Glock a prebijane strelivo

Používateľov profilový obrázok
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Ked som mal čízu tak ta mala furt opalené flaky na nabojniciach,naboje hlavne SB.Jeden príklad s Glocka som vybral naboj lebo mi nešiel zasunut do komory,vzapetí som ho dal do čizi a tam vošiel bez problemov.Tuto skusenost sme skusili s dalšími kolegami strelcami,takže sa nejednalo o jednu čizu,ani glocka.Takych strelcov čo odsudzuju cz.82 je vela v praci ich je hrozne velaaaa,zrazu ked stoho buchnem super nastrel,len oči gulaju.Dalej aby ma ubezpečili aku oni maju zlu pištol mi daju snej strelit a potom nevedia čo dalej ,ked zrazu vysledok taky isty.Ale asi by sme mali písat na tuto temu v inom vlakne :wink: ,dik za pochopenie.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

glock69 napísal: kdo z té zbraně střílí. Na střelbách jsem mě týpka, který z CZ 82 netrefil terč a každá druhá rána závada. Takže dle něho totální šrot zbraň. Mě to chodilo do černého a 4 zásobníky ( mířenka i rychlopalba) bez závady. Tak nevím...
Ked je problem v strelcovi (zadrzky) tak su dva zakladne dovody.

1. Brzdenie zaveru palcom (moze to byt v obidvoch smeroch pohybu zaveru).
Zaver straca potrebnu energiu ziskanu z vystrelu strely a nevyhodi spolahlivo vystrelenu nabojnicu alebo dobre nezasunie novy naboj do komory.

2. Zly, moc volny uchop zbrane (cim ma pistol hlaven polozenu vyssie vzhladom na uchop, tym vacsia paka zaveru pre moment sily spatneho razu) tym je silny uchop zbrane dolezitejsi pre spravne fungovanie obtahovania ak berieme do uvahy rovnake parametre hmotnosti zaveru, sily vratnej pruziny zaveru a celkovej hmotnosti zbrane.

A teraz pre fyzikov preco nastava dovod 2, pre ostatnych preskocte na dalsi prispevok aby ste sa nenudili :-)

Ide o reakcny zakon. T.j. ked strela po odpale ziska pohybovu energiu napr. 500 J tak aj zbran,nabojnica,strelec ziska pohybovu energiu 500 J. Neberieme do uvahy teraz ine formy ziskanej energie.
Strela leti uz mimo (mimo nasu pohybovu sustavu: clovek a piostol ) tak nas uz nezaujima.

Spravne casove rozlozenie tych 500 J energie co sme ziskaly z vystrelu je dolezite pre spravne fungovanie obtahovania zbrane.

Co sa deje pri spravnom uchope tesne po vystrele(strela prave opustila hlaven, berieme napr Glock17,CZ75 uzamykaci system):

1. Zaver a hlaven idu par milimetrov dozadu ako jeden hmotnostny a pohybovy celok.
Vtedy sa zacina dostatocne stlacat vratna pruzina zaveru (dobry uchop).
A aby sa zacala pruzina spravne stlacat (akumulovat energiu z vystrelu) potrebujeme pevny uchop zbrane aby sa dolezita cast energia nepreniesla do pohybu ramu zbrane (zly uchop) ale do vratnej pruziny zaveru.

Po par milimetroch klesa hlaven dolu do ramu (odomyka sa) pre lepsie natiahnutie naboja do komory.
Hlaven potom odovzdava svoju pohybovu enegiu ramu zbrane, ktoru ram zbrane musi absorbovat bez vznikania pohybu ramu zbrane (dobry uchop).
Pocas pohybu zaveru dozadu zaver neustale tlaci na ram zbrane cez vratnu pruzinu ktora sa viac a viac stlaca. Aby toto stlacenie pruziny bolo dostatocne, ram zbrane musi mat stabilnu poziciu bez akehokolvek otocneho, stranoveho pohybu (idealny stav - napr.pevna skusobna ruka pre testy).
Ked uz je vratna pruzina zaveru dostatocne stlacena (ma dostatok akumulovanej energie - zaver v zadnej pozicii vzhladom na ram) uz nezalezi vobec na uchope zbrane pre spravne obtiahnutie. V tomto momente uz ide o samostatnu pohybovu sustavu (len pistol), ktora by sama fungovala (obtiahla naboj a vystrelila) aj vo vesmire (samozrejme len po potrebu spravneho vyhodenia vystrelenej nabojnice a obtiahnutia druheho naboja do komory hlavne).

Pri zlom uchope sa velka cast ziskanej energie prenesie na pohyb celeho ramu zbrane aj zo zaverom (posun zbrane dozadu a otocenie so stredom otacania niekde v ruke strelca) a nie na stlacenie vratnej pruziny zaveru. Tato pruzina ma zaroven malo akumulovanej energie a zaroven vzhladom na jej nedostatocne stlacenie zaver nema dostatocnu polohu a energiu na spravne vyhodenie starej nabojnice a zasunutia noveho naboja do komory. Dalsim faktorom je aj ze smer ziskanej pohybovej energie zaveru od vystrelu pocas otacania (myknutia) zbrane v ruke strelca nesedi zo skutocnym pohybom zaveru (otacania okolo stredovej osy - ruky strelca) a na drazky pre pohyb zaveru voci ramu vznika odstrediva sila a tym vacsie trenie - to si ale myslim ze to bude len mizive percento straty energie (taka uvaha).

Na G26 je nevhodny uchop,mala hmotnost ramu zbrane kompenzovana dvojitou vratnou pruzinou.
Najprv po vystrele zabera ta "slabsia", lahsie stlacitelna.
A to preto aby zaver chytil na zaciatku svojho pohybu co najviac energie (ram minimalne) a zaroven aj spravny smer pohybu - energie.
A az po stlaceni slabej pruziny zabera "silna" pruzina, ktora ma relativne kratku stlacaciu dobu (dlzku) pri ktorej je vacsi kratkodoby tlak,energia na ruku strelca. Ale zaver "je uz za polovicou potrebnej cesty" ma este dostatok energie na dalsie stlacenie silnej pruziny a ma smer pohybu este relativne malo odchyleny od osy vystrelu, t.j. ruka - ram zbrane je este relativne v nezmenej polohe vzhladom na ciaru-os vystrelu.
Zaver "po polovici cesty" silno zatlaci na ram zbrane-ruku strelca cez este nestlacenu "silnu" pruzinu, ktoru ciastocne este stlaci ale uz na velmi kratkej trase co je sice vacsi okamzity napor na ruku strelca, ale dojde ku dostatocnemu posunu zaveru dozadu a potrebnemu stlaceniu aj silnej pruziny.
Glock v tomto pripade (G26) "obetoval" komfort strelby (vacsi kratkodoby spatny raz na ruku strelca pri zadnej pozicii zaveru) pre spolahlive vyhodenie nabojnice a zasunutie noveho naboja do komory.
glock69
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa glock69 »

Nedal jsem tam smajlíka, ale ten konec byl myšlen s úsměvem :lol:
Problém některých lidí je ten, že za všechno můůže někdo nebo něco jiného, jen vlastní chybu si nepřipustí. A takový byl i ten "pan střelec".
BALISTIK
moderátor

BKSL-mal by si urobit knihu :twisted: ide ti slinu maš dobru-ale v dobrom :wink:
BALISTIK
moderátor

Teraz podme naspat k Glockom.Asi po tyždnovej pauze ked som si na sutaži v mierenke buchol len 16ran som sa dnes zo synom a kamaratom vybral na strelnicu.Moje postrehy s Glocka som buchol 200nabojov bez jedinej zavady,s toho bolo 100Limitov,75prebijanych s poplastovanou strelov,a 25 novych ale asi 20rokov starych SB.Na terč vojensky nekryta ležiaca figura,som buchal asi na 15m,na viac nemam nervy nahanat muchy :roll: Tak SB,cely zasobnik v strede,len asi 2 rany mi uleteli čo som sa už musel moc sustredit.Limity taktiež,prebijane som mal len na gong,tie testoval moj syn.Zial potom som sa k strelbe moc nedostal,len polovične potešenie ale raz tak drahe :cry: ale krv sa nezaprie,ani nemieril len buchal velmi rychlo-syndrom rychleho prsta :twisted: Zaver len tolko 200ran s roznymi druhmy streliva bez zavad.PS-strelil si kamarat s Glocka a mal nastrel lepši ako s jeho už osvedčenej novej serie K-100 :wink:
inspiring_kepler

Zle sa pozera ked niekto bucha tvoje naboje :-)
Ale ked je to syn tak hadam je to v pohode.

Ja do G26 budem davat uz len najlacnejsie strelivo lebo pri mojom zamerani co najrychlejsie vyslat prvy strelu zo skryteho nosenia je to uplne jedno. Mierenku si dam len ked mam "depku" ze som pomaly a este aj nepresny. Pri mojej pozadovanej presnosti +-10 cm na 15metrov je uplne jedno ake strelivo dam do G26. Jediny rozdiel je v spatnom raze.
Uz som aj skusal dat naboje zo slabou a silnou navazkou striedavo do zasobnika a v pohode. Problem je ze mi zalahne v usiach vzdy az po druhej rane, kedze strielam bez sluchadiel :-)

To je taka romantika, ked som sam na strelnici pri lese.
Slniecko tesne nad obzorom.Ticho.
Zrazu "piiip... bum bum bum" doznievajuca ozvena a zas ticho.
To si nemozem nechat ujst :-)
inspiring_feistel

Príspevok od používateľa inspiring_feistel »

nazdar chlapi.Daju sa zohnat prebijance aj do G 21 45 ACP??? A ak ano tak kde?Diky
kapula
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kapula »

Firma ARES v topolcanoch prebija aj .45 ACP
http://www.ares-gun.sk/
inspiring_villani

Príspevok od používateľa inspiring_villani »

prebíjance zháňam po 4.50 (9mm LUGER ARES) vie niekto lacnejšie?
inspiring_kepler

Ked kupis 500 ks v sacku - sypanych v arese tak mas este lepsiu cenu.
inspiring_villani

Zachvíľu asi budem kupovať zvlášť strelu, nábojnice si pozametám, zápalky a pušný prach.Zverák mám :P
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

A scim ich budes zazehlovat. :lol:
inspiring_villani

šak vravím že mám zverák :lol:
BALISTIK
moderátor

Ares už nevie čo pytať za komponenty :cry: Ked bolo ako vraj olovo,med idu hore,tak vraj aj ceny pojdu,dobre ale teraz zas ceny surovín rapidne klesli a ceny čo ...furt hore :cry: Lepšie a lacnejšie naboje su ked ich robí skuseny prebijač a ked chce tak ich preda za solidnu cenu.Po rokoch strielania som ho našiel,dufam ze to tak aj ostane :twisted: Tymto ho pozdravujem :P
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ares isiel teraz s cenami nabojov dole, aspon co som ja pocul.
Hlavne kvoli cenam surovin.
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"