Trochu cestujem v čase, keď čítam, čo píše Yarco. On to tu nepíše po prvý raz. Písal to už dávno. A nielen on. Úplny súhlas...

Moja osobná skúsenosť, že podľa zbrane a prostredia som nosil všeličo od "bežného" FMJ (Geco, SB, Fiocchi), cez FMJ TC (Fiocchi Black Mamba) až po EFMJ (Federal Guard Dog) a FTX (Hornady Critical Defense), ale vždy s tým, že než som začal dané strelivo v danej zbrani nosiť, poriadne som si preveril, či spolu fungujú na sto percent. A pre vlastnú sebaistotu vždy s tým, že chcem pocitovo dostať do rúk priebeh výstrelu a ešte si aj zvyknúť na záblesk výstrelu v zlých svetelných podmienkach. Toto sa nedá overiť a získať tak, že si kúpiš dve krabičky - jednu na nosenie a jednu "pokusnú". Nehovoriac o tom, že pre pocit sucha a istoty by si mal takto preverovať pravidelne.
Samozrejme, očakáva sa, že bez ohľadu na to, koľko času človek strávi na strelnici a koľko toho dokopy vybúcha za mesiac/rok, tak čo človek nosí, s tým by mal:
a) pravidelne trénovať, pokiaľ ide o zbraň.
b) aspoň občas trénovať, pokiaľ ide o konkrétny typ streliva.
Plus nezabúdajme na ten moment, že nabíjaním do komory a prípadným vybíjaním z komory hrozí posun strely v nábojnici, preto vrchný náboj v zásobníku treba rotovať a/alebo častejšie vyraďovať. Plus, ako Yarco píše, nie je od veci obmieňať strelivo v zásobníku (individuálne podľa toho, v čom, kam a ako je nosené, kde je zbraň uchovávaná, keď nosená nie je, atď).
Niekomu to môže prísť príliš prekombinované. Napokon, aj medzi ľuďmi, ktorí nosia zbraň dennodenne - napr. aj do služby - nájdeš mnoho takých, ktorí nič z toho neriešia. Napáskujú, čo dostali, občas si buchnú, keď už musia v rámci nejakých previerok, veria, že kvér sa čistí sám strieľaním a nič viac neriešia. Aj tak sa dá... Pre zákonadbalého držiteľa ZP sk. A by ale malo byť charakteristické práve to, že si uvedomuje svoju zodpovednosť a preto poctivo pracuje na zvyšovaní a udržiavaní svojej spôsobilosti. A to je dôležitejšie než hľadanie nejakého ideálneho streliva a ideálneho kvéru. Skrátka, odhliadnuc od marketingu, vždy lepšie ako kúpiť 100 ks. nejakého EFMJ a z neho buchnúť 25 kusov a tancovať okolo zvyšných troch krabičiek, je kúpiť za +/- rovnaké peniaze 500 ks. FMJ SB a z nich buchnúť 400 ks a zvyšné mať na výmenu.