ZP skupina C

Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

ZP skupina C

Príspevok od používateľa C08R4 »

Kamarat bude mat sluzobnu zbran a nevie ci ju bude môct drzat na miestach zapisanych v preukaze zbrane v stave umoznujucom okamzite pouzite, pretoze zakon je v tomto nejasny. A u straznika je pochopitelne aby mal pri sebe nabitu zbran, aspon v miestach ktore strazi.

Takze idem po porade v zakone:
§ 2
Vymedzenie niektorých pojmov
e) držaním zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na miestach určených v preukaze zbrane, ak tento zákon neustanovuje inak,
f) nosením zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo bez určenia objektu alebo miesta,

§ 27
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm.
a), b) alebo c); držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto zbrane v stave, pri ktorom je
strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane
alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len „stav umožňujúci okamžité použitie“), ak osobitný predpis
neustanovuje inak,24)
b) nadobudnúť do vlastníctva, držať a nosiť strelivo do zbrane, na ktorú má vydaný preukaz zbrane (§ 37 ods. 2).
(2) Držiteľ skupiny C zbrojného preukazu je oprávnený pri výkone
a) zamestnania13) držať zbraň kategórie A uvedenú v § 4 ods. 2 písm. b), na ktorú bola držiteľovi zbrojnej licencie
udelená výnimka, a zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), na ktoré má jeho zamestnávateľ vydaný preukaz
zbrane na účel, na ktorý mu bola vydaná zbrojná licencia,
b) oprávnenia podľa osobitného predpisu14) držať zbraň kategórie B alebo zbraň kategórie C, na ktorú má jeho
zamestnávateľ vydaný preukaz zbrane na účel, na ktorý mu bola vydaná zbrojná licencia,
c) držať strelivo do zbrane, na ktorú má jeho zamestnávateľ vydaný preukaz zbrane.
A zakon len tu vyslovene zakazuje mat zbran v stave umoznujucom okamzite pouzitie:
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmie
c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane,
m) prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
Cize zhrnutie, zakon hovori iba o noseni zbrane mimo urcenych prestorov v stave umoznujucom okamzite pouzitie pri sk A ZP, ale nehovori nic o drzani zbrane na miestach zapisanych v preukaze zbrane v stave umoznujucom okamzite pouzitie, kde môze mať pri sebe zbraň a strelivo podla § 2 pismeno e, zakon iba vyslovene zakazuje mat zbran určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane. Cize, co zakon nezakazuje, je povolene. A to podla mna plati aj pri skupine B ZP, ale doma a v miestach zapisanych v preukaze zbrane, tam to môze mat nabite a pri sebe, ak je doma, inak prepravovat musi v nenabitom stave. Spravne som to pochopil?
C08R4
častý prispievateľ

Islo mi len o to, ci ten straznik moze mat v praci na mieste zapisanom v preukaze zbrane nabitu zbran s nabojom v komore a nie zasobnik po vackoch a zbran v puzdre. Ale zrejme som si aj odpovedal sam a moje tusenie bolo aj spravne a dokladovane zakonom, ze nabitu zbran pri vykone sluzby mat môze.
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

C08R4
Ale zrejme som si aj odpovedal sam a moje tusenie bolo aj spravne a dokladovane zakonom, ze nabitu zbran pri vykone sluzby mat môze.
Len vtedy !
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Vážený pán xxx,

na základe stanoviska odboru dokladov a evidencií Prezídia
Policajného zboru k Vášmu listu vo veci týkajúcej sa viditeľného
nosenia zbrane pracovníkom súkromnej bezpečnostnej služby (ďalej len
"pracovník SBS") podľa zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a
strelive o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších
predpisov (ďalej len "zákon o zbraniach a strelive") Vám oznamujeme
nasledovné:

podľa § 2 písm. e) zákona o zbraniach a strelive sa držaním zbrane
a streliva rozumie oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a
strelivo na miestach určených v preukaze zbrane, ak zákon o zbraniach a
strelive neustanovuje inak.

Pracovník SBS, ako držiteľ skupiny C zbrojného preukazu je
oprávnený pri výkone zamestnania držať zbraň kategórie A uvedenú v § 4
ods. 2 písm. b) zákona o zbraniach a strelive, na ktorú bola držiteľovi
zbrojnej licencie udelená výnimka a zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods.
1 písm. a) zákona o zbraniach a strelive na ktoré má jeho zamestnávateľ
vydaný preukaz zbrane a to pre účel zbrojnej licencie skupiny C.

Povinnosť nosiť skryte zbraň sa vzťahuje na držiteľa zbrojného
preukazu s vyznačenou skupinou A, pričom táto povinnosť mu je daná v
zmysle § 28 ods. 4 písm. e) zákona o zbraniach a strelive.

Z uvedeného vyplýva, že ak pracovník SBS je držiteľom skupiny C
zbrojného preukazu nie je povinný pri výkone zamestnania držať skryte
zbraň kategórie A uvedenú v § 4 ods. 2 písm. b) a zbraň kategórie B
uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) zákona o zbraniach a strelive.

S prianím príjemného dňa Ing. Pšenáková

odd. prevencie kancelárie
prezidenta Policajného zboru
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Dobre, a kde je odpoveď na to, či tú zbraň môže mať SBSkár v službe obtiahnutú? :twisted:
C08R4
častý prispievateľ

Takze aby sme to uzavreli:
Cize môze mat sluzobnu zbran a na mieste zapisanom v preukaze k tejto zbrani pocas vykonu sluzby aj nabitu a viditelne napr: v stehennom puzdre, alebo na taktickej veste a to plati aj pri prevoze medzi miestami ulozenia, ale nesmie byt nabita.
thrash
prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa thrash »

nemam nastudovany zakon (co sa v blizkej dobe zmeni, kedze si chcem dat spravit ZP) zaujima ma jedna vec ak by som ziadal o ZP sk. C - mam preukaz sposobilost S cize mozem pracovat ako SBSkar a k tomu chcem zbran, takze poikal ziadam C musim uz niekde pracovat ako SBSkar alebo mi na ziadost staci ze mam preukaz sposobilosti? a po druhe ak by som pracoval v SBS sluzbe mam uz C zbrojak ale pridem o pracu co sa stane zo zbranou? ( pochopitelne nemozem ju nosit-lebo nemam kam kedze nepracujem ) ale mozem ju mat aj dalej ?
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Ak si dobre spominam, tak o skupinu C ziadas na zaklade potvrdenia od zamestnavatela, ze k vykonu zamestnania potrebujes zbran.
thrash
prispievateľ

no ok, a v pripade ze stratim pracu ako SBS tak sa nic nedeje? ZP mi ostava, ale treba to hlasit alebo ako?
C08R4
častý prispievateľ

Treba to nahlasit do siedmych dni od vzniknutia tejto skutocnosti :lol: a poziadat o zbrojak A/B.
romanon
prispievateľ

Príspevok od používateľa romanon »

ak mas C a prides o pracu SBS tak platnost tvojho ZP zanika pokial mas len to C. Zanika totiz preukazatelna potreba drzat alebo nosit zbran.
thrash
prispievateľ

aha.. uz som v obraze, potom sa oplati hned k Ccku aspon Bcko spravit..
inspiring_newton

romanon
Ak prides o pracu v SBS,ZP sk.C nezanika.Staci mat platny preukaz odbornej sposobilosti.Skupina C zanika ,ak zanikne platnost POS.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

naozaj? ja by som sa v tomto pripde stotoznil s tym co vravi romanon.
preukaz odbornej sposobilosti si mozes do nemoty predlzovat a tym padom mozes nosit zbran do aleluja bez akejkolvej legitimnej potreby, aleb odovodu?
inspiring_newton

luke
zbran ti v sluzbe poskytne firma,takze svoju zbran nenosis.Pouzivat -bez skryteho nosenia-svoju zbran v sluzbe SBS nie je mozne. A dalsia vec,na sk.C by ti nemali predat ziadnu zbran.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"