Epidémie - karantény
Vyzerá to tak, že očkovacia látka mRNA od Moderny bude treba obnovovať po 3 mesiacoch. To hádam odradí od povinného očkovania celého obyvateľstva nášho vodcu. Možno objednávajú od iného výrobcu ?
Ústredný krízový štáb zasadne v utorok
Som zvedavy, na com sa dohodnu, kedze pocty zistenych pripadov uz prevysuju tie, z jari.
Este z dnesnych sprav je zaujimave toto:
V Jaslovských Bohuniciach pozitívne otestovali ďalších sedem ľudí
Nastastie "výroba a dodávka elektriny nie je ohrozená" - uf, to mi odlahlo ... (neviem vybrat spravneho smajlika ...)
Som zvedavy, na com sa dohodnu, kedze pocty zistenych pripadov uz prevysuju tie, z jari.
Este z dnesnych sprav je zaujimave toto:
V Jaslovských Bohuniciach pozitívne otestovali ďalších sedem ľudí
Nastastie "výroba a dodávka elektriny nie je ohrozená" - uf, to mi odlahlo ... (neviem vybrat spravneho smajlika ...)
Clanok ktory plne vystihuje problematiku informovanosti o COVID 19 a tom kto su "experti"...
https://www.zdravotnickydenik.cz/2020/0 ... -pandemie/
https://www.zdravotnickydenik.cz/2020/0 ... -pandemie/
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 5 months
- Kontaktovať používateľa:
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 18 years 3 months
Peter Elektro: Hahhhaha, tak teraz si dal za 100 bodov... 
To si dal ako nazorny priklad dezinformacii a bludov ktore siria ludia s medicinskymi titulmi v suvislosti s tym clankom co sem dal erebos?
Alebo si ho ani necital? Pre istotu sem skopirujem hned prvy odstavec:
"Podceňování závažnosti onemocnění covid-19, odmítání používání roušek nebo třeba propagace neověřených způsobů léčby, to jsou příklady kontroverzních postojů a dezinformací, které se v posledních týdnech a měsících objevují na sociálních sítích i v médiích. Řada z nich však překvapivě zazněla z úst lékařů, a o to jsou nebezpečnější. Svým titulem a odborností, byť obvykle s infektologií či epidemiologií nijak nesouvisejí, působí na veřejnost jako autority, jež je vhodné následovat."
V com je prinosna tato debata dvoch lekarov ktorych specializacia, prax, ani skusenosti nemaju s infektologiou ci virologiou nic spolocneho? (Bukovsky "odbornik na klicky a vyzivu" a Malec "odbornik na radiacnu onkologiu")
Heh, stay grey and frosty
Gunslinger
To si dal ako nazorny priklad dezinformacii a bludov ktore siria ludia s medicinskymi titulmi v suvislosti s tym clankom co sem dal erebos?
Alebo si ho ani necital? Pre istotu sem skopirujem hned prvy odstavec:
"Podceňování závažnosti onemocnění covid-19, odmítání používání roušek nebo třeba propagace neověřených způsobů léčby, to jsou příklady kontroverzních postojů a dezinformací, které se v posledních týdnech a měsících objevují na sociálních sítích i v médiích. Řada z nich však překvapivě zazněla z úst lékařů, a o to jsou nebezpečnější. Svým titulem a odborností, byť obvykle s infektologií či epidemiologií nijak nesouvisejí, působí na veřejnost jako autority, jež je vhodné následovat."
V com je prinosna tato debata dvoch lekarov ktorych specializacia, prax, ani skusenosti nemaju s infektologiou ci virologiou nic spolocneho? (Bukovsky "odbornik na klicky a vyzivu" a Malec "odbornik na radiacnu onkologiu")
Heh, stay grey and frosty
Gunslinger
Guns: ty tomu proste nerozumieš, alebo nechceš rozumieť...
Krčméry ako hlavná modla vyznávačov hnutia SDM* proste zlyhal a bol zvrhnutý z piedestálu. Nevyšli mu predpovede o konci hnusoby s príchodom leta a ďalšie drobnosti, tak to zabalil. Každodenná realita ukázala niečo iné a už nevydáva tak orientované stanoviská ako by si SDM predstavovali... Nuž tak sa logicky hľadá nový idol, ktorý by šíril "skutočnú" pravdu a ideálne by bol z medicínskeho prostredia. Dr. Jogurt je už prefláknutý, toho druhého nepoznám a u SDM môže získať potrebnú gloriolu, veď - rádiológ (či čo to je, ospravedlňujem sa za nevedomosť, ja naničhodný...).
Vysvetlivky:
*SDM - Soplík Doesn't Matter
Krčméry ako hlavná modla vyznávačov hnutia SDM* proste zlyhal a bol zvrhnutý z piedestálu. Nevyšli mu predpovede o konci hnusoby s príchodom leta a ďalšie drobnosti, tak to zabalil. Každodenná realita ukázala niečo iné a už nevydáva tak orientované stanoviská ako by si SDM predstavovali... Nuž tak sa logicky hľadá nový idol, ktorý by šíril "skutočnú" pravdu a ideálne by bol z medicínskeho prostredia. Dr. Jogurt je už prefláknutý, toho druhého nepoznám a u SDM môže získať potrebnú gloriolu, veď - rádiológ (či čo to je, ospravedlňujem sa za nevedomosť, ja naničhodný...).
Vysvetlivky:
*SDM - Soplík Doesn't Matter
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 5 months
- Kontaktovať používateľa:
Nebolo by dobré keby si každý povedal sám pre seba čo je pre neho dezinformácia alebo je len jediný ten správny názor?
Nuž názory ľudí fundovaných ako napr.profesor Bhakti alebo Wodar sú meinstreamom vytrvale ignorované a trubka im maže videá ako o závod ( viď včerajšie video Prof. Bhakti ) takže zdrojov moc na výber nie je.
Nuž názory ľudí fundovaných ako napr.profesor Bhakti alebo Wodar sú meinstreamom vytrvale ignorované a trubka im maže videá ako o závod ( viď včerajšie video Prof. Bhakti ) takže zdrojov moc na výber nie je.
Ja som si precital aj ten clanok a pozrel aj cele to Bukovskeho video (predosielam, ze mne Bukovsky ako osoba nesedi - pste ho nemam rad). V oboch som nasiel pre mna zaujimave informacie, s ktorymi sa stotznujem. Zda sa mi povrchne odsudit nazor len preto, ze za nim nestoji spickovy odbornik na epidemiologiu, ci infektologiu. Rovnako potom mozeme povedat, ze nazor Gunsa ci Petra Elektro (moj, samozrejme, nevynimajuc) je nepodstatny a nezaujimavy, pretoze nase zamerania (opravte ma, ak sa mylim) su na hony vzdialene od predmetnych odborov. Ak toto tu ma byt ako-tak vecna diskusia, IMO by skor pomohlo, keby ste rozporovali jednotlive informacie, ktore tie zdroje prinasaju (tiez nesuhlasim so vsetkym co a ako tam bolo povedane), ako plosne odsudit zdoj na zaklade autora. Pretoze inak to potom vyzera skoro tak, ako sa pise v tom clanku od Erebosa: „Bohužel při studiu medicíny chybí systematická a dostatečně intenzivní výuka – či spíše nácvik – kritického myšlení a uživatelské práce s odbornými zdroji." (no offense). Btw: v tom videu odpovedaju aj na otazku, co ich vzhladom na ich zameranie "opravnuje" vyjadrovat sa k teme - ci dostatocne, je na kazdom posluchacovi.
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 17 years 4 months
Nie je každý odborník na všetko, jasné.
Ale stále si ešte zodpovední pohlavári nechcú pripustiť to najpodstatnejšie, a to je malá nasledovná rovnica:
Počet pozitívnych X Počet skutočne chorých s príznakmi a komplikáciami X Počet obetí nie s Covidom, ale ktorí na Covid zomreli
Ale stále si ešte zodpovední pohlavári nechcú pripustiť to najpodstatnejšie, a to je malá nasledovná rovnica:
Počet pozitívnych X Počet skutočne chorých s príznakmi a komplikáciami X Počet obetí nie s Covidom, ale ktorí na Covid zomreli
Peter Elektro, dostávaš sa do pasce doby postfaktuálnej, keď sa ľudia domnievajú, že rozlišovanie medzi informáciou a dezinformáciou je len vecou názoru. Nie je, je to vec objektívnych kritérií. Rovnako tak v dnešnej dobe pod vplyvom rôznych ideológií sa mylne domnievame, že ak každý má právo vyjadriť svoj názor, tak v podstate každý názor ma plus/mínus rovnakú hodnotu a každý názor treba rešpektovať. Lenže tak to nie je...Peter Elektro napísal:Nebolo by dobré keby si každý povedal sám pre seba čo je pre neho dezinformácia alebo je len jediný ten správny názor?
Ústredný krízový štáb sa v utorok zaoberal a schvalil o.i. tiez plosne uvolnenie letov z rizikovych krajin.
Tak neviem, u nas pocty nakazenych ludi rastu uz vyssim trendom ako na jar a u nas "stat" este viac uvolnuje opatrenia ... ?
Co je potom u nas cielom, co sa tyka sirenia sa koronavirusu, co "chceme" u nas dosiahnut ?????
Tak neviem, u nas pocty nakazenych ludi rastu uz vyssim trendom ako na jar a u nas "stat" este viac uvolnuje opatrenia ... ?
Co je potom u nas cielom, co sa tyka sirenia sa koronavirusu, co "chceme" u nas dosiahnut ?????
- dirty harry
- častý prispievateľ
Dosť možné že cieľom na vzdialenom horizonte bude pokus o zavedenie povinného očkovania, ktoré by sa ťažšie pretláčalo s priaznivými číslami.
Akurat na teraz.sk citam clanok o tom ako lietat je bezpecne. Svoje o tom povedal Krcmery, svoje si myslia pasazieri na tej lodi kde sa ro na zaciatku rozsirilo. Problem vyzera inak, podla toho aka zaujmova skupina ho riesi. Co sa tyka vakcin, primarne sa riesi nakup predpokladam. Potom ich staci pohadzat do dunaja, nedine ze by sa z fìaska z prasacej chripky vyvodilo nenake poucenie a dalsie obchodne prilezitosti.
- dirty harry
- častý prispievateľ
Niekto chce ľuďom nakukať takú sprostosť, akože hepafiltre zachytávajú koronavirus
to je ale kravina
Takže konečne môžeme začať celosvetovo opäť podporovať osobnú leteckú prepravu
Všetko dnes smeruje pravdepodobne k tým najhromadnejším nákupom vakcín v celej histórii ľudstva.
Odkiaľ bude EU a aj Slovensko vakcíny nakupovať je dnes viac ako jasné.
Rovnako je isté aj to, kto na vakcínach zarobí najviac.
Všetko dnes smeruje pravdepodobne k tým najhromadnejším nákupom vakcín v celej histórii ľudstva.
Odkiaľ bude EU a aj Slovensko vakcíny nakupovať je dnes viac ako jasné.
Rovnako je isté aj to, kto na vakcínach zarobí najviac.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 18 years 3 months
dirty harry: Zjavne vies nieco co my ostatni nevieme
Ak je to teda jasne, odkial bude EU aj Slovensko nakupovat vakciny? Pretoze pokial viem ja tak predbezne su viac ci menej formalne dohody s piatimi potencialnymi kandidatmi/vyrobcami, a priebezne budu urcite pribudat dalsi, podla toho ako ktora vakcina bude napredovat vo vyvoji a vyrobe.
Inak, to ze HEPA filtre zachytavaju naprostu vacsinu virusov (vratane koronavirusov) sirenych kvapockovymi infekciami nie je ziadna kravina, ale lahko overitelny fakt. Idealne H13 a vyssie, ale aj E10/E11 su lepsie ako nic.
Mimochodom, jedna z prvych veci ktore urobim v kazdom civilnom lietadle do ktoreho si sadnem je ze si nastavim prudenie toho vyduchu hore nado mnou priamo na tvar (nie prilis silno, aby to nebolo neprijemne, ale ani nie prilis slabo). Tym padom vacsina vzduchu co dycham ide priamo z HEPA filtra a je urcite daleko cistejsi nez to co je okolo mna a dalsich 300 pasazierov... Stale to ale samozrejme nie je 100%ne, a lietadlova preprava bude nadalej hazard rovnako ako akakolvek ina cinnost kde sedi spolu v malom uzatvorenom priestore niekolko stoviek ludi. Pokial by vsetci nafasovali nove/cerstve N99/N100 respiratory, mali ich spravne nasadene, a pocas celeho letu si ich nemohli dat dole, tak by sa to riziko minimalizovalo, ale realne ustrazit povedzme 300 ludi si neviem dost dobre predstavit. Pripadne nejake jednorazove celotvarove masky napojene priamo na kapacitne prisposobeny ventilacny a filtracny system lietadla. Vyzeralo by to asi dost zvlastne, ale kym nie su lieky ani vakciny, a Worldometer ukazuje to co ukazuje, tak mozno to k tomu smeruje.
Co sa tyka vakcin, stale mi to nejak unika, vie mi niekto vysvetlit ako presne ten system funguje? Kolko percent z ceny vakciny ide trnavskemu hygienikovi, kolko ide do revucej, kolko ide na zilinsku samospravu, kolko ide premierovi, kolko hlavnemu hygienikovi, kolko ministrovi zdravotnictva, atd.? Respektive ak aj nejaka vakcina raz bude, co z nejakeho povinneho ockovania vsetci tito ludia budu mat? A ked je to taky fasa biznis s miliardovymi ziskami, preco uz roky nemame povinne zavedene chripkove vakciny? A ja nespochybnujem ze vakciny (hlavne tie povinne) su ziskovy biznis, ale dost pochybujem o tom ze nasi hygienici chodia s igelitkami kasirovat provizie do Pfizeru a pod.
Ze tam casto niekde je aj korupcia tiez nespochybnujem, vid. napr. tu spominanu H1N1 v 2010tom (http://plus7dni.pluska.sk/domov/vyhoden ... o-nekupuje), lenze Covid vyzera byt radovo horsi nez H1N1 a zatial stale vyzerame byt este len v zaciatkoch/rozbehu
greenie: To je naozaj dobra otazka - ze co vlastne tym uvolnovanim opatreni, minimalnym testovanim, a netestovanim ludi co pridu zo zahranicia chceme dosiahnut? Cielene 'premorenie' obyvatelstva je hlupost, to uz je vsetkym davno jasne, ale rovnako mi pripada ako hlupost ze by niekto chcel vidiet tie nakupene ventilatory v nemocniciach o par tyzdnov aj vyuzite
Sam som zvedavy ako to na jesen bude vyzerat napriklad vo Svedsku, ktore momentalne skoro vobec netestuje (= napohlad ma krasne nizke cisla nakazenych aj mrtvych), na druhej strane maju daleko prisnejsie obmedzenia nez mame my (akekolvek akcie len do max 50 ludi, ak chcu ist do chorvatska musia mat cerstvy negativny test alebo podstupit 14dnovu karantenu, atd.). Kazdopadne cas ukaze ako bol ucinny ten ktory pristup.
Stay grey and frosty,
Gunslinger
Inak, to ze HEPA filtre zachytavaju naprostu vacsinu virusov (vratane koronavirusov) sirenych kvapockovymi infekciami nie je ziadna kravina, ale lahko overitelny fakt. Idealne H13 a vyssie, ale aj E10/E11 su lepsie ako nic.
Mimochodom, jedna z prvych veci ktore urobim v kazdom civilnom lietadle do ktoreho si sadnem je ze si nastavim prudenie toho vyduchu hore nado mnou priamo na tvar (nie prilis silno, aby to nebolo neprijemne, ale ani nie prilis slabo). Tym padom vacsina vzduchu co dycham ide priamo z HEPA filtra a je urcite daleko cistejsi nez to co je okolo mna a dalsich 300 pasazierov... Stale to ale samozrejme nie je 100%ne, a lietadlova preprava bude nadalej hazard rovnako ako akakolvek ina cinnost kde sedi spolu v malom uzatvorenom priestore niekolko stoviek ludi. Pokial by vsetci nafasovali nove/cerstve N99/N100 respiratory, mali ich spravne nasadene, a pocas celeho letu si ich nemohli dat dole, tak by sa to riziko minimalizovalo, ale realne ustrazit povedzme 300 ludi si neviem dost dobre predstavit. Pripadne nejake jednorazove celotvarove masky napojene priamo na kapacitne prisposobeny ventilacny a filtracny system lietadla. Vyzeralo by to asi dost zvlastne, ale kym nie su lieky ani vakciny, a Worldometer ukazuje to co ukazuje, tak mozno to k tomu smeruje.
Co sa tyka vakcin, stale mi to nejak unika, vie mi niekto vysvetlit ako presne ten system funguje? Kolko percent z ceny vakciny ide trnavskemu hygienikovi, kolko ide do revucej, kolko ide na zilinsku samospravu, kolko ide premierovi, kolko hlavnemu hygienikovi, kolko ministrovi zdravotnictva, atd.? Respektive ak aj nejaka vakcina raz bude, co z nejakeho povinneho ockovania vsetci tito ludia budu mat? A ked je to taky fasa biznis s miliardovymi ziskami, preco uz roky nemame povinne zavedene chripkove vakciny? A ja nespochybnujem ze vakciny (hlavne tie povinne) su ziskovy biznis, ale dost pochybujem o tom ze nasi hygienici chodia s igelitkami kasirovat provizie do Pfizeru a pod.
greenie: To je naozaj dobra otazka - ze co vlastne tym uvolnovanim opatreni, minimalnym testovanim, a netestovanim ludi co pridu zo zahranicia chceme dosiahnut? Cielene 'premorenie' obyvatelstva je hlupost, to uz je vsetkym davno jasne, ale rovnako mi pripada ako hlupost ze by niekto chcel vidiet tie nakupene ventilatory v nemocniciach o par tyzdnov aj vyuzite
Stay grey and frosty,
Gunslinger