Glock 22
Nic take ako "oficialny 9 luger 7.8g" neexistuje, to mas odkial?glock34 napísal:Oficiálny 9 luger má len 7,8 gramu ale prebíjaný môže mať až 10 gramov ... Keď budem môcť oficiálne nosiť 9 Luger o hmotnosti strely 10 a viac gramov ...
Vyrobcovia bezne robia rovnaku raz s roznymi strelami (S&B 9L napr. od 6.5g po 9g). A strelivo, ktore legalne kupim a nie je v rozpore so zakonom, mozem samozrejme pouzivat na strelnici aj na obranu.
A zakon v podstate obmedzuje len energiu strely a jej prevedenie (JHP a pod.), nie jej hmotnost. Takze 9-10g lugery mozes bez problemov pouzivat na obranu, vela ludi (vratane mna) to aj robi.
Btw. tvrdenie "Na obranu jednoznačne .40, to ide do kolien každý" asi nemas cim podlozit
misomich:
To, ze naboje .45ACP aj 9 Luger uz maju cca 100 rokov, nemusi nutne znamenat, ze su nevhodne a zastarale. Mozno prave vdaka svojim kvalitam prezili 100 rokov, malo razi ma taky dlhy aktivny zivot.
Ak chces 40-ku, tak si ju kup a uzi. Ale samozrejme ma svoje plusy a minusy, ostatne ako vsetko.
Ako hovorí yarco: .40 SW má svoje plusy aj mínusy. Najväčším mínusom je cena streliva - nezriedka dvojnásobná oproti 9mm Luger. No a tiež slabší sortiment streliva.
A áno, .40 SW je možno top kalibrom na sebaobranu, ale... ale len pokiaľ ho máš osadený najlepšou možnou strelou. Podľa Sandow-Marshallových tabuliek má štyridsiatka najlepší zastavovací účinok zo všetkých bežne dostupných pištolových a revolverových kalibrov. Myslím, že to číslo bolo až 96 pct. (rátalo sa to ako pravdepodobnosť vyradenia útočníka po jednom zásahu do trupu). Ale išlo o štyridsiatku osadenú nejakou expanznou strelou, teda u nás zakázanou. Hodnoty pri použití sú omnoho nižšie FMJ.
Sám mám .40 a užívam si to na strelnici viac jak s devinou, ale nie som si celkom istý, či strelivo 9mm Para EFMJ (u nás dostupná) nie je na sebaobranu vhodnejšie ako .40 SW FMJ. Samozrejme, od kúpy G22 ťa ale neodhováram.
Aj keď to už som asi trochu OT.
A áno, .40 SW je možno top kalibrom na sebaobranu, ale... ale len pokiaľ ho máš osadený najlepšou možnou strelou. Podľa Sandow-Marshallových tabuliek má štyridsiatka najlepší zastavovací účinok zo všetkých bežne dostupných pištolových a revolverových kalibrov. Myslím, že to číslo bolo až 96 pct. (rátalo sa to ako pravdepodobnosť vyradenia útočníka po jednom zásahu do trupu). Ale išlo o štyridsiatku osadenú nejakou expanznou strelou, teda u nás zakázanou. Hodnoty pri použití sú omnoho nižšie FMJ.
Sám mám .40 a užívam si to na strelnici viac jak s devinou, ale nie som si celkom istý, či strelivo 9mm Para EFMJ (u nás dostupná) nie je na sebaobranu vhodnejšie ako .40 SW FMJ. Samozrejme, od kúpy G22 ťa ale neodhováram.
Aj keď to už som asi trochu OT.
-
inspiring_rosalind
45kou vraj trafis iba raz. strasne 'kope'
9mm EFMJ -zakazane strelivo, ako aj HP
- "strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou
strelou"
- "expanzná strela – strela, ktorej účinok v cieli je
zvýšený jej deformáciou, ktorou je zväčšený jej
priemer, a táto deformácia je spôsobená dutinou
v hrote strely"
9mm EFMJ -zakazane strelivo, ako aj HP
strelou"
v hrote strely"
-
inspiring_vaughan
-
elegant_moore
Nieje pravda, ze EFMJ je zakazane. Aj tu na fore ti to pracovnici KEU, potvrdiatibor13 napísal:9mm EFMJ -zakazane strelivo, ako aj HP
strelou"
v hrote strely"
-
inspiring_rosalind
-
inspiring_liskov
no ak mozem svoje porovnanie....
som prave v stadiu definitivneho vyberu Glocka v razi budto 9mm Luger alebo .40sw.
Uz som o tom pisal vo vlakne o Glocku 26, testoval som rovnake zbrane v oboch kalibroch naraz (G26 vs G27) . Moje dovody preco 40-ku boli presne take ako uvadza misomich, cena streliva ma pri mojom pocte vysypanych ran rocne az tak netrapila... bol som takmer na 95% rozhodnuty ist do G27 az som si z nej vystrelil.
Ten krpaty pidiglock bol s 180gr Magtechmi uplne divoky, trafit dvojstrel bolo prakticky nemozne (z mojich drevenych ruciciek) . Prva rana jakztakz do cierneho ale druhu som hladal po terci. Takze zajtra idem kupovat G26-ku, rasej trafim 2x lugerom ako 1x 40-kou a druhu poslat do luftu
som prave v stadiu definitivneho vyberu Glocka v razi budto 9mm Luger alebo .40sw.
Uz som o tom pisal vo vlakne o Glocku 26, testoval som rovnake zbrane v oboch kalibroch naraz (G26 vs G27) . Moje dovody preco 40-ku boli presne take ako uvadza misomich, cena streliva ma pri mojom pocte vysypanych ran rocne az tak netrapila... bol som takmer na 95% rozhodnuty ist do G27 az som si z nej vystrelil.
Ten krpaty pidiglock bol s 180gr Magtechmi uplne divoky, trafit dvojstrel bolo prakticky nemozne (z mojich drevenych ruciciek) . Prva rana jakztakz do cierneho ale druhu som hladal po terci. Takze zajtra idem kupovat G26-ku, rasej trafim 2x lugerom ako 1x 40-kou a druhu poslat do luftu
-
inspiring_rosalind
http://www.youtube.com/watch?v=ueqL55R2Ov8
nuz ked toto vidim tak 9mm 'kope' o dost menej ako 40SW
a 45 uz je takmer 'neovladatelne'
nuz ked toto vidim tak 9mm 'kope' o dost menej ako 40SW
a 45 uz je takmer 'neovladatelne'
-
elegant_moore
Misomich: nie je pravda, že .40 SW je málo používaný a ľudia s ním nemajú skúsenosti. Nechcem sa ťa dotknúť, ale prosím, nepleť sem svoje vlastné dojmy. Zvlášť, ak majú ďaleko od reality, lebo práve z takýchto dojmov vznikajú tie mýty, ktoré sám kritizuješ.
Roman: to ako veľmi zbraň "kope" závisí dosť aj od subjektu, ktorý to hodnotí. Samozrejme, že .357 Mag kope viac ako .22 lr, to vieme všetci. Ale pokiaľ ide o porovnanie .40 SW a 9mm Luger, tam by som bol opatrnejší. Môj individuálny pocit (strieľam z full-size "služobných" modelov) je, že kopanec od .40 je o málo silnejší ale pre ruku podstatne príjemnejší ako pri 9mm Luger. Výstrel z deviny je "ostrejší" a kopanec o to nepríjemnejší. Keď som si na strelnici skúsil G26 prišlo mi to ešte výraznejšie a streľba o dosť nepríjemnejšia. Takže niekomu viac pasuje jedno, inému druhé.
Tibor 13: Ak ti neprekáža cena streliva, choď do .40 SW. Zastavovací účinok vyšší ako pri 9mm Luger, prieraznosť podobná, komfort pri streľbe podobný. A vyprdni sa potom na Glocka, v .40 SW je určite lepší HK USP, ktorý nebol na tento náboj prekomorovaný ako G22, ale rovno od začiatku stavaný. Mám ho a neviem si ho vynachváliť!
Roman: to ako veľmi zbraň "kope" závisí dosť aj od subjektu, ktorý to hodnotí. Samozrejme, že .357 Mag kope viac ako .22 lr, to vieme všetci. Ale pokiaľ ide o porovnanie .40 SW a 9mm Luger, tam by som bol opatrnejší. Môj individuálny pocit (strieľam z full-size "služobných" modelov) je, že kopanec od .40 je o málo silnejší ale pre ruku podstatne príjemnejší ako pri 9mm Luger. Výstrel z deviny je "ostrejší" a kopanec o to nepríjemnejší. Keď som si na strelnici skúsil G26 prišlo mi to ešte výraznejšie a streľba o dosť nepríjemnejšia. Takže niekomu viac pasuje jedno, inému druhé.
Tibor 13: Ak ti neprekáža cena streliva, choď do .40 SW. Zastavovací účinok vyšší ako pri 9mm Luger, prieraznosť podobná, komfort pri streľbe podobný. A vyprdni sa potom na Glocka, v .40 SW je určite lepší HK USP, ktorý nebol na tento náboj prekomorovaný ako G22, ale rovno od začiatku stavaný. Mám ho a neviem si ho vynachváliť!
-
inspiring_tereshkova
yarco - na doplnenie - účinok v cieli spôsobuje dopadová energia, čiže najvyššiu dopadovú energiu majú strely ťažké alebo rýchle, prípadne ich kombinácia (o strelách s vyšším ranivým účinkom sa nebudem zmieňovať). Samozrejme že je na trhu rôzny výber striel pre daný typ kalibru. Ale pochybujem, že pri rovnakej hmotnosti strely u 9 Luger a u .40, je dopadová energia rovnaká...samozrejme, že je tu zasa polemika o navážke a druhu použitého prachu...ale to je potom už nekonečná debata.
glock34:
Na to som aj narazal - ta debata 9L vs. .40SW (vs. cokolvek) je nekonecna, argumentov na "pitvanie" je v nej neurekom:
- dopadova energia, tvar/hmotnost strely, navazka, ... (ludovo "stop-efekt")
- spravanie sa zbrane
- kapacita
- rozporuplne poziadavky obrannej raze (t.j. min. pravdepodobnost priestrelu, ale pritom dostatocna penetracia a max. "stop-efekt")
- cena treningu
- ...
Preto som reagoval na ten vyrok typu '.40 zastavi vsetko', co asi vsetci vieme, ze nie je pravda.
Samozrejme, pre konkretnu osobu, zbran a ucel moze byt napr. .40 jednoznacne lepsou volbou, ale v inom pripade to zase moze byt naopak.
Na to som aj narazal - ta debata 9L vs. .40SW (vs. cokolvek) je nekonecna, argumentov na "pitvanie" je v nej neurekom:
- dopadova energia, tvar/hmotnost strely, navazka, ... (ludovo "stop-efekt")
- spravanie sa zbrane
- kapacita
- rozporuplne poziadavky obrannej raze (t.j. min. pravdepodobnost priestrelu, ale pritom dostatocna penetracia a max. "stop-efekt")
- cena treningu
- ...
Preto som reagoval na ten vyrok typu '.40 zastavi vsetko', co asi vsetci vieme, ze nie je pravda.
Samozrejme, pre konkretnu osobu, zbran a ucel moze byt napr. .40 jednoznacne lepsou volbou, ale v inom pripade to zase moze byt naopak.
Naposledy upravil/-a yarco v 05 Máj 2009, 12:00, upravené celkom 1 krát.