§ 26 Tr. zákona - použitie zbrane vo svojom obydlí.
-
inspiring_jackson
Presne tak, nie je podstatné či drží tvoj televízor, či sa ti vyhráža, alebo sa len proste spokojne špacíruje po tvojej obývačke a vyjedá čipsy. To vôbec § 26 nerieši. Pre jeho uplatnenie stačí, že sa smrad neoprávnene (rozumej asi nepozvaný) nachádza v tvojom obydlí, alebo ho odmieta opustiť. Tiež si dovolím upozorniť, že je tam slovíčko "alebo", nie "a".
Romanon nepisal nic o tom, ze netreba konat.luke napísal:romanon: ty si prosimta ani zbrojak nevybavuj, tebe je nanic, ked sa bojis konat proti cudziemu hajzlovi vo vlastnej obyvacke.
Len podla mna mudro podotkol, ze je dost nerozumne dobrovolne znizit vzdialenost od neznameho pachatela az na uroven kontaktu.
A to len kvoli vidine pochybnej vyhody utoku zozadu.
Kolko asi trva priemernemu cloveku rychla otocka celom vzad, prip. len o 90°? Co za ten cas stihne priemerny obranca urobit?
Nehovoriac o tom, ze tvoju snahu priblizit sa odzadu moze pachatel zacut alebo zbadat na nejakej odrazovej ploche, v beznom byte ich byva dost.
-
inspiring_shockley
telra
Pozri na záver tohto príspevku, dá sa analogicky použiť aj na tebou naznačený príklad kempujúcej skupinky na tvojom oplotenom pozemku.
Samozrejme by, podľa mňa, vždy mala byť ako prvá slovná výzva na opustenie pozemku a až potom hrozba zbraňou či priamo jej použitie.
Pozri na záver tohto príspevku, dá sa analogicky použiť aj na tebou naznačený príklad kempujúcej skupinky na tvojom oplotenom pozemku.
Samozrejme by, podľa mňa, vždy mala byť ako prvá slovná výzva na opustenie pozemku a až potom hrozba zbraňou či priamo jej použitie.
-
inspiring_blackburn
Otázočka, páni.. Situácia: po parádne mastnej večery si dám pivo, sadnem pred telku a vegetím. V tom začujem, že sa mi dakto nezvaný chce dostať do domu a keďže bývam sám, v obci, kde je vandalov bažiacich po každej korune, viac než dosť, tak si vyberiem zo skrinky a nabíjam pána 9 mm-vého a ozvem sa, aby sa mi predstavil.. vyrazí dvere, má nôž, vyhráža sa mi a útočí.. Tak mu trocha pomasírujem stehno olovom.. Otázka je v tom, či budem moc v riti, keďže som si dal to pivo a samozrejme po príchode polície nafúkam..?
-
inspiring_blackburn
-
inspiring_blackburn
z praxe vam to povedat neviem, ale ak sa ta situacia zbehne tak, ako si opisoval, tak neviem do coho by sa ktokolvek obul. nehovoriac o tom, ze po jednom pive na tebe nebude vidiet, ze si pil a od nervozity si predsa aj po incidente das neurcite mnozstvo z uz nacatej flase a na cas pozitia po strelbe si nespomenies, aby sa ti snad nahodou nesnazil sikovny lekar pocitat podla mnozstva a rokladu v krvi cas, kedy si pozil.