Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Chodiť von či nie?
Ľudia sa na FB vadia, či sa môže chodiť do prírody (do lesa) alebo nie. Hovorím teda o mieste kde je žiadna alebo minimálna koncentrácia ľudí.

Ja si myslím že na prechádzky by sa malo chodiť, lebo byť neustále iba doma bude na mozog a aj telo začne slabnut a bude menej odolné.
Ako to vidíte?
Steff
častý prispievateľ
Príspevky: 625
Registered for: 8 years 3 months

Príspevok od používateľa Steff »

Tak, že som vcera zobral rodinu autom na takú vychádzku.
Zvyčajne sa so susedmi s deťmi stretávame von pred bytovkou, teraz máme také (nepísané) pravidlo že von je vždy len jedna rodina a keď chceš pokecať naživo, nie cez FB, tak z balkóna.
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1880
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa d-s »

Povinne kazdy den prechadzka.
Samozrejme tak aby sme nikoho nestretli (dedina => jednoduchsie).

Vraj az 861 Skandinavcov sa nakazilo na lyzovackach v Rakusku.
To bude Slovakov...
https://www.heute.at/s/hunderte-infizie ... h-44441949
DeSade
častý prispievateľ
Príspevky: 1483
Registered for: 12 years 4 months

Príspevok od používateľa DeSade »

Jack napísal:Nechcem tu politizovať, únia zrejme prispeje nejakými financiami predovšetkým na zníženie ekonomických dopadov. V tomto momente ale akoby naozaj ani nejestvovala. Som však ochotný sa staviť, že až to všetko odzneje, bude to pre pár cynikov argument pre ešte hlbšiu integráciu postavenú na lži, že keby únia bola jeden štát s jednou centrálnou vládou, koronavírus by nemal šancu, resp. podarilo by sa zabrániť jeho šíreniu... Schválne, chce sa niekto staviť?
:twisted:
Nuž áno. Strach sa dá zneužiť touto cestou.
Ale možno práve obyvateľstvo uvidí, že jediný kto sa o neho ako tak staral boli národné vlády. Zatiaľ čo z Bruselu chodili nóty o tom ako uplácať utečencov aby sa vrátili domov.
Uvidíme ako celý tento mix nálad, strachu, dezinfo a propagandy zapracuje na stádo.
Osobne si myslím že nie. Covid momentálne približuje recesiu, kt. prichádzala už cca od začiatku leta "19. Bude sa hladať vinník. Predpokladám, že delník pri páse rýchlo uverí v pripravenú praUdu, že za tým(recesiou) je konverzia automobilizmu na ele eko homo pohon, napríklad. Z toho urobí okamova britva skratku k tomu, že ak zapríčinia bruselskí plánovači takúto pohromu, tak potom určite sú aj za takýmto spiknutím: buď že nič nerobili alebo že niečo (nedostatočne) robili.
Ak by niekto chcel protestovať proti tejto logike, v kľude. Je to len odpozorované skrat(k)ové "uvažovanie"...
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa arminius »

matus69 napísal:Chodiť von či nie?
Ľudia sa na FB vadia, či sa môže chodiť do prírody (do lesa) alebo nie. Hovorím teda o mieste kde je žiadna alebo minimálna koncentrácia ľudí.

Ja si myslím že na prechádzky by sa malo chodiť, lebo byť neustále iba doma bude na mozog a aj telo začne slabnut a bude menej odolné.
Ako to vidíte?
Ja to vidím jednoznačne.
Ľuďom (a hlavne tým na Booku fasov) už fakt totálne yebe.
Raz je jedna panika a všetci sa nahrnú na nákupy, kde si urobia selfíčka a tie posunú. Potom zrazu príde druhá varianta a všetci sa chcú vyhnúť prípadnému vírusu a hajdé do lesa.

Ale aj tak je vždy lepšie sa niekam odviesť a prejsť sa po čistejšom vzduchu, ako je v meste. Tiež je menšia pravdepodobnosť, že stretneš (minieš - nemusíš sa s ním rozprávať) niekoho s vírusom v lese, ako v nákupnom centre.
...a samozrejme, že keď budeš doma sedieť pri telke, PC a prípadne pozerať na tie informácie, tak to tiež pôjde na hlavu.
Oslabenie svalstva a prípadné následky sú jasné tiež.
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Ubik »

O par dni taka prilezitost byt nemusi. Co ma zamrzelo vcera bolo ked som videl polku osadenstva nasho miestne starobinca v parku na slniecku a nikto z nich nemal rusku. Tito ludia ju uz mali dostat davno.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa erebos »

Jack, DeSade : len doplnim...

Keby sa teraz Brusel ukazal ako ten co zorganizoval adekvatne /aj ked nepopularne/ opatrenia. Keby sme videli bruselskych darmozracov v terene, medzi ludmi... keby robili cokolvek. Lenze oni su zalezeni a cakaju co bude. Ono im ani nezostava nic ine len cakat lebo su neschopni cokolvek spravit.
A ludia nejsu uplne sprosti, vidia to. Len si pozrite co postuje taky Salvini v Taliansku. Tam to moze skoncit predcasnymi volbami a referendom o vystupeni z unie.

Velmi spravne je poukazovat na ekonomicku recesiu co pride. Jedinym opatrenim z Bruselu je "Gretenizmus" a snivanie o uhlikovo neutralnej ekonomike. Na tuto iluziu idu miliardy ktore koncia rozkradnutre v nezmyselnych projektoch a tie peniaze budu chybat. A ked toho robosa pri pase vykopnu z roboty, zomre mu clen rodiny a charizmaticky politik nasledne najde spolocneho nepriatela - Brusel, nastane konec sna...


Chodit von ??????? Nechodit von ?????

Samozrejme chodte von. Ale von do lesa, do prirody s minimalnou koncentraciou ludi. Ne ako v BA kde tupci ktorym zavreli obchodne centra zoberu decka na preplnene ihriska Zeleznej studnicky a zgrupia sa v preplnenom bufete... Chodte na dlhy vylet ako rodina. Naozaj sanca ze sa nakazite pri pohybe v lese je takmer nulova... Rozmyslajte! :idea:
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa aris »

Táto pandémia znovu posilní veľké korporácie a oslabí sektor malých a stredných firiem. Teda moc pár vyvolených bude koncentrovnejšia. To je už teraz jasné.
Ďalší efekt bude zvýšenie tlaku na vytvorenie bezhotovostnej spoločnosti. Veď silný prenášač sú bankovky a mince.
Čo to bude pre slobodu človeka zamenať sa tu už detailne preberalo.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa erebos »

Neviem ci tu uz toto bolo - treba ho pozorne pocuvat :
https://tivi.cas.sk/video/2524794/profe ... onavirusu/
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa greenie »

Toto by mohlo byt zaujimave:
Francie: Protizánětlivé léky mohou zhoršovat průběh nemoci COVID-19
"Francouzský ministr zdravotnictví a neurolog Olivier Véran včera tweetoval, že „protizánětlivé nesteroidní léky jako je ibuprofen mohou zhoršovat průběh nemoci COVID-19. V případě horečky je proto lepší brát léky, které obsahují látku paracetamol."
Misos
prispievateľ
Príspevky: 140
Registered for: 7 years 1 month

Príspevok od používateľa Misos »

Je dosť pravdepodobné, že ten Ibuprofen (Ibalgin, org. Brufen,...) je viac hoax ako realita. Tu je zdôvodnenie v skratke (text v pôvodnej podobe vznikol práve po tom, čo farmaceuti zachytili niečo podobné z Viedne a celý bol konzultovaný s viacerými pracoviskami Farmaceutickej fakulty UK):

Vieme, že indukcia ACE 2 u pacienta nie je rýchla, aj ACE inhibítorom to trvá minimálne dva týždne [1]. Ibuprofen tiež dokáže indukovať ACE 2, ale tiež mu to trvá, jediná štúdia bola vykonaná na potkanoch, ktorých kŕmili ibuprofénom 8 týždňov [2]. Jedna osamelá tabletka Ibalginu na ACE 2 nebude mať efekt.

Ibuprofén sa tlakárom a srdciarom neodporúča predovšetkým z iných dôvodov, predovšetkým zvýšené riziko krvácania, riziko infarktu a riziko zlyhania obličiek, ale na manifestovanie takéhoto účinku je potrebných obvykle 5+ dní užívania obidvoch liekov naraz [3]. Toto by ale mal lekár a predovšetkým lekárnik vedieť. S COVID-19 to nemá nič spoločné. Rizikové môže byť skôr to, že pacient nie je disciplinovaný a užíva lieky podľa seba (lebo dobrý nápad, susedovi zaberá a pod.) pričom nezohladní, že sused možno neužíva nič iné a tak...

Hlavná publikácia z The Lancet o ACE a COVID-19 ibuprofen nespomína [4]. Druhý nalinkovaný článok z The Lancet [5] je len krátka komunikácia, kde sa spomína veta "ACE2 can also be increased by thiazolidinediones and ibuprofen.". Je to ale bez udania zdroja a bez vyššie uvedeného kontextu.

Zdroje:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793108
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25896805
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18978713
[4] https://jvi.asm.org/content/early/2020/ ... I.00127-20
[5] https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30116-8

Osobne by som tomu veril. Publikácia/vedecký časopis The Lancet spomínaný vyššie je periodikum, ktoré je vysokej úrovne. Dalo by sa povedať, že publikuje len vedu par excellance. Ale ak tomu Ibuprofénu neveríte a máte možnosť, berte paracetamol (Paralen a spol...).

Druhá vec je tá, že sa javí, že nesteroidné antiflogistiká (pri dlhodobom užívaní) majú potenciál špecificky ovplyvňovať imunitný systém. Je to však velice komplexná záležitosť a na túto tému boli publikované protichodné informácie. Problém je velice komplexný a jednoznačne vylúčiť nesteroidné antiflogistiká ako rizikový faktor pri COVID-19 sa nateraz nedá. Zároveň však kategoricky povedať, že to zhoršuje stav pacienta je dosť nezodpovedné.
Používateľov profilový obrázok
aparapi
častý prispievateľ
Príspevky: 622
Registered for: 10 years 3 months

Príspevok od používateľa aparapi »

Vybudovanie kolektívnej môže fungovať, alebo sú zas Briti yebnutí ako zvyčajne?
https://svet.sme.sk/c/22359152/britania ... ml?ref=trz
Misos
prispievateľ
Príspevky: 140
Registered for: 7 years 1 month

Príspevok od používateľa Misos »

To sa uvidí časom.

Momentálne sa skôr presadzuje teória, že v TOMTO ČASE treba "nákazu rozložiť v čase", aby systém neskolaboval. Teda karantény, znižovanie sociálnych kontaktov a pod., aby naraz ochorelo čo najmenej ľudí.
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa arminius »

Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"