, napojim baterku a idem.
Netvrdim, ze efi sa nepokazi. Je tam elektronika - este o trochu viac ako u karbca, lebo aj tie uz maju dost elektroniky, ale uz je to overene a v zasade bezproblemove. Tie systemy su vychytane a aj pri poruche viacerych cidiel sa to hodi do obmedzeneho rezimu a idu.
presne tak, ten biobordel v benzine zalepi všetky "jemne veci" esteze na to funguje uzvuk.
Hlavne ze ludia pomaly nemaju co do huby, rozok 3 koruny ale na poliach sama repka...
Hlavne ze ludia pomaly nemaju co do huby, rozok 3 koruny ale na poliach sama repka...
trocha sa pridam, kvalita paliv u nas a v rumunsku. mozem uplne s kludnym svedomim povedat, ze ked natankujem to iste mnostvo paliva teda u mna nafty do auta v RO tak prejdem na nadrz az o 150-200 !!! km viac. mam Kiu ceed 1,6 crdi. mam 50 litrovu nadrz. a dokonca ide tak akosi kludnejsie. na ziadnej zo slovenskych pump sa mi take daco este nestalo. v RO rafinerka este nedava take mnozstvo biozlozky do paliva ako my asi, alebo inak si to vysvetlit neviem. mozno na SR len viac na pumpach pancuju paliva aby boli rychlo bohati ( to je u nas celkom realne ale vsetci? ).
som zamestnany v leteckom priemysle. ak by ste chceli skusit avgas 110 alebo 115 oktan, bez riedenia vam moze vyrazit ventily (odskusane kolegom na MBcke), ale rozhodne na skladovanie vhodnejsie ako benzin z pumpy. mali sme jedno lietadlo s avgasom v hangari asi 3 roky a zmena v palive nebola ziadna.
nafta sa v letectve moc napouziva, ale kerosin je velmi podobny, u V3S bol tusim kerosin aj ako nahradne palivo co mi dakto spominal. v starych dieslakoch ho mnohi dodnes spaluju bez problemov. moze spravit problem na cerpadlach v nadrziach, palivo velmi vysusuje, ludia jazdiaci na kerosin ho miesavaju 1:1 s naftou alebo do toho davaju olej do dvojtaktov, neviem ci im to pomaha. jazdia na to aj rakusania. ma o cca 150 stupnov vyssiu teplotu vyfukovych plynov, treba teda zvazit, ci prave vase turbo to zvladne, starsie nemaju problem. nove oktavie po naliati kerosinu ani nenastartujete, no jeden byvali kolega to lial do novej Hondy HRV neriedene, bez aditiv a nemal ziadny problem, druhy siel s Lanciou na emisku a mal emisie pod minimom a nechapali, si mysleli, ze sa im pokazil stroj, ze take vysledky na tom aute nie su mozne. skladovanie kerosinu je ale asi lepsie ako nafta, nie je v tom biozlozka, ale tej bakterii sa tam dari tiez excelentne ak je v tom trosicku vody. mal som doma 4l kerosinu asi 3 roky v plastovej flasi. zazltol a na spodku nanos kalu, vrch bol pekny. nechal som to den na slnku a opat bol priehladny ako voda. ale do ziadneho motora som to dat neskusal. osobne by som ale skladoval asi sud nafty aj sud kerosinu. v centralach by nemal mat ziadny problem. je to ako traktorovy motor ta centrala...
motorka Y2K ma turbinovy motor z vrtulnika tusim a ak nemate po ruke kerosin, mozete naopak tankovat naftu.
som zamestnany v leteckom priemysle. ak by ste chceli skusit avgas 110 alebo 115 oktan, bez riedenia vam moze vyrazit ventily (odskusane kolegom na MBcke), ale rozhodne na skladovanie vhodnejsie ako benzin z pumpy. mali sme jedno lietadlo s avgasom v hangari asi 3 roky a zmena v palive nebola ziadna.
nafta sa v letectve moc napouziva, ale kerosin je velmi podobny, u V3S bol tusim kerosin aj ako nahradne palivo co mi dakto spominal. v starych dieslakoch ho mnohi dodnes spaluju bez problemov. moze spravit problem na cerpadlach v nadrziach, palivo velmi vysusuje, ludia jazdiaci na kerosin ho miesavaju 1:1 s naftou alebo do toho davaju olej do dvojtaktov, neviem ci im to pomaha. jazdia na to aj rakusania. ma o cca 150 stupnov vyssiu teplotu vyfukovych plynov, treba teda zvazit, ci prave vase turbo to zvladne, starsie nemaju problem. nove oktavie po naliati kerosinu ani nenastartujete, no jeden byvali kolega to lial do novej Hondy HRV neriedene, bez aditiv a nemal ziadny problem, druhy siel s Lanciou na emisku a mal emisie pod minimom a nechapali, si mysleli, ze sa im pokazil stroj, ze take vysledky na tom aute nie su mozne. skladovanie kerosinu je ale asi lepsie ako nafta, nie je v tom biozlozka, ale tej bakterii sa tam dari tiez excelentne ak je v tom trosicku vody. mal som doma 4l kerosinu asi 3 roky v plastovej flasi. zazltol a na spodku nanos kalu, vrch bol pekny. nechal som to den na slnku a opat bol priehladny ako voda. ale do ziadneho motora som to dat neskusal. osobne by som ale skladoval asi sud nafty aj sud kerosinu. v centralach by nemal mat ziadny problem. je to ako traktorovy motor ta centrala...
motorka Y2K ma turbinovy motor z vrtulnika tusim a ak nemate po ruke kerosin, mozete naopak tankovat naftu.
mas pravdu PV3S aj T148, 813, 815 sú tzv. více palivový vůz. Na ZVS som na 148me mal na dverách štítok s pomerovou tabuľkou. Pri benzine (aj leteckom) bola podmienka aspon 1/3 nafty aby to bolo aspon trochu mastne a mazalo sedla ventilov.
Este za socana ked sme ako zachranari zacali lietat letecku zachranu, tak komplic daval do žigula 5l avgasu na plnu nadrz Specialu 91okt. a rus sa z toho siel zblaznit jak keby siel na (teraz) nejaky premiovy v power.
Co sa tyka kvality paliv v zahranici niesi prvy, zialbohu ani posledny, co ma taku skusenost. Staci zajst napr. do Rakuska, Polska... U nas "kvalita" zacina a konci MOLnaftom (slovnaft) a neni to uz davno o hladnych pumparoch. V robote (navaza nas priamo MOLnaft) ked natankujem tu zltu sr*cku, sa divim, ze tym common railom kapu vstrekovace len tak malo.
Este za socana ked sme ako zachranari zacali lietat letecku zachranu, tak komplic daval do žigula 5l avgasu na plnu nadrz Specialu 91okt. a rus sa z toho siel zblaznit jak keby siel na (teraz) nejaky premiovy v power.
Co sa tyka kvality paliv v zahranici niesi prvy, zialbohu ani posledny, co ma taku skusenost. Staci zajst napr. do Rakuska, Polska... U nas "kvalita" zacina a konci MOLnaftom (slovnaft) a neni to uz davno o hladnych pumparoch. V robote (navaza nas priamo MOLnaft) ked natankujem tu zltu sr*cku, sa divim, ze tym common railom kapu vstrekovace len tak malo.
Preto davavam aditiva a aspon raz za 3-4 nadrze deci M2T do nafty.
Ono aj moj verklik ma potom pravidelnejsi zvuk a menej klepe
Ono aj moj verklik ma potom pravidelnejsi zvuk a menej klepe
-
inspiring_austin
dam Ti jednu radu: pred dlhodobejsim odstavenim spotrebuj palivo do prazdna a sucha. pri startovani potom pouzivaj eter vstrekovany do sania.matus69 napísal:veru nic, ale na vstrekovacoch netreba ani nic robit.
-
inspiring_austin
Toto si pleties s aditovanim benzinu pre stare nekatalizovane zazehove motory typu skoda 120, ziguly atd. Tie potrebuju nahradu tetraetylolova na mastenie sediel ventilov. VIFko do paliva vznetovych motorov sa pridava aby mastilo vstrekovacie cerpadlo a vstrekovace, kedze kvoli znizovaniu emisii sa znizil aj podiel siry v nafte, ktora inac mala mastiacu schopnost.MASH4077 napísal: Sieť ČS EuroOil v ČR (o SR neviem) ponúka Diesel Optimal úplne bez biozložky (aj tu je vhodné pridávať VIF kvôli lepšiemu mazaniu sediel ventilov). .
edit: zabudol som dodat, ze tetraetylolovo plnilo hlavne funkciu antidetonatora, teda zvysovalo OC.
Naposledy upravil/-a inspiring_austin v 22 Okt 2014, 10:21, upravené celkom 1 krát.
presne to mi je jasne, co "robilo" olovo v benzine, to robila sira v nafte. A snad nechces tym povedat, ze u dizlov sedla ventilov mazat netrebaabakan napísal:Toto si pleties s aditovanim benzinu pre stare nekatalizovane zazehove motory typu skoda 120, ziguly atd. Tie potrebuju nahradu tetraetylolova na mastenie sediel ventilov. VIFko do paliva vznetovych motorov sa pridava aby mastilo vstrekovacie cerpadlo a vstrekovace, kedze kvoli znizovaniu emisii sa znizil aj podiel siry v nafte, ktora inac mala mastiacu schopnost.MASH4077 napísal: Sieť ČS EuroOil v ČR (o SR neviem) ponúka Diesel Optimal úplne bez biozložky (aj tu je vhodné pridávať VIF kvôli lepšiemu mazaniu sediel ventilov). .
edit: pokial viem, tak VIF do benzinu v plnej miere nenahradza zlozku zabezpecujucu mazanie sediel ventilov (ma skor cistiace vlastnosti)
na to su skor ine aditiva napr. od Castrolu.
abakan napísal:dam Ti jednu radu: pred dlhodobejsim odstavenim spotrebuj palivo do prazdna a sucha. pri startovani potom pouzivaj eter vstrekovany do sania.matus69 napísal:veru nic, ale na vstrekovacoch netreba ani nic robit.
Tesnenia a gumicky zabija ked nie su namocene v benzine.