Epidémie - karantény
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 5 months
- Kontaktovať používateľa:
Ruski lekari sa stazuju, ze nemaju material, ktory bol ako propaganda rozoslany po svete: https://hnonline.sk/svet/2137034-vlada- ... chcu-mlcat
V poslednych dnoch rastu pocty nakazenych v rusku o 8-10 000 pripadov denne. Rezim problemy zatlka rovnako ako to pred casom robila cina. Nezda sa, ze by boli prijate opatrenia ucinne, hoci sa udajne chodili ucit a trenovat po celom svete...
V poslednych dnoch rastu pocty nakazenych v rusku o 8-10 000 pripadov denne. Rezim problemy zatlka rovnako ako to pred casom robila cina. Nezda sa, ze by boli prijate opatrenia ucinne, hoci sa udajne chodili ucit a trenovat po celom svete...
To je hlúposť. Do sveta darovali staršie pľúcne ventilácie západného pôvodu, pri ktorých by bol beztak problém zo servisom a náhradnými dielmi atď. Medzičasom tam totiž rozbehli výrobu vlastných ventilácii a tak má logiku "prezbrojiť" na vlastnú techniku. Servis bude bez problémov a navyse aj fabrika má robotu. A že na pomoc nalepili ruské vlajočky? Stačí sa pozrieť, na čom všetkom tu visí EU vlajka.
Ked uz ale spomínaš to Rusko, jedna informácia je dôležitá: zastavili export obilnín. Podotýkam že sú najväčší exportér pšeinice. Na svete. Ak bude v Európe nedostatok potravín, tak my na Slovensku so sebestačnosťou "až" 37% sme v ... Hlavne že máme 4 automobilky a polia plné repky. Zodpovedných politkov treba .... (doplňte si) , rovnako ako ako novinárov, čo sa z rusov rehotali, že investovať do rozvoja poľnohospodárstva je spiatočnícke a zbytočné. Uvidíme, kto sa bude smiať naposledy.
PS: tí čo ste štátni zamestnanci, budte radi. V podnikateľskom segmente už teraz vidno, ako kríza zametá. Ostatne to sme tu hovorili viacerí a dávnejšie - netreba sa báť vírusu, ale ekonomickej lavíny nahnutej ekonomiky, ktorú vírus dorazil.
Ked uz ale spomínaš to Rusko, jedna informácia je dôležitá: zastavili export obilnín. Podotýkam že sú najväčší exportér pšeinice. Na svete. Ak bude v Európe nedostatok potravín, tak my na Slovensku so sebestačnosťou "až" 37% sme v ... Hlavne že máme 4 automobilky a polia plné repky. Zodpovedných politkov treba .... (doplňte si) , rovnako ako ako novinárov, čo sa z rusov rehotali, že investovať do rozvoja poľnohospodárstva je spiatočnícke a zbytočné. Uvidíme, kto sa bude smiať naposledy.
PS: tí čo ste štátni zamestnanci, budte radi. V podnikateľskom segmente už teraz vidno, ako kríza zametá. Ostatne to sme tu hovorili viacerí a dávnejšie - netreba sa báť vírusu, ale ekonomickej lavíny nahnutej ekonomiky, ktorú vírus dorazil.
https://svet.sme.sk/c/22397764/v-rusku- ... ekari.htmldantes napísal:Ruski lekari sa stazuju...
Vidíš, a ja som dnes natrafil na toto
LA TIMES
https://news.yahoo.com/mutant-coronavir ... 46843.html
Čiže ani tomu nevenujem veľkú pozornosť. Reči sa hovoria a chlieb sa je.
LA TIMES
https://news.yahoo.com/mutant-coronavir ... 46843.html
Čiže ani tomu nevenujem veľkú pozornosť. Reči sa hovoria a chlieb sa je.
Zaujímavá vec... Čo sa zmenilo?Panzer napísal:Čísla klesajú pretože sa zmenila metodika. To čo pred mesiacom bol covid, už teraz nie je... Modrí vedia...
Neviem z tvojho prispevku vycitat, ci to davas ako priklad rozporu, alebo niecoho ineho, ale oba tie clanky hovoria o mutacii, ktora robi virus virulentnejsim (lahsie sa siriacim), pricom ten tebou linkovany naznacuje (na zaklade spekulacii - tak to je tam pisane), ze by to mohlo byt pre ludi zle. Ten mnou linkovany naznacuje (na zaklade porovnania so SARS1 - teda tiez zatial len spekulacia), ze ta mutacia je v gene, ktoreho zmenou (podobnou mutaciou) SARS1 oslabol (z pohladu priebehu ochorenia, nie sirenia), takze by to bolo pre nas dobre.aris napísal:Vidíš, a ja som dnes natrafil na toto ...
Tak vidíš. Ako pekne si si sám odpovedal a našiel rozpor.
Odborne to nepomenujem, ale doposiaľ sa u nás hodnotili dva parametre a existencia hoc len jedného z nich stačila na označenie "pacient covid-19". Pred pár dňami k tomu pristúpila potreba hodnotenia aj ďalšieho z parametrov (tak ako vo zvyšku Európy) a kto nemal pozitívne oba parametre už nebol covid. Tak klesol počet covid positiv z pár desiatok na jeden-dva denne.Misos napísal:Zaujímavá vec... Čo sa zmenilo?Panzer napísal:Čísla klesajú pretože sa zmenila metodika. To čo pred mesiacom bol covid, už teraz nie je... Modrí vedia...
Vydriduch, tu psenicu vnimas trocha selektivne. Rusko sa v poslednych 2-3 rokoch stalo najvacsim exporterom psenice, ale to hlavne kvoli tomu, ze rubel kvoli sankciam padol o cca 45%, cim sa stala ruska psenica vyrazne konkurencieschopnejsia.
Celkovo je ale na trhu psenice dostatok a zakaz vyvozu len uvolni priestor dalsim konkurentom, ako su USA, Australia alebo Kanada. Navyse, Rusko nema vybudovane dostatocne skladovacie zariadenia pre tolko psenice, takze jediny dosledok bude, ze im niekde zhnije. Ich zakladnym business modelom je, ze psenica musi ist okamzite zakaznikovi. Preto sa mi ten zakaz exportu nezda byt velmi realnym na viac ako zopar mesiacov, ale podstatne bude, co spravia po najblizsej zatve. Obavy by som zacal mat vtedy, ak by vyvozy obmedzili aj dalsi velki hraci.
lovec o tych vypadnutiach z okna som cital tiez, ale nemam sklon ku konspiraciam, takze nejake zavery by som z toho nevyvodzoval. Rusko je velka krajina s mnohymi doktormi, ktori su pod extremnym tlakom, zodpovednostou aj rizikom a niektori to mozno nezvladli. Inak si to zatial vysvetlit neviem.
Celkovo je ale na trhu psenice dostatok a zakaz vyvozu len uvolni priestor dalsim konkurentom, ako su USA, Australia alebo Kanada. Navyse, Rusko nema vybudovane dostatocne skladovacie zariadenia pre tolko psenice, takze jediny dosledok bude, ze im niekde zhnije. Ich zakladnym business modelom je, ze psenica musi ist okamzite zakaznikovi. Preto sa mi ten zakaz exportu nezda byt velmi realnym na viac ako zopar mesiacov, ale podstatne bude, co spravia po najblizsej zatve. Obavy by som zacal mat vtedy, ak by vyvozy obmedzili aj dalsi velki hraci.
lovec o tych vypadnutiach z okna som cital tiez, ale nemam sklon ku konspiraciam, takze nejake zavery by som z toho nevyvodzoval. Rusko je velka krajina s mnohymi doktormi, ktori su pod extremnym tlakom, zodpovednostou aj rizikom a niektori to mozno nezvladli. Inak si to zatial vysvetlit neviem.
dantes: nezhnije, zkvasi.
Kurz rubla je jedna vec, mat co vyvážat zas druhá. Keby pred 6-8 rokmi masívne neinvestovali do nastartovania polno.výroby (najma za uralom, vela cudzincov tam dostalo podu na 20 rokov zadarmo a dotáciu na nákup techniky k tomu), tak by nemali ani pre seba dost. Ale kaslat na Rusko, bavme sa o nás.
Iste ste si vsimli nárast cien potravín u nás. Zatial máme potravín dostatok. Ja som ale zvedavý, čo bude s produkciou v Spanielsku, ked tam pandemia zasiahla podstatne horsie ako u nas. A my sme totalne zavisli na dovoze prakticky vsetkych druhov jedla. Aby sa nám nestalo to, co s respiratormi z Ciny - ze nas nemci pri vypadku ponuky preplatia - samozrejme európsky a solidárne. Este jeden detail - ceny mensích záhradiek za posledné dva mesiace vyskocil v niektorých slovenských lokalitách +100%. Preco asi.
Vratim sa k prvemu odstavcu - momentalna situacia vyzaduje rozhodne, odvazne, vcasne a vyznamne opatrenia zo strany vedenia statu. A vobec neriesim kto tam sedi - nie je cas na politicke hadky. Pozri kolko podporuju Nemci, Francuzi, alebo trebars aj Rusi.. V podnikatelskom segmente to u nas vyzera na pekny pruser a to cez hodne vela odvetvi, statnym zamestnanocom asi fleky zachovaju, no siahnu na plat. Ked boli prve odhady pádu HDP o 4-12 percent, dobre som sa zasmial - ja som odhadol 30% ako realny scenar a vcera som pocul v spravach presne toto cislo. Iste si viaceri pamatame krizu 2008 a ta zdaleka nezacina tak zostra.
Iste ste si vsimli nárast cien potravín u nás. Zatial máme potravín dostatok. Ja som ale zvedavý, čo bude s produkciou v Spanielsku, ked tam pandemia zasiahla podstatne horsie ako u nas. A my sme totalne zavisli na dovoze prakticky vsetkych druhov jedla. Aby sa nám nestalo to, co s respiratormi z Ciny - ze nas nemci pri vypadku ponuky preplatia - samozrejme európsky a solidárne. Este jeden detail - ceny mensích záhradiek za posledné dva mesiace vyskocil v niektorých slovenských lokalitách +100%. Preco asi.
Vratim sa k prvemu odstavcu - momentalna situacia vyzaduje rozhodne, odvazne, vcasne a vyznamne opatrenia zo strany vedenia statu. A vobec neriesim kto tam sedi - nie je cas na politicke hadky. Pozri kolko podporuju Nemci, Francuzi, alebo trebars aj Rusi.. V podnikatelskom segmente to u nas vyzera na pekny pruser a to cez hodne vela odvetvi, statnym zamestnanocom asi fleky zachovaju, no siahnu na plat. Ked boli prve odhady pádu HDP o 4-12 percent, dobre som sa zasmial - ja som odhadol 30% ako realny scenar a vcera som pocul v spravach presne toto cislo. Iste si viaceri pamatame krizu 2008 a ta zdaleka nezacina tak zostra.
..ja si stale kladiem otazku ze ci sa ta ekonomicka kriza v nejakej latentnej forme nerozbiehala este predtym nez nastupil Covid
Detaily nejdem rozoberat ale jednoznacne ano, Covid bol uz len kopnutie do nahnuteho domina. Kriza by prisla tak ci tak, no teraz oproti 2008 zacala hodne narazovo - preto ta potreba opatreni. A to este nevieme, ci nepride druha vlna covidu niekedy na jesen. Takze okrem ekon. opatreni treba nepolavit v prevencii a tiez urobit zasoby materialu pre pripad druhej vlny a to ako na urovni statu, tak na urovni jednotlivca. Ak budu dostupne rukavice a respiratory, ja kupujem. Prvu vlnu som prezil na skromnych zasobach co som nadobudol este v zime. Akonahle sa to zacalo sirit po EU, zrusili mi objednany a dokonca i zaplateny material obchodnici tu aj v zahranici. A ak nahodou nieco bolo, cena narastla o o 200% behom par dni.