§ 26 Tr. zákona - použitie zbrane vo svojom obydlí.

inspiring_jackson

Príspevok od používateľa inspiring_jackson »

C08R4 napísal:Presne tak, ale musi byt vsetko naplnene podla tohto zakona, ze ti poskodzuje/kradne majetok a pod. No ale nemal by si ho zabit.
Ale môžeš ho zabiť nechtiac, ako to už panzer vysvetľoval. Nesmieš ho zakilovať úmyselne, resp. strieľať po ňom s tým, že ho chceš zabiť. Samotný fakt že zomrie v dôsledku tvojej streľby nie je problém, problém je, ak by Ti preukázali úmysel zabiť.
Používateľov profilový obrázok
romanon
prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa romanon »

a vobec by ti neprekazalo ze si ho "nechtiac" zabil?
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Ak by to bol nejaky nafetovany debil, co by ma este aj ohrozoval, tak vôbec nie. A napokon to bol zlodej, ktoremu vôbec neprekazalo vtrhnut do cudzieho bytu a neraz takymto ludom nerobi problem zbit, alebo aj dokonca zabit staru babku, ktora kladie odpor, resp. ho ani nekladie. Ale ak nedajboze dojde k strielbe na cloveka, vycitky svedomia by sa neskor urcite dostavili, aj ked si konal v ramci zakona.
Naposledy upravil/-a C08R4 v 07 Máj 2009, 13:52, upravené celkom 2 krát.
inspiring_jackson

Príspevok od používateľa inspiring_jackson »

romanon napísal:a vobec by ti neprekazalo ze si ho "nechtiac" zabil?
Ako spravne pise COBRA, za istych okolnosti by mi to ani az tak velmi neprekazalo... to zalezi od okolnosti. Ale to je uplne ina tema, ci by mi to prekazalo alebo nie, bavili sme sa o trestnopravnej zodpovednosti.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

BKSL napísal:Presne tak romanon, ked ho ty pristihnes uz vo svojom obydli a on nic nema v ruke(nekradne), nikomu nic nerobi a po vyzvani odchadza prec bez toho aby nieco nicil, nemozes po nom vystrelit. Za beznych okolnosti keby si niekto pomylil pozemok a stoji na cudzom teda tvojom, nemozes na neho zacat strielat pokial po jasnej vyzve odchadza prec.
takze, pridem vecer domov, zaznem svetlo a v strede obyvacky mi stoji typ a ja s nim nemozem nic urobit, lebo v tom momente nevidim, ze ma v ruke moj televizor?
on sa dopustil tc uz samotnym faktom, ze existuje v mojom byte, a ja sa preto mozem branit v sulade s par 26.
ked ho vyzvema on sa milostivo otoci a odchadza? sa rozbehnes po nom, zvalis ho na zem, od chrbta bude lahky ciel. potom zavolas policiu.
aspon takto si to predstavujem ja, pri viacerych pachateloch v obyvacke by som uz asi strielal.
romanon
prispievateľ

no uplne supa napad rozbehnut sa odchrbta po neznamom pachatelovi, netusis co je zac, ani co ovlada, je mozne ze ta jednou rukou schmatne a prevrati naruby...
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

chalani, podľa mňa, keď už niekto musí vykrádať byty tak je to chmuľo a nejako extra nepozná trestný zákon, takže načapem ho v obývačke, začnem ziapať a tasím a donútim ho bez nejakých kľudných rečí za stáleho ziapania ľahnúť na zem, nedívať sa a ruky na temeno hlavy, nohy od seba. Potom pokojne zavolám 112 a oznámim nech pošlú policajtov a pre istotu asi aj sanitku keď nepríde polícia do 5 min a počkám na nich.
maros15
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Presne tak.Namierena zbran v kombinacii s velkym revom(presvedcivym).To zaberie vzdy.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Ak som teda spravne pochopil, ked mi niekto stoji v obydli a nic nerobi tak zbran mozem pouzit len na pohrozenie a vyzvu na odchod alebo zaistenie do prichodu PZ. Az ked dotycny zacne unikat s niecim mojim, poskodzuje nieco moje alebo utoci na mna alebo mojich blizkych mozem strielat.
Je to tak spravne ?
sano2
častý prispievateľ

najlepšie by bolo, keby nám to vysvetlil Panzer, ten vie dobre čítať medzi riadkami zákona a určite má niečo aj z praxe. Panzer, môžem ťa poprosiť o tvoj pohľad na vec? :oops:
romanon
prispievateľ

pochytajme sa za ruky a opakujme panzerove meno , mozno sa tu zjavi :D
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

sano: presne tak.

romanon: ty si prosimta ani zbrojak nevybavuj, tebe je nanic, ked sa bojis konat proti cudziemu hajzlovi vo vlastnej obyvacke.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

BKSL a spol - nezdá sa vám, že tu už opäť a znova rozoberáte "problém", ktorý bol prediskutovaný už na prvých stránkach tohto osemstránkového vlákna??? Včítane panzerových výkladov, pohľadov a názorov...
sano2
častý prispievateľ

soráč ja už nebudem :oops:
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

no tak chlapi, co tu riesite? § 26 TZ hovori jasne a pokial pachosa umyselne nezabijete, nie je problem
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"