Strelivo a jeho ranivý účinok
Nachadza sa uzavrety. "Caka" kym sila impulzu neprekona silu spruziny a zotrvacnu silu zaveru - to je vyratane ako cas za ktory opusti strela hlaven.
-
inspiring_liskov
trocha matematiky:
ak je ustova rychlost strely dajme tomu 300m/s , tzn tuto rychlost strela naberie z nuly pocas 10cm drahy v hlavni, ak je zrychlenie (pre zjednodusenie) linearne, tak strela hlaven opusti za 0,0006 sekundy.
Pracovny cyklus zaveru je tak desatina sekundy cize 150x dlhsi cas. Pracovna draha zaveru je tak 30mm
Co myslis, ako velmi sa zaver stihne pohnut dozadu? o desatinu milimetra? stotinu? ma to vzhladom na objem nabojnice plus objem hlavne vplyv?
ak je ustova rychlost strely dajme tomu 300m/s , tzn tuto rychlost strela naberie z nuly pocas 10cm drahy v hlavni, ak je zrychlenie (pre zjednodusenie) linearne, tak strela hlaven opusti za 0,0006 sekundy.
Pracovny cyklus zaveru je tak desatina sekundy cize 150x dlhsi cas. Pracovna draha zaveru je tak 30mm
Co myslis, ako velmi sa zaver stihne pohnut dozadu? o desatinu milimetra? stotinu? ma to vzhladom na objem nabojnice plus objem hlavne vplyv?
este si zabudol spomenut, ze pre zjednodusenie aj pohyb zaveru je linearny.
..asi nema
beriem
Ale doplnil by som, ze pred vystrelom strela nema tych 300m/s ale musi na ne najpr za tu drahu (10cm) zrychlit, takze ten cas 0,0006s bude "trolinku" dlhis (ale vzhladom na pocet tych nul za desatinnou ciarkou je to asi nepodstatne)
Ale doplnil by som, ze pred vystrelom strela nema tych 300m/s ale musi na ne najpr za tu drahu (10cm) zrychlit, takze ten cas 0,0006s bude "trolinku" dlhis (ale vzhladom na pocet tych nul za desatinnou ciarkou je to asi nepodstatne)
-
inspiring_liskov
preto som pisal z NULY na 300m/s a linearne zrychlenie, preto je cas 0,6 tisicin sekundy v 10cm hlavni.
Po opusteni hlavne prejde strela 10cm drahu za 0,3 tisiciny sekundy.
Vezmi si kalkulacku
Po opusteni hlavne prejde strela 10cm drahu za 0,3 tisiciny sekundy.
Vezmi si kalkulacku
Uz to vidim.. zmiatlo ma to slovicko "pre zjednousenie"
- myslel som si potom ze pre zjednodusenie beries rychlost strely v hlavni ako konstatnu, ale Ty si to (linearne) zrychlenie vypocital
..nepotrebujem kalkulacku ale okuliare
- myslel som si potom ze pre zjednodusenie beries rychlost strely v hlavni ako konstatnu, ale Ty si to (linearne) zrychlenie vypocital
..nepotrebujem kalkulacku ale okuliare
Chlapi. Dovolim si pridat do tohto este jednu vec na ktoru sa nesmie zabudat:
Pri vystrele sa nabojnica (minimalne krcek nabojnice) roztiahne na priemer nabojovej komory ( v medziach pruznosti materialu nabojnice) a "utesni" tak nabojovu komoru , aby tlak plynov tlaciacich strelu v hlavni neprenikol na zaver. Po znizeni tlaku v hlavni sa nabojnica "vracia" na svoj povodny priemer a tvar. Keby to tak nebolo, tak sa neda vytiahnut z nabojovej komory. Z toho logicky vypliva , ze pohyb dynamickeho zaveru, nemoze zacat skor, ako strela opusti hlaven a poklesnu tlaky v hlavni! Ak to trosku zovseobecnim, tak odborna literatura uvadza, ze zaver sa zacina pohybovat cca po 0,2 s ! U uzamknutych a polouzamknutych zaverov to plati obdobne. No a aby som sa vratil k podstate tohto vlakna, tak podla mna ci je dynamicky , alebo uzamknuty zaver na vykon strely to ma zanedbatelny vplyv.
Pri vystrele sa nabojnica (minimalne krcek nabojnice) roztiahne na priemer nabojovej komory ( v medziach pruznosti materialu nabojnice) a "utesni" tak nabojovu komoru , aby tlak plynov tlaciacich strelu v hlavni neprenikol na zaver. Po znizeni tlaku v hlavni sa nabojnica "vracia" na svoj povodny priemer a tvar. Keby to tak nebolo, tak sa neda vytiahnut z nabojovej komory. Z toho logicky vypliva , ze pohyb dynamickeho zaveru, nemoze zacat skor, ako strela opusti hlaven a poklesnu tlaky v hlavni! Ak to trosku zovseobecnim, tak odborna literatura uvadza, ze zaver sa zacina pohybovat cca po 0,2 s ! U uzamknutych a polouzamknutych zaverov to plati obdobne. No a aby som sa vratil k podstate tohto vlakna, tak podla mna ci je dynamicky , alebo uzamknuty zaver na vykon strely to ma zanedbatelny vplyv.
Akoze.... budem radsej reagovat len na jednu blbost co popisujes ...a opieras sa o literaturu... 0,2sekundy?
Vsak na kratku vzdialenost mam taky split. Mam zazracny uzavrr? Nie! Pomaly som.
Ostatne hluposti ani nebudem komentovat.
Vsak na kratku vzdialenost mam taky split. Mam zazracny uzavrr? Nie! Pomaly som.
Ostatne hluposti ani nebudem komentovat.
Aj pasaz o roztiahnuti a naslednom stiahnuti nabojnice pobavila, to akoze nastane podtlak? Alebo ako si to predstavujes?
Udaj 0,2 mam z viacerych zdrojov a dokonca pri vycviku v armade niektori instruktori tento udaj pouzivaju na popisovanie vnutornej balistiky. A pri ostatnych veciach preco myslis ze su blbosti?
Co sa tyka roztiahnutia krcku nabojnice a aj nabojnice samotnej, tak to funguje ako som napisal. Kazdy material ma svoju medzu pruznosti. To znamena, ze ho mozes mechanicky namahat do urcitej miery tak, ze ked prestanes nan posobit silou, vrati sa do svojho povodneho tvaru. No a naboj ked vsunies do nabojovej komory tak ma o nieco mensi priemer ako nabojova komora ( ak by nemal tak ho tam jednoducho nedas). Pri vystrele sa nabojnica mierne roztiahne a zvacsi svoj priemer. Tym sa utesni nabojova komora a plyny co tlacia strelu dopredu, nemozu unikat dozadu okolo nabojnice na celo zaveru. Ked poklesne tlak v hlavni, nabojnica sa vrati nazad do povodneho stavu (v medzi pruznosti) a to ti umozni ju znova vytiahnut. To vratenie nie je uplne povodne a nabojnica sa postupnym strielanim roztahuje viac a viac. Ked potom takuto nabojnicu prebijas musis ju predsa rekalibrovat v matrici a potom aj skratit na skracovacke! Alebo niektore hilzne ktore su vystrelene z jednej zbrane ti nemusia sadnut bez rekalibracie do nabojovej komory inej zbrane. A to je prave tym roztiahnutim nabojnice na konkretnu nabojovu komoru. Ale to predsa vsetko popisuje vnutorna balistika! Este nieco chlapi? 
Naposledy upravil/-a ZAlex v 19 Feb 2016, 09:47, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_liskov
jasne, 0,2sekundy zaver prd robi, strela je uz 100m von z hlavne a potom sa zaver zacne hybat.
Konstrukteri full auto zbrane s kadenciou 10-15 ran za sekundu asi necitali tvoje mudra
Konstrukteri full auto zbrane s kadenciou 10-15 ran za sekundu asi necitali tvoje mudra
https://www.youtube.com/watch?v=7y9apnbI6GA
Pozri si kde je gulka ked sa zacina hybat zaver ... rozhodne necaka na gulku.
Pozri si kde je gulka ked sa zacina hybat zaver ... rozhodne necaka na gulku.
to roman: Konstrukteri full auto zbrane s kadenciou 10-15 ran za sekundu asi necitali tvoje mudra
pokles tlaku v hlavni pri fullauto nastava uz za plynovou komorou odvazajucou plyny na piest (napr. u Sa 58). Takze aj otvorenie zaveru je o nieco skor, ako pri dynamickom zavere, alebo polouzamknutom zavere. Tak ci tak na prakticky vykon streliva to nema ziaden vplyv. Vnutorna balistika to popisuje krasne.
pokles tlaku v hlavni pri fullauto nastava uz za plynovou komorou odvazajucou plyny na piest (napr. u Sa 58). Takze aj otvorenie zaveru je o nieco skor, ako pri dynamickom zavere, alebo polouzamknutom zavere. Tak ci tak na prakticky vykon streliva to nema ziaden vplyv. Vnutorna balistika to popisuje krasne.
Nie som sice konstrukter zbrani, ale nemam pocit, aby sa konstruovali zbrane s uzamknutym zaverom, koli tomu, aby k odomykaniu doslo skor ako pri dynamickom zavere 
to Vanto:
Opravujem sa uzamknuty zaver sa nemusi odomykat skor ako dynamicak, ale pokles tlaku v hlavni je o nieco skor. Ale bavime sa o zanedbatelnych hodnotach. Ma to vplyv akurat na presnost strelby, lebo pokles tlaku v hlavni je nerovnomerny (vplyvom odberu plynov z hlavne) a tym padom strely opustaju hlaven pod inymi tlakmi a prejavuje sa to na rozptyle. Ak ale do toho zaratame faktor pocasia a faktor strelca, tak sa zasa bavime o relativne bezvyznamnych hodnotach.
Opravujem sa uzamknuty zaver sa nemusi odomykat skor ako dynamicak, ale pokles tlaku v hlavni je o nieco skor. Ale bavime sa o zanedbatelnych hodnotach. Ma to vplyv akurat na presnost strelby, lebo pokles tlaku v hlavni je nerovnomerny (vplyvom odberu plynov z hlavne) a tym padom strely opustaju hlaven pod inymi tlakmi a prejavuje sa to na rozptyle. Ak ale do toho zaratame faktor pocasia a faktor strelca, tak sa zasa bavime o relativne bezvyznamnych hodnotach.