Dal som si len B, o Áčku v NR bez živnosti ani počuť nechceli. Ako tu už veľa krát odznelo: iný kraj, iný mrav."Áčko" ci "Béééčko" si robil ?
Ale nemôžem nespomenúť vrcholný zážitok pri skúškach. Po absolvovaní skúšky som sa rozprával s ostatnými pred skúšobnou miestnosťou. Okrem jedného poloúdeného spoluobčana (ak chcete, tak polocigáňa), ktorému musela komisia čítať otázky, pretože s čítaním mal zjavné problémy, tam bol mladý chalan, ktorý si dával áčko. Mal živnosť, to som sa ho spýtal hneď na začiatku, ale celý čas sa sťažoval, že od neho chceli, aby popísal, ako zbraň bezpečne vybiť a ako s ňou vôbec manipulovať. Nevedel ani popísať, ako by ju chytil do ruky. Keď som sa ho teda mierne ironicky pýtal, či fakt nevie, ako by zbraň držal, tak mi trochu urazene povedal, že jeho na ZP len nahovorili kamaráti a veď predsa keď si zbraň bude kupovať, dostane k nej aj návod na použitie. K tomu už v podstate nebolo čo dodať, ale napadlo ma, že takýto človek dostane Áčko. Dôležité je, že má živnostenský list. Či má vôbec vzťah k zbrani, alebo bude pri sebe spolu s ňou nosiť aj návod na použitie, už nikoho nezaujíma.
Pre úplnosť len dodám, že pán "návod na použitie" skúšku úspešne zložil. Cigáň si ju zopakuje.