IDPA

RisoP
prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

Predpokladaný termín na 1. kolo SAPS je 18. 04. 2009 v ŽILINE
RisoP
prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

Chcel som napísať SAOS nie SAPS :-)
Používateľov profilový obrázok
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

fuha, az tak neskor... som sa tesil este na zimne kolo, ale aspon bude cas este trochu potrenovat :)
kazdopadne sa tesim na novinky
BTV
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Páni môžete mi ako lajkovi poradiť? Aký je rozdiel medzi IDPA a IPSC, resp. s akými zbraňami to strielate?
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

IDPA je real,musis prebijat v kryte,použivat zbrane čo bezne nosiš,puzdra taktiež.IPSC je uz odnoz ale viac je to o sporte.Chalani Zilincania ti podaju bližšie info :wink:
BTV
častý prispievateľ

Znie to dobre. Kolko zásobníkov sa moze pouzit, a ake zbrane su najvhodnejsie? Doteraz som strielal len taku "kvazi amtersku" IPSC chcel by som vyskusat aj nieco ine...
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Mas tiež rozne divizie,pistol do 8 ran,nad 8 ran.Strielaj tym co mas :lol: Bolo to tu pisane ze asi 18.4 bude sutaž,alebo 8.5 robi werty s partov akciu u nich.
Igoca
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 11 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Igoca »

to butvin: 28.3 poď do R.Soboty alebo do Sielnice a si na väčšom závode
My z Rk ideme do RS.
BTV
častý prispievateľ

Nad tou RS este porozmýšlam, pretože aj tak 1.4. budem musiet ist práve do RS tak by som keď tak spojil príjemné s užitočným.
Igoca
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

to butvin: Volal mi majac z fóra, a rozhodol som sa ísť aj do Žiliny, ak máš záujem sme dvaja a spýtam sa chalanov, či by nešli. Viac ľudí viac srandy!
BTV
častý prispievateľ

To Igoca: prečo nie? Ak mi do toho nič nepríde, tak by som išiel. Ja som za každu "srandu" :lol:
Gunslinger
moderátor

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Butvin: Zakladne pravidla IDPA, rozdelenie kategorii, atd. najdes napr. na:
http://www.idpa.com/Documents/IDPARuleBook2005.pdf

Osobne by som ale IDPA neoznacoval za moc blizku realite, je tam prilis vela veci ktore z hladiska obrany nedavaju vyznam, alebo dokonca vstepuju strelcovi nie moc vhodne navyky/techniky (z hladiska obrannej strelby).

Uz len napr.:

- pravidla vyzaduju 'takticke' prebijanie (uchovavanie/spatne odkladanie pouzitych zasobnikov okrem pripadu slidelocku)
- obmedzenie prebijania (za krytom, atd.)
- obmedzenie na celkovy pohyb (vzdialenost na aku sa maximalne presunies)
- vacsina tercov sa da odstrielat staticky (bez pohybu, pravidla vyzaduju len minimalne 5% ran ktore je nutne strielat za pohybu)
- ak je v dosahu kryt, MUSIS ho pouzit na strelbu aj prebijanie (v reale ak je kryt viac nez par metrov daleko, strielal by si uz za pohybu k nemu, atd.)
- strelba jednou rukou je pravidlami obmedzena na velmi kratke vzdialenosti
- pravidla obmedzuju maximalny pocet vystrelov na stage (v reale by si strielal az kym by neprestala hrozba)
- minimum pohyblivych tercov (zvycajne max kyvacky, velmi zriedkavo pohyblivy terc, v reale by si ale skoro nikdy nestrielal na staticky terc)
- pri pouziti nizkeho krytu pravidla vyzaduju jedno koleno na zemi
- na vacsinu tercov sa da pouzit dvojstrel (v reale je ale 'dvojstrel' neuzitocny 'zlozvyk', pretoze by si mal strielat kym trva hrozba)
- je to len sportova strelba, cize pri nezasiahnuti terca dostanes len penalizaciu
- obmedzenia na zbran, jej upravy, puzdra, zasobniky, atd.
atd. atd. atd.

Cize v suhrne - je IDPA lepsia priprava na 'obrannu situaciu' nez staticka 'mierenka' ? Ano. Je IDPA lepsia priprava na 'obrannu situaciu' nez IPSC ? Ano. Je IDPA idealna priprava na 'obrannu situaciu' vseobecne ? Nie.

IDPA je opat len sportova strelba, ktorej pravidla su o cosi blizsie realite nez IPSC, ale rovnako ako IPSC aj IDPA 'umoznuje' naucit sa niektore nespravne navyky (z hladiska skutocnej obrany) robit sice velmi rychlo, ale v skutocnej obrannej situacii su neucinne alebo dokonca kontraproduktivne.

Sport je to ale zo streleckeho hladiska zaujimavy, nie je az tak narocny na vybavu a trening ako IPSC, a pre cloveka ktory striela prevazne zo zabavy (a sanca ze by sa raz dostal do skutocnej obrannej situacie je minimalna) otvara dalsie moznosti 'treningu' a strelby ako takej.

Gunslinger
Igoca
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

TO Gunslinger: Vďaka, je dobré mať niekoho fundovaného. Mne to treba po lopate. V Žiline ma máte na krku! Tešte sa !
BTV
častý prispievateľ

to Gunslinger: Vďaka za vysvetlenie, zasa som o niečo múdrejší! :D

Viem že súťažná streľba v žiadnom prípade nepriblíži reálnu streľbu v ohrození. Už len preto, že pri reálnej streľbe nie sú žiadne pravidlá okrem jedného a to Prežiť.
Donedávna som strielal iba z dlhých zbraní a len asi pred rokom a niečo som začal s krátkymi zbraňami. Súťaže sú dobrý spôsob naučiť sa a získať nejaké skúsenosti či už tréningom, alebo pokecom s ľuďmi ktorý do toho vidia lepšie.

Čo sa týka reálnej streľby, tak je lepšie ju zažiť, ako len o nej písať.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Butvin napísal:Kolko zásobníkov sa moze pouzit, a ake zbrane su najvhodnejsie?
Ako spominal Balistik - ak vyhovuje pravidlam zbran a vybavenie, ktore nosis - strielaj tym, co mas.

Ved naco ti je vediet, aky si dobry s fullsize vo vonkajsom puzdre s vyladenym strelivom, ak vecer na ulicu davas pod 3 mikiny subkompakta vo vnutornom puzdre nabiteho Selliermi. :wink:
To samozrejme plati pre toho, komu ide viac o aku-taku realitu nez o medaily.
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"