Je vhodný kaliber 45 ACP na obranu voči divej zveri?

DDT
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DDT »

/OT Presne tak, toto je tema o zvieratach, o mimozemstanoch treba zalozit samostatnu temu, nech v tom nie je bordel OT/
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

Použitá pištoľ ráže 9 mm (nič bližšie):

http://archive.azcentral.com/arizonarep ... ayson.html

A konečne 45 ACP, 9 rán medveďa dostalo, nie hneď, ale dotyčný sa ubránil a prežil:

http://latimesblogs.latimes.com/outpost ... enali.html
Kall
prispievateľ
Dátum registrácie: 22 years 2 months

Príspevok od používateľa Kall »

není to jen o energii a penetraci střely ale také o vitalitě zveře.

Např medvěd bariball tedy černý t.j. malý a slabý má takovou vitalitu, že po komorové ráně je schopen si dojít pro střelce a zranit jej tak, že to nepřežije.Proto se taky loví jinam.
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

Pozdravujem!

Dopĺňam zaujímavé odkazy ohľadne použitia kalibru 45 ACP proti divej zveri:

http://www.strelectvi.cz/forum/testy-st ... 07d68eb20e

http://www.realguns.com/Commentary/comar95.htm.
Používateľov profilový obrázok
romen3
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa romen3 »

zaujimave citanie na temu ochrany pred divou zverou, i ked o inych kalibroch.

http://www.chuckhawks.com/protection_field.htm
Mižu
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa Mižu »

[quote="salim11"]Kupovať niečo v kalibri 44 mag., 454 cassul len kvoli tomu, že raz za čas idem niekam na túru, to sa neoplatí...preto som zvolil kompromis, kúpil som pištol v 45 ACP.Viacerý polovníci vravia, že medveď je blato, to skor divočák je tvrdý, takže možno 45 by sa ujala. to je moj názor a lepšie je mať niečo ako holé ruky :lol:[/quo

Známy mi povedal že jednou ranou zo 45ACP dal dole diviaka tak by to malo stačiť :-)
bujny
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Nechcem byť kusavy, ale "môj známy povedal" nieje veľmi pádny argument. Aká to bola 45? Aká strela? Aká dlhá hlaveň? Kam trafil diviaka? Vzdialenosť? Dostreľoval ho z pol metra za ucho, alebo ho strelil na 25metrov? Aký to bol diviak? Starý kanec, bachyňa, lanštiak alebo ešte paskate prasa? Diviak na jednu ranu znie trochu neuveriteľne, bez urážky, len konštatujem.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Podobne s tým medveďom. :roll:
Ono asi bude pravda, že medveď je menej vitálny než divočák, ale blato?
Treba asi rozlišovať, či ti informáciu podáva poľovník, čo sedí na posede s plnotučnou 30-06 v ruke 100 m od maca alebo taký, čo ich pri pochôdzkach občas stretáva zoči-voči na pár (desiatok) metrov.
bujny
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Neodpustím si dodať. Ak je ten kolega poľovník, aby z 45 ACP nakoniec nebola 45-70Goverment. Mal som totiž taký zábavný rozhovor o 7,65Browning s poľovníkom, kde mi tvrdil že z ňou poľuje, nakoniec sme prišli na to že poľuje so 7x57 alebo 7x64, určite nie 7,65 Browning.
canis lupus
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Ja iba poznámku malinku mám :) keď som bol menší a hlupejsi, tak som videl na vlastné oči zabijacku, kedy s 9mm luger dostala sviňa, Stará sviňa 5 rán do hlavy celoplastom. Mäsiar povedal ze svine zabíja 20 rokov a toto ešte nevidel. Viem ze asi nič prevratné nehovorím ale minimálne je to na zamyslenie :)
romen3
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa romen3 »

http://forum.gunshop.cz/jak-se-ubranit- ... 0-660.html

prispevok od "burunduka"
kto viete rusky (ja zial nie) je tam aj odkaz na zdroj.
moze byt statistika pravdiva?
tomas123
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years 7 months

Príspevok od používateľa tomas123 »

Sú vhodné hornady v kalibri 357 mag. do lesa? Má niekto skúsenosti so značkou Blazer ? Prípadne fiocchi black mamba? Ďakujem.
vigorous_napier

Príspevok od používateľa vigorous_napier »

Ospravedlňujem sa že sa zapájam ale nedá sa mi inak.
Či človek stihne tasiť alebo nie je podľa mňa len o tréningu pudovky takže
Ak ju niekto netrénuje alebo len sem tam je jasné že si nestihne ani prdknúť
Za ďalšie do 45 aj 9mm sa dá kúpiť strelivo +P ktoré je výkonnejšie ako klasické
A veľa podľa mňa prispeje šťastena a tréning.
dirty harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Pocas toho roku som absolvoval spolu 8 stretnuti s medvedmi, jeden velky cca 150 kgna ceste asi 20 metrov, medvedica bez mladych asi na 4 metre, a ostatne boli medvedice s mladymi na 10 - 15 metrov. Vzdy vsetko prebehlo behom 3-5 sekund a vzdy sme sa pobrali kazdy svojim smerom a bez problemov, a vzdy som mal gulovnicu, ale nikdy ma nenapadlo pouzit ju, nemal som cas a ani dovod.
Jedno stretnutie bolo ine, ked som za svateho nedokazal odplasit asi rocneho medveda od kukurice, ktora bola pripravena pre diviaky. Dupal som na posede, krical na neho nevyberane slova ale absolutne nereagoval. Ked som zasvietil, odbehol zo svetla za krik, ale v zapati sa vratil, zopakovali sme to asi 4x a potom na svetlo kaslal, lahol si na brucho a v tejto polohe zral a zral 1 hodinu a 10 minut, potom v pokoji odisiel.
Dnes viem ze pre pocit bezpecia je mozno kratka zbran dobra pre kazdeho nepolovnika. Polovnici ktori maju medvede vo svojich reviroch to vidia celkom inak. Ja som svoje skusenosti nasbieral s povolenkou v Nizkych Tatroch.
oci
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa oci »

V Nizkych Tatrách sú tie medvede asi priateľskejšie ako u nás na hornej Nitre :-)
Len v rodine mám dvoch ľudí ktorých už medved pohryzol. Bol to otec a dedo... obaja poľovníci. Je pravda, že s medveďmi sme sa v horách postretali veľakrát a zväčša sa to skončilo bez problémov, ale nedá sa to brať ako pravidlo.
Dedo išiel po hore a na 17-18 metrov zbadal medveďa. Tlmeným hlasom na neho prehovoril, aby si ho maco všimol a ušiel skôr ako sa dostane moc blízko a príliš sa vyľaká. Vždy to fungovalo, ale v tomto prípade sa medveď rozhodol zaútočiť. Dedo stihol vystreliť z "guľobroku" na poslednú chvíľu a našťastie trafil guľou prednú labu ktorá sa zlomila a maco padol na papuľu rovno dedovi k nohám. Do jednej sa mu zahryzol v momente ked dostal druhú zanu z brokovej hlavne. Ta mala svoj účinok a medveď ju už nerozchodil...
Otca napadol na posede a to je trochu netradičné...

Riešim skor ten prvý prípad. Na 17m máš určitý čas na streľbu. Ak by to bolo aspon 1,5 s tak za tento čas dokažem streliť min. 7-8 rán (mám nastrielaných cez 100 000 ran z pištoľe) U ráže 45 ACP +P je energia tak 650J. To by bolo cez 5000J. To by mohlo stačiť na zviera ktoré má u nás tak cca 150-180kg.

Myslím, že vhodnejšia ráž by bolo 10mm auto. 45-ka má trochu obmedzenú prieraznosť a menšiu energiu...
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"