Nákup zbraní na podnikateľské účely

Max11
prispievateľ
Registered for: 17 years 3 months

Nákup zbraní na podnikateľské účely

Príspevok od používateľa Max11 »

Na toto som nahodou narazil v praci. Neviem ci to niekomu pomoze ale snad ano. :idea: A ak nie tak zmazte :P

Podnikateľ si z bezpečnostných dôvodov zabezpečil zbrojný preukaz a zakúpil zbrane na účely ochrany osôb a majetku.
Môže podnikateľ zahrnúť nákup zbraní do nákladov v roku 2008?

Podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP nie sú daňovým výdavkom výdavky na osobnú potrebu daňovníka, vrátane výdavkov na ochranu osoby daňovníka, jeho majetku nevloženého do podnikania, blízkych osôb daňovníka a majetku blízkych osôb daňovníka. Z tejto skutočnosti a zároveň z definície daňového výdavku v § 2 písm. i) spomínaného zákona je potrebné vychádzať pri odpovedi na túto problematiku. Pri používaní zbrane na ochranu podnikateľského objektu je potrebné dôsledne rozlíšiť, či ide skutočne o používanie iba na ochranu obchodného majetku a nie aj na osobné účely daňovníka. To znamená, že výdavok súvisiaci s nákupom uvedených zbraní by bolo možné považovať za daňový výdavok v plnej výške iba vtedy, pokiaľ podnikateľ adekvátne preukáže, že zbraň je využívaná skutočne na ochranu jeho podnikateľského majetku (to zn., že on osobne zabezpečuje túto ochranu, a teda predstavuje vo svojej firme akúsi internú bezpečnostnú službu; zároveň zbrane sú vždy uložené v priestoroch firmy a nenosí ich so sebou na iné miesta).
Ak bude podnikateľ tieto zbrane používať aj na osobnú potrebu (ochranu vlastnej osoby, blízkych osôb, jeho súkromného majetku, majetku jemu blízkych osôb), bude nevyhnutné tento výdavok rozčleniť podľa vhodne zvoleného kritéria - to zn. stanoviť, v akom rozsahu sú používané na ochranu podnikateľského objektu a v akom na jeho osobné účely. V takomto pomere potom je potrebné rozlíšiť výdavok daňový a nedaňový.

Ak v peňažnom denníku pri nákupe zbraní podnikateľ účtoval o výdavku na ich nákup vo výdavkoch vynaložených na zabezpečenie, dosiahnutie a udržanie príjmov v stĺpci Prevádzková réžia, potom je nutné v rámci uzávierkových účtovných operácií zaúčtovať storno tohto výdavku vo výške prislúchajúcej použitiu zbraní na osobnú potrebu (mínusovým znamienkom v tom istom stĺpci, v ktorom bolo účtované pri nákupe zbraní). K internému účtovnému dokladu je potrebné doložiť spôsob rozčlenenia používania zbraní na podnikateľské a súkromné účely.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Max11 napísal:(to zn., že on osobne zabezpečuje túto ochranu, a teda predstavuje vo svojej firme akúsi internú bezpečnostnú službu; zároveň zbrane sú vždy uložené v priestoroch firmy a nenosí ich so sebou na iné miesta).
To jaký génius vymyslel, z toho my vychádza že ak by som si chcel kvér zaúčtovať musím ho nechávať vo firme, otázne je či môžem zbraň držanú na A odkladať v priestoroch firmy, podla mňa asi nie, iba ak na trvalom pobyte. Tiež neviem na akú onú by mi bol kvér na ochranu podnikatelského majetku iba v priestoroch firmy, čo keď pôjdem odniesť peniaze do banky.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

To vymyslel účtovník a to je viac ako nejaký zákon! Nezabudni, že aj podaktorí veľkí mafiánski bossovia doplatili na chybu v účtovníctve!!!
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

Ej , teraz zarúbem a viem , že sa mi to vráti :!: Neni som podnikateľ :wink:

Podľa mňa ide asi o to , aby sa nezneužíval systém .
Predsa štát nebude platiť zbytočne nejaké položky .
Veď aj auto + náklady sa dávajú do odpisov a z toho sa odvádza daň . No zároveň sa platí cestná daň .

Max11 naráža asi na toto :
nie sú daňovým výdavkom výdavky na osobnú potrebu daňovníka, vrátane výdavkov na ochranu osoby daňovníka, jeho majetku nevloženého do podnikania, blízkych osôb daňovníka a majetku blízkych osôb daňovníka.
Pri používaní zbrane na ochranu podnikateľského objektu je potrebné dôsledne rozlíšiť, či ide skutočne o používanie iba na ochranu obchodného majetku a nie aj na osobné účely daňovníka
Chápem tak , že proste si niekto kúpi 1 ks krátku - dôvod je provoz peňazí ako vraví R
No môže byť aj prípad , niekto si kúpi X ks krátka + dlhá - dôvod :?: A tu vidím práve to zneužívanie / a nie využívanie výhod / .
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Rozumieť sa tomu dá asi tak, že ak má niekto ZP sk. A a zbraň kat. B, ktorú nosí na ochranu života, zdravia a majetku, môže si do nákladov dať časť nadobúdacej ceny zbrane napríklad 40% a priložiť o tomto vlastný doklad, v ktorom to sám sebe (a daňovej kontrole) odôvodní tak, že 40% dennej doby trávi v práci pre svoju firmu a zvyšok času ju užíva "súkromne".

Ak má ZP sk. B, tak v preukaze zbrane bude mať uvedené sídlo firmy, svoju domácu adresu a adresu chaty, potom si dá do nákladov 33% z nadobúdacej ceny a doloží fotokópiou PZ.
Fatto
občasný prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa Fatto »

Mate s tym niekto vlastnu skusenost? V mojom pripade sajedna o zivnost.

Diky za radu
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Pytal som sa svojho casu na mojom useku ZaS a vraveli ze to je len pre SBS pretoze je to potrebne priamo na vykon ich cinnosti. Ale to je nazor prislusnicky... Je potrebne pytat sa danovakov.
Max11
prispievateľ
Registered for: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa Max11 »

Zbran uz nie je mozne si dat do nakladov ako bezny podnikatel, pokial zbran nie je priamo nastroj nevyhnutny ku podnikaniu. (SBS, sukromna ochranka atd.)
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"